ΠΩΣ ΘΑ ΤΡΑΦΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ;

Το Πρόβλημα της Διατροφής του Παγκόσμιου Πληθυσμού και το Σχέδιο του Θεού

Το ερώτημα, “Πώς θα τραφεί ο κόσμος;” τίθεται εδώ και δύο αιώνες — ιδιαίτερα από την εποχή που η ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού έκανε τον Τόμας Μάλθους να προβλέπει ολοκληρωτική καταστροφή του κόσμου λόγω λιμοκτονίας. Πρόσφατα το Worldwatch Institute, μία περιβαλλοντική οργάνωση με έδρα την Ουάσιγκτον, ανακοίνωσε ότι η αγροτική παραγωγή ήταν τόσο μεγάλη που θα θεωρείτο ρεκόρ πριν από είκοσι χρόνια. Παρόλα αυτά δεν ήταν επαρκής για τον πληθυσμό της γης, αφού τώρα υπάρχουν περίπου 1.5 δισ. άνθρωποι περισσότεροι, και μία αναπτυσσόμενη βιομηχανική αγορά λαδιού και προϊόντων δημητριακών, που απορροφά μεγάλο μέρος της παραγωγής. Η ίδια οργάνωση ανέφερε ακόμη ότι τα αποθέματα δημητριακών φτάνουν μόνο για προμήθειες 48 ημερών, κι’ αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισε η καταγραφή τους, το 1963.

Ένα σχόλιο που εμφανίστηκε στα μέσα ενημέρωσης, και ρωτούσε: “Τί σημαίνουν όλα αυτά; Όχι πολλά”, είπε ο Dennis Avery, πρόεδρος του Center for Global Food Issues στο Hudson Institute στην Ινδιανάπολη. “Ο κόσμος έχει περισσότερη εξασφάλιση τροφής από κάθε άλλη εποχή στην ιστορία”, είπε, αναφέροντας τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στα μέσα και τις τεχνικές καλλιέργειας και την τάση που υπάρχει για πιο ελεύθερο εμπόριο στη γεωργία.

Τίποτα δεν είναι πιο μακριά από την αλήθεια”, είπε ο Lester R. Brown, πρόεδρος της Worldwatch. “H πολιτική της σπανιότητας των ειδών ήδη έχει αρχίσει να εκδηλώνεται”, είπε, αναφερόμενος στο σύντομο εμπάργκο του Βιετνάμ για εξαγωγές ρυζιού στις αρχές του 1995, και σε αναφορές ότι μερικές επαρχίες του εσωτερικού της Κίνας περιόρισαν τις αποστολές δημητριακών προς τις πολυπληθείς παραλιακές επαρχίες. “Μεταβαίνουμε σε μία περίοδο τόσο διαφορετική από τη τελευταία 50ετία του αιώνα μας ώστε δεν μπορούμε ούτε καν να φανταστούμε πόσο διαφορετικά θα είναι τα πράγματα από ‘δω και πέρα”.

Το άρθρο συνέχισε αναφέροντας ότι ο κ. Avery και ο κ. Brown αντιπροσωπεύουν δύο άκρα σχετικά με το θέμα των αποθεμάτων τροφίμων. Ο κ. Avery, μαζί με άλλους αισιόδοξους, πιστεύουν ότι τα επιτεύγματα του 20ού αιώνα έχουν αποδείξει ότι ο κόσμος μπορεί να “βρει το δρόμο του” και να ανταπεξέλθει στις ελλείψεις τροφίμων παρά τις μεγάλες αυξήσεις πληθυσμών. Ο κ. Brown, μαζί με άλλους, ανησυχεί πιστεύοντας ότι κατευθυνόμαστε προς μαζικές λιμοκτονίες και επιδημικές αρρώστιες, οι οποίες μπορούν να υποδαυλίσουν πολέμους.

Το άρθρο συνέχιζε, “Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: μετά από μία μακρά πορεία επιτυχιών που κράτησαν τις τιμές χαμηλές και ενθάρρυναν τους πολιτικούς και πολλούς οικονομολόγους να αγνοούν και να περιγελούν τις εκτιμήσεις των οπαδών του Μάλθους, μία κακή εξέλιξη θα μπορούσε να διαλύσει την αισιοδοξία τους. Ειδικοί αγροτικών επιχειρήσεων συμφωνούν ότι οι σημερινές, ασυνήθιστα ψηλές τιμές δημητριακών θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα ύψη. Προσθέστε μία κακή σοδειά στη Βραζιλία και τους άλλους σιτοβολώνες της Νότιας Αμερικής — ή κακές συνθήκες στη χειμερινή σοδειά σταριού στις ΗΠΑ — και η τιμή των τροφίμων θα μπορούσε να γίνει πολύ σημαντικό πρόβλημα”.

Δύο εβδομάδες αργότερα, δύο πρόσθετες αναφορές προκάλεσαν την αύξηση στα ανώτατα ύψη, τα τελευταία 20 χρόνια, των τιμών των δημητριακών. Μία αναφορά έλεγε ότι η Κίνα θα χρειαζόταν, επιπλέον των 2.1 εκ. τόνων Αμερικανικού σταριού, ακόμα ένα εκατομμύριο. Επίσης, η Ρωσία θα αγόραζε 2.5 εκ. τόνους δημητριακών από τις διεθνείς αγορές για να αντισταθμίσει τη χειρότερη σοδειά που είχε μέσα σε 30 χρόνια.

Νωρίτερα στον 20ό αιώνα υπήρχε πολύ αισιοδοξία για την επίλυση του προβλήματος της παγκόσμιας διατροφής. Στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου, σχηματίστηκε ο ΟΗΕ, και με τη συνεργασία των εθνών υπήρχε ελπίδα ότι ο πόλεμος θα τελείωνε, και πολλά προβλήματα θα επιλύονταν. Με τη παρότρυνση του προέδρου Ρούζβελτ, συγκλήθηκε το 1943 από τον ΟΗΕ η Διάσκεψη Τροφίμων. Ο πρόεδρός της, Marvin Jones, είπε στο κλείσιμο της Διάσκεψης, “Ξεκινήσαμε να φτιάξουμε ένα κόσμο στον οποίο, για πρώτη φορά στην ιστορία, κάθε άνθρωπος, σε κάθε τόπο, θα γνωρίζει σίγουρα ότι θα έχει αρκετά για να τραφεί.”

Ο Πρόεδρος Ρούζβελτ, μάζεψε τους αντιπρόσωπους της Διάσκεψης στην Ουάσιγκτον και τους εξέφρασε τις ευχαριστίες του με τα λόγια: “Επιδείξατε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι πράγματι ενωμένα … Κανένα έθνος ποτέ δεν είχε αρκετά τρόφιμα για να θρέψει τους κατοίκους του, όπως τώρα γνωρίζουμε ότι τα ανθρώπινα όντα πρέπει να τρέφονται. Αλλά ούτε και ποτέ άλλοτε ενώθηκαν τόσα έθνη, αντιπροσωπεύοντας το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού των 2.000.000, για να πετύχουν αυτό το σκοπό.

Περισσότερα από 50 χρόνια πέρασαν από τότε που ανακοινώθηκε το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια σε πολλές περιοχές στη γη υπήρχε πείνα, υποσιτισμός και άθλια φτώχεια. Ο κόσμος διαιρέθηκε στο Δυτικό, Κομμουνιστικό, και τον Τρίτο Κόσμο. Ο Τρίτος Κόσμος αντιπροσώπευε τα φτωχά έθνη που δεν ανήκαν ούτε στη Δύση ούτε στον Κομμουνισμό. Αυτές ήταν οι χώρες όπου η πείνα ήταν πιο πιθανό να εμφανιστεί, και πράγματι εμφανιζόταν. Ακόμα και στο Δυτικό Κόσμο και στον Κομμουνιστικό, πολλοί άνθρωποι ζούσαν στα όρια της πείνας. Μετά την κατάρρευση του Κομμουνισμού, πολλά από τα πρώην κράτη που ανήκαν σ’ αυτόν έχουν ταξινομηθεί στον Τρίτο Κόσμο επειδή οι οικονομίες τους δεν είναι ικανές να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες των λαών τους.

ΤΑ ΕΘΝΗ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ

Όταν σχηματίστηκε ο ΟΗΕ γιατί ο κόσμος έδωσε τόση εμπιστοσύνη σ’ αυτόν για την επίλυση των προβλημάτων του; Και πόσο καλά τα κατάφερε στην επίτευξη του σκοπού του, από τότε; Η απάντηση είναι, όχι και τόσο καλά. Ο τρόπος με τον οποίο τα έθνη σήμερα είναι ενωμένα και συνεχίζουν να συνεργάζονται για να λύσουν το πρόβλημα της παγκόσμιας διατροφής, και άλλα μεγάλα προβλήματα, είναι μία αξιοσημείωτη εκπλήρωση των προφητειών που αφορούν τις τελευταίες μέρες του “παρόντος πονηρού κόσμου”. Η Βιβλική εξήγηση τού γιατί τα έθνη μέχρι τώρα έχουν διασκορπιστεί, και γιατί τώρα ενώνονται, είναι πολύ αποκαλυπτική και ενισχυτική για τους πιστούς.

Ήταν η επέμβαση του Θεού στις ανθρώπινες υποθέσεις που έκανε τα έθνη να μένουν χωρισμένα, και τώρα πάλι είναι με θεϊκή ενέργεια που έρχονται μαζί. Μέσω ενός καίριου χτυπήματος της θεϊκής στρατηγικής οι λαοί της γης χωρίστηκαν, και έχουν μείνει χωρισμένοι τα τελευταία 4.000 χρόνια. Αυτό συνέβηκε λίγο μετά τον Κατακλυσμό του Νώε. Η ιερή ιστορία της Βίβλου καταγράφει το γεγονός ως εξής: “Όλη η γη ήτο μίας γλώσσης, και μίας φωνής… Και είπαν, Ελάτε, ας οικοδομήσουμε για τους εαυτούς μας πόλη και πύργο, του οποίου η κορυφή να φθάνει έως τον ουρανό και ας αποκτήσουμε όνομα για τους εαυτούς μας, μήπως και διασκορπιστούμε πάνω στο πρόσωπο όλης της γης … Και ο ΚΥΡΙΟΣ είπε, Να, ο λαός είναι ένας, και όλοι έχουν μία γλώσσα, και άρχισαν να κάνουν αυτό. Ελάτε, ας κατεβούμε και ας συγχύσουμε εκεί τη γλώσσα τους, για να μη καταλαβαίνει ο ένας τη γλώσσα του άλλου. Έτσι ο ΚΥΡΙΟΣ τους διασκόρπισε από εκεί, πάνω στο πρόσωπο όλης της γης.” — Γενεση. 11:1,4-8

Από αυτή την περιγραφή είναι φανερό ότι η ιδέα της παγκόσμιας ενότητας δεν είναι καινούργια. Είναι εξίσου καθαρό, ωστόσο, γιατί, μέχρι τώρα, δεν ήταν δυνατό να υπάρξει ένας ενωμένος κόσμος. Η ποικιλία των γλωσσών υπήρξε ένα ουσιαστικό εμπόδιο που απέτρεψε τους ανθρώπους από του να ενωθούν για την πραγματοποίηση των σκοπών τους, είτε αυτοί ήταν ευγενείς είτε ιδιοτελείς. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται από τον ΟΗΕ για να ξεπεραστεί το εμπόδιο της γλώσσας είναι να επιμένει να χρησιμοποιούνται μία από τις τρεις γλώσσες στην παρουσίαση και συζήτηση όλων των επιχειρηματικών θεμάτων: Αγγλική, Ρωσική, ή Γαλλική. Και μ’ αυτόν τον τρόπο προωθείται η αρχαία παρόρμηση της ανθρωπότητας να ενωθεί.

Η υπερπήδηση των γλωσσικών εμποδίων σ’ αυτές τις τελευταίες ημέρες είναι ένα από τα άμεσα αποτελέσματα “αύξησης στη γνώση” που έχει προφητευθεί (Δανιήλ 12:4). Η αύξηση στη γνώση έχει δώσει επίσης την ικανότητα σε κάθε έθνος να γνωριστεί με τις γλώσσες και τα έθιμα άλλων. Αυτό, με τη σειρά του, τείνει να προάγει την αμοιβαία κατανόηση, όπου βέβαια υπάρχει επιθυμία για κάτι τέτοιο αλλά, αλλοίμονο, αυτό που βλέπουμε επίσης είναι μία αυξανόμενη εχθρότητα όταν η δύναμη της γλώσσας χρησιμοποιείται με κακό τρόπο για να διαδοθεί η προπαγάνδα του μίσους. Από τώρα, γι’ αυτούς τους λόγους, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί τα έθνη αισθάνονται τώρα ότι είναι απαραίτητο να ενωθούν, και τον τρόπο με τον οποίο η αύξηση της γνώσης το κάνει αυτό εφικτό.

Ακούμε από πολλούς να καταστρώνουν σχέδια για το πως θα διατηρηθεί η σημερινή παγκόσμια τάξη. Από άλλους, για τους οποίους είναι πιο ξεκάθαρο ότι η παλιά τάξη δεν μπορεί να σωθεί, έρχονται φωνές που περιγράφουν ποικίλα σχέδια για ένα νέο κόσμο. Πολλά από αυτά τα σχέδια είναι καλά, αλλά κανένα από αυτά δε λαμβάνει υπόψη του το στοιχείο του ανθρώπινου εγωισμού. Όσο κυβερνάει ο ατομισμός, η αυξανόμενη μόρφωση των μαζών σημαίνει ότι το πρόβλημα της ικανοποίησης των απαιτήσεών τους γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο και πιο έντονο.

Οι ευγενικά σκεπτόμενοι ηγέτες και νομοθέτες αναμφίβολα εύχονται το καλύτερο για την ανθρωπότητα. Αλλά ο Θεός θέλει όλα τα έθνη να μάθουν ότι δεν θα μπορέσουν να εγκαθιδρύσουν μόνιμη ειρήνη και ευημερία χωρίς Αυτόν και το σχέδιο που έχει κάνει για την αιώνια ευλογία τους. Γι’ αυτό το λόγο, η τωρινή συγκέντρωση των εθνών δεν θα πραγματοποιήσει αυτό που ελπίζεται, κι’ η αποτυχία του έχει προφητευθεί. Προσέξτε τις ακόλουθες προφητείες :

Ενωθείτε λαοί, και θα κατακοπείτε και ακούστε όσοι κατοικείτε σε μακρινές χώρες ετοιμαστείτε και θα κατακοπείτε. Σκεφθείτε απόφαση, και θα ματαιωθεί πείτε λόγο, και δεν θα σταθεί” — Ησαΐας 8:9,10.

Γι’ αυτό προσμένετέ με, λέει ο ΚΥΡΙΟΣ, μέχρι την ημέρα που θα εγερθώ … η απόφασή μου είναι να συνάξω τα έθνη, να συναθροίσω τα βασίλεια, να εκχύσω πάνω σ’ αυτά την αγανάκτησή μου, όλη την έξαψη της οργής μου … Διότι τότε θα αποκαταστήσω στους λαούς γλώσσα καθαρή, για να επικαλούνται όλοι το όνομα του ΚΥΡΙΟΥ, να δουλεύουν Αυτόν κάτω από μία εξουσία” — Σοφονίας 3:8,9.

Το Ησαΐας 8:12 δείχνει ότι η επιθυμία των ανθρώπων να ενωθούν βασίζεται στο φόβο. “Μη φοβηθείτε το φόβο τους, ούτε να τρομάξετε,” είναι το μήνυμα του προφήτη σ’ αυτούς που πιστεύουν στο σχέδιο του Θεού. Ο Ιησούς είπε για εκείνον τον καιρό ότι οι καρδιές των ανθρώπων θα λιποθυμούν από το φόβο των δεινών που θα έρχονται πάνω στη γη (Λουκάς 21:26). Στον Ψαλμό 46:1,2 ο λαός του ΚΥΡΙΟΥ, που είναι βέβαιος για τη θεϊκή κυριαρχία στη ζωή του, απεικονίζεται να λέει ότι δεν φοβάται, “κι’ αν σαλευθεί η γη, κι’ αν μετατοπιστούν τα όρη στη μέση της θάλασσας”.

Η “γη” εδώ μπορούμε να πούμε ότι συμβολίζει τη τωρινή κοινωνική δομή και τα όρη τις εξουσίες της, οι οποίες ρίχνονται μέσα στη θάλασσα της ανθρώπινης αναταραχής και αναρχίας (Ησα. 17:12,13).

Ενώ όλοι οι Χριστιανοί πρέπει να εκτιμούν τις καλές προσπάθειες που γίνονται τώρα με σκοπό να φτιαχτεί μία καλύτερη κατάσταση πραγμάτων, παρόλα αυτά πρέπει να καταλαβαίνουμε ότι “η επιθυμία όλων των εθνών θα έρθει” μόνο αφού πρώτα αυτά θα έχουν “σαλευθεί”, και ότι ο μόνο ο ΚΥΡΙΟΣ είναι ικανός να φέρει μία αυθεντική και μόνιμη νέα τάξη πραγμάτων μέσα από το χάος που δημιουργείται από τον “διαφωτισμένο” ανθρώπινο ατομισμό — Αγγαίος 2:7 “Και θα σείσω όλα τα έθνη, και θα έλθει ο εκλεκτός (η επιθυμία) όλων των εθνών”.

ΓΙΑΤΙ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΘΝΗ ;

Έτσι, ενώ η γενική τάση για ένωση, όπως εκδηλώνεται εθνικά, πολιτικά, και θρησκευτικά, είναι ξεκάθαρα μέσα στην εκπλήρωση της προφητείας, παρόλα αυτά, οι σκοποί της ανθρωπότητας να βελτιωθεί, πράγμα που προωθεί αυτές τις ενώσεις, θα συνειδητοποιηθούν μόνο όταν εγκαθιδρυθεί η Βασιλεία του Χριστού.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό. Σχετικά με το πρόβλημα της πείνας υπάρχει μία κατάρα που ήρθε πάνω στην ανθρωπότητα εδώ και έξη χιλιάδες χρόνια, όταν ο Θεός είπε στον Αδάμ, “Καταραμένη θα είναι η γη εξαιτίας σου … αγκάθια και τριβόλια θα βλαστάνει σε σένα … Με τον ιδρώτα του προσώπου σου θα τρως το ψωμί σου, μέχρι να επιστρέψεις στη γη από την οποία πάρθηκες επειδή είσαι γη και στη γη θα επιστρέψεις” (Γεν. 3:17-19). Έτσι δεν είναι να απορούμε που, όπως υπολογίζουν οι ειδικοί, τα 2/3 του πληθυσμού της γης υποσιτίζονται.

Ένας άλλος λόγος είναι ο νόμος της αυτοσυντήρησης που κυβερνάει τις ζωές των ατόμων και των εθνών. Αυτός ο κανόνας του ατομισμού βρίσκεται στη βάση των περισσότερων από τα παγκόσμια προβλήματα, και αμφιβάλουμε αν η ικανοποίηση των ανθρώπινων απαιτήσεων σήμερα θα συνεχίσει να εγγυάται την παγκόσμια ειρήνη, γιατί οι απαιτήσεις αυτές αυξάνονται όλο και πιο πολύ.

Και αυτές οι αυξανόμενες επιθυμίες του αύριο διογκώνονται τόσο γρήγορα όταν σκεφτούμε πόσο αυξήθηκε ο πληθυσμός της γης μέσα στα τελευταία 50 χρόνια, από 2 δισ. σε 5.5 δισ. ανθρώπους, απ’ την εποχή της Διάσκεψης του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα μέχρι σήμερα. Ως Χριστιανοί πιστοί στις προφητείες και υποσχέσεις της Βίβλου, αναγνωρίζουμε ότι η μόνη πραγματική λύση για το πρόβλημα της πείνας είναι η αντικατάσταση του ατομισμού με την αγάπη, ως κίνητρο πίσω από κάθε ανθρώπινη προσπάθεια. Το να προμηθεύουμε τις αυξανόμενες και παράλογες απαιτήσεις του ανθρώπινου ατομισμού, που κυριαρχεί στις Δυτικές κοινωνίες, είναι αδύνατο. Μόνο το διαχειριστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βασιλείας που θα εγκαταστήσει ο Χριστός πάνω στη γη, υποστηριζόμενο από τη θαυματουργική δύναμη του Θεού, θα είναι ικανό να ανταποκριθεί στις ανθρώπινες ανάγκες χωρίς να υπάρχει ατομισμός, κι’ αυτό γιατί θα δημιουργήσει ένα νέο κίνητρο αγάπης στις καρδιές των ανθρώπων.

Συχνά οι άνθρωποι οι οποίοι ευλογούνται με αφθονία βλέπουν στις τηλεοράσεις τους τη δυστυχία που υπάρχει στις χώρες που πλήττονται από πείνα και ανταποκρίνονται δίνοντας χρήματα για την ανακούφισή τους. Αλλά όταν οι προμήθειες τροφίμων στέλνονται σ’ αυτές τις χώρες, συχνά δε φτάνουν στους ανθρώπους που τις χρειάζονται. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό. Μερικοί αφορούν την έλλειψη μέσων μεταφοράς, ή διαχειριστικής ικανότητας να διανέμονται τα αγαθά. Άλλος λόγος είναι ότι εμπλέκονται δυνάμεις του κακού όπως για παράδειγμα, στη μεγάλη πείνα της Αιθιοπίας- Ερυθραίας, τη δεκαετία του ‘80, η κυβέρνηση πουλούσε τα τρόφιμα από το εξωτερικό για να αγοράζει όπλα. Επίσης, ένα άλλο πρόσφατο παράδειγμα είναι της Σομαλίας, όπου οι πολέμαρχοι κατέσχεσαν τις προμήθειες τροφίμων και μετά τις χρησιμοποίησαν για να δωροδοκούν τους πεινασμένους ώστε να στρατολογηθούν με το μέρος τους. Παρόμοιες καταστάσεις στην Αφρική και σε όλο τον Τρίτο Κόσμο συμβαίνουν τόσο συχνά που ο ΟΗΕ αδυνατεί να επιλύσει αυτά τα προβλήματα. Όπως ήδη έχουμε αναφέρει, μόνο ο Θεός μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις δυνάμεις του σκότους που θα συνεχίσουν να μαστίζουν τον κόσμο μέχρι την έλευση της Βασιλείας Του.

Όπως δείχνει καθαρά το Σοφονίας 3:8, ο ατομισμός δεν θα κρατήσει τα έθνη μαζί, και τα ανθρώπινης επινόησης σχέδια θα καταναλωθούν από τη φωτιά του ζήλου του Θεού. Αλλά δεν φοβόμαστε, γιατί στο επόμενο εδάφιο, δηλώνεται ότι μία περαιτέρω εκδήλωση της θεϊκής δύναμης θα έρθει στις υποθέσεις των ανθρώπων, όταν ο Θεός αποκαταστήσει στους ανθρώπους “γλώσσα καθαρή”. Η εβραϊκή λέξη που μεταφράζεται εδώ ως γλώσσα είναι σαφά που είναι η ίδια με εκείνη που χρησιμοποιείται στην περιγραφή της σύγχυσης των γλωσσών στη Βαβέλ.

Η βασική έννοια της λέξης σαφά είναι “όριο” ή “σύνορο”, και όταν χρησιμοποιείται σε σχέση με τη Βαβέλ, δηλώνει τα σύνορα που τέθηκαν στους ανθρώπους με τη σύγχυση των γλωσσών τους. Όταν εγκαθιδρυθεί η Βασιλεία του Χριστού, όλα τα έθνη θα έχουν όρια ορισμένα από τον Θεό, όχι μέσω της σύγχυσης των γλωσσών τους, αλλά με την αποκατάσταση μίας καθαρής σαφά, καθαρής γλώσσας.

ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ

Η λέξη “γλώσσες” συμβολίζει στη Βίβλο τη μετάδοση μίας πληροφορίας ή ενός μηνύματος. Έτσι ο Λόγος του Θεού, ή η γλώσσα του Θεού, σημαίνει μεταδιδόμενη στους ανθρώπους γνώση των σχεδίων Του. Αναμφίβολα, όσο θα προχωράει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βασιλείας του Θεού, όλα τα έθνη θα μάθουν να μιλούν μία γλώσσα, αλλά πιο σημαντικό από αυτό είναι το γεγονός ότι η “καθαρή γλώσσα,” που θα τους δοθεί από τον Θεό, όχι μόνο θα γνωστοποιήσει τη δόξα Του, αλλά θα θέσει επίσης τα όρια της λατρείας τους, περιορίζοντας τους όλους στο να λατρεύουν μόνο τον Ένα αληθινό Θεό, επικαλούμενοι Αυτόν από κάθε χώρα — Σοφον. 3:9.

Τότε το πρόβλημα της διατροφής θα επιλυθεί, όπως και όλα τα άλλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πτώση του ανθρώπου στην αμαρτία και στον ατομισμό. Δεν θα είναι πλέον απαραίτητο για κανένα να “επιστρέφει στο χώμα”, γιατί θα αφαιρεθεί όχι μόνο η κατάρα τού να φυτρώνει η γη αγκάθια και τριβόλια, αλλά και η ποινή του θανάτου θα παραμεριστεί ως αποτέλεσμα του λυτρωτικού έργου του Χριστού Ιησού και της εγκαθίδρυσης της Βασιλείας Του. Μία από τις λειτουργίες της Βασιλείας του Χριστού θα είναι η παγκόσμια διανομή τροφής, τα ένδοξα και μόνιμα αποτελέσματα της οποίας περιγράφονται προφητικά ως εξής:

Και μου έδειξε ποταμό νερού ζωής, λαμπρό σαν κρύσταλλο, που εκπορεύεται από το θρόνο του Θεού και του Αρνίου. Στο μέσο της πλατείας της και δώθε και κείθε του ποταμού ήταν δέντρο ζωής, που κάνει δώδεκα καρπούς, κάθε μήνα αποδίνοντας τον καρπό του. Και τα φύλλα του δέντρου είναι για θεραπείατων εθνών. Και καμία κατάρα δε θα υπάρχει πλέον. Και ο θρόνος του Θεού και του Αρνίου θα είναι μέσα σ’ αυτήν, και οι δούλοι του θα τον λατρεύουν.” — Αποκαλ. 22:1-3

Τί ένδοξη υπόσχεση! Αυτοί που εμπιστεύονται τη Βίβλο γνωρίζουν ότι όταν εγκαθιδρυθεί η Βασιλεία του Χριστού, και ο “ποταμός της ζωής” θα ρέει για την ευλογία όλης της ανθρωπότητας, δεν θα ξανασυμβεί ποτέ έλλειψη τροφίμων. Μία από τις υποσχέσεις της Βασιλείας είναι: “Τότε η γη θα δίδει τον καρπό της, θα μας ευλογήσει ο Θεός, ο Θεός μας. Θα μας ευλογήσει ο Θεός, και θα φοβηθούν (σεβαστούν) Αυτόν όλα τα άκρα της γης.” — Ψαλμ. 67:6,7.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ

Μία άλλη υπόσχεση που αναφέρεται σ’ εκείνη την εποχή είναι : “Η βασιλεία Σου είναι βασιλεία όλων των αιώνων, και η κυριαρχία Σου σε κάθε γενιά και γενιά … Οι οφθαλμοί όλων αποβλέπουν σε Σένα και Συ δίνεις την τροφή τους στον καιρό τους. Ανοίγεις το χέρι Σου και χορταίνεις την επιθυμία κάθε ζωντανού” — Ψαλμός 145:13-16.

Έτσι βλέπουμε ότι θα είναι μέσω της μεγάλης δύναμης του Θεού που θα τρέφεται ο κόσμος. Ακόμη και σ’ αυτόν τον ατελή, “παρόντα, διεφθαρμένο κόσμο”, οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει η δυνατότητα για διατροφή μεγαλύτερων πληθυσμών. Και το υποστηρίζουν αυτό παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη έκταση της γης που είναι άγονη, όπου δεν βρέχει ή η βροχή είναι ανεπαρκής, και παρουσιάζονται ξηρασίες σε περιοχές που κατά κανόνα θεωρούνταν ότι είχαν ικανοποιητικά επίπεδα βροχοπτώσεων και απ’ το άλλο μέρος, υπάρχουν μέρη όπου γίνονται υπερβολικές βροχοπτώσεις, πλημμύρες, και οι σοδειές καταστρέφονται ή σαπίζουν. Αυτή η ανισορροπία της φύσης θα διορθωθεί την εποχή της Βασιλείας, γιατί στην τέλεια γη όλα τα καιρικά φαινόμενα θα βρίσκονται κάτω από τον πλήρη έλεγχο του Θεού. Τότε ο λόγος του Ιησού για τον Ουράνιο Πατέρα “ο οποίος ανατέλλει τον ήλιο Του πάνω σε αγαθούς και πονηρούς, και στέλνει βροχή σε δίκαιους και άδικους” (Μτ. 5:45) θα έχει την ολοκληρωτική του εκπλήρωση.

Τότε θα εκπληρωθεί επίσης η υπόσχεση του Θεού και προς όλα τα ζώα: “Σε όλα τα ζώα της γης και σε όλα τα πτηνά του ουρανού και σε κάθε ερπετό που έρπει πάνω στη γη, έδωσα όλα τα χλωρά χόρτα για τροφή”— Γεν. 1:30.

Υπάρχουν πολλές ενθαρρυντικές προφητείες στο Λόγο του Θεού που μιλάνε για την αποκατάσταση της γης στην αρχική παραδείσια κατάστασή της. Μία απ’ αυτές, το 35ο κεφάλαιο του Ησαΐα, περιγράφει την αλλαγή που θα γίνει με την εγκαθίδρυση της Βασιλείας του Θεού. “Η έρημη και η άνυδρη γη θα ευφρανθούν, και η ερημιά θα αγαλλιάσει και θα ανθήσει σαν τριαντάφυλλο. Θα ανθήσει με αφθονία και θα αγαλλιάσει με χαρά και θα αλαλάξει … θα δουν τη δόξα του ΚΥΡΙΟΥ και τη μεγαλειότητα του Θεού μας”. — Ησα. 35:1,2.

Η δόξα του ΚΥΡΙΟΥ και η μεγαλειότητα του Θεού θα αποκαλυφθούν στην ομορφιά της γης — ομορφιά η οποία θα είναι και υλική και πνευματική. Η υλική γη θα γίνει ένας τόπος ασύλληπτης ομορφιάς, και οι άνθρωποι που θα ζουν πάνω στη γη θα την καλλωπίζουν με τον χαρακτήρα τους — της αγάπης και αφοσίωσης στον Θεό και στη δικαιοσύνη.

Τα ακόλουθα δύο εδάφια ενθαρρύνουν όλους όσους περιμένουν τη Βασιλεία του Θεού: “Ενισχύστε τα αδύνατα χέρια και στερεώστε τα παραλυμένα γόνατα. Πέστε προς αυτούς που είναι φοβισμένοι στην καρδιά, Ενδυναμωθείτε, μη φοβάστε! Να, ο Θεός σας θα έρθει με εκδίκηση, με ανταπόδοση. Θα έρθει και θα σας σώσει” — Ησ. 35:3,4

Οι αναπηρίες, που μαστίζουν την ανθρωπότητα και κάνουν πολλούς ανθρώπους κουτσούς, τυφλούς, κουφούς, και μουγκούς — και κυριολεκτικά και συμβολικά — πρόκειται να εξαλειφθούν με τη θεραπευτική δύναμη του Θεού : “Τότε τα μάτια των τυφλών θα ανοιχτούν και τα αυτιά των κουφών θα ακούσουν. Τότε ο κουτσός θα πηδάει σαν ελάφι και η γλώσσα του μουγκού θα ψάλλει” — Ησα. 35:5,6

ΣΥΜΒΟΛΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ

Αυτή η προφητεία συνεχίζει και περιγράφει την αφθονία των υδάτων, και υλική και συμβολική της πρόνοιας του ΚΥΡΙΟΥ: “Στην ξερή γη θα αναβλύσουν νερά και ποτάμια στην έρημο. Και η ξερή γη θα καταστεί λίμνη, και η διψασμένη γη πηγές νερών” — Ησα. 35:6,7.

Αυτή η άφθονη και κατάλληλη διανομή του νερού θα έχει τεράστια σημασία στην επίλυση του προβλήματος της διατροφής. Οι σύγχρονοι μετεωρολόγοι μας πληροφορούν για το πως τα ρεύματα του αέρα, σε μεγάλο ύψος πάνω από τη γη, επηρεάζουν τα σύννεφα και έτσι ελέγχουν τον καιρό ανάλογα — βροχή ή χιόνι, κρύο ή ζέστη, ηλιοφάνεια ή συννεφιά. Κάθε καιρικός παράγοντας θα είναι κάτω από τον πλήρη έλεγχο του Θεού την εποχή της Βασιλείας Του.

Ο προφήτης Ζαχαρίας μιλώντας για τη βασιλεία αυτή, αναφέρει ότι τα έθνη θα δείχνουν την ευλάβεια τους προς τον Θεό : “Και όσοι από τις οικογένειες της γης δεν ανεβούν στην Ιερουσαλήμ για να προσκυνήσουν τον Βασιλέα, τον ΚΥΡΙΟ των δυνάμεων, σ’ αυτούς δεν θα γίνεται βροχή.” (Ζαχ. 14:17) Και η βροχή είναι ένα ένα σύμβολο της γενικής υλικής αφθονίας, γιατί χωρίς νερό δεν υπάρχουν καλλιέργειες, και τα ζώα και οι άνθρωποι δυστυχούν.

Οι πνευματικές δυνάμεις του κακού που προξενούν καταστροφές στη δημιουργία θα έχουν αφανιστεί από τη γη όπως υπόσχεται ο Θεός : “Και την ημέρα εκείνη, λέει ο ΚΥΡΙΟΣ των Δυνάμεων, θα εξολοθρεύσω τα ονόματα των ειδώλων από τη γη και δεν θα υπάρχει πλέον ενθύμηση τους, και ακόμη θα αφαιρέσω … το πνεύμα το ακάθαρτο από τη γη” (Ζαχ. 13:2).

Και εκεί θα είναι λεωφόρος και οδός και θα ονομαστεί Οδός αγία ο ακάθαρτος δεν θα περάσει από αυτήν … λιοντάρι δεν θα είναι εκεί και αρπακτικό θηρίο δεν θα βρεθεί εκεί, αλλά οι λυτρωμένοι θα περπατούν εκεί” (Ησ. 35 8,9). Ο Σατανάς, το “λιοντάρι που ωρύεται” (Β΄ Πετρ. 5:8) και τα αρπακτικά του δαιμόνια θα έχουν δεθεί και σφραγιστεί “για να μη πλανάει τα έθνη πλέον” (Αποκ. 20:2,3).

ΧΑΡΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΙ !

Η προφητεία του Ησαΐα 35 τελειώνει με μία νότα χαράς για τους λυτρωμένους του ΚΥΡΙΟΥ που θα επιστρέψουν στη γη: “Ευφροσύνη αιώνια θα είναι πάνω στο κεφάλι τους, αγαλλίαση και ευφροσύνη θα απολαύσουν, η λύπη και ο στεναγμός θα φύγουν.” (εδ. 10) Οι πιστοί άνθρωποι που είχαν ζήσει πάνω στη γη θα επιστρέψουν από τον τάφο, αναστημένοι πλέον, για μία αιώνια ζωή μέσα στις ευλογίες του Θεού. Η αιώνια αγαλλίαση θα επικρατήσει!

Πόσο σημαντικό είναι για εμάς, που πιστεύουμε στις υποσχέσεις του Λόγου του Θεού, να προσευχόμαστε ένθερμα, όπως μας δίδαξε ο Ιησούς : “Ας έλθει η Βασιλεία Σου, ας γίνει το θέλημα Σου στη γη, όπως στον Ουρανό.” — Μτ. 6:10.

(Μετάφραση από το περιοδικό Τhe Dawn, Iούνιος 1996)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *