ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΑΡΕΣΤΩ ΤΟΝ ΘΕΟ;

Επειδή ο Θεός είναι παντοδύναμος και τέλειος, η σκέψη να προσπαθήσουμε να Τον ευαρεστήσουμε μπορεί να είναι τρομακτική. Πώς μπορεί ένας αμαρτωλός, ατελής άνθρωπος να μπορέσει να ευαρεστήσει ποτέ έναν Άγιο Θεό; Προσθέστε σε αυτό την μακριά λίστα των νόμων της Παλαιάς Διαθήκης, και των κανόνων για την δίκαιη συμπεριφορά στη Καινή Διαθήκη, και ένας μπορεί να έχει τον πειρασμό να τα παρατήσει πριν καν προσπαθήσει.  Ωστόσο αυτός ο φόβος είναι αβάσιμος. Το να ευαρεστήσεις τον Θεό δεν είναι δύσκολο, επειδή Αυτός μας δίνει όλα ότι χρειαζόμαστε για να Τον ευαρεστήσουμε. Τι χρειάζεται για να ευαρεστούμε τον Θεό;

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι να είμαστε περισσότερο “στο Πνεύμα”  παρά “στη σάρκα” επειδή οι άνθρωποι που ζούνε κατά τη σάρκα, δεν μπορούν να ευαρεστήσουν τον Θεό (Ρωμαίους 8:8). Τι σημαίνει να είμαστε “στη σάρκα”; Όταν ένα άτομο περπατάει κατά τη σάρκα, προσπαθεί να ευαρεστήσει τον Θεό με τη δική του δύναμη. Το άτομο που αναγνωρίζει ότι αυτό είναι αδύνατο, θα φτάσει στο τέλος της προσπάθειας να ευαρεστήσει τον Θεό με τη δική του δύναμη, και θα στραφεί στον Θεό κράζοντας για βοήθεια. Ο Θεός προμηθεύει βοήθεια στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, ο οποίος ήταν ο μόνος άνθρωπος που ήταν πάντα ικανός να ζήσει πλήρως και τέλεια ευαρεστώντας τον Θεό. Δεν ήρθε σε μας για να μας κρίνει, αλλά να προμηθεύσει εκείνη την βοήθεια και την σωτηρία (Ιωάννης 3:16-17). 

Το επόμενο πράγμα το οποίο χρειάζεται για να ευαρεστήσουμε τον Θεό είναι η πίστη. Χωρίς πίστη, είναι αδύνατον να ευαρεστήσουμε τον Θεό (Εβραίους 11:6). Ειδικά, πίστη σημαίνει να πιστεύεις ότι ο Θεός υπάρχει, και να πιστεύεις ότι Αυτός ανταμείβει εκείνους που Τον εκζητούν.  Αυτό το είδος πίστης είναι το αντίθετο του φόβου που αναζητά να ευχαριστήσει τον Θεό με τελετουργικά και τήρηση κανόνων. Ο συγγραφέας της Προς Εβραίους δεν λέει ότι η πίστη είναι είναι να “πιστεύεις ότι ο Θεός ανταμείβει εκείνους που Τον υπηρετούν” ή “να πιστεύεις ότι ο Θεός ανταμείβει εκείνους που είναι τέλειοι”. Λέει ότι η πίστη είναι να “πιστεύει ότι υπάρχει Θεός και ότι ανταμείβει όσους τον αποζητούν“. Το να αναζητάς τον Θεό Τον ευαρεστεί. Θέλει να εκζητείται, να επιδιώκεται,να αγαπιέται. Αυτός προμήθευσε σε μας έναν δρόμο μέσω του Ιησού Χριστού, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε μια σχέση με Αυτόν (Εβραίους 10:19-22). Η πίστη είναι να έχουμε “την παρρησία να μπούμε μέσα στα άγια, διαμέσου τού αίματος του Iησού” (Εβραίους 10:19). 

Είμαστε ακόμη κάτω από την εντολή να ζούμε ζωές που ευαρεστούν τον Θεό – σε όλη την Αγία Γραφή υπάρχουν πολλά εδάφια που σκιαγραφούν το είδος της ζωής που οι Χριστιανοί οφείλουμε να ζήσουμε. Αλλά αυτές οι εντολές δεν έχουν σκοπό να είναι βάρος. “Eπειδή, αυτή είναι η αγάπη τού Θεού, στο να τηρούμε τις εντολές του· και οι εντολές του δεν είναι βαριές” (Α΄ Ιωάννου 5:3). Οι εντολές Του δεν είναι βαριές επειδή Αυτός μας δίνει όλα ότι χρειαζόμαστε για τη ζωή και την ευσέβεια (Β’ Πέτρου 1:3), Αυτός μας τελειοποίησε μέσω της θυσίας του Χριστού (Εβραίους 10:14), και Αυτός μας έδωσε το Άγιο Πνεύμα, το οποίο είναι σαν το ζωντανό νερό που ξεχειλίζει από μέσα μας (Ιωάννης 7:38). 
Το σημείο είναι ότι μια και είμαστε εν Χριστώ, το να ευαρεστούμε τον Θεό είναι αναπόφευκτο, επειδή ο Θεός θα το κάνει να συμβεί. Είμαστε σωσμένοι από την χάρη Του, διαμέσου της πίστης, και αυτά όλα είναι ένα δώρο, περιλαμβάνοντας τα καλά έργα τα οποία τελικά ερχόμαστε να μάθουμε να πράττουμε (Εφεσίους 2:8-10). Οι πιστοί δεν θα πρέπει ποτέ να ανησυχούν, σκεφτόμενοι ότι δεν θα ευαρεστήσουν τον Θεό. Καθώς Τον εκζητάμε και Τον αγαπάμε, Αυτός θα παράγει καρπό σε μας ο οποίος ευαρεστεί τον Θεό (Ιωάννης 15:4-5). 

Μετάφραση Διασκευή από Μανώλη Καλομοίρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *