ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ, ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ

Η σταθερά σκληρή και απάνθρωπη στάση του κράτους του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων, υποθάλπει, καλλιεργεί και αυξάνει τον Αντισημιτισμό σε όλον τον κόσμο. Ας δούμε όμως μερικά πράγματα για το Ισραήλ σε σχέση με τους Παλαιστίνιους.

            Θα πρέπει βέβαια να αναγνωρίσουμε το δικαίωμα της ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ, όπως και το δικαίωμα να αμύνεται εναντίον των εχθρών του.

Οι Παλαιστίνιοι

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο περιοδικό CHRISTIΑNITY TODAY (www.christianitytoday.com/ct/2003/131/53.0.html) οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί υφίστανται δυσμενείς διακρίσεις και βαρβαρότητα από το Ισραήλ. Ακόμα κι αν το ισραηλινό σύνταγμα βεβαιώνει στους Χριστιανούς ελευθερία «της θρησκείας, της συνείδησης, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού,» ζουν ως δεύτερης κατηγορίας πολίτες.

Το Ισραήλ αρνείται να επιτρέψει σε αυτούς να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία, και οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί έχουν λιγότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης και απασχόλησης. Επίσης, τα στρατεύματα του Ισραήλ, σε απάντηση στους τρομοκράτες-αυτοκτονίας που βομβαρδίζουν τους ισραηλινούς πολίτες, έχουν δημεύσει εδάφη που ανήκουν στους Παλαιστίνιους Χριστιανούς.

Από την ίδρυση του Ισραήλ, 400.000 Παλαιστίνιοι Χριστιανοί έχουν εγκαταλείψει τους Άγιους Τόπους, λόγω της κατοχής απ’ το Ισραήλ της γης τους και της ζοφερής κατάστασης της οικονομίας στις Παλαιστινιακές πόλεις. Σήμερα, αποτελούν μόνο το 2 τοις εκατό της χώρας ή 100.000 ανθρώπους, όταν ήταν το 17 τοις εκατό του πληθυσμού περίπου το 1900. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η συμπεριφορά των αρχών του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων είναι αντιβιβλική: «Ξένον δεν πρέπει να τον καταπιέζετε ούτε να τον εκμεταλλεύεστε, γιατί κι εσείς ήσασταν κάποτε ξένοι στην Αίγυπτο» (Έξοδος 22:20). Ως χριστιανοί θα πρέπει να καταδικάσουμε και τον ρατσισμό που δείχνει το κράτος του Ισραήλ εναντίον των μη Εβραίων πολιτών του. Ενώ βεβαίως όσοι «χριστιανοί» σιωνιστές μεροληπτούν υπέρ του Ισραήλ και κατά των Παλαιστινίων, παραβαίνουν την εντολή της αγάπης προς τους αδελφούς εν Χριστώ («Όποιος, λοιπόν, λέει πως βρίσκεται στο φως αλλά μισεί τον αδελφό του, αυτός βρίσκεται ακόμα μέσα στο σκοτάδι»- Α΄ Ιωάννου 2:9), αφού με την στάση τους στρέφονται ταυτόχρονα και κατά των 100.000 Χριστιανών Παλαιστινίων που ζουν στο Ισραήλ.

Όχι στον αντισημιτισμό- Ναι στην κριτική του Ισραήλ

            Αλλά δεν πρέπει να παρασυρθούμε από την όποια κριτική μας στην πολιτική του κράτους του Ισραήλ, και να γλιστρήσουμε στο θρησκευτικό ή φυλετικό μίσος κατά όλου του εβραϊκού λαού, ο οποίος κατά συντριπτική πλειοψηφία ζει εκτός Ισραήλ και συνεπώς δεν ευθύνεται. Οπωσδήποτε θα πρέπει να καταδικάζουμε την υπερβολική βία του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, όπως επίσης την ρίψη ρουκετών ή τις επιθέσεις αυτοκτονίας των ισλαμιστών κατά των Ισραηλινών αμάχων. Πρέπει να είμαστε υπέρ της δικαιοσύνης και της ειρήνης στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη κατά το λόγο του Χριστού: «Μακάριοι όσοι φέρνουν την ειρήνη στους ανθρώπους, γιατί αυτοί θα ονομαστούν παιδιά του Θεού» (Ματθαίος 5:9). Και να αγωνιζόμαστε και να προσευχόμαστε για την ειρηνική διαβίωση των δύο λαών, διότι τελικά αυτό είναι το συμφέρον και των δύο.

Ενώ βεβαίως όπως δεν πρέπει η κριτική στο Ισραήλ να διολισθαίνει στον αντισημιτισμό, παρόμοια δεν θα πρέπει να πέσουμε στην παγίδα των Εβραίων σιωνιστών ή «χριστιανών» σιωνιστών που θέλουν να απαγορεύσουν κάθε κριτική στο Ισραήλ, ταυτίζοντάς τον με «αντισημιτισμό»! Όταν παραβιάζονται οι αρχές του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης (από όποιον και αν γίνεται), δεν πρέπει οι Χριστιανοί να μένουμε σιωπηλοί. Η Αγία Γραφή μας παροτρύνει: «δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης» (Ησαΐας 26:9, Μετάφραση Ο’). Όπως γράφει ο Mπράιαν Kλουγκ, ιδρυτικό μέλος του Εβραϊκού Φόρουμ για τη Δικαιοσύνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: «Ωστόσο ..δεν είναι φαντασίωση. Oύτε η άνιση μεταχείριση των Eβραίων εποικιστών και των Παλαιστίνιων κατοίκων. Oύτε οι θεσμοποιημένες διακρίσεις εναντίον των Iσραηλινών Aράβων πολιτών. Aυτά είναι πραγματικότητα. Άλλο είναι να επικρίνεις το Iσραήλ με βάση μια αντισημιτική φαντασίωση· και τελείως διαφορετικό είναι να το επικρίνεις με βάση την πραγματικότητα. Tο δεύτερο δεν είναι αντισημιτισμός» (Άρθρο «Aντισιωνισμός και αντισημιτισμός δεν ταυτίζονται», ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 31-7-04).

Επίσης η καλύτερη συμπεριφορά του κράτους του Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους πολίτες του, θα συμβάλλει στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και των αισθημάτων αντιπάθειας που προκαλούνται στη διεθνή κοινή γνώμη για τον εβραϊκό λαό, από πράξεις του εβραϊκού κράτους. Όπως έγραψε ο Εβραίος ιστορικός Αβί Σλαΐμ στην “International Herald Tribune”στις 4 Φεβρουαρίου 2005: «Η εικόνα του Ισραήλ σήμερα είναι αρνητική όχι επειδή είναι ένα Εβραϊκό κράτος, αλλά επειδή κατά κανόνα παραβιάζει τα όρια της αποδεκτής διεθνούς συμπεριφοράς…Αυτή η αντίληψη για το Ισραήλ είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην πρόσφατη αναβίωση του αντισημιτισμού στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Από αυτή την άποψη, ο Σιωνισμός είναι σήμερα ο πραγματικός εχθρός των Εβραίων» (Άρθρο «Is Zionism today the real enemy of the Jews? Yes»).

 Μανώλης Καλομοίρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *