ΤΙΜΗ Ή ΛΑΤΡΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ;

Η απάντηση είναι μπερδεμένη όσον αφορά την επίσημη Ορθόδοξη Εκκλησία.
Από την μία, σύμφωνα με την θεολογία των Οικουμενικών Συνόδων, η λατρεία ανήκει μόνο στον Θεό (Ματθ.4:10), ενώ στους αγίους και την Μητέρα του Κυρίου ανήκει μόνο ο σεβασμός και η τιμή.
Από την άλλη, δυστυχώς όμως έχουμε παρατηρήσει αρκετούς Ορθόδοξους κληρικούς ή και λαϊκούς να εκφράζονται σε επίσημα έντυπα της Εκκλησίας ή σε εκκλησιαστικούς ραδιοσταθμούς με αιρετικό ή και αντιβιβλικό τρόπο για την Μητέρα του Κυρίου και τους αγίους. Για να μην πιάσουμε τους παρακλητικούς κανόνες που και αυτοί είναι γεμάτοι λατρεία σε ανθρώπους αντί μόνο στον Θεό και τον Υιό Του Ιησού Χριστό (επιφυλάσσομαι για επόμενο άρθρο).

Π.χ. η Μητρόπολη Κερκύρας εξέδωσε τόμο με τίτλο: ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ-Ο ΝΑΟΣ ΚΑΙ Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ! Δείτε τη φωτογραφία του εξώφυλλου στο πάνω μέρος του άρθρου αυτού.
Ενώ το περιοδικό ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ της Μητρόπολης Σάμου τον Ιούλιο-Αύγουστο 2002 αναφέρει σε πρωτοσέλιδο μήνυμα του Μητροπολίτη Σάμου κ.Ευσεβίου με την ευκαιρία της εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου: «Λατρεία και αφοσίωση προς το σεπτό πρόσωπο της Παναγίας, που υπήρξε η αιτία της σωτηρίας και της λυτρώσεως του ανθρωπίνου γένους, νιώθουμε και όλοι εμείς οι Σάμιοι, οι Ικάριοι και οι Φουρνιώτες».
Το ορθόδοξο περιοδικό Ο ΣΤΑΥΡΟΣ έγραψε σχετικά: «Ομιληταί από τους εκκλησιαστικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς στο λεκανοπέδιο της Αττικής ακούσθηκαν να μιλούν για λατρεία της Παναγίας. Η Παναγία βεβαίως είναι το πιο χαριτωμένο, θεωμένο και τιμημένο πλάσμα του Θεού…Αλλά αντικείμενο λατρείας δεν είναι η Παναγία. Λατρεία ανήκει μόνο στο Θεό, τον Πατέρα, τον Υιό-Χριστό, και το Άγιο Πνεύμα. …Ας προσέχουν λοιπόν οι ομιλούντες από τους εκκλησιαστικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, και από άλλες βεβαίως θέσεις, να μη λέγουν πράγματα ανορθόδοξα, τα οποία ούτε ο Θεός, ούτε η Παναγία θέλει, δίνουν δε στους Προτεστάντες και στους Χιλιαστάς την αφορμή να μας κατηγορούν για Μαριολατρεία»(ΣΤΑΥΡΟΣ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006, σελ.124).

Ασφαλώς πλάνη που φτάνει την ειδωλολατρεία είναι όταν αρκετοί ακούσια ή εκούσια –ακόμη και Επίσκοποι- αποδίδουν λατρεία σε κτίσματα, αντί μόνο στον Θεό! Ενώ η ίδια η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σιωπά και δεν κάνει κάτι γι’ αυτό, ώστε να μην παροδηγούνται οι απλοί ορθόδοξοι πιστοί ως προς την επίσημη ορθόδοξη θέση.
Δηλαδή πολύ απλά, η θεολογική θεωρία διαφέρει από την εκκλησιαστική πράξη! Σύγχυση και μπέρδεμα που ως τώρα παραμένει άλυτο!

One thought on “ΤΙΜΗ Ή ΛΑΤΡΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *