COVID 19 ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Ο κορονοιός έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Μέχρι την στιγμή που γράφονταν το άρθρο (20/4/20) υπήρχαν 166.000 νεκροί και 2,5 εκατομμύρια κρούσματα παγκόσμια. Δείτε εδώ τα στοιχεία που ανανεώνονται καθημερινά.
Ο κορονοιός κηρύχτηκε ως πανδημία από τον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΥΓΕΙΑΣ επειδή εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και έχει επηρεάσει την ζωή στον πλανήτη σε όλα τα επίπεδα: κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά.

Ας δούμε κάποιες αλήθειες από την Αγία Γραφή που μπορεί να είναι χρήσιμες σε αυτή την δύσκολη περίοδο σε όλους, και ιδιαίτερα σε όσους είναι χριστιανοί.

ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ: Οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε ειδικοί στην ανοσολογία.

Nα έχετε το ίδιο φρόνημα ο ένας προς τον άλλον· να μη υψηλοφρονείτε, αλλά να συγκαταβαίνετε στους ταπεινούς· να μη φαντάζεστε τους εαυτούς σας φρόνιμους. ” ΠΡΟΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ 12:16
Σε αυτό το διάστημα του κορονοιού, ένας μεγάλος αριθμός από τους ανθρώπους ξαφνικά έγιναν ειδικοί από τον καναπέ για την ανοσολογία, την ανοσία της αγέλης, τον ρυθμό θνητότητας καθώς και για τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε τίποτα για τον τομέα αυτό, και λίγο ταπεινοφροσύνη σχετικά με το τι γνωρίζουμε, είναι μια καλή ιδιότητα!

ΥΠΟΤΑΣΣΕΣΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣΤΕ: Να ακολουθείτε τις ιατρικές οδηγίες και να προσεύχεστε

Yποταχθείτε, λοιπόν, σε κάθε ανθρώπινη διάταξη για τον Kύριο· είτε σε βασιλιά, ως υπερέχοντα” Α ΠΕΤΡΟΥ 2:13

NA YΠENΘYMIZEIΣ σ’ αυτούς να υποτάσσονται στις αρχές και στις εξουσίες, να πειθαρχούν, να είναι έτοιμοι σε κάθε αγαθό έργο, να μη βλασφημούν κανέναν, να είναι άμαχοι, συμβιβαστικοί, να δείχνουν κάθε πραότητα σε όλους τούς ανθρώπους” ΤΙΤΟΣ 3:1-2

ΠAPAKAΛΩ, λοιπόν, πρώτα απ’ όλα να κάνετε δεήσεις, προσευχές, παρακλήσεις, ευχαριστίες, για όλους τούς ανθρώπους, για βασιλιάδες, και όλους εκείνους που είναι σε αξιώματα, ώστε να ζούμε βίο ατάραχο και ήσυχο με κάθε ευσέβεια και σεμνότητα” Α ΤΙΜΟΘΕΟΝ 2:1-2

Αυτές οι βιβλικές περικοπές είναι σημαντικές: ένα από τα διακριτικά χαρακτηριστικά της πρώιμης Χριστιανικής κοινότητας, ήταν ότι ήταν πρότυπα πολιτών. Πλήρωναν τους φόρους τους, υπάκουαν τους κανόνες, σκέφτονταν τους άλλους, προσεύχονταν για μια ήρεμη ζωή. Μπορούμε να μιμηθούμε αυτή τη στάση ακολουθώντας τις ιατρικές οδηγίες (σύμφωνα με την επίσημη αρχή) και να προσευχόμαστε για τους υπεύθυνους στην υγεία και τους πολιτικούς ηγέτες.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

  • Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
  • Καλύπτουμε τον βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο το οποίο απορρίπτουμε άμεσα στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, καλύπτουμε με το εσωτερικό του αγκώνα.
  • Εάν εμφανίσουμε ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός ≤ 37,6 °C, πονόλαιμος) παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση και παρακολουθούμε την υγεία μας.
  • Σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή όταν τα ήπια συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από 5 ημέρες ή εάν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα  (ηλικιωμένα άτομα, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, αρτηριακή υπέρταση, ανοσοανεπάρκεια)επικοινωνούμε άμεσα με ιατρό για αξιολόγηση.
  • Εάν λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή συμμορφωνόμαστε στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ

  • Δεν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος (βήχα, καταρροή, πυρετό, πονόλαιμο).
  • Αποφεύγουμε χώρους συγχρωτισμού, επισκέψεις σε οικίες και παραμονή σε ανοιχτούς χώρους σε συνθήκες συγχρωτισμού.
  • Αποφεύγουμε όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
  • Αποφεύγουμε αυστηρά τις επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
  • Αποφεύγουμε αυστηρά την επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ακολουθούμε αυστηρά όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής (πολύ καλό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας ή τήρηση απόστασης τουλάχιστον 2 μέτρων).

ΝΑ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΣΑΣ: Το να αγοράζουμε ποσότητες κάτω από πανικό είναι εγωιστικό!

Mη αρνηθείς τo καλό σ’ εκείνoυς στoυς oπoίoυς πρέπει, όταν είναι στo χέρι σoυ να τo κάνεις.
Mη πεις στoν πλησίoν σoυ: Πήγαινε και ξαναγύρισε, και αύριo θα σoυ δώσω· ενώ, στην πραγματικότητα, τo έχεις
.” ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ 3:27-28

Θα αγαπάς τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου” ΜΑΡΚΟΣ 12:31

Λοιπόν, όλα όσα θέλετε να κάνουν σε σας οι άνθρωποι, έτσι και εσείς να κάνετε σ’ αυτούς· επειδή, αυτός είναι ο νόμος και οι προφήτες.” ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ 7:12


Η φυσική ανθρώπινη αντίδραση είναι να αισθανόμαστε ευάλωτοι, εκτός ελέγχου, και γι αυτό κοιτάζουμε να κάνουμε τους εαυτούς μας να αισθανθούμε καλύτερα. Αυτό αποδείχτηκε τις δύο πρώτες εβδομάδες με τις αγορές πανικού στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό δεν ταιριάζει με την αγάπη για τον πλησίον γιατί συσσωρεύοντας ποσότητες για εμάς, μπορεί να τα στερήσουμε από τον συνάνθρωπό μας που έχει ανάγκη.

Ιστορικά οι Χριστιανοί σε όλους τους αιώνες έχουν αντιμετωπίσει επιδημίες και πανδημίες. Τους πρώτους αιώνες μετά τον Ιησού, οι Χριστιανοί ήταν γνωστοί για την μη εγωιστική προσέγγισή τους να βοηθάνε τους ασθενείς. Ο ιστορικός Ευσέβιος διηγείται την ανταπόκριση των Χριστιανών σε δύο επιδημίες πανούκλας στην Ρώμη:
Οι περισσότεροι από τους αδελφούς μας είχαν υπερβολική αγάπη και αδελφική
καλοσύνη. Πρόσεχαν ο ένας τον άλλον και επισκέπτονταν τους άρρωστους άφοβα και
διακονούσαν συνεχώς αυτούς, υπηρετώντας τους εν Χριστώ
. Και πέθαναν μαζί τους
πιο χαρούμενα, παίρνοντας την θλίψη των άλλων, και ελκύοντας την ασθένεια από τους
γείτονες στον εαυτό τους και πρόθυμα δέχονταν τους πόνους τους. Και πολλοί που φρόντισαν
τους αρρώστους και έδωσαν δύναμη σε άλλους, πέθαναν οι ίδιοι έχοντας μεταφέρει στον εαυτό τους
τον θάνατό τους.

Αλλά με τους ειδωλολάτρες όλα ήταν διαφορετικά. Εγκατέλειψαν αυτούς που
άρχισαν να είναι άρρωστοι και έφυγαν από τους αγαπημένους τους φίλους. Απόφευγαν κάθε συμμετοχή
ή επικοινωνία με τον θάνατο, που όμως, με όλες τις προφυλάξεις τους, δεν ήταν εύκολο για αυτούς
να ξεφύγουν.
” (ΕΥΣΕΒΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ- 3ος τόμος ΕΠΕ, σελ. 59-61).

Ο επιστήμονας Rodney Stark έχει πει ότι ο ρυθμός θανάτου στις πόλεις με Χριστιανικές κοινότητες ήταν ακριβώς ο μισός από τις άλλες πόλεις, λόγω του αλτρουισμού των Χριστιανών. (Πηγή)

Όμως, πηγαίνοντας στα άκρα, οι αυτοθυσιαζόμενοι Χριστιανοί που δεν νοιάζονται
για τον εαυτό τους θα μπορούσαν να γίνουν ένας αρνητικός παράγοντας. Κάποιος που προσπαθεί να είναι
ήρωας, θα μπορούσε να τρέχει να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους, για παράδειγμα, τους ηλικιωμένους, αλλά λόγω της έλλειψης αυτοπροστασίας, να κολλάει ο ίδιος την ασθένεια και στη συνέχεια να μολύνει
πολλούς ανθρώπους.
Έτσι, για να αγαπήσετε πραγματικά τον πλησίον σας όπως τον εαυτό σας, πρέπει να σκεφτείτε
πώς να φροντίζετε και να αγαπάτε:
• Οι φυσικές επισκέψεις θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις
• Τα γεύματα θα μπορούσαν να λαμβάνονται αλλά μόνο εάν η υγιεινή και η απολύμανση είναι
προτεραιότητα για όσους προσπαθούν να βοηθήσουν (να τα αφήνετε στο κατώφλι)
• Να Παραγγέλνετε από εστιατόρια Delivery
• Να Βεβαιωθείτε ότι οι ηλικιωμένοι φροντίζονται

ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΚΑΚΟ: σχεδόν βέβαιο ότι δεν είναι μια κρίση από τον Θεό

KATA τον καιρό εκείνο ήρθαν μερικοί αναγγέλλοντας προς αυτόν για τους Γαλιλαίους, το αίμα των οποίων ο Πιλάτος ανέμιξε με τις θυσίες τους. Kαι ο Iησούς, απαντώντας, είπε σ’ αυτούς: Nομίζετε ότι αυτοί οι Γαλιλαίοι ήσαν αμαρτωλοί περισσότερο από όλους τούς Γαλιλαίους, επειδή έπαθαν τέτοια πράγματα; Όχι, σας λέω· αλλά, αν δεν μετανοείτε, όλοι παρόμοια θα απολεστείτε. Ή, εκείνοι οι 18, επάνω στους οποίους έπεσε ο πύργος στον Σιλωάμ, και τους θανάτωσε, νομίζετε ότι αυτοί ήσαν περισσότερο αμαρτωλοί από όλους τούς ανθρώπους, που κατοικούν στην Iερουσαλήμ; Όχι, σας λέω· αλλά, αν δεν μετανοείτε, όλοι παρόμοια θα απολεστείτε” ΛΟΥΚΑΣ 13:1-5

Για να γίνετε γιοι τού Πατέρα σας που είναι στους ουρανούς, επειδή αυτός ανατέλλει τον ήλιο του επάνω σε πονηρούς και αγαθούς, και βρέχει επάνω σε δικαίους και αδίκους” ΜΑΤΘΑΙΟΣ 5:45

Ο Θεός φέρνει πράγματα πάνω στους κακούς και στους καλούς, τους δίκαιους και τους άδικους. Εκτός αν γνωρίζουμε με βεβαιότητα, και θα υποστηρίξω σε αυτή τη περίπτωση ότι δεν γνωρίζουμε στ’ αλήθεια, δεν είναι πιθανόν ο καιρός για:

α) Να προσπαθήσουμε να ξεδιαλύνουμε εάν είναι μια κρίση από τον Θεό και / ή

β) Να παραθέσουμε Βιβλική προφητεία για να γιορτάσουμε το γεγονός.

Τώρα που είμαστε αντιμέτωποι με την πανδημία του COVID-19 φαίνεται να είναι στόχος κυρίως οι ηλικιωμένοι. Η παρατήρησή μου είναι ότι κανείς δεν φαίνεται να προτείνει ότι είναι μια κρίση του Θεού στους ηλικιωμένους.

ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ: Να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον

Kαι είτε ένα μέλος πάσχει, όλα τα μέλη συμπάσχουν· είτε ένα μέλος τιμάται, όλα τα μέλη χαίρονται μαζί.” Α ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ 12:26

Στις επόμενες εβδομάδες και μήνες, ας κάνουμε βέβαιο ότι ενδιαφερόμαστε ο ένας για τον άλλον και να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον.

Ο ΘΕΟΣ: Είναι ο ποιμένας μας που φροντίζει για εμάς

Nα μη μεριμνάτε για τίποτε· αλλά, σε κάθε τι, τα ζητήματά σας ας γνωρίζονται στον Θεό με ευχαριστία διαμέσου τής προσευχής και της δέησης” ΦΙΛΙΠΠΗΣΙΟΥΣ 4:6

AYTOΣ που κατοικεί κάτω από τη σκέπη τού Yψίστου, κάτω από τη σκιά τού Παντοκράτορα θα διαμένει.
Θα λέω στον Kύριο: Eσύ είσαι καταφυγή μου, και φρούριό μου· Θεός μου· σ’ αυτόν θα ελπίζω
” ΨΑΛΜΟΣ 91:1-2

Έχουμε έναν Θεό που μπορούμε να εμπιστευόμαστε, ο οποίος είναι το φρούριό μας. Μπορούμε να προσευχόμαστε σε Αυτόν σε καιρούς δυσκολίας, ως έναν Θεό παρηγοριάς. Τελικά, η Χριστιανική ελπίδα είναι ότι ο Θεός θα εγκαθιδρύσει την βασιλεία Του στη Γη όπου κάθε θλίψη και στεναγμός θα απομακρυνθεί.

ΙΗΣΟΥΣ

Ας συλλογιστούμε σύντομα για τον Ιησού, τον Αρχηγό και τον Τελειωτή της πίστης μας.
Ο Ιησούς είναι ο θεραπευτής μας ο οποίος επανειλημμένα θεράπευσε τους ασθενείς, εν μέρει για να διώξει τον πόνο και τα παθήματα, και εν μέρει για να μας δείξει ότι μπορεί να θεραπεύσει την αμαρτία.

Ο Ιησούς προκαλεί την αγάπη μας, διδάσκοντας αντίθετα με τις αντιλήψεις της εποχής του και της εποχής μας:
Eσείς, όμως, να αγαπάτε τούς εχθρούς σας, και να αγαθοποιείτε, και να δανείζετε, χωρίς να ελπίζετε σε καμία απολαβή· και ο μισθός σας θα είναι μεγάλος, και θα είστε γιοι τού Yψίστου· επειδή, αυτός είναι αγαθός προς τους αχάριστους και πονηρούς. Nα γίνεστε, λοιπόν, σπλαχνικοί, όπως και ο Πατέρας σας είναι σπλαχνικός” ΛΟΥΚΑΣ 6:35-36

Ο Ιησούς, ο άνθρωπος που έδωσε την ζωή Του για εμάς, φανερώνοντας την αληθινή αγάπη- στο να δώσει τον ίδιο Του τον εαυτό.

Ο Ιησούς, ο άνθρωπος που αναστήθηκε από τους νεκρούς για να μας φανερώσει ότι ο τάφος δεν έχει εξουσία, και ότι μας προσφέρει ζωή ατελεύτητη.

Έτσι, όταν αντιμετωπίζουμε καταστάσεις, όπως ο COVID-19, να αναγνωρίσουμε τους περιορισμούς μας (δεν είμαστε ειδικοί), να ακολουθήσουμε τις επίσημες ιατρικές οδηγίες, να προσευχόμαστε για τους ηγέτες μας, να αγαπήσουμε τον πλησίον μας, να φροντίζουμε για τους αρρώστους, να ενδιαφερόμαστε ο ένας για τον άλλον αδελφό ή αδελφή, και να εμπιστευόμαστε τον Θεό- τον θεραπευτή κάθε ασθένειας.

Και ας θυμόμαστε το παράδειγμα του Ιησού Χριστού, την ζωή Του, τον θάνατό Του, την ανάστασή Του.

Μετάφραση- Διασκευή από Μανώλη Καλομοίρη του άρθρου του Jon DaviesCOVID-19 and Christianity

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *