ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ;

“Βάλτε τον πίσω στα Χριστούγεννα” φωνάζουν κάποιοι άνθρωποι. Αλλά ήταν αυτός ποτέ εκεί στην αρχή;

Η πιο σημαντική γιορτή στον Δυτικό κόσμο σήμερα είναι τα Χριστούγεννα. Δισεκατομμύρια δολαρίων θα ξοδευτούν αυτή την εποχή σε δώρα, χαρτιά περιτυλίγματος, γλυκά, διακοσμήσεις και ευχετήριες κάρτες σε ένα γιγαντιαίο ετήσιο πολυέξοδο ξεφάντωμα.

Οι έμποροι στηρίζουν τις ελπίδες τους για όλες τις πωλήσεις του χρόνου πάνω στα κέρδη των Χριστουγέννων. Ένας ξέφρενος κατακλυσμός διαφημίσεων ξελογιάζουν το κοινό για να συνεχίσουν να ξοδεύουν αυτό τον καιρό κάθε χρόνο. Οι θρησκευόμενοι αντιτίθενται στην εμπορευματοποίηση των “γενεθλίων του Σωτήρα”. Αυτοί μπορούν να βλέπουν ότι αυτή η ετήσια γιορτή έχει λίγο κοινό με οποιαδήποτε Βιβλική τήρηση. Απεναντίας, τα Χριστούγεννα σήμερα είναι λίγο περισσότερο από μια υποχρεωτική τελετουργία ανταλλαγής δώρων που γίνεται κάτω από το προσωπείο της οικογενειακής ενότητας και της ευχαρίστησης των παιδιών.

Αλλά αυτός που πιστεύει στην Αγία Γραφή πρέπει να σταματήσει και να ρωτήσει τον εαυτό του: «Ευχαριστώ τον Ουράνιο Πατέρα μου με το να γιορτάζω τα Χριστούγεννα; Εάν αυτό είναι ότι Αυτός θέλει εγώ να κάνω, τότε σίγουρα μπορώ να βρω στον δικό Του Λόγο – την Βίβλο – τουλάχιστον μία περικοπή που να μου λέει να κρατάω αυτή την γιορτή». Όσο σοκαριστικό μπορεί να είναι, δεν μπορείς να βρεις ούτε μία εντολή σε όλη την Αγία Γραφή για να τηρούμε αυτά τα υποτιθέμενα γενέθλια του Σωτήρα μας Ιησού!

Ακόμη περισσότερο, πουθενά στην Καινή Διαθήκη δεν υπάρχει έστω και μία περίπτωση όπου κάποιος γιόρτασε τα Χριστούγεννα. Κανείς από τους Αποστόλους δεν τήρησε ούτε την 25η Δεκεμβρίου, οποιοσδήποτε από αυτούς ποτέ έστησαν ένα “πάρτι γενεθλίων” στον Ιησού για τα 33 του χρόνια πάνω στη γη. Πουθενά δεν βρίσκουμε τους μαθητές του να δίνουν κάποιο δώρο σε Αυτόν στις 25 Δεκεμβρίου. Ούτε οποιοσδήποτε άλλος έδωσε δώρο σε κάποιον άλλον.

ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ

Μία ιστορική πηγή αναφέρει, “Δεν υπάρχει καμία ιστορική απόδειξη ότι τα γενέθλια του Σωτήρα μας εορτάστηκαν κατά τη διάρκεια των αποστολικών ή μεταποστολικών χρόνων“. (The New Schaff-Herzog Encydopedia of Religious Knowledge). Ο George Douglas στο The American Book of Days, κάνει αυτή την καταπληκτική δήλωση: “Η ημέρα των Χριστουγέννων δεν ήταν μία από τις αρχαίες γιορτές της Χριστιανικής Εκκλησίας. Στην πραγματικότητα η τήρηση των γενεθλίων καταδικάζονταν σαν ένα ειδωλολατρικό έθιμο απεχθές σε Χριστιανούς“.

Έτσι οι πρώτοι πιστοί αναγνώριζαν, πως η τήρηση των γενεθλίων δεν ήταν μία βιβλική πρακτική. Σε όλα τα περιστατικά, όπου αναφέρεται η τήρηση γενεθλίων στις Γραφές, κάποιος πέθανε:

• Ο αρτοποιός κρεμάστηκε κατά τη γιορτή γενεθλίων του Φαραώ στη Γένεση 40ο κεφάλαιο.

• Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής αποκεφαλίστηκε κατά τη γιορτή γενεθλίων του Ηρώδη στον Ματθαίο 14: 6-10.

Τα Χριστούγεννα σαν γιορτή των γενεθλίων του Χριστού δεν γιορτάζονταν για τα πρώτα 300 χρόνια από τη γέννησή Του. Χωρίς καμία Βιβλική υποστήριξη γι’ αυτή τη γιορτή, κάποιος χρειάζεται καλή φαντασία για να βασίσει αυτή την τήρηση στις Γραφές! Εάν ήταν Βιβλικός εορτασμός, γιατί η Βίβλος δεν μας έλεγε τουλάχιστον ποιόν μήνα, αφήνοντας έξω την ημέρα, να τον κρατούμε; Ο Σωτήρας μας, είναι πολύ πιο πιθανό να γεννήθηκε το Φθινόπωρο — μερικοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι αυτό πρέπει να συνέβη τέλος Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου και όχι στην καρδιά του χειμώνα — όταν κοπάδια από πρόβατα παρέμεναν ακόμη στους αγρούς, μαζί με τούς ποιμένες που τα φύλαγαν (Λουκάς 2:8). Οι περισσότεροι λόγιοι το αναγνωρίζουν αυτό.

ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ “ΣΑΤΟΥΡΝΑΛΙΑ

Τα Χριστούγεννα ως παγανιστική γιορτή είναι μια εντελώς άλλη ιστορία. Οι τελετουργίες αυτής της τήρησης ανιχνεύονται πίσω, χιλιάδες χρόνια πριν τον Μεσσία Ιησού, στη Βαβυλώνα. Προερχόμενα από εκείνη τη γενέτειρα του παγανισμού, είναι πολλά από τα ιδιαίτερα έθιμα που κάνουν τα Χριστούγεννα αυτό που είναι σήμερα. Μια καλή συνεισφορά απ’ αυτές τις βαβυλωνιακές πρακτικές ήταν αυτή που ήρθε σε μας κατευθείαν από τα Ρωμαϊκά Σατουρνάλια.

Τα Σατουρνάλια ήταν μια επταήμερη γιορτή προς τιμή της θεότητας του Σατούρνου (=Κρόνου). Άρχιζε στις 17 Δεκεμβρίου. Στα Σατουρνάλια “όλες οι τάξεις αντάλλασσαν δώρα, τα συνηθέστερα των οποίων ήταν λαμπάδες και πήλινες κούκλες. Αυτές οι κούκλες δίνονταν ιδιαίτερα στα παιδιά. Αυτές οι κούκλες πιθανόν αντιπροσώπευαν τις αρχικές ανθρωποθυσίες προς τον καταχθόνιο θεό“. (Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάννικα).

Ενώ κανείς δεν γνώριζε πότε ο Ιησούς γεννήθηκε, “το έτος 354, o Επίσκοπος Λιβέριος της Ρώμης διέταξε τους ανθρώπους να γιορτάσουν τη γέννησή Του στις 25 Δεκεμβρίου. Πιθανόν διάλεξε αυτή τη μέρα, επειδή ο λαός της Ρώμης ήδη την τηρούσε σαν Εορτή του Σατούρνου, γιορτάζοντας τα γενέθλια του ήλιου. Οι Χριστιανοί τιμούσαν τον Χριστό, αντί του Σατούρνου, σαν το Φως του Κόσμου” (The World Book Encyclopedia).

Μαθαίνουμε, έπειτα, ότι τα Χριστούγεννα αντιπροσωπεύουν έναν ελαφρά καλυμμένο συμβιβασμό με τη βέβηλη λατρεία των ειδωλολατρών. Γι’ αυτό βλέπουμε τόσα πολλά ειδωλολατρικά στολίδια να είναι συνδεδέμενα με αυτή τη χειμερινή γιορτή. Ρωτήστε τον εαυτό σας, τί έχουν να κάνουν με τη γέννηση του Μεσσία Ιησού, τα δέντρα, τα κεριά, οι καμπάνες, τα φωτάκια, τα φύλλα γκι, τα μπισκότα, τα τσουρέκια, κλπ; Καθένα από αυτά τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα έχουν μια εξωβιβλική πηγή. Τα περισσότερα προέρχονται από τις ιεροτελεστίες του παγανιστικού παρελθόντος για τη γονιμότητα της γης ή απ’ τη λατρεία του ήλιου.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Εάν αυτά ήταν τα γενέθλια του Σωτήρα Χριστού και ήταν αποδεκτά από τον Θεό, τότε γιατί οι άνθρωποι δίνουν δώρα ο ένας στον άλλον και όχι σε Αυτόν; Γιατί ο Σάντα Κλάους (= “Αη-Βασιλης”) παίρνει όλη τη δόξα και την προσοχή; Ξεκάθαρα, οι ιεροτελεστίες των Σατουρναλίων ξαναζωντανεύουν κάθε 25 Δεκεμβρίου. Ο Παύλος έγραψε στη Β’ Κορινθίους 6:14 και 17: “Μη ομοζυγείτε με τούς απίστους, διότι τίνα μετοχήν έχει η δικαιοσύνη με την ανομίαν; Τίνα δε κοινωνίαν το φως προς το σκότος; Δια τούτο εξέλθετε εκ μέσου αυτών και αποχωρίσθητε, λέγει ο Κύριος, και μη εγγίσητε ακάθαρτον και εγώ θέλω σας δεχθή“.

Μερικοί θα επιχειρηματολογήσουν ότι τα Χριστούγεννα είναι μία αβλαβής γιορτή για τη χαρά των παιδιών. Εάν δεν υπήρχε Δημιουργός στον ουρανό, αυτό θα μπορούσε να δικαιολογηθεί. Αλλά ο Θεός της Βίβλου είναι πολύ συγκεκριμένος σχετικά με το πως πρέπει να λατρεύουμε Αυτόν και δεν έχει καμία ανεκτικότητα για ειδωλολατρικές παραδόσεις ή ανθρώπινους τρόπους λατρείας: “Πρόσεχε εις σεαυτόν, μήποτε παγιδευθείς και μήποτε εξετάσεις περί των θεών αυτών, λέγων, «Πώς ελάτρευον τα έθνη ταύτα τούς θεούς αυτών; ούτω θέλω κάμει και εγώ». Δεν θέλεις κάμει ούτως εις ΚΥΡΙΟΝ τον Θεόν σου, διότι παν βδέλυγμα το οποίον ο ΚΥΡΙΟΣ μισεί, έκαμον εις τούς θεούς αυτών… Παν ό,τι προστάζω εγώ εις εσάς, τούτο προσέχετε να κάμνητε. Δεν θέλεις προσθέσει εις αυτό, ουδέ θέλεις αφαιρέσει απ’ αυτού” (Δευτερονόμιο 12:30-32).

Εάν θέλουμε να ευχαριστούμε τον Δημιουργό μας, ο οποίος έχει την εξουσία πάνω στην αιώνια ζωή μας, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις ανθρωποποίητες γιορτές που Αυτός απορρίπτει, και να ακολουθήσουμε τις γιορτές που Αυτός προστάζει στον Λόγο Του.

(Διασκευή από το “Is Christmas a Biblical Observance?” της YNCA).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *