ΣΕΙΣΜΟΙ: ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥΣ;

Ο ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ που χτύπησε την Αθήνα στις 7 Σεπτεμβρίου 1999, μας συγκλόνισε όλους εκείνη την εποχή. Βρισκόμουν στο γραφείο του “Ερευνητή” μαζί με τον συνεργάτη μου και αισθανθήκαμε το κτίριο να κουνιέται συθέμελα σαν τραπουλόχαρτο πέρα-δώθε! Ήταν μια εμπειρία που δεν την έχω ξαναζήσει σε τέτοιο βαθμό και ένταση, περιλαμβάνοντας ακόμα και τον σεισμό του 1981. Το μόνο που έκανα ήταν να επικαλεστώ τον Θεό για βοήθεια και προστασία. Και, δόξα στο όνομά Του, το έκανε! Όπως λέει και η Αγία Γραφή: “το όνομα του Γιάχουε είναι πύργος οχυρωμένος. Ο δίκαιος που καταφεύγει σε Αυτόν, είναι ασφαλής” (Παροιμίες 18:10).

Ο σεισμός είναι ένα τρομερό φυσικό φαινόμενο, στο οποίο ο άνθρωπος στέκεται ανήμπορος μπροστά στις καταστρεπτικές του συνέπειες. Να αισθάνεσαι τη γη να τραντάζεται και το κτίριο να κουνιέται σαν φθινοπωρινό φύλλο, είναι ένα αξέχαστο βίωμα.

Γιατί όμως γίνονται σεισμοί; Η επιστήμη της γεωλογίας, μαρτυρεί ότι οι σεισμοί έχουν ευεργετική επίδραση πάνω στον φλοιό της γης, διότι βοηθούν να διατηρείται η μορφολογική ισορροπία του εδάφους. Εμείς θα το εξετάσουμε κάτω από το φως της Αγίας Γραφής, ώστε να μάθουμε τους λόγους που ο Δημιουργός μας, επιτρέπει τούς σεισμούς.

Κρίσεις του Θεού;

Ο Θεός, αναφέρει η Βίβλος, “σείει την γη από τον τόπο της, και οι στύλοι της σαλεύονται” (Ιωβ 9:6). “Αυτός που επιβλέπει επάνω στη γη και την κάμει να τρέμει” (Ψαλμ. 104:32). Οι σεισμοί είναι συχνά κρίσεις που φέρνει στούς ανθρώπους εξαιτίας της ανυπακοής τους: “Ο Γιάχουε, όμως είναι αληθινός Θεός, είναι ζωντανός Θεός, και αιώνιος βασιλιάς. Στην οργή του η γη θα σειστεί, και τα έθνη δεν θα αντέξουν την αγανάκτησή του” (Ιερεμίας 10:10). “Τότε, σαλεύτηκε η γη και σείστηκε, και τα θεμέλια των βουνών ταράχτηκαν και σαλεύτηκαν, επειδή οργίστηκε (Ψαλμ.18: 7). Και αυτό συμβαίνει όχι διότι ο Θεός είναι κακός, αλλά διότι όπως λέει η βιβλική ρήση “Μην πλανιέστε, ο Θεός δεν εμπαίζεται, διότι ό,τι αν σπείρει ο άνθρωπος, αυτό και θα θερίσει” (Γαλάτες 6:7).

Η εκδήλωση της οργής του Ουράνιου Πατέρα μας στο φυσικό κόσμο, είτε με τη μορφή των σεισμών είτε με τη μορφή άλλων φυσικών καταστροφών δεν είναι παρά η αντίδραση της Αγιότητάς Του απέναντι στην αμαρτία. Ο Θεός μπορεί να είναι αγάπη, αλλά το ξεχείλισμα της αδικίας και του κακού προκαλεί την αντίδραση της δικαιοσύνης και της αγιότητάς Του. Όταν γενικά οι άνθρωποι ζούμε απομακρυσμένοι από τον Θεό και τις εντολές Του, φυσικό είναι σύμφωνα με τους πνευματικούς νόμους που διέπουν το Σύμπαν, να υποστούμε το παιδαγωγικό χέρι του Δημιουργού μας, ώστε να αφυπνιστούμε από την λάθος πορεία που έχουμε πάρει οι άνθρωποι. Όπως λέει ο Λόγος του Θεού, “Η γη θα κλονιστεί εδώ κι εκεί, όπως ο μεθυσμένος, και θα μετακινηθεί σαν καλύβα. Και η ανομία της θα βαρύνει επάνω της(Ησαΐας 24:20).

Οι σεισμοί, όπως κι άλλες φυσικές καταστροφές είναι προειδοποιητικά μηνύματα του Θεού, ο οποίος ενώ από αγάπη για μας θυσίασε τον Γιο Του για να μας δώσει την ευκαιρία να γίνουμε παιδιά Του, εμείς αδιαφορούμε και ακολουθούμε τον δικό μας τρόπο ζωής παραβιάζοντας καθημερινά τις βιβλικές εντολές! “Διότι τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε τον Υιό του τον μονογενή, για να μην χαθεί καθένας που πιστεύει σ’ αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή” (Ιωάννης 3:16). Συνεπώς δεν ευθύνεται ο Θεός όταν εμείς του έχουμε γυρίσει την πλάτη σαν λαός!

Επίσης δεν ευθύνεται ο Θεός για τα τόσα θύματα του σεισμού, διότι οι άνθρωποι έχτισαν πάνω σε σαθρά ή μπαζωμένα κι ακατάλληλα εδάφη. Οι άνθρωποι έχτισαν ψευτοκατασκευές, δηλαδή κτίρια (κατοικίες ή εργοστάσια), που δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές του αντισεισμικού κανονισμού, και κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι.

Σημείο της Επιστροφής του Ιησού

Εν τω μεταξύ ο Ιησούς Χριστός πρόβλεψε σεισμούς πριν την Δεύτερη ΄Ελευσή του: “Και θα γίνουν μεγάλοι σεισμοί κατά τόπους” (Λουκάς 21:11). Πράγματι τον 20ο και τον 21ο αιώνα έχει παρατηρηθεί ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό σεισμικών δονήσεων σε όλα τα μέρη του κόσμου. Τα τελευταία χρόνια γίνονται σεισμοί σε τόπους και χώρες που θεωρούνταν ασφαλείς και μη σεισμογενείς. Αυτό είναι φανερή εκπλήρωση της βιβλικής προφητείας. Οι αυξανόμενοι σεισμοί είναι ένα σημείο που δείχνει ότι ζούμε στον καιρό του τέλους, και πως πράγματι πλησιάζει η επιστροφή του Ιησού Χριστού πάνω στη γη.

Φταίνε τα θύματα;

Όμως τι φταίνε οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που χάσανε την ζωή τους ή την περιουσία τους από τον σεισμό; Η Αγία Γραφή διδάσκει ότι αυτοί που πέφτουν θύματα φυσικών καταστροφών δεν είναι οι χειρότεροι της περιοχής. Ο Ιησούς σχολιάζοντας τον θάνατο 18 ανθρώπων επάνω στούς οποίους έπεσε ο πύργος του Σιλωάμ (πιθανόν από σεισμό), και τους θανάτωσε, είπε: “Νομίζετε ότι αυτοί ήσαν περισσότερο αμαρτωλοί από όλους τούς ανθρώπους, που κατοικούν στην Ιερουσαλήμ; ΄Οχι σας λέω, αλλά αν δεν μετανοείτε, όλοι παρόμοια θα απωλεσθείτε (Λουκάς 13: 4-5).

Το ξεκάθαρο μήνυμα που έδωσε ο Ιησούς Χριστός είναι ότι τα θύματα των σεισμών δεν φταίνε περισσότερο από τους υπόλοιπους ανθρώπους, μπροστά στον Θεό. “Επειδή δεν υπάρχει διαφορά, δεδομένου ότι, όλοι αμάρτησαν, και στερούνται τη δόξα του Θεού” (Ρωμαίους 3: 22-23). Η Αγία Γραφή διδάσκει ότι το να πέσεις θύμα ενός ισχυρού σεισμού ή οποιοδήποτε άλλου κακού, μπορεί να συμβεί στον καθέναν:

Κάτι άλλο που διαπίστωσα είναι ότι σ’ αυτό τον κόσμο δεν κερδίζουν στο τρέξιμο πάντα οι γρήγοροι, ούτε τον πόλεμο πάντα οι γενναίοι. Δεν είναι οι σοφοί που κερδίζουν πάντα την άνετη ζωή, ούτε οι ευφυείς που αποκτούν πλούτο ή οι καταρτισμένοι την εκτίμηση των άλλων. Γιατί σ΄ όλους αυτούς μπορεί να τύχουν καλές και κακές περιστάσεις. Κανείς δεν ξέρει πότε θά’ρθει γι’ αυτόν η κακή στιγμή. ΄Οπως τα ψάρια πιάνονται στο μοιραίο δίχτυ ή τα πουλιά στην ξόβεργα, έτσι κι οι άνθρωποι παγιδεύονται στην κακοτυχία, όταν ξεσπάσει άξαφνα πάνω τους” (Εκκλησιαστής 9:11-12, Δημοτική μετάφραση Βιβλ.Εταιρίας).

Κάλεσμα για επιστροφή στον Θεό

Ο Λογος του Ουράνιου Πατέρα μας, μαρτυρεί την αλήθεια πως η ζωή μας κρέμεται από μια κλωστή! Δεν γνωρίζουμε το αύριο τι μας επιφυλάσσει: “Δεν ξέρετε τι θα συμβεί αύριο. Επειδή ποιά είναι η ζωή σας; Είναι πραγματικά, ατμός που φαίνεται για λίγο, κι έπειτα εξαφανίζεται” (Ιάκωβος 4:14).

Αυτό που ο Θεός θέλει από όλους είναι να μετανοήσουμε. Να επιστρέψουμε σε Αυτόν, που είναι η Πηγή της Ζωής. Μην ξεχνάμε ότι “αυτός δίνει σε όλους ζωή και πνοή και τα πάντα” (Πράξεις 17:25). Γι’ αυτό τον λόγο “παραγγέλλει τώρα σε όλους τους ανθρώπους, οπουδήποτε και αν είναι, να μετανοούν, επειδή προσδιόρισε μια ημέρα, κατά την οποία προκειται να κρίνει την οικουμένη με δικαιοσύνη, διαμέσου ένός άνδρα, που τον διόρισε, και έδωσε γι’ αυτό βεβαίωση σε όλους, ανασταίνοντάς τον από τους νεκρούς” (Πράξεις 17:30-31).

Οι σεισμοί προειδοποιούν να επιστρέψουμε στον Πλάστη μας, που με αγάπη μας προσκαλεί. “Ελάτε τώρα, και ας διαδικαστούμε, λέει ο Γιάχουε. Αν οι αμαρτίες σας είναι σαν το πορφυρό, θα γίνουν λευκές σαν το χιόνι, αν είναι ερυθρές σαν κόκκινο, θα γίνουν σαν λευκό μαλλί” (Ησαϊας 1:18).

Τι είναι αμαρτία;

Η Βίβλος αναφέρει ότι “όποιος αμαρτάνει παραβαίνει το νόμο του Θεού. Η ίδια η αμαρτία είναι η ανομία” (Α΄Ιωάννου 3:4, Δημοτική Μετάφραση Βιβλ.Εταιρίας). “Α-νομία” σημαίνει παράβαση του νόμου του Θεού. Αμαρτία δεν είναι μόνο η αποφυγή μερικών χονδροειδών πράξεων, όπως η κλοπή, η μοιχεία ή ο φόνος. Αμαρτία, σύμφωνα με τον Λόγο του Γιάχουε, είναι κάθε παράβαση του νόμου Του, ακόμη και της πιο ελάχιστης εντολής. Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα υπακούσουμε σε τούτες τις εντολές και θα παραλείψουμε τις άλλες: “Γι’ αυτό γνώρισα ορθές όλες τις εντολές σου για κάθε πράγμα, και μίσησα κάθε δρόμο ψευτιάς” (Ψαλμ.119:128). “Επειδή, όποιος φυλάξει ολόκληρο το νόμο, φταίξει όμως σε ένα, έγινε ένοχος σε όλα” (Ιάκωβος 2: 10).

Ακόμη κι ο Γιος του Θεού το τόνισε αυτό: “΄Οποιος λοιπόν, αθετήσει μία από τούτες τις ελάχιστες εντολές, και διδάξει έτσι τούς ανθρώπους, ελάχιστος θα ονομαστεί στη βασιλεία των ουρανών. ΄Οποιος όμως εκτελέσει και διδάξει, αυτός θα ονομάστεί μέγας στη βασιλεία των ουρανών” (Ματθαίος 5: 19). Επίσης ο Θεός θέλει να υπακούουμε τους νόμους Του, όχι όπως νομίζουμε εμείς, αλλά όπως η Αγία Γραφή ορίζει συγκεκριμένα, διότι “Εσύ πρόσταξες να τηρούνται οι εντολές σου ακριβώς (Ψαλμ. 119:4). Γι’ αυτό χρειάζεται να μετανοήσουμε και να επιστρέψουμε σε Αυτόν, τον Λόγο Του και τις εντολές Του.

Τι είναι μετάνοια;

Μετάνοια σημαίνει αλλαγή νου. Το να μετανοήσεις σημαίνει να αλλάξεις πορεία στη ζωή σου. Από μια ζωή που δεν υπολόγιζες τον Θεό και τις εντολές Του, να αρχίσεις να λογαριάζεις τον Θεό βάζοντάς Τον πρώτον, και να ξεκινήσεις να υπακούς στον Λόγο Του, που είναι καταγραμμένος στην Αγία Γραφή (και στην Καινή και στην Παλαιά Διαθήκη). Να γίνεις μαθητής του Χριστού.

Το μήνυμα των αποστόλων του Μεσσία Ιησού ήταν προς όλους “να μετανοούν, και να επιστρέφουν στον Θεό, κάνοντας έργα άξια της μετανοίας” (Πράξεις 26:20). Χρειάζεται να εγκαταλείψεις την πορεία ανυπακοής στον Θεό, και να πιστέψεις στον Ιησού Χριστό καθώς και στο λυτρωτικό έργο Του. Ο Ιησούς πλήρωσε στον σταυρό την δική σου ενοχή για όλες τις παραβάσεις του θείου Νόμου που έκανες, και ξόφλησε την καταδίκη σου απέναντι στον Ουράνιο Πατέρα: “Αυτός όμως, τραυματίστηκε για τις παραβάσεις μας, ταλαιπωρήθηκε για τις ανομίες μας, η τιμωρία που έφερε τη δική μας ειρήνη, ήταν επάνω σε αυτόν…Όλοι εμείς πλανηθήκαμε σαν πρόβατα, στραφήκαμε κάθε ένας στον δικό του δρόμο, ο Γιαχβέ, όμως έβαλε επάνω σ΄αυτόν, την ανομία όλων μας (Ησαίας 53:5-6).

Θα επιστρέψεις στον γεμάτο αγάπη Ουράνιο Πατέρα σου, που θυσίασε τον Γιο του για να μπορείς να λάβεις συγχώρηση για τις αμαρτίες σου και μια καινούργια ζωή; Θα ακολουθήσεις τον Ιησού ως Διδάσκαλο; Θα υπηρετήσεις αυτόν τον Κύριο ο οποίος έγινε δούλος για σένα, και τιμωρήθηκε με θάνατο για να μπορέσεις να αποκτήσεις αιώνια ζωή;

Δέξου την ευκαιρία να επιστρέψεις σήμερα σε Αυτόν! Άκου την πρόσκληση του αποστόλου Πέτρου, όπως είναι γραμμένη στον Λόγο του Θεού:

Μετανοήστε, και κάθε ένας από σας, ας βαπτιστεί στο όνομα του Ιησού Χριστού σε άφεση αμαρτιών, και θα λάβετε τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος” (Πράξεις 2: 38).

Η Βασιλεία του Θεού: η αποκατάσταση της Γης

Και εφόσον μετανοήσεις και επιστρέψεις στον Θεό, θα μπορείς να λάβεις μέρος στην βασιλεία του Θεού, που θα εγκαθιδρύσει ο Μεσσίας Ιησούς, όταν επιστρέψει στη γη, κι αυτό ακριβώς ήταν το κήρυγμα του Ιησού: “Μετανοείτε, επειδή πλησίασε η βασιλεία των ουρανών” (Ματθαίος 4:17). Η βασιλεία αυτή θα είναι η κυβέρνηση του Θεού πάνω στη Γη, με βασιλιά τον Ιησού Χριστό. Αυτή η βασιλεία έχει προφητευθεί στις Γραφές πριν από χιλιάδες χρόνια (Δανιήλ 2:44).

Στην περίοδο της διακυβέρνησης του Ιησού Χριστού θα λυθούν όλα τα προβλήματα της ανθρωπότητας. Θα τερματιστούν οι πόλεμοι, οι πείνες, η εγκληματικότητα καθώς και κάθε άλλο κακό(Μιχαίας 4: 1-4). Κι όπως προσθέτει ο απόστολος Ιωάννης: “Και ο Θεός θα εξαλείψει κάθε δάκρυ από τα μάτια τους, και ο θάνατος δεν θα υπάρχει πλέον, ούτε πένθος, ούτε κραυγή, ούτε πόνος δεν θα υπάρχουν πλέον, επειδή τα πρώτα παρηλθαν” (Αποκάλυψη 21:4).

Συνεπώς ούτε σεισμοί, ούτε καμμιά άλλη φυσική καταστροφή δεν θα πλήττει την Γη κάτω από την βασιλεία του Μεσσία, του Ιησού, διότι “δεν θα υπάρχει κανένα ανάθεμα [κατάρα]” (Αποκάλυψη 22:3). Η κατάρα που έπεσε πάνω στη Γη εξαιτίας της ανυπακοής των προπατόρων μας και η οποία διαιωνίστηκε μέσω των αιώνων από τους επίσης ανυπάκουους στον Θεό, απογόνους τους, θα αφαιρεθεί οριστικά όταν επιστρέψει ο Κύριος Ιησούς για να εγκαθιδρύσει την βασιλεία του. Θα είναι ένας θαυμάσιος νέος κόσμος, στον οποίο θα εισέλθουν μόνο όσοι έχουν μέσω μετανοίας, πίστης και βιβλικού βαπτισματος, επιστρέψει στον Θεό.

Αν θέλεις, λοιπόν, να μπεις στην ερχόμενη βασιλεία του Θεού, πρέπει από τώρα να πάρεις απόφαση να ακολουθήσεις τον Ιησού Χριστό και να αρχίσεις να μελετάς επιμελώς τον Λόγο του Θεού, την Αγία Γραφή για να μάθεις το θέλημα του Ουράνιου Πατέρα μας. Ο Θεός όταν επιστρέψεις σε Αυτόν, θα σου δώσει το Πνεύμα Του ώστε να έχεις την δύναμη να εκτελείς τις εντολές Του.

Όσοι δεν μετανοήσουν θα αντιμετωπίσουν την οργή του Θεού. Διότι όπως λέει η Βίβλος,“όποιος πιστεύει στον Υιό έχει αιώνια ζωή, όποιος όμως απειθεί στον Υιό, δεν θα δει ζωή, αλλά η οργή του Θεού μένει επάνω του(Ιωάννης 3:36). Και η οργή αυτή θα έλθει “Όταν ο Κύριος Ιησούς … κάνει εκδίκηση σ’ αυτούς που δεν γνωρίζουν τον Θεό, και σ’ αυτούς που δεν υπακούν στο ευαγγέλιο του Χριστού, οι οποίοι θα τιμωρηθούν με αιώνιο όλεθρο από το πρόσωπο του Κυρίου, και από τη δόξα της δύναμής του” (Β’ Θεσσαλονικείς 1:7-9).

Μην χάσεις την ευκαιρία να συμφιλιωθείς ΤΩΡΑ με τον Δημιουργό σου και να ξεκινήσεις μια καινούργια ζωή!

Και δεν θα φοβάσαι πλέον τόσο πολύ τους σεισμούς! Θα λες, κι εσύ, μαζί με τον Ψαλμωδό :”Ο Θεός είναι καταφυγή μας και δύναμη ετοιμοτάτη μέσα στις θλίψεις. Γι’ αυτό δεν θα φοβηθούμε και αν η γη σαλευτεί, και τα βουνά μετατοπιστούν στο μέσο των θαλασσών…Ο Γιάχουε των δυνάμεων είναι μαζί μας, προπύργιό μας είναι ο Θεός του Ιακώβ” (Ψαλμ. 46: 1-2,7).

Μανώλης Καλομοίρης

Σημείωση: Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Ο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ -ΤΕΥΧΟΣ 8, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1999. Δημοσιεύεται ελαφρά τροποποιημένο εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *