ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ -FRANK VIOLA

Καθώς η Μαρία και ο Ιωσήφ έκαναν, κι εμείς είναι εύκολο να χάσουμε τον Ιησού από τα μάτια μας.
Η ιστορία της Μαρίας και του Ιωσήφ που έχασαν τον Ιησού στο ναό είναι μια μοναδική, συναρπαστική αφήγηση του Ευαγγελίου που περιέχει ένα εκπληκτικά κατάλληλο μήνυμα για τους πιστούς σήμερα.
Σύμφωνα με τον Λουκά 2: 42-50, ο 12χρονος Ιησούς ανέβηκε στην Ιερουσαλήμ με την οικογένειά του για να γιορτάσει την γιορτή του Πάσχα, όπως ήταν το Εβραϊκό έθιμο της εποχής. Αφού πέρασε μια μέρα απο το ταξίδι τους προς το σπίτι, οι γονείς του Κυρίου ξαφνικά συνειδητοποίησαν οτι ο Ιησούς έλειπε. Τον έψαξαν ανάμεσα στο καραβάνι των συγγενών και των φίλων, αλλά δεν τον βρήκαν πουθενά.

Πολύ ταραγμένοι, η Μαρία και ο Ιωσήφ, κατευθύνονται πίσω στην Ιερουσαλήμ για να ψάξουν τον Ιησού. Μετά από τρεις ημέρες αναζήτησης, τελικά βρήκαν τον Ιησού στην αυλή του Ναού. Ήταν έκπληκτοι και τον ρώτησαν γιατί δεν επέστρεψε μαζί τους. Απαντώντας, ο Ιησούς ουσιαστικά, δήλωσε: “θα έπρεπε να ξέρετε, που ήμουν.” Πιστεύω ότι αυτή η ιστορία προσφέρει ένα διαπεραστικό μάθημα για το Σώμα του Χριστού αυτή την ώρα. Το μάθημα είναι απλά αυτό: ότι είναι πολύ εύκολο να ξεχάσουμε τον Ιησού Χριστό, ακόμη, κι όταν κάποιος ασχολείται με καλές, θρησκευτικές, πνευματικές δραστηριότητες. Είναι δυνατό να εκτελεί πράξεις λατρείας και ακόμη να χάνει τον Χριστό στη διαδικασία.

Στην ιστορία, οι γονείς του Κυρίου έχουν κάνει κάτι καλό, κάτι ευγενές, ακόμα κάτι πνευματικό. Έκαναν την πεζοπορία από τη Ναζαρέτ στην Ιερουσαλήμ για να λατρεύσουν τον Θεό για την θρησκευτική γιορτή του Πάσχα. Η επιστροφή τους στο σπίτι ήταν, επίσης, μια θετική πράξη. Αλλά αποσπάστηκε η προσοχή τους και χωρίς να το καταλάβουν έχασαν τον Χριστό. Τόσα πολλά πράγματα ανταγωνίζονται για την προσοχή του λαού του Θεού και σήμερα. Δεν μιλάω για τη “μέριμνα για τα εγκόσμια” ή την “απάτη του πλούτου” τα οποία καταπνίγουν τον λόγο (ΜΑΤ. 13:22). Αυτά είναι προφανή. Μιλάω για καλά, θρησκευτικά, πνευματικά πράγματα.
Επιτρέψτε μου να παραθέσω ένα παράδειγμα. Με τα χρόνια, έχω παρεβρεθεί σε αναρίθμητα χριστιανικά συνέδρια και σεμινάρια. Δεν παύει ποτέ να με εκπλήττει πόσο λίγο ο Ιησούς Χριστός αναφέρεται από τους ομιλητές. Οι κήρυκες θα μιλάνε εύγλωττα για μια ώρα σε τέτοια θέματα όπως η αύξηση της εκκλησίας, τα χαρίσματα του Πνεύματος, η Αποστολή του Θεού, κλπ και ο Κύριος Ιησούς να μην αναφέρεται ούτε μια φορά!

Ο Κύριος είπε ότι από την αφθονία της καρδιάς το στόμα μιλά (βλ. Λουκάς 6:45). Αυτό για το οποίο μιλάμε περισσότερο, είναι ένας καλός δείκτης αυτού που μας καταναλώνει . Ακριβώς μετρήστε πόσες πολλές φορές ο Παύλος αναφέρεται στον Ιησού στις επιστολές του – είναι εντυπωσιακό.
Στη Φιλιππησίους 3: 8, λέει, “Πραγματικά, όλα εξακολουθώ να τα θεωρώ μειονεκτήματα σε σχέση με το ασύγκριτα ανώτερο αγαθό που κέρδισα γνωρίζοντας τον Ιησού Χριστό, τον Κύριό μου. Γι’ αυτόν τα πέταξα όλα και τα θεώρησα σκουπίδια, προκειμένου να κερδίσω το Χριστό“. Είναι δυνατό να κατέχεσαι με τα πράγματα του Θεού και ακόμα να χάνεις τον Θεό. Είναι δυνατό να βάλεις κάτι άλλο στο θρόνο -είτε πρόκειται για την αύξηση των εκκλησιών, τον ευαγγελισμό, τη μαθητεία, τον πνευματικό πόλεμο, την ιεραποστολή ή ακόμα και τα ισχυρά χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος -και να χάσεις τον Χριστό στο ναό.

Είναι ένα πράγμα να κηρύττουμε την αγιότητα. Είναι άλλο να παρουσιάζουμε τον Χριστό ως την αγιότητά μας (βλέπε Α Κορ. 1:30). Είναι ένα πράγμα να συζητάμε την λύτρωση και είναι άλλο να παρουσιάζουμε τον Χριστό ως την λύτρωσή μας. Το ένα είναι ένα θρησκευτικό πράγμα. Το άλλο είναι ο ίδιος ο Κύριος. Ο Ιησούς δεν θα έπρεπε ποτέ να αντικαθίσταται από πράγματα γι Αυτόν.

Είθε το Πνεύμα του Θεού να μας δώσει μάτια για να δούμε ότι του Πατέρα το βασικό πάθος και η ευχαρίστηση είναι ο Ιησούς (βλ. Ματ. 3:17). Κι ότι το φως του Αγίου Πνεύματος λάμπει αποκλειστικά στο πρόσωπο του Χριστού, αποκαλύπτοντας και δοξάζοντας Αυτόν (βλ. Ιωάννης 15:26). Και ότι η μαρτυρία της Αγίας Γραφής πάντα δείχνει στον Χριστό (βλ. Ιωάννης 5:39). Αν θέσουμε τον Κύριο Ιησού στη σωστή Του θέση, τότε δε θα υποφέρουμε ποτέ τον κίνδυνο να χάσουμε το κύριο σημείο της πίστης μας, που είναι μόνο ο Χριστός.

(Μετάφραση από Μανώλη Καλομοίρη κατόπιν αδείας του άρθρου LOSING TRACK OF JESUS- FRANK VIOLA)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *