ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΟΣΜΟ – ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ

1. Στον online κόσμο, είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιήσουμε τη λεκτική βία χωρίς να το καταλάβουμε. Σταματήστε το «τρολάρισμα», αντισταθείτε στο κουτσομπολιό και σκεφτείτε ότι είναι καλή ιδέα να αφήσετε για λίγο κατά μέρος τις συσκευές σας.
2. Στον κόσμο των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, προσπαθήστε να διατηρείτε τα ηθικά πρότυπα και τον σεβασμό προς τους άλλους. Κυρίως, θυμηθείτε την όγδοη εντολή, «ου ψευδομαρτυρήσεις», και μη διαδίδετε ανακριβείς πληροφορίες συκοφαντώντας άλλους. Το κουτσομπολιό έχει ως στόχο του να βλάψει τον άλλον και αυτή η συμπεριφορά εύκολα οδηγεί στην χαιρεκακία. 
3. Μην αντισταθμίζετε την προσωπική σας δυσαρέσκεια μαστιγώνοντας τους άλλους. Μην κατηγορείτε άλλους ανθρώπους και μην τους δαιμονοποιείτε.
4. Δίνετε μεγάλη προσοχή στη γλώσσα που χρησιμοποιείτε. Η απρόσεκτη γλώσσα βάζει φωτιά σε όλα.
5. Ο Ιησούς είπε στους μακαρισμούς του: «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί». Ας μην σκεφτόμαστε μόνο τους πολέμους που έχουν ξεσπάσει σε ολόκληρο τον κόσμο. Αναρωτηθείτε σε ποιες προσωπικές σας υποθέσεις μπορείτε να είστε ειρηνοποιοί. Αρνητικοί και καταστροφικοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν το κουτσομπολιό, δεν επιθυμούν την ειρήνη.
6. Το δώρο της διάκρισης είναι απαραίτητο σήμερα, γιατί η σύγχρονη ζωή και ο ψηφιακός κόσμος προσφέρουν ατελείωτες δυνατότητες δράσης και απόσπασης της προσοχής, που όλες παρουσιάζονται ως καλές και έγκυρες. Χωρίς τη σοφία της διάκρισης, εύκολα γίνεται κανείς θύμα κάθε παροδικής τάσης.
7. Η συνεχής απόσπαση προσοχής που προκαλείται από τις τόσες ώρες μπροστά στην οθόνη, μας καθιστά ανίκανους να στοχαστούμε σοβαρά τις επιλογές που χρειάζεται να κάνουμε στη ζωή. Γι’ αυτό το λόγο, είναι απαραίτητος λίγος χρόνος απομόνωσης και σιωπής μπροστά στον Θεό.
8. Αφήστε για λίγο στην άκρη την τόσο γεμάτη από ασχολίες ζωή σας, βρείτε λίγο ελεύθερο χρόνο στην καθημερινότητά σας και αφιερώστε τον στον Κύριο, ώστε να μπορέσετε να ακούσετε τη φωνή του.

Πάπας Φραγκίσκος (από την καινούργια αποστολική παραίνεσή του “Gaudete et Exsultate”, για την κλήση στην αγιότητα στο σημερινό κόσμο)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *