ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΤΟ ΣΤΡΕΣ

Αφήστε όλες σας τις φροντίδες σ’ Αυτόν, γιατί Αυτός φροντίζει για σας” (Α’ Πέτρου 5:7)

Άραγε, πράγματι η σύγχρονη ζωή είναι περισσότερο αγχώδης απ’ ότι τα παλαιότερα χρόνια; Αγωνιζόμαστε να προμηθεύσουμε τροφή, στέγη και ρουχισμό για μας και τους αγαπημένους μας. Ο πυρετώδης ρυθμός της σύγχρονης ζωής μας λυγίζει, αλλά σίγουρα οι καθημερινές δυσκολίες ανησυχούσαν τους ανθρώπους που ζούσαν παλαιότερα. Είτε στο παρελθόν, είτε στις μέρες μας, οι φροντίδες αυτού του κόσμου κρέμονται πάνω στις καρδιές των ανθρώπων σαν μυλόπετρα. Πιεζόμαστε και στριμωχνόμαστε. Εκτός από τις φροντίδες αυτού του κόσμου, συνταρακτικά γεγονότα, είτε φυσικά, είτε ανθρωποποίητα, προκαλούν περισσότερη ανησυχία και άγχος σε όλη την πορεία του ανθρώπου. Πόλεμοι, επιδημίες, σεισμοί, ανομβρίες και πλημμύρες πλήττουν το ανθρώπινο γένος δια μέσου όλων των αιώνων.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΟ ΣΤΡΕΣ

Οι άνθρωποι του Θεού μας συμβουλεύουν με σοφία για το πώς μπορούμε να τα βγάζουμε πέρα με το στρες. Ο απόστολος Παύλος ενθάρρυνε: “Για τίποτε να μη σας πιάνει άγχος, αλλά σε κάθε περίσταση τα αιτήματά σας να τα απευθύνετε στο Θεό με προσευχή και δέηση, που θα συνοδεύονται με ευχαριστία. Και η ειρήνη του Θεού, που είναι ασύλληπτη στο ανθρώπινο μυαλό, θα διαφυλάξει τις καρδιές και τις σκέψεις σας κοντά στον Ιησού Χριστό” (Φιλιππησίους 4:6-7). Ο Πέτρος συμβούλεψε: “Αφήστε όλες σας τις φροντίδες σ’ Αυτόν, γιατί Αυτός φροντίζει για σας” (Α’ Πέτρου 5:7). Ο Ιησούς δίδαξε: “Γι’ αυτό σας λέω να μην αγωνιάτε για τη ζωή σας τι θα φάτε και για το σώμα σας τι θα ντυθείτε. Η ζωή είναι κάτι σπουδαιότερο από το φαγητό, και το σώμα από τα ρούχα” (Λουκάς 12:22-23). Ο Ιερεμίας βεβαίωσε τον Ισραήλ ότι είναι “Ευλογημένος ο άνθρωπος ο ελπίζων επί Κύριον, και του οποίου ο Κύριος είναι η ελπίς” (Ιερεμίας ιζ 7). Ο Σολομώντας συμβούλεψε: “Τα έργα σου στον Κύριο εμπιστέψου τα και οι σκοποί σου θα εκπληρωθούν” (Παροιμίες 16:3). Ο Δαβίδ έγραψε: “Άσε στον Κύριο τις έγνοιες σου κι αυτός θα σε φροντίσει, δε θα επιτρέψει στον αιώνα να κλονιστεί ο ευσεβής” (Ψαλμ. 55:23, ΝΜΒ). Αυτοί οι άνθρωποι του Θεού δεν έγραψαν αυτά τα λόγια μόνο για μας. Σίγουρα αυτοί σκόπευαν να παρηγορήσουν τους ανθρώπους της εποχής τους. Ευχαριστία ανήκει στον Θεό, διότι ο λόγος Του, διαμέσου εκείνων των πιστών ανδρών του παρελθόντος, μας παρηγορεί κι εμάς που ζούμε στον 21ο αιώνα.

ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, Η ΘΛΙΨΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ

Μια προσεκτική εξέταση των λόγων του Ιησού, των αποστόλων και των προφητών, αποκαλύπτει ό,τι οι σοφοί διαμέσου των αιώνων έχουν ανακαλύψει: Οι πιεστικές δυνάμεις έρχονται απ’ έξω, αλλά η θλίψη έρχεται από μέσα. Τα γεγονότα γίνονται θλιβερά μέσω της σημασίας που δίνουμε σ’ αυτά, και η σημασία που δίνουμε στα γεγονότα, φανερώνεται όταν ακούμε προσεκτικά τα δικά μας λόγια. Όταν εμείς λέμε στους εαυτούς μας την αλήθεια όπως αποκαλύπτεται στην Αγία Γραφή, τότε η σπουδαιότητα όλων των γεγονότων στη ζωή μας, αναπαύεται στο θέλημα του Θεού για μας. Όταν εξαπατούμε τους εαυτούς μας για την σημασία ενός γεγονότος, τότε τείνουμε να μπούμε στο βούρκο της μεμψιμοιρίας. Τα γεγονότα μπορούν να γίνουν θλιβερά μόνο εάν εμείς αποδώσουμε μια αρνητική σημασία σ’ αυτά. Οι φιλονικίες με άλλους, ο θάνατος ενός αγαπητού μας προσώπου, ένα διαζύγιο, οι οικονομικές αναποδιές, προβλήματα με τα παιδιά, και οι ασθένειες είναι όλα κοινές πηγές άγχους. Εδώ είναι μερικά παραδείγματα, για το πώς εμείς μπορούμε να δημιουργήσουμε την θλίψη μας, και πως αυτό μπορεί να αποφευχθεί.

ΑΡΝΗΤΙΚΟΘΕΤΙΚΟ
Αυτή είναι πολύ περήφανη, ώστε να προσπαθήσει να με καταλάβει.Εάν προσπαθήσω να την καταλάβω, ίσως μπορέσω να την κάνω να με καταλάβει.
Εάν είχα γίνει ένα καλύτερο άτομο, αυτός δεν θα είχε πεθάνει.Η ασθένειά του δεν είχε τίποτα να κάνει μαζί μου.
Η κόρη μου συμπεριφέρεται άσχημα, ώστε δεν μπορώ να την πάρω μαζί μου.Ίσως παραμελώ την ανάγκη της κόρης μου για καθοδήγηση.
Η ασθένειά μου είναι τιμωρία του Θεού.Ο Θεός έχει επιτρέψει αυτή τη δοκιμασία, αλλά μπορώ να βρω παρηγοριά στις υποσχέσεις Του.

ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΘΕΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Προς έκπληξη πολλών, ακόμη και θετικά γεγονότα μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανησυχία! Η ετοιμασία για τον γάμο, η ολοκλήρωση του σχολείου, η προετοιμασία για τις διακοπές, όλα αυτά μπορούν να γίνουν αγχώδη, αλλά μόνο εάν εμείς πληροφορήσουμε εσφαλμένα τους εαυτούς μας. Να λίγα παραδείγματα.

ΑΡΝΗΤΙΚΟΘΕΤΙΚΟ
Ο γάμος δεν θα διαρκέσει πολύ, γιατί αυτοί είναι πολύ νέοι.Έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε για να μεταδόσουμε τις κατάλληλες αξίες.Τώρα αυτοί ας τις χρησιμοποιήσουν.
Αυτοί δεν θα βρίσκουν δουλειά όταν τελειώσουν το σχολείο.Ο,τιδήποτε συμβεί, εμείς θα τους βοηθήσουμε να βρουν τον δρόμο τους.
Κάτι κακό μπορεί να συμβεί. Θα πρέπει να μείνουμε στο σπίτι.Έχουμε προετοιμαστεί και εμπιστευόμαστε στο θέλημα του Θεού.

Όλες αυτές οι καταστάσεις, θετικές και αρνητικές μαζί, περιλαμβάνουν αλλαγή. Όταν αισθανόμαστε να απειλούμαστε ή να φοβόμαστε ένα γεγονός που συνεπάγεται αλλαγή, εκείνο το γεγονός γίνεται πηγή άγχους.

ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

Ένα συστατικό-κλειδί του άγχους είναι η προσδοκία. Εάν εμείς προσδοκούμε τα πράγματα να παραμείνουν τα ίδια, τότε η αλλαγή ή η εμφάνιση της αλλαγής, προκαλεί θλίψη. Παρόμοια, γινόμαστε δυστυχισμένοι, εάν οι άνθρωποι δεν συμπεριφέρονται όπως περιμένουμε, ή εάν τα γεγονότα δεν εξελίσσονται όπως θεωρούσαμε ότι θα γίνονταν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να “περιμένουμε” ο,τιδήποτε; Η απάντηση επικεντρώνεται γύρω από την σύγχυση μεταξύ ελπίδας και προσδοκίας. Όταν ελπίζουμε ένα άτομο ότι θα συμπεριφερθεί σύμφωνα με τις επιθυμίες μας, μπορεί να απογοητευτούμε ή να πονέσουμε, εάν δεν το κάνουν. Προσδοκώντας ένα άτομο να συμπεριφερθεί όπως επιθυμούμε, είναι σαν να προκαλούμε το να αισθανθούμε θλίψη εάν συμπεριφερθούν διαφορετικά. Ένα παράδειγμα για το άγχος που προκαλούμε στους εαυτούς μας, μέσω της σημασίας που αποδίδουμε σε ένα συμβάν, και μέσω των προσδοκιών που θέτουμε πάνω σε άλλους, είναι η συζήτηση μεταξύ της Μάρθας και του Ιησού: “Ο Ιησούς καθώς πορευόταν με τους μαθητές του, μπήκε σε κάποιο χωριό, και τον υποδέχτηκε σπίτι της κάποια γυναίκα που την έλεγαν Μάρθα. Αυτή είχε μια αδερφή με το όνομα Μαρία, που κάθισε στα πόδια του Ιησού κι άκουγε τη διδασκαλία του. Αντίθετα, η Μάρθα δούλευε ασταμάτητα, για να τους περιποιηθεί. Πήγε λοιπόν στον Ιησού και είπε: ‘Κύριε, δε νοιάζεσαι που η αδερφή μου με άφησε μόνη και σε περιποιούμαι; Πες της λοιπόν να με βοηθήσει’. Κι ο Ιησούς της αποκρίθηκε: ‘Μάρθα, Μάρθα, ασχολείσαι κι αγωνιάς για τόσα πολλά πράγματα, ενώ ένα μόνο χρειάζεται’. Αυτό διάλεξε κι η Μαρία, και κανείς δεν πρόκειται να της το αφαιρέσει‘” (Λουκάς 10:38-42, ΝΜΒ). Η εργασία που η Μάρθα έκανε ήταν ευγενική. Παρόμοια, η ανάγκη της Μαρίας να καθίσει στα πόδια του Ιησού, ήταν σημαντική. Η προσδοκία της Μάρθας για το τι αυτή και η Μαρία μαζί θά πρεπε να κάνουν, προκάλεσε τη θλίψη της όταν η Μαρία συμπεριφέρθηκε διαφορετικά. Αυτή προσπάθησε να πείσει τον Ιησού ότι ήταν σημαντικό η Μαρία να βοηθούσε στη προετοιμασία του φαγητού. Αυτή σκέφτηκε, ότι ο Ιησούς δεν νοιάζεται που έκανε όλη τη δουλειά μόνη της, και μπορεί να αισθάνθηκε ότι θα έπρεπε να είναι όλα τέλεια, αλλιώς μπορεί να σκέφτονταν οι άλλοι μειωτικά γι’ αυτήν. Η αλήθεια είναι, ότι ο χρόνος του Ιησού με αυτές ήταν σύντομος, και ήταν σημαντικότερο να τον ξοδέψουν με Αυτόν. Ο Ιησούς εκτίμησε την δουλειά της Μάρθας, αλλά το πνευματικό έργο που απέμενε να γίνει, ήταν περισσότερο αναγκαίο.

ΠΡΟΧΩΡΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΕ ΤΟΝ ΘΕΟ

Είναι αλήθεια ότι κάποια πράγματα προκαλούν σε μας θλίψη. Η λύση είναι να αφήσουμε να μας κατευθύνουν η αλήθεια, η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη, ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την σύγχρονη τάση του κόσμου, που είναι η δυσπιστία στους ανθρώπους, η απώλεια της πίστης στον Θεό, το μίσος προς τους άλλους, και οι λανθασμένες πεποιθήσεις. Αυτό θα γίνει, μόνο όταν εμείς προχωρήσουμε από τις ανασταλτικές δυνάμεις στη ζωή μας, και αφήσουμε τον Θεό να εργαστεί σε μας για να εκπληρώσει τον θαυμάσιο σκοπό του που δεν είναι άλλος, παρά το να μπορέσουμε να ελευθερωθούμε από την θλίψη που προκαλείται από εξωτερικούς παράγοντες. Η Αγία Γραφή είναι γεμάτη από παραδείγματα ανδρών και γυναικών, που άφησαν τις ψεύτικες πεποιθήσεις και τις αρνητικές σκέψεις, για να εκπληρώσουν το θέλημα του Θεού. Η θαυμάσια ιστορία του Ιωσήφ, είναι ένα απλό παράδειγμα για όλους μας σε σχέση με αυτό. Έδειξε δυσπιστία στους αδελφούς του όταν ήρθαν στην Αίγυπτο για βοήθεια; Τους μισούσε γιατί τον πούλησαν για δούλο; Έχασε την ελπίδα του για την αληθινή σημασία των ονείρων του; Όχι! Αυτός επέμεινε, λόγω της γνώσης του ότι ο Θεός σχεδίασε τις εμπειρίες του για καλό. Παρόμοια, το πνεύμα μας γνωρίζει ότι ο Θεός νοιάζεται για μας. Ο απόστολος Παύλος το διευκρίνησε αυτό περισσότερο, στην Προς Ρωμαίους επιστολή: “Είμαστε βέβαιοι ότι, αν αγαπά κανείς τον Θεό, ο Θεός κάνει τα πάντα να συντελούν στο καλό του… Τι, λοιπόν, μπορεί να μας χωρίσει από την αγάπη του Χριστού; Μήπως τα παθήματα, οι στενοχώριες, οι διωγμοί, η πείνα, η γύμνια, οι κίνδυνοι ή ο μαρτυρικός θάνατος; … Εμείς όμως υπερνικούμε μέσα απ’ όλες αυτές τις δυσκολίες με τη βοήθεια του Χριστού, ο οποίος μας αγάπησε. Κι είμαι πραγματικά βέβαιος πως ούτε θάνατος ούτε ζωή ούτε άγγελοι ούτε άλλες ουράνιες δυνάμεις ούτε παρόντα ούτε μέλλοντα ούτε κάτι άλλο είτε στον ουρανό είτε στον άδη ούτε κανένα άλλο δημιούργημα θα μπορέσουν να μας χωρίσουν από την αγάπη του Θεού για μας, όπως αυτή φανερώθηκε στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας” (Ρωμ. 8: 28,35,37-39, ΝΜΒ). Πιστεύουμε πραγματικά αυτά τα λόγια του Παύλου; Πιστεύουμε πραγματικά ότι ο Θεός ενδιαφέρεται για μας; Μόνο όταν πιστεύουμε στην αλήθεια του Λόγου του Θεού ότι “Αυτός φροντίζει για μας”, μπορούμε να “αφήσουμε όλες μας τις φροντίδες σ’ Αυτόν“. Είθε ο Θεός να αυξήσει την πίστη μας.

(Μετάφραση-Διασκευή από τα Αγγλικά: ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *