ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ;

Στην εποχή μας, υπάρχει πολύ σύγχυση για την ταυτότητα του Θεού, του Δημιουργού του Σύμπαντος. Μερικοί λένε ότι είναι μία απρόσωπη “ανωτέρα δύναμη”, άλλοι ισχυρίζονται ότι είναι πρόσωπο, άλλοι λένε ότι έχει όνομα και άλλοι πως δεν έχει όνομα. Κάποιοι υποστηρίζουν πως ο Θεός της Παλαιάς Διαθήκης είναι άλλος απ’ τον Θεό της Καινής Διαθήκης. Άλλοι πιστεύουν πως ο Θεός της Αγίας Γραφής είναι ο ίδιος θεός που πιστεύουν κι οι άλλες θρησκείες, και άλλοι πιστεύουν ότι απλά είναι ένας τοπικός θεός της Μέσης Ανατολής! Τι απ’ όλα αυτά είναι αλήθεια; Θα ερευνήσουμε την ίδια την Αγία Γραφή για να μάθουμε “ποιος είναι ο Θεός της Βίβλου”, όπως είναι κι ο τίτλος του άρθρου μας.

Ο Θεός στην Αγία Γραφή είναι πρόσωπο: “Και ο ΚΥΡΙΟΣ μιλούσε στον Μωυσή, πρόσωπο με πρόσωπο, καθώς ο άνθρωπος μιλάει στον φίλο του – Έξοδος 33:11. Ο Ιησούς Χριστός είπε ότι “οι άγγελοι στους ουρανούς βλέπουν ακατάπαυστα το πρόσωπο του Πατέρα μου, που είναι στους ουρανούς– Ματθαίος 18:10. Επίσης “ο Χριστός …εισήλθε…στον ίδιο τον ουρανό, για να εμφανιστεί τώρα στο πρόσωπο του Θεού για χάρη μας – Εβραίους 9:24 (Μετάφραση ‘ΒΙΒΛΟΣ’). Έχει μάλιστα και όνομα! “Και ας γνωρίσουν ότι εσύ, του οποίου το όνομα είναι ΚΥΡΙΟΣ [ Εβραϊκό: Γιάχβε ή ορθότερα Γιάχγουε], είσαι ο μόνος Ύψιστος σε όλη τη γη” – Ψαλμός 83:18.

Αυτός ο Θεός δεν είναι ένας κατώτερος Θεός, αλλά ο Ύψιστος, “αυτός που είναι επάνω απ’ όλους– Εφεσίους 4:6. Ο Θεός της Βίβλου είναι ο Δημιουργός: “΄Ετσι λέει ο Θεός ο Γιάχγουε, αυτός που δημιούργησε τούς ουρανούς και τούς άπλωσε, αυτός που στερέωσε τη γη, και όσα γεννιούνται απ’ αυτή … Εγώ είμαι ο Γιάχγουε, που δημιούργησα τα πάντα – Ησαΐας 42:5,44:24.

Δεν είναι μία τοπική θεότητα των Εβραίων: “΄Η μήπως μόνον των Ιουδαίων είναι ο Θεός; ΄Οχι δε και των Εθνικών; Ναι, και των Εθνικών, επειδή ένας είναι ο Θεός (Ρωμαίους 3:29-30. “Δεν υπάρχει όμοιός σου ανάμεσα στους θεούς, Γιάχγουε, ούτε έργα όμοια με τα έργα σου. Όλα τα έθνη, που έκανες, θά έρθουν και θα προσκυνήσουν μπροστά σου, Γιάχγουε, και θα δοξάσουν το όνομά σου, επειδή είσαι μέγας, και κάνεις θαυμάσια, εσύ είσαι ο μόνος Θεός (Ψαλμοί 86:8-10).

Βλέπουμε ότι ο Γιάχγουε, ο Θεός της Βίβλου είναι πρόσωπο, έχει όνομα, είναι ο ΄Υψιστος, ο Δημιουργός, ο οποίος είναι ασύγκριτα ανώτερος από τις τοπικές ή εθνικές θεότητες των διαφόρων λαών. Αυτό διδάσκει η Αγία Γραφή και δεν έχει κανείς δικαίωμα να υποκαταστήσει την μαρτυρία της με υποθέσεις και εικασίες που στην πραγματικότητα δεν έχουν καμμιά αξία!

ΙΔΙΟΣ Ή ΑΛΛΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ;

Οι απόστολοι του Ιησού Χριστού δίδουν την απάντηση: “Ο Θεός του Αβραάμ, του Ισαάκ και του Ιακώβ, ο Θεός των προπατόρων μας, έδειξε τη δόξα του Ιησού του δούλου του … Ο Θεός τον ανέστησε από τους νεκρούς (Πράξεις 3:13,15). Η δήλωση αυτή των μαθητών του Μεσσία φανερώνει ότι πίστευαν πως ο Θεός του Ισραήλ είναι αυτός που δόξασε και ανάστησε τον Ιησού. Δεν κήρυξαν κάποιον άλλον Θεό στους ανθρώπους. Κι ο απόστολος Παύλος διακήρυξε¨: ”Λατρεύω μόνο τον Θεό των προγόνων μας και πιστεύω σε όλα όσα είναι γραμμένα στο νόμο του Μωυσή και στα βιβλία των προφητών (Πράξεις 24: 14).

Ούτε ο Ιησούς από Ναζαρέτ, ούτε οι απόστολοί του κήρυξαν ποτέ αντίθετα από την παραδοσιακή Ιουδαϊκή πίστη του αυστηρού Μονοθεϊσμού, που εκφράζεται με το “Σεμά Ισραέλ” (Δευτ. 6: 4). Μάλιστα ο ίδιος ο Ιησούς επανέλαβε αυτό το βασικό άρθρο πίστης του Ιουδαϊσμού: “΄Ακου Ισραήλ, ο Κύριος ο Θεός μας είναι ένας και μοναδικός Κύριος (Μάρκος 12: 29). Αργότερα, τον Θεό του Ισραήλ, τον Πατέρα του, τον αποκάλεσε καθώς προσεύχονταν σ’ Αυτόν “τον μόνο αληθινό Θεό (Ιωάννης 17: 3). Και η πίστη των πρώτων ακολούθων του Μεσσία Ιησού ήταν αυστηρά Μονοθεϊστική: “Δεν υπάρχει άλλος Θεός παρά μόνο ένας … για μας όμως δεν υπάρχει παρά ένας Θεός, ο Πατέρας, που είναι ο δημιουργός των πάντων και ο σκοπός της υπάρξεώς μας ( Α’ Κορινθ. 8: 4, 6).

Συνεπώς είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί κάποιων, πως δήθεν είναι άλλος ο Θεός της Παλαιάς και άλλος της Καινής Διαθήκης ή ακόμη πως δήθεν οι απόστολοι του Ιησού απαρνήθηκαν τον αυστηρό Μονοθεϊσμό του Ισραήλ και εισήγαγαν καινούργιο δόγμα σχετικά με τη φύση του Θεού.

Πράγματι, τους μεταγενέστερους αιώνες, υπήρξε παρεκτροπή από την αρχική βιβλική πίστη στον ένα και μόνο Θεό, καθώς ήταν προφητευμένο στην ίδια την Καινή Διαθήκη (Πράξεις 20: 29-30, Κολοσ. 2: 8) και έγινε συγκερασμός της χριστιανικής πίστης με την ελληνική φιλοσοφία και τις ειδωλολατρικές δοξασίες.

Είθε να επιστρέψουμε στον αληθινό Θεό, τον Θεό της Βίβλου, τον ΠΑΤΕΡΑ, και να τον αγαπήσουμε με όλη μας την καρδιά!

(Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ τεύχος 6, Μάρτιος- Μαίος 1999).

Μανώλης Καλομοίρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *