ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΕΜΠΟΔΙΑ

Μου αρέσει να κουρεύω το χορτάρι. Είναι ικανοποιητικό να βλέπω βελτίωση, να βλέπω το απεριποίητο γρασίδι να κόβεται για να φανερώσει μία λεία αυλή. Αυτό δείχνει φροντίδα και τάξη, ιδιότητες της εκκλησίας του Ιησού Χριστού. Σε έναν αγρό, το κούρεμα παράγει άχυρο ή ενώνει δημητριακά για τροφή, μια άλλη ευλογία που ο Θεός δίνει στον λαό Του.

  Ναι, το κούρεμα του χορταριού είναι απολαυστικό. Αλλά σε αυτά τα βουνά υπάρχουν εμπόδια, γύρω από τα οποία πρέπει να κουρέψεις. Στον αγρό μπορεί να υπάρχουν πέτρες ή δέντρα· στο γρασίδι είναι παρτέρια λουλουδιών, θάμνοι, ή πέτρες. Το πρόβλημα είναι να κουρέψεις γύρω από τα εμπόδια χωρίς να χάσεις πάρα πολύ χρόνο, και ακόμη να παράγεις μια συγυρισμένη εμφάνιση μετά που θα έχει τελειώσει η δουλειά.

  Χθες, καθώς κούρευα μαζί στον αγρό και στην αυλή, πέρασε από το μυαλό μου ότι εδώ υπάρχουν ομοιότητες με την Χριστιανική μας εμπειρία. Ας κάνουμε λίγες συγκρίσεις.

  Τα εμπόδια παίρνουν χρόνο. Μας αρέσει καλύτερα όταν η ζωή προχωράει ευχάριστα, σαν τις ομαλές περιοχές όπου κουρεύουμε. ΄Οταν συναντήσουμε ένα δέντρο πρέπει να κόψουμε ταχύτητα και προσεκτικά να πάμε γύρω από όλες τις πλευρές. Ασθένεια, ατυχήματα, προβλήματα με το αυτοκίνητο, απρόσμενοι επισκέπτες ή έξοδα, όλα εισβάλλουν απρόσκλητα στην στρωτή πρόοδο της Χριστιανικής μας ζωής. Αυτά είναι καλά για εμάς στο ότι εξετάζουμε τις ζωές μας και εκτιμάμε την πρόοδό μας και τις προτεραιότητές μας.

   Τα εμπόδια παίρνουν παραπάνω εργασία. Εκείνη η λάμπα χρειάζεται να αντικατασταθεί. Εκείνος ο πίσω αριστερά τροχός χρειάζεται αέρα. Είχα ένα σκασμένο λάστιχο στον μπροστινό τροχό του τρακτέρ μου και δεν μπορούσα να μετακινήσω το τρακτέρ στην άκρη. ΄Ηταν τόσο βαρύς, που μου πήρε κάποιο κόπο για να τον χειριστώ και κάποιο χρόνο. Στο συνεργείο, αφού επισκεύασαν τον τροχό, ένας γεροδεμένος άνδρας περίπου στην ηλικία μου (ένας άλλος πελάτης) τον άρπαξε, τον φόρτωσε και τον σήκωσε από το έδαφος σχεδόν από μόνος του! Τον ευχαρίστησα και διαμαρτυρήθηκα ότι δεν χρειάζονταν εκείνη την προσπάθεια. Η απάντησή του μου υπενθύμισε μια σημαντική αλήθεια: «Τι κάνουμε εμείς εδώ πέρα;»

  Τα εμπόδια μας κάνουν ενήμερους για την ανάγκη που έχουμε της χάρης του θεού και της εκ μέρους μας πίστης. Όταν η ζωή κυλάει ομαλά, εμείς μερικές φορές το παίρνουμε για δεδομένο και ξεχνάμε πόσο εξαρτιόμαστε από τον Ουράνιο Πατέρα μας. ΄Ενας κήρυκας ρώτησε: «Πού η πίστη σου μεγαλώνει; Στην κορυφή του βουνού; Δεν χρειάζεται πίστη για να επιβιώσεις εκεί. Αλλά στις πεδιάδες όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν τόσο καλά, είναι που εκτιμάμε την χάρη του Θεού και η πίστη μας αυξάνει. Ο Θεός δοξάζεται όταν είμαστε πιστοί στην αντιξοότητα-ειδικά εάν κάποιος μας παρακολουθεί».

  ΄Ετσι τα εμπόδια είναι στ’ αλήθεια πολύτιμα για μας. Αυτά μας οδηγούν στα γόνατά μας, και εμείς γινόμαστε μέσα από αυτά δυνατότεροι και περισσότερο υπομονετικοί. Στην Ρωμαίους 5ο κεφάλαιο, διαβάζουμε ότι δοξαζόμαστε στην θλίψη «γινώσκοντες ότι η θλίψις εργάζεται υπομονήν, η δε υπομονήν δοκιμήν, η δε δοκιμήν ελπίδα, η δε ελπίς δεν καταισχύνει, διότι η αγάπη του Θεού είναι εκκεχυμένη εν ταις καρδίαις ημών δια Πνεύματος Αγίου του δοθέντος εις ημάς» (Ρωμ. 5:3-5). Υπομονή, δοκιμή και ελπίδα μπορούν όλα να γίνουν τα οφέλη των θλίψεων και των δοκιμασιών.

  Η εμπειρία βεβαίως είναι χρήσιμη στο κούρεμα του χορταριού γύρω από εμπόδια. Είναι απλά τόσο πολύτιμο να συναντούμε προβλήματα στην Χριστιανική μας ζωή. Η ικανότητα στην  αντιμετώπίση των πνευματικών εμποδίων συχνά δεν είναι μεγαλύτερη από το να μπορέσουμε να αφιερώσουμε το πρόβλημα στον Σωτήρα μας. Αυτός έχει υποσχεθεί ποτέ να μην μας αφήσει και «Αυτός γνωρίζει τον δρόμο διαμέσου της ερήμου».

  Η αρχή του ταξιδιού των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο στην Χαναάν συχνά συγκρίνεται με την δική μας έξοδο από την δουλεία της αμαρτίας στην ελευθερία και τη σωτηρία στον Ιησού Χριστό. Θυμάστε ότι αντιμετώπισαν ένα εμπόδιο όταν έφθασαν στην Ερυθρά Θάλασσα. Προς κατάπληξή τους είδαν τον Αιγυπτιακό στρατό να τους κυνηγά από πίσω. Η θάλασσα φαίνονταν ένα αξεπέραστο εμπόδιο προς την φυγή τους. Αυτοί έκραξαν στον Κύριο. Μερικοί παραπονέθηκαν και κατηγόρησαν τον Μωυσή για το όλο σχέδιο το οποίο έμοιαζε να είναι καταδικασμένο στην καταστροφή. Ο Μωυσής είπε στον λαό «Μην φοβάστε, σταθείτε και δείτε την σωτηρία του Κυρίου». Όταν ο Μωυσής επικαλέστηκε τον Θεό, Αυτός απάντησε: «Τι βοάς σε μένα; Πες στους γιούς Ισραήλ να ξεκινήσουν…» (΄Εξοδος 14:13,15). Αυτός είπε στον Μωυσή ακριβώς τι να κάνει και τι θα συμβεί.

  Ο Θεός δεν έχει αλλάξει. Αυτός ακόμα ελευθερώνει τον λαό Του όταν κράζουν σε Αυτόν. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμπόδια θα εξαφανιστούν από το μονοπάτι μας, αλλά ότι Αυτός θα μας βοηθήσει διαμέσου ή γύρω ή πάνω από κάθε εμπόδιο προς την πνευματική μας πρόοδο. Το μέρος μας είναι να έχουμε «υπομονετική πίστη» και εμπιστοσύνη στον Οδηγό μας.

  Το μήνυμα στην εκκλησία της Σμύρνης, επιβαρυμένη με τα εμπόδια της θλίψης, της φτώχειας και του διωγμού ήταν: «Γίνε πιστός μέχρι θανάτου, και θα σου δώσω το στεφάνι της ζωής» (Αποκ.2:10).

Leslie Cover

Μετάφραση κατόπιν αδείας, από το περιοδικό THE PILGRIM, June 2000. Τίτλος πρωτότυπου: Mow around the Obstacles.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *