ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Ή ΣΤΟΝ ΙΗΣΟΥ; EDWARD FUDGE

Πολλοί σήμερα προβληματίζονται με τις αλλαγές που συμβαίνουν στις ιδιαίτερες ομολογιακές εκκλησίες τους και νοιώθουν ανασφάλεια για το μέλλον. Πρέπει να είναι όμως η ασφάλειά μας στην Εκκλησία ή κάπου αλλού;

Το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν μία διακριτή ομάδα πιστών ταυτίζει τον εαυτό της με το παγκόσμιο σώμα του Χριστού, την Εκκλησία “για την οποία ο Ιησούς πέθανε“. Χωρίς αμφιβολία πολλοί οι οποίοι αποτελούν μέλη ιδιαίτερων ομολογιών αποτελούν ταυτόχρονα και μέλη του αόρατου πνευματικού Σώματος του Χριστού, όπως και άλλοι που βρίσκονται σε τέτοιες ομολογίες δεν ξέρουν ούτε καν τον Ιησού Χριστό. Και επιπλέον είμαι σίγουρος ότι ένα μεγάλο μέρος του Σώματος του Χριστού δεν ανήκει σε κάποια ιδιαίτερη ομολογιακή εκκλησία.

Αν, όπως μερικοί προτείνουν, προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε στα παλαιά μονοπάτια (Ιερεμίας 6:16) θα πρέπει να πάρουμε αυτό το εδάφιο με τη χριστιανική του έννοια, πράγμα που σημαίνει ότι είμαστε καλεσμένοι να ακολουθήσουμε με ειλικρίνεια τον Ιησού, και με προσοχή τις αποστολικές διδασκαλίες, βασίζοντας τη ζωή μας σε υγιή χριστιανική διδαχή. Αυτό ακριβώς και εγώ και πολλοί άλλοι προσπαθούμε σήμερα να πετύχουμε όταν καλούμε την Εκκλησία σε αλλαγή.

Πιστεύουμε ότι οι επί μέρους δογματικές ομολογίες των διάφορων Εκκλησιών του Χριστού πάντα είναι ελλιπείς σε κάποια αλήθεια, και βαθμιαία χάνουν κάτι από αυτό που αρχικά κατείχαν. Η ομολογία στην οποία ανήκω εγώ δεν είναι από μόνη της καλύτερη ή χειρότερη από καμία άλλη ομάδα Χριστιανών. Πιστεύουμε ότι όταν λέμε στους άλλους να ζητήσουν και να ακολουθήσουν τη βιβλική διδασκαλία – ακόμα και αν χρειάζεται να εγκαταλείψουν όλη την παράδοση, πνευματική κληρονομιά, “αυτό που δίδασκαν οι πατέρες μας”, και “αυτό που λέει ο κήρυκας” – θα πρέπει και εμείς οι ίδιοι να κάνουμε ακριβώς αυτό. Αυτό δεν είναι ούτε εύκολο ούτε ευχάριστο, αλλά η ευκολία δεν μπορεί να είναι το κριτήριο ή ο οδηγός μας. Ο Ιησούς μπορεί να επιστρέψει οποιαδήποτε μέρα και εμείς μπορεί να πεθάνουμε οποιοδήποτε λεπτό. Οι καιροί είναι πολύ σοβαροί για να παίζουμε παιχνίδια.

Είναι καιρός για εκείνους που δεν μελετούν τη Βίβλο να ασχοληθούν πολύ με αυτήν. Είναι καιρός για εκείνους που μελετούν αλλά δεν μιλούν για εκείνα που μαθαίνουν, να αρχίσουν να μιλούν, με θάρρος και αγάπη. Με λίγα λόγια, είναι καιρός για αλλαγή – θεϊκή αλλαγή, μετάνοια της καρδιάς, μεταμόρφωση της ζωής, βελτίωση της στάσης μας. Είναι καιρός για αλλαγή στα δόγματα που δημιουργήθηκαν από τη λογική και όχι από τον Λόγο του Θεού. Είναι καιρός για απαλλαγή από τα δεσμά των παραδόσεων που βασίζονται μόνο στις γνώμες των ανθρώπων και όχι στην εξουσία του Θεού. Είναι καιρός για αλλαγή στην άγνοια, τη περιφρόνηση, και τη παρερμηνεία βιβλικών διδασκαλιών και εμπειριών που άλλοι ανακάλυψαν πριν από μας και γι αυτό τις αρνούμαστε.

Είναι αυτή μία αιτία για φόβο και ανασφάλεια; Όχι αν γνωρίζουμε ποια είναι η βάση της ασφάλειάς μας. Η ασφάλειά μας δεν είναι στην “αποκατάσταση” μίας εκκλησίας ή στο να ανήκουμε στην “αληθινή εκκλησία”. Η ασφάλειά μας δεν είναι επειδή ζούμε υπεράνω της αμαρτίας ή είμαστε πιο “σωστοί” από άλλους καθ’ ομολογία Χριστιανούς.

Είμαστε ασφαλείς επειδή ο Θεός μας αγαπάει και τίποτα δεν μπορεί να μας χωρίσει από την αγάπη Του. Είμαστε ασφαλείς επειδή είμαστε μέρος του αιώνιου σχεδίου Του που δεν μπορεί να αποτύχει. Είμαστε ασφαλείς επειδή ο Ιησούς πέθανε για μας, αναστήθηκε από τους νεκρούς, και ζει για πάντα για να μεσιτεύει. Γνωρίζουμε την ασφάλειά μας επειδή το ευαγγέλιο την διακηρύττει. Αισθανόμαστε την ασφάλειά μας επειδή το Πνεύμα του Ιησού μένει στις καρδιές μας, κάνοντάς μας να φωνάζουμε, “Αββά, Πατέρα”!

Είθε ο Θεός που ποτέ δεν αλλάζει συνεχώς να μας αλλάζει σύμφωνα με τον αιώνιο σκοπό του και τη χάρη!

Edward Fudge

Ελεύθερη Μετάφραση από το graceMail (τίτλος πρωτότυπου: On Changes in our Churches), ένα καθημερινό μήνυμα που μεταδίδεται μέσω email στο ΄Ιντερνετ. Μπορείτε να εγγραφείτε στο: www.edwardfudge.com

One thought on “ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Ή ΣΤΟΝ ΙΗΣΟΥ; EDWARD FUDGE

  1. χαίρομαι που ακούω ότι άνθρωποι χριστιανοί έχουν καταλάβει ακριβώς αυτο, ανοίκουμε σε Εκείνον που πέθανε και ανέστη και μας αλλάζει και μας ετοιμάζει για τον εαυτό του τον ορισμένο καιρό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *