ΤΙ ΒΙΒΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ;

Καθημερινά εκδότες σε όλο τον κόσμο τυπώνουν χιλιάδες βιβλία. Τα βιβλία είναι παντού. Αλλά μόνο ένα βιβλίο ξεχωρίζει μεταξύ όλων των άλλων σαν ένα μόνο λαμπρό αστέρι σε έναν σκοτεινό ουρανό. Αυτό το αξιοσημείωτα μοναδικό βιβλίο -το οποίο διαφέρει ριζικά απ’ όλα τα άλλα- είναι η Βίβλος, η Αγία Γραφή.

Τι το κάνει μοναδικό; Η απάντηση είναι ότι αυτό το βιβλίο, όπως κανένα άλλο, δίνει υγιείς απαντήσεις στις πιο πολύπλοκες ερωτήσεις. Με τι μοιάζει ο Θεός; Από πού προήρθε ο κόσμος; Πώς η αμαρτία μπήκε στον κόσμο; Τι μπορούμε να κάνουμε για την αμαρτία μας; Πώς μπορούμε να πάμε στον ουρανό; Πώς θα έπρεπε να ζούμε; Τι θα συμβεί στο μέλλον;

Η Βίβλος είναι επίσης μοναδική λόγω της προέλευσής της. Είναι το μόνο βιβλίο που έχει έρθει σε μας από τον ίδιο τον Θεό. Σε αυτό το βιβλίο Αυτός έχει αποκαλύψει την φύση Του, τα σχέδιά Του, και τις επιθυμίες Του. Αυτός οδήγησε ανθρώπους να καταγράψουν αυτά τα γεγονότα, έτσι ώστε οι άνθρωποι παντού να μπορούν να έρθουν να Τον γνωρίσουν.

Η ενότητά της επίσης δείχνει την μοναδικότητα της Βίβλου. Αν και γράφτηκε σε χρονικό διάστημα άνω των 1500 χρόνων από 40 συγγραφείς, το μήνυμα της Βίβλου είναι εκπληκτικά συνεπές. Εκείνοι οι συγγραφείς περιελάμβαναν βασιλείς, ιερείς, προφήτες, ψαράδες, ποιμένες, πολιτικούς, στρατιωτικούς, γραμματείς και ένα γιατρό.

Οι δύο μεγάλες διαιρέσεις της Βίβλου – η Παλαιά Διαθήκη με τα 39 βιβλία και η Καινή Διαθήκη με τα 27 βιβλία- έχει διάφορα είδη λογοτεχνίας: νόμο, ιστορία, ποίηση, προφητεία, βιογραφία, διδασκαλία, νουθεσία.

Η Παλαιά Διαθήκη, με τον εστιασμό της στο έθνος Ισραήλ, γράφτηκε στα Εβραϊκά, με ένα μικρό τμήμα σε μια όμοια γλώσσα, τα Αραμαϊκά. Η Καινή Διαθήκη γράφτηκε στα Ελληνικά. Όλες αυτές οι τρεις ήταν οι κοινές γλώσσες του λαού εκείνες τις ημέρες.

Τα πρώτα τέσσερα βιβλία της Καινής Διαθήκης, που καλούνται τα Ευαγγέλια, και καταγράφουν τη ζωή και τις διδασκαλίες του Ιησού Χριστού, γράφτηκαν από αυτόπτες μάρτυρες.

Κανένα άλλο βιβλίο δεν έχει ως το κεντρικό του μήνυμα το γεγονός ότι ο Ιησούς Χριστός, ο Υιός του Θεού, ήρθε στη γη να πεθάνει για τους αμαρτωλούς και να αναστηθεί από τους νεκρούς, έτσι ώστε αυτοί που πιστεύουν σε Αυτόν, να μπορούν να έχουν αιώνια ζωή. Το κεντρικό θέμα της Βίβλου είναι ότι “ο Χριστός υπέμεινε το πάθος μια για πάντα για τις αμαρτίες μας, ένας δίκαιος για χάρη των αμαρτωλών, για να μας φέρει κοντά στο Θεό” (Α΄ Πέτρου 3:18).

Μπορούμε να βασιζόμαστε στην Αγία Γραφή; Είναι αληθινή; Ναι, επειδή οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει πολλά ντοκουμέντα και θαμμένες τοποθεσίες που επιβεβαιώνουν με μεγάλη ακρίβεια ό,τι η Βίβλος καταγράφει. Επίσης η Βίβλος περιλαμβάνει εκατοντάδες λεπτομερών προβλέψεων σχετικά με μελλοντικά γεγονότα- προβλέψεις οι οποίες εκπληρώθηκαν πολλά χρόνια αργότερα ακριβώς όπως προφήτευσε.

Η Βίβλος έχει μεταμορφώσει τις ζωές πολλών ανθρώπων προς το καλό. Αυτό επίσης πιστοποιεί την αξεπέραστη ποιότητά της και την αξιοσημείωτη δύναμή της. Οι αλήθειες της διαπερνούν τις καρδιές μας και μιλάνε στις ανάγκες μας. Όπως κανένα ανθρώπινο βιβλίο, αυτή παρέχει παρηγοριά, κατεύθυνση, σοφία, πεποίθηση, σωτηρία, χαρά, ειρήνη και σκοπό.

Η Βίβλος, το μοναδικό βιβλίο του Θεού, σε καλεί να στραφείς στον Ιησού Χριστό ως τον μόνο σου Σωτήρα από την αμαρτία. Αυτός “ήρθε για ν’ αναζητήσει και να σώσει αυτούς που έχουν χάσει το δρόμο τους” (Λουκάς 19:10). Έτσι “πίστεψε στον Κύριο Ιησού Χριστό, και θα σωθείς” (Πράξεις 16:31).

Διάβαζε αυτό το ανεκτίμητο βιβλίο τακτικά. Μελέτησε αυτό το απαράμιλλο βιβλίο με επιμέλεια. Υπάκουε πλήρως αυτό το ασύγκριτο βιβλίο. Αυτό θα αλλάξει την ζωή σου!

ROY B. ZUCK

Καθηγητής του Πανεπιστημίου Dallas Theological Seminary

(Μετάφραση: Μανώλη Καλομοίρη, του άρθρου WHAT IS THE BIBLE ALL ABOUT? )

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *