ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑ

Αναμφίβολα, δισεκατομμύρια ξοδεύονται κάθε χρόνο για βοηθήματα υγείας και ομορφιάς. Ωστόσο, στην έρευνά μας για υγεία και ομορφιά συχνά παραβλέπουμε μια άριστη πηγή. Αυτή η πηγή παρέχει βοηθήματα για υγεία και ομορφιά, τα οποία είναι απολύτως δωρεάν για να τα πάρουμε. Το καλύτερο σχετικά με αυτά τα βοηθήματα για υγεία και ομορφιά είναι ότι είναι εγγυημένα να λειτουργήσουν! ΄Εχουμε τον Λόγο του Θεού πάνω σε αυτό. Φυσικά, η πηγή για την οποία μιλάω είναι η Βίβλος, ο Λόγος του Θεού.

Μερικές ανθυγιεινές πρακτικές

 Σύμφωνα με την Βίβλο, υπάρχουν πολλά πράγματα που κάνουμε τα οποία είναι σίγουρα ανθυγιεινά. Σήμερα πολλοί άνθρωποι τρέχουν για να αποκτήσουν πλούτο. Είναι απολύτως άπληστοι γι΄αυτό. Ακόμη και μερικές δημοφιλείς Χριστιανικές διδασκαλίες βασίζονται πάνω στην απληστία, το αγιασμένο είδος φυσικά! Όμως η Βίβλος λέει: «Τέτοιοι είναι οι δρόμοι κάθε πλεονέκτη: η πλεονεξία αφαιρεί τη ζωή εκείνων που κυριεύονται απ’ αυτή» (Παροιμίες 1:19). Αυτό ηχεί αρκετά ανθυγιεινό, δεν νομίζετε;

  Οι άνθρωποι στις ΗΠΑ πάντοτε προσπαθούν «να συμβαδίζουν με τούς Τζόουνς». Αυτό απλά σημαίνει ότι αυτοί υποτίθεται ότι ζηλεύουν την ιδεατή «οικογένεια Τζόουνς» και κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να αποκτήσουν καλύτερο σπίτι, αυτοκίνητο και δουλειά από ό,τι οι Τζόουνς έχουν. Δυστυχώς, η Βίβλος μιλάει αποθαρρυντικά σχετικά με τέτοιες προσπάθειες. Στις Παροιμίες 14:30 η Βίβλος υπόσχεται ότι, «ο φθόνος είναι σαπίλα στα κόκαλα». Με κάποιον παράξενο τρόπο, όταν ζηλεύουμε άλλους ανθρώπους, αυτό καταστρέφει την φυσική μας κατάσταση και μας αρρωσταίνει.

  Υπάρχουν πολλά άλλα ανθυγιεινά πράγματα που κάνουμε. Μερικές φορές εξαπατούμε. Ο δόλος είναι μια πολύ εκλεπτυσμένη μορφή ψέμματος. Χρησιμοποιώντας δόλο μπορούμε να αφήσουμε άλλους ανθρώπους να πιστεύουν ένα ψέμμα χωρίς πραγματικά να τους το λέμε.Φαίνεται στην αρχή να γλυτώνουμε με αυτό τον πονηρό χειρισμό. Ωστόσο, η Βίβλος λέει στην Α’ Πέτρου 3:10: «επειδή, όποιος θέλει να αγαπάει τη ζωή, και να δει αγαθές ημέρες, ας σταματήσει τη γλώσσα του από κακό, και τα χείλη του από το μιλούν δόλο». ΄Ετσι βλέπουμε, ότι υπάρχει κάτι σχετικά με την εξαπάτηση που τελικά θα μας σκοτώσει. Ίσως αυτό ανεβάζει την πίεση του αίματος και μας προκαλεί έλκη και άλλες αδιαθεσίες.

  ΄Επειτα, υπάρχει το όλο ζήτημα της μοιχείας και της πορνείας. Η κοινωνία μας είναι ξετρελλαμένη με το θέμα του σέξ. Είναι ένα εκπληκτικό παράδοξο ότι μερικοί που περιλαμβάνονται στο κυνήγι του εξωγαμιαίου σεξ είναι μανιακοί με την υγεία σε άλλες περιοχές της ζωής τους, για να διατηρούν την καλύτερη δυνατή εμφάνιση στα σώματά τους. Η Βίβλος λέει απλά ότι η μοιχεία και η πορνεία θα καταστρέψουν την υγεία μας και ακόμη θα μας σκοτώσει. Οι πράξεις μας μπορεί επίσης να προκαλέσουν θάνατο σε πολλούς άλλους αθώους ανθρώπους, όπως βλέπουμε στη περίπτωση της μοιχείας του βασιλιά Δαβίδ με την Βηθσαβεέ. Το εξωγαμιαίο σεξ  μπορεί να σκοτώσει. Στις Παροιμίες 7:27, ο συγγραφέας μιλάει για την ελευθερίων ηθών γυναίκα με αυτά τα λόγια: «Το σπίτι της είναι δρόμοι του άδη, κατεβαίνουν στα ταμεία του θανάτου».

  Οι σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει καθαρά την ανθυγιεινότητα του εξωγαμιαίου σεξ. Από το 1981, περίπου 22 εκατομμύρια άνθρωποι παγκόσμια έχουν μολυνθεί με τον ιό του Έιτζ (HIV). Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της πληγής είναι αποτέλεσμα του εξωγαμιαίου ή παράνομου σεξ. Περίπου 8 εκατομμύρια, περιλαμβάνοντας 1,5 εκατομμύριο παιδιά, έχουν ήδη αναπτύξει την ασθένεια, και έξι εκατομμύρια έχουν πεθάνει.  Περίπου 9 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 15 έχουν χάσει τους γονείς τους σε αυτή την ολέθρια ασθένεια. Η Βίβλος μας βεβαιώνει ότι το εξωγαμιαίο σεξ είναι ανθυγιεινό και έχουμε τώρα εκατομμύρια στατιστικές που το αποδεικνύουν.

  Ο δρόμος της αμαρτίας και της ανταρσίας είναι μία επικίνδυνη υπόθεση. Στις Παροιμίες 13:21 βλέπουμε ότι «το κακό παρακολουθεί τους αμαρτωλούς…». Ο Απόστολος Παύλος μιλάει ακόμη περισσότερο καθαρά. Αυτός λέει ότι θα υπάρχουν «θλίψη και στενοχώρια, σε κάθε ψυχή ανθρώπου που εργάζεται το κακό…». Ή καθώς ο Προφήτης Ιεζεκιήλ λέει, «…η ψυχή που αμαρτάνει, αυτή θα πεθάνει» (Ιεζεκιήλ 18:4).

  Λοιπόν, είπαμε αρκετά για έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Τώρα ας εξετάσουμε τον υγιεινό τρόπο ζωής.

        Ένα Βιβλικό Σχέδιο Υγείας

 Εμείς μερικές φορές σκεφτόμαστε ότι ο Θεός είναι  κάποιου είδους τσιγγούνης που κάθεται στους ουρανούς, και κρατάει ένα ρόπαλο πάνω από τα κεφάλια μας. Επειδή για να περνάει την ώρα του, δημιουργεί μια σειρά κανόνων που αφαιρούν όλη την χαρά από την ζωή. Ωστόσο, στο Δευτερονόμιο 10:13, βλέπουμε κάτι πολύ αποκαλυπτικό. Μας λέει ότι όλοι οι νόμοι του Θεού μας δόθηκαν για το καλό μας. Οι νόμοι του Θεού φρουρούν, διατηρούν και προστατεύουν τις ζωές μας. ΄Επειτα απ’ όλα, ο Θεός δεν έκανε μόνο τον κόσμο, αλλά Αυτός έκανε εμάς. Αυτός γνωρίζει καλά όλες τις περιπλοκότητες των φυσικών μας σωμάτων. Αυτός γνωρίζει τις καλύτερες λειτουργικές διαδικασίες για τις ζωές μας, έτσι δεν είναι ;

  Εξετάστε την υπακοή στους γονείς μας. Στις Παροιμίες 30:17, μας λέει ότι «το μάτι, που εμπαίζει τον πατέρα του, και καταφρονεί να υπακούσει την μητέρα του, οι κόρακες του φαραγγιού θα το βγάλουν, και θα το φάνε οι νεοσσοί των αετών». Όχι και τόσο υγιεινό! Από την άλλη μεριά, στην Εφεσίους 6:2-3 διαβάζουμε, «’Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα’, αυτή είναι η πρώτη εντολή με υπόσχεση: ‘για να γίνει σε σένα καλό, και να είσαι μακροχρόνιος επάνω στη γη’». Υπάρχει κάτι σχετικά με το να τιμάμε τους γονείς που κάνει τα πράγματα να πηγαίνουν καλά για εμάς και επίσης κάνει την διάρκεια των ζωών μας να επεκτείνεται. Εκείνοι που αποτυγχάνουν να τιμήσουν τους γονείς , πιθανόν θα αποτύχουν να τιμήσουν και να σεβαστούν άλλες εξουσίες. Σε μερικές περιπτώσεις, τέτοιοι άνθρωποι μπορεί να τους πιάσει αμόκ ενάντια στις εξουσίες και να βρουν τους εαυτούς τους σοβαρά τιμωρημένους ή ακόμη και σκοτωμένους.

  Τώρα ας εξετάσουμε το θέμα της υπερηφάνειας. Μας λέγεται στον Λόγο του Θεού ότι η υπερηφάνεια προπορεύεται της καταστροφής (Παροιμίες 16:18). Αυτό ακούγεται επικίνδυνο και ανθυγιεινό μαζί φυσικά και πνευματικά. Αντίθετα, γνωρίζουμε ότι ο Θεός δίνει χάρη στον ταπεινό (Α’ Πέτρου 5:5).

   Στις Παροιμίες 11:19 (ΝΔΜ) διαβάζουμε ότι «…η δικαιοσύνη στη ζωή οδηγεί…». Στις Παροιμίες 3:8 διαβάζουμε ότι εάν φοβόμαστε τον Θεό και απομακρυνόμαστε από το κακό, αυτό θα είναι υγεία στην σάρκα μας και δύναμη στα κόκαλά μας. Η Βίβλος επίσης λέει ότι τα λόγια του Θεού θα φέρουν ζωή και υγεία σε ολόκληρα τα σώματά μας (Παρ.4:22). ΄Ετσι βλέπουμε ότι η δικαιοσύνη είναι καλύτερη για μας απ’ ότι τα κέικ από πίτουρο βρώμης. Πάλι, στις Παροιμίες 3:2, βλέπουμε ότι η τήρηση των εντολών του Θεού θα προσθέσει μακροβιότητα και ειρήνη σε μας. Επίσης, θα μας δώσουν «…ζωή, δικαιοσύνη και δόξα» (Παροιμίες 21:21). Ο Θεός ακόμη προσθέτει αγαθά και πλούτη στις άλλες ευλογίες που μπορεί ήδη να έχουμε (Ψαλμ.112:3).

  Πολλοί σήμερα μπαίνουν σε όλων των ειδών τα προγράμματα ασκήσεων ένεκα της υγείας τους. Ακόμη στην Α’ Τιμόθεον 4:8 διαβάζουμε, «Επειδή η σωματική γυμναστική είναι ωφέλιμη για λίγο·η ευσέβεια όμως, είναι για όλα ωφέλιμη, έχοντας υπόσχεση για την παρούσα ζωή και τη μέλλουσα». Με όλο της τον ιδρώτα και την προσπάθεια, η σωματική άσκηση ωφελεί μόνο λίγο, ενώ η άσκηση μιας ζωής ευσέβειας και δικαιοσύνης ωφελεί πολύ. Είναι αληθινά υγιής.

   Τώρα κάποιος θα θυμηθεί μερικούς αχρείους ανθρώπους που έζησαν μέχρι τα εκατό. ΄Ενας άλλος μπορεί να θυμηθεί κάποιο δίκαιο άτομο που πέθανε νέος. Μερικές φορές είναι στο σχέδιο του Θεού να παίρνει ένα δίκαιο πρόσωπο σε νεαρή ηλικία καθώς έκανε στην περίπτωση του δίκαιου Στέφανου. Ωστόσο, οι δίκαιοι τείνουν να ζούνε περισσότερο. Αυτός είναι ο κανόνας. Οι δίκαιοι επίσης τείνουν να είναι ευτυχέστεροι. ΄Εχουν συνεχή χαρά στις καρδιές τους λόγω του Κυρίου. Η Βίβλος λέει στις Παροιμίες 17:22: «Η καρδιά που ευφραίνεται, δίνει ευεξία σαν γιατρικό, ενώ το πνεύμα του καταθλιμμένου ξεραίνει τα κόκαλα».

Ένα Βιβλικό Μάθημα Ομορφιάς

   Η Βίβλος ακόμη δίνει ένα δωρεάν μάθημα ομορφιάς στις γυναίκες της πίστης. Στην Α’ Πέτρου 3:3-6,ΝΔΜ διαβάζουμε: «Στολίδια σας δεν πρέπει να είναι τα εξωτερικά, όπως η περίτεχνη κόμμωση, τα χρυσά κοσμήματα και τα εντυπωσιακά φορέματα, αλλά τα εσωτερικά, όπως η καθαρότητα της καρδιάς κι η πραότητα κι ηρεμία, που χορηγεί το Πνεύμα. Αυτά δεν φθείρονται κι έχουν μεγάλη αξία μπροστά στον Θεό. Τέτοια στολίδια χρησιμοποιούσαν και στο παρελθόν οι ευσεβείς γυναίκες, που είχαν αποθέσεις τις ελπίδες τους στον Θεό. Υποτάσσονταν στους άντρες τους –όπως η Σάρρα, της οποίας είστε πραγματικοί απόγονοι, ήταν υπάκουη στον Αβραάμ και τον αποκαλούσε «κύριο»- συμπεριφέρονταν με καλοσύνη και δε φοβούνταν τίποτε».

  Εδώ μαθαίνουμε ότι ένα πράο και ήσυχο πνεύμα σε μια γυναίκα λογαριάζεται μεγάλης αξίας από τον Θεό. Αυτό επίσης δίνει στη γυναίκα μία εσωτερική πνευματική ακτινοβολία που προκύπτει σε μεγάλη ομορφιά. Η Σάρρα ομόρφηνε τον εαυτό της με το να υποτάσσεται στον σύζυγό της. Απλά φαντάσου, η Σάρρα ήταν πιθανόν στα 70 της χρόνια όταν ο ισχυρός Φαραώ εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά της και προσωρινά την έβαλε στο χαρέμι του.

   Ο Θεός δεν λέει ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να φοράνε όμορφα ρούχα και κοσμήματα. Δεν λέει ότι η γυναίκα πρέπει πάντοτε να μοιάζει μονότονη κι ανιαρή καθώς σε μερικές παγανιστικές κοινωνίες. Αυτός λέει ότι η αληθινή ομορφιά είναι κάτι εσωτερικό που μπορεί να καλλιεργηθεί από τις στάσεις και τις πράξεις. Αν και αυτό πηγαίνει ενάντια στο πνεύμα του αιώνα τούτου, η αληθινή ομορφιά μιας γυναίκας σήμερα συχνά έρχεται από το να υποτάσσει τα χαρίσματά της και τα ταλέντα της στον Θεό που της έχει δώσει μία οικογένεια διαμέσου του συζύγου της. Η αληθινή ομορφιά επίσης έρχεται όταν επιτρέπει σε αυτόν να είναι η κεφαλή της οικογένειας και ο ιερέας μπροστά στον Θεό. Τι ασφαλές κι ευλογημένο μέρος για την γυναίκα του Θεού.

΄Αφθονη Ζωή

Στον Ιωάννη 10:10, ο Ιησούς λέει για τα πρόβατά Του, «..εγώ ήλθα για να έχουν ζωή, και να την έχουν με αφθονία». Το να ακολουθούμε τον Κύριο Ιησού με απλή υπακοή στον Λόγο Του θα τείνει να μας κάνει χαρούμενους, υγιείς, ευλογημένους και όμορφους σε αυτή την ζωή. Αυτό επίσης θα μας δώσει αιώνια ζωή στον ερχόμενο κόσμο.

  Μήπως αυτό σημαίνει ότι ο δίκαιος δεν θα έχει ποτέ προβλήματα; Όχι, τα προβλήματα της ζωής είναι σίγουρα, αλλά ο Θεός μας βοηθάει. Στον Ψαλμό 34:19 διαβάζουμε: «Πολλές οι θλίψεις του δικαίου, αλλά απ’ όλες αυτές ο Κύριος θα τον ελευθερώσει».

  Διαμέσου όλων των δυσκολιών της ζωής ο Κύριος είναι σε ετοιμότητα να αποκαταστήσει τις ψυχές μας σε καιρούς  αναποδιάς. Αυτός ακόμη στρώνει τραπέζι μπροστά μας στην παρουσία των ίδιων των εχθρών μας (Ψαλμ.23:5). Αυτός κάνει το ποτήρι μας να ξεχειλίζει, με την πληρότητα της χαράς του Κυρίου.

Jim Gerrish

Διευθυντής του Κέντρου Μελέτης Γαλιλαίας του Ισραήλ

Μεταφράστηκε κατόπιν αδείας, από την εφημερίδα Dispatch from Jerusalem, March-April 2000 που βγαίνει από τον οργανισμό Bridges for Peace. Website: www.bridgesforpeace.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *