ΤΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΤΡΟΦΗ ΔΙΝΕΙ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ;

Βασική πίστη της Εταιρίας Σκοπιά των ‘Μαρτύρων του Ιεχωβά’ αποτελεί πως αυτή είναι το κανάλι ή ο αγωγός του Θεού ή ο πιστός και φρόνιμος δούλος για την παροχή της αλήθειας στους δούλους Του και στον κόσμο. Ας δούμε πως το διατυπώνει:
• «ο Ιησούς Χριστός…παρέχει την πνευματική τροφή…μέσω της τάξης του πιστού και φρόνιμου δούλου» – ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΓΗ, σελ.80-81.
• «σήμερα ο Θεός δεν μιλάει απευθείας στους δούλους του όπως έκανε με τον Ιώβ. Αντίθετα τούς ελέγχει μέσω του Λόγου του και της οργάνωσής του η οποία κατευθύνεται από το πνεύμα του»- ΣΚΟΠΙΑ 1-6-93 σελ.21.
• «ο Ιεχωβά μέσω των εκδόσεων που βασίζονται στην Αγία Γραφή…παρέχει την άφθονη προμήθεια πνευματικής τροφής»- ΣΚΟΠΙΑ 1-8-92 σελ.10.
• «Η καρδιά μας θα πρέπει να μας υποκινεί να συνεργαζόμαστε με την οργάνωση του Ιεχωβά επειδή γνωρίζουμε ότι μόνο αυτή κατευθύνεται από το πνεύμα του» (ΣΚΟΠΙΑ 15-11-1992 σελ.21).
• «Όλοι όσοι θέλουν να καταλάβουν την Αγία Γραφή, πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η ‘πολυποίκιλη σοφία του Θεού’ μπορεί να γίνει γνωστή μόνο μέσω του αγωγού επικοινωνίας που έχει ο Ιεχωβά, του πιστού και φρόνιμου δούλου»(ΣΚΟΠΙΑ 1-10-1994 σελ.8).
• «Ο Ιεχωβά είναι επίσης η Πηγή του πνευματικού φωτός. (Ψαλμός 43:3). Ενώ ο κόσμος παραμένει σε πυκνό σκοτάδι, ο αληθινός Θεός εξακολουθεί να ρίχνει φως πάνω στο λαό του….Αυξανόμενο φως από τον Ιεχωβά συνεχίζει να φωτίζει το δρόμο του λαού του. Τους εκλεπτύνει από οργανωτική, δογματική και ηθική άποψη» (ΣΚΟΠΙΑ 15-2-06 σελ.26).
• «[ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΦΤΙΣΜΑ] Κατανοείτε ότι η αφιέρωση και το βάφτισμά σας σας προσδιορίζουν ως Μάρτυρα του Ιεχωβά, συνταυτισμένο με την οργάνωσή του Θεού που κατευθύνεται από το πνεύμα του;…Η δεύτερη ερώτηση υπενθυμίζει επίσης στον υποψήφιο την ευθύνη που έχει να συνεργάζεται με την οργάνωση του Ιεχωβά η οποία κατευθύνεται από το πνεύμα του» (ΣΚΟΠΙΑ 1-4-06 σελ.22 και 24).
Από τους ισχυρισμούς που κάνει η Εταιρία Σκοπιά, φαίνεται ξεκάθαρα ότι διακηρύττει ότι είναι ο αγωγός επικοινωνίας του Θεού, και ότι οι διδασκαλίες της και τα έντυπά της παρέχουν οδηγία κατευθείαν από τον Ιεχωβά, τον αληθινό Θεό, και ότι κατευθύνεται από το Άγιο Πνεύμα! Συνεπώς γι’ αυτό ζητάει απόλυτη υπακοή, διότι αλλιώς θα έρθεις σε αντίθεση με το Θεό, που διδάσκει τους ανθρώπους μέσω του «πιστού και φρόνιμου δούλου».
Η Εταιρία Σκοπιά αν και διδάσκει τους ‘Μάρτυρες’ να «ευαγγελίζουν» τους ανθρώπους μιλώντας τους και δίνοντας τα έντυπά τους, ακόμα και σε αυτούς που ανήκουν σε χριστιανικές ομολογίες ή εκκλησίες, η ίδια απαγορεύει στα μέλη της να διαβάσουν άλλα θρησκευτικά έντυπα! Πλήρης υποκρισία και δύο μέτρα και σταθμά!
Να πως το υποστηρίζει:
• «ως άτομα αυτοί που αποτελούν τον ‘πιστό και φρόνιμο δούλο’ είναι ατελείς άνθρωποι…αυτή η τάξη είναι ‘πιστή και φρόνιμη’. Οι αποστάτες τονίζουν σφάλματα ή φαινομενικά λάθη που έκαναν αδελφοί οι οποίοι αναλαμβάνουν την ηγεσία. Η ασφάλειά μας εξαρτάται από το αν αποφεύγουμε την αποστατική προπαγάνδα σαν να ήταν δηλητήριο, όπως στην πραγματικότητα είναι»- ΣΚΟΠΙΑ 15-7-92 σελ.12-13.
• «Οι αληθινοί Χριστιανοί μένουν μακριά από την ψεύτικη λατρεία με το να απορρίπτουν τις ψεύτικες θρησκευτικές διδασκαλίες. Αυτό σημαίνει ότι δεν παρακολουθούμε θρησκευτικές εκπομπές στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, ούτε διαβάζουμε θρησκευτικά έντυπα που διαδίδουν ψέματα για τον Θεό και το Λόγο του» (ΣΚΟΠΙΑ 15-3-06 σελ.29). Και ασφαλώς κάθε θρησκευτικό έντυπο που δεν υποστηρίζει την ερμηνεία της Εταιρίας Σκοπιά «διαδίδει ψέματα για τον Θεό και το Λόγο του»!
Στην πραγματικότητα η ηγεσία της Εταιρίας Σκοπιά προσπαθεί να επιβάλλει στους οπαδούς της την αποφυγή της έρευνας και του προβληματισμού ή του ελέγχου των διδασκαλιών που τούς μεταδίδει. Και τις αποκαλεί για να μην τις αμφισβητήσει κανείς ως ‘θρεπτική πνευματική τροφή που παρέχει ο Θεός μέσω του πιστού δούλου’- ΣΚΟΠΙΑ 15-11-92 σελ.19. Μάλιστα «τα άρθρα της Σκοπιάς…είναι αγωγός του Θεού για την αλήθεια,..[γι’ αυτό] οι όσιοι πρεσβύτεροι δεν προσπαθούν ποτέ να επηρεάσουν άλλους ώστε να απορρίπτουν κάποιο μέρος της πνευματικής τροφής που παρέχει ο Θεός μέσω του πιστού δούλου….Ποτέ δεν θα πρέπει να περνάει καν από το μυαλό μας να στραφούμε μακριά από το θαυμάσιο φως του Θεού, επιδιώκοντας μια αποστατική πορεία η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πνευματικό θάνατο τώρα και τελικά σε καταστροφή»- ΣΚΟΠΙΑ 15-11-92 σελ.20.

Έτσι όχι μόνο δεν καλούνται οι οπαδοί της οργάνωσης να εξετάζουν και να ελέγχουν κάθε διδασκαλία (Πράξεις 17:11), αλλά απαγορεύουν την όποια εξέταση με δύο επιχειρήματα: α) η πνευματική τροφή που τούς δίδεται είναι στην πραγματικότητα όχι από ανθρώπους αλλά από τον ίδιο τον Θεό που κατευθύνει την ηγεσία τους με το πνεύμα του, και β) θα οδηγηθούν στον πνευματικό θάνατο και στην καταστροφή.
Όμως είναι πραγματικά ‘θρεπτική πνευματική τροφή από τον Θεό’ καθετί που διδάσκουν οι ηγέτες της οργάνωσης; Πράγματι κάθε μέρος των άρθρων της Σκοπιάς κατευθύνεται από το πνεύμα του Θεού; Και άρα μήπως έχουν δίκιο πως αν πάω κόντρα σε αυτά που ο Θεός παρέχει μέσω των εντύπων της οργάνωσης, θα χαθώ και θα καταστραφώ στον επερχόμενο Αρμαγεδδώνα;
Το εκπληκτικό είναι πως ‘ο πιστός και φρόνιμος δούλος’ έχει παραδεχθεί πως «καθώς προσμένουν με ζωηρό ενδιαφέρον τη δεύτερη έλευση του Ιησού, πρότειναν ημερομηνίες που αποδείχτηκαν ανακριβείς. …[Γι’ αυτό] ούτε εκδηλώνουμε ευλάβεια για τα συγγράμματά μας ούτε τα θεωρούμε αλάθητα…Οι αδελφοί που ετοιμάζουν αυτές τις εκδόσεις δεν είναι αλάνθαστοι. Τα συγγράμματά τους δεν είναι θεόπνευστα όπως ήταν εκείνα του Παύλου και των άλλων Βιβλικών συγγραφέων. Και γι’ αυτό, κατά καιρούς, παρέστη ανάγκη, καθόσον η κατανόησις γίνεται σαφέστερη, να διορθωθούν απόψεις»- ΞΥΠΝΑ 22-3-93 σελ.4-υποσημείωση (Δείτε την εικόνα της σελίδας στο πάνω μέρος αυτού του άρθρου).

Βέβαια οι δηλώσεις πως δεν θεωρούν τις εκδόσεις τους θεόπνευστες, είναι παραπλανητικές, γιατί όπως είδαμε, λένε ότι αυτές είναι πνευματική τροφή από το θρόνο του Ιεχωβά, άρα όχι ανθρώπινη έμπνευση! Επίσης: «Λόγω των ανθρώπινων περιορισμών, κατά καιρούς ίσως να υπάρχει μια ατελής και λανθασμένη κατανόησι κάποιου θέματος που αργότερα μπορεί να χρειαστεί να διορθωθή. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο ‘δούλος’ πρέπει να αποφεύγη να δημοσιεύη μια πιθανή ερμηνεία μέχρι να έχη στη διάθεσί του την τελική, ολοκληρωτική κατανόησι» (ΣΚΟΠΙΑ 1-7-1981 σελ.29).
Αφού οι ίδιοι οι ηγέτες παραδέχονται πως δεν είναι αλάθητοι και πως συχνά παροδήγησαν τούς δυστυχείς οπαδούς τους παρέχοντάς τους ως ‘θρεπτική πνευματική τροφή από το θρόνο του Ιεχωβά’ ανακριβείς ημερομηνίες σχετικά με την δεύτερη έλευση του Ιησού και λανθασμένη κατανόηση της Γραφής σε διάφορα θέματα, αυτό πρέπει να βάλει σε σκέψεις κάθε ειλικρινή Μάρτυρα του Ιεχωβά.

Γιατί; Διότι «ο Ιεχωβά είναι επίσης η Μεγάλη Προσωπικότητα που εκθέτει τους ψευδείς αγγελιοφόρους. Πώς τους εκθέτει; Διαψεύδει τα σημεία και τις προβλέψεις τους» (ΣΚΟΠΙΑ 1-5-1997 σελ.8). Αφού η οργάνωση παραδέχεται ότι έδωσε στους οπαδούς της ψεύτικες χρονολογίες για εσχατολογικές προσδοκίες, σύμφωνα με τον δικό της ορισμό, αυτό το έκανε ο Ιεχωβά για να αποδείξει ότι η Εταιρία Σκοπιά είναι Ψευδής Αγγελιοφόρος και όχι Πιστός και Φρόνιμος Δούλος! Εφαρμόζουμε το Γραφικό: «Διότι από τα λόγια σου θα ανακηρυχτείς δίκαιος, και από τα λόγια σου θα καταδικαστείς» (ΜΑΤΘΑΙΟΣ 12:37, Μετάφραση Νέου Κόσμου –ΜΝΚ της Εταιρίας Σκοπιά).
Ενώ η παραδοχή ότι κάποιες από τις ερμηνείες του «πιστού και φρόνιμου δούλου» είναι πιθανολογίες και εικασίες, έρχεται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό: «Η μετριοφροσύνη από μέρους της τάξης του πιστού και φρόνιμου δούλου, στην οποία έχει ανατεθεί να παρέχει τροφή στο Χριστιανικό σπιτικό στον κατάλληλο καιρό, την εμποδίζει να προτρέχει αλαζονικά και να κάνει επιπόλαιες εικασίες για πράγματα τα οποία είναι ακόμη ασαφή» (ΣΚΟΠΙΑ 1-6-1997 σελ.14).
Σίγουρα θα πρέπει να πάψει να δέχεται αβασάνιστα καθετί που διδάσκει η οργάνωση. Γιατί; Διότι «Όταν είμαστε γνωστοί ως φιλαλήθεις, οι άλλοι πιστεύουν αυτά που λέμε, μας εμπιστεύονται. Εντούτοις, αν μας πιάσουν να λέμε έστω και ένα ψέμα, μπορεί να αμφιβάλλουν, για το πόσο αληθινό είναι οτιδήποτε θα πούμε στο μέλλον»(ΣΚΟΠΙΑ 1-8-2003 σελ.16). Αυτό ισχύει ασφαλώς και για την Εταιρία Σκοπιά, από τη στιγμή που συχνά παροδήγησε τους ανθρώπους με ψευδείς χρονολογίες και αναληθείς προσδοκίες στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν. Πώς θα την ξαναεμπιστευθεί κανείς ως «αγωγό επικοινωνίας του Ιεχωβά» που δήθεν «κατευθύνεται από το πνεύμα του» όταν αποδείχτηκε ότι ΔΕΝ συμβαίνει στη πραγματικότητα αυτό; Διότι αν πράγματι ήταν ο αγωγός του Θεού, δεν θα έδινε ως «πνευματική τροφή από το θρόνο του Ιεχωβά» ψεύτικες χρονολογίες οδηγώντας ξανά και ξανά σε απογοήτευση τους οπαδούς της!
Αλλά δυστυχώς η Εταιρία Σκοπιά ποτέ δεν ζήτησε συγνώμη από τους δυστυχείς ‘Μάρτυρες’ για τις ανακριβείς διδασκαλίες και χρονολογίες που τους έχει σερβίρει. Αυτό είναι σημάδι των αδύναμων και ανασφαλών ανθρώπων, σύμφωνα με το περιοδικό ΣΚΟΠΙΑ! «Αναφορικά με τους πολιτικούς οι οποίοι δεν ζητούν συγνώμη για τα λάθη τους, ένας σχολιαστής είπε: ‘Δυστυχώς φαίνεται να πιστεύουν ότι μια τέτοια παραδοχή είναι σημάδι αδυναμίας. Οι αδύναμοι και ανασφαλείς άνθρωποι σχεδόν ποτέ δεν λένε: ‘συγνώμη’. Οι μεγαλόκαρδοι και θαρραλέοι άνθρωποι είναι εκείνοι που δεν μειώνονται λέγοντας: ‘Έκανα λάθος’’. Το ίδιο ισχύει και για όσους δεν έχουν πολιτική εξουσία» (ΣΚΟΠΙΑ 1-3-2005 σελ.7).
Πάψε να είσαι εύπιστος στην ηγεσία της Εταιρίας Σκοπιά που σε έχει εξαπατήσει με ψευδείς χρονολογίες και αναληθείς διδασκαλίες ως «τροφή από το θρόνο του Ιεχωβά». Γιατί; Διότι «Ο άπειρος πιστεύει κάθε λόγο, αλλά ο οξυδερκής εξετάζει τα βήματά του’ (Παροιμίες 14:15). Ο οξυδερκής δεν είναι εύπιστος. Αντί να πιστεύει καθετί που ακούει ή να αφήνει άλλους να σκέφτονται για λογαριασμό του, εξετάζει τα βήματά του σοφά. Συγκεντρώνοντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ενεργεί με γνώση» (ΣΚΟΠΙΑ 15-7-2005 σελ. 18-19).
Γι’ αυτούς τούς λόγους φίλε Μάρτυρα, θα συνεχίσεις να δέχεσαι ως θρεπτική πνευματική τροφή διδασκαλίες που σου απαγορεύουν να ελέγξεις; Διδασκαλίες που οι ηγέτες της Σκοπιάς ισχυρίζονται πως είναι από τον Θεό, ενώ οι ίδιοι παραδέχονται πως συχνά σε πλάνησαν δίνοντάς σου βλαβερή και δηλητηριώδη πνευματική τροφή; Πώς μπορείς να υποτάσσεσαι σαν στον Θεό σε ηγέτες που σου επιβάλλουν να κηρύττεις στους ανθρώπους ακόμη και τις κατά καιρούς λανθασμένες διδασκαλίες τους; Μήπως έκανε κάτι τέτοιο ο Ιησούς Χριστός ή οι απόστολοι ως πνευματικοί ηγέτες της πρώτης Εκκλησίας;
Κι όχι μόνο αυτό, αλλά πέρα από το ότι ποτέ το ‘κυβερνών σώμα’ της πρώτης Εκκλησίας δεν άλλαξε τις διδασκαλίες του λέγοντας πως πήραν δήθεν περισσότερο φως, ήταν θεόπνευστο γιατί το Άγιο Πνεύμα τούς οδήγησε σε απόφαση-Πράξεις 15:23-29. Ενώ οι ηγέτες της Σκοπιάς αφού συχνά αναθεωρούν τις διδασκαλίες τους, δείχνουν ότι δεν οδηγούνται από το Άγιο Πνεύμα, όπως ψευδώς ισχυρίζονται στα έντυπά τους. Άρα δεν είναι ο Θεός αυτός που κατευθύνει την ηγεσία της οργάνωσης, διότι ο Θεός ποτέ δεν δίνει λανθασμένες διδασκαλίες ως πνευματική τροφή! Συνεπώς έχει καμιά σχέση το ‘κυβερνών σώμα’ των αποστόλων με το ‘κυβερνών σώμα’ της ηγεσίας της Σκοπιάς; Καμία, απολύτως!
Φίλε μου, αφού οι ίδιοι οι ηγέτες της Σκοπιάς έγραψαν πως κάνουν λάθη όχι μόνο σε επουσιώδη ζητήματα, αλλά ακόμη και σε σοβαρά όπως είναι η δεύτερη έλευση του Ιησού ,τότε ελεύθερα με βάση αυτή τη δήλωσή τους μπορείς να αρχίσεις να εξετάζεις εξονυχιστικά οποιαδήποτε διδασκαλία τους. Τίποτα μην θεωρείς δεδομένο! Οι ηγέτες της Σκοπιάς μπορεί και σε άλλα θέματα λίγο ή περισσότερο σημαντικά να σου έχουν διδάξει λανθασμένες διδασκαλίες. Γι’ αυτό με προσοχή, με προσευχή και με γνώμονα την Αγία Γραφή, άρχισε να μαθαίνεις το θέλημα του Θεού. Μην γίνεσαι δούλος ανθρώπων, αλλά γίνε δούλος του Ιησού Χριστού-Α΄ Κορ.7:23, Β΄ Κορ.5:15. Δεν είναι ‘πιστός και φρόνιμος δούλος’ οι ηγέτες που “καταδυναστεύουν εκείνους που είναι κληρονομιά του Θεού”- Α΄ Πέτρου 5:3,ΜΝΚ.
Εφόσον θέλεις να είσαι πρόβατο του Ιησού Χριστού, άρχισε να ακούς την φωνή του Καλού Ποιμένα, να τον ακολουθείς και “θα σου δώσει αιώνια ζωή, δεν πρόκειται να καταστραφείς ποτέ, κανείς δεν θα σε αρπάξει από το χέρι Του”- Ιωάννης 10:27-28,ΜΝΚ.
Για να μάθετε περισσότερα, δείτε τα άρθρα: ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ, ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΣ (ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ).

Για κάθε επικοινωνία:
Μανώλης Καλομοίρης
Κατακουζηνού 10, 10677 Αθήνα
τηλ.6977831531
Email: erevnitis@yahoo.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *