ΠΙΣΤΗ ΣΤΗ ΠΙΣΤΗ Ή ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ;

Του Hank Hanegraaf

Το 1980 οι εκδόσεις Harvest House κυκλοφόρησαν ένα βιβλίο του Λάρρυ Πάρκερ με τον τίτλο We Let Our Son Die (Αφήσαμε τον Γυιό μας να Πεθάνει). Το βιβλίο διηγείται την τραγική ιστορία του πως ο Λάρρυ και η σύζυγός του –αφού επηρεάστηκαν από έναν από τους αναρίθμητους στις ΗΠΑ διδασκάλους του «λόγου της πίστης» – στέρησαν την ινσουλίνη από τον διαβητικό γιο τους, Γουέσλεϊ. Και φυσικά, ο Γουέσλεϊ έπεσε σε διαβητικό κώμα. Οι Πάρκερς, προειδοποιημένοι σχετικά με την ακαταλληλότητα του να κάνεις μια «αρνητική ομολογία» συνέχισαν να «ομολογούν θετικά» την θεραπεία του Γουέσλεϊ μέχρι την ώρα του θανάτου του.

Ακόμη και μετά τον θάνατο του Γουέσλεϊ, οι Πάρκερς – ανυποχώρητοι στη «πίστη» τους – διεξήγαγαν μια λειτουργία ανάστασης αντί κηδείας. Για περισσότερο από έναν χρόνο μετά τον θάνατο του γιού τους, αυτοί αρνούνταν να εγκαταλείψουν την «αποκάλυψη γνώσεως» που είχαν δεχτεί διαμέσου του κινήματος του «λόγου της πίστεως». Τελικά, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία και κακοποίηση παιδιού.

Πολλές άλλες παρόμοιες τραγικές ιστορίες θα μπορούσαν να αναφερθούν. Και ακόμη, το μακελειό που αναδύεται από αυτό το κίνημα δεν περιορίζεται στον φυσικό θάνατο. Κατά γράμμα χιλιάδες έχουν καταπιεί το πνευματικό κυάνιο που διανέμεται από τους διδασκάλους του λόγου της πίστεως, οδηγώντας τους στο ναυάγιο της πίστης τους στον Θεό.

Πολύ έχει γραφεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με το κίνημα της Νέας Εποχής και την απειλή που βάζει στον ιστορικό Χριστιανισμό. Όσο αληθινή κι αν είναι η απειλή αυτή, ενδιαφέρομαι εξίσου για την επικίνδυνη απειλή που το κίνημα του λόγου της πίστεως, βάζει στο σώμα του Χριστού. Εάν το κίνημα της Νέας Εποχής είναι η μεγαλύτερη απειλή στον ευαγγελικό Χριστιανισμό απΆ έξω, πιστεύω ότι το κίνημα του λόγου της πίστεως ή της «θετικής ομολογίας» μπορεί να θεωρηθεί η μεγαλύτερη απειλή από μέσα.

Χωρίς αμφιβολία πολλοί πιστοί θα ισχυριστούν σχετικά με το τι γράφω γι΄ αυτό το θέμα, ότι δεν κάνω τίποτε περισσότερο απΆ το να κόβω την θεολογική τρίχα στα τέσσερα. Ακόμη, η έκταση της αντιλογίας δεν είναι απλά μια τίμια δογματική διαφορά μεταξύ των ορθόδοξων πιστών· είναι μάλλον μια σύγκρουση μεταξύ του ευαγγελίου που κηρύχτηκε απΆ τον Κύριο Ιησού Χριστό και σε ένα άλλο ευαγγέλιο.

Ο Ιησούς είπε «Μέσα στον κόσμο θα έχετε θλίψη, αλλά να έχετε θάρρος! Εγώ έχω νικήσει τον κόσμο» (Ιωάννης 16:33). Σε τέλεια αντίθεση, οι διδάσκαλοι του κινήματος της πίστης υπόσχονται απεριόριστη υγεία και πλούτο στους πιστούς που μπορούν να τους ακολουθήσουν σ’ αυτό το είδος της πίστης.

Ο Ιησούς προέτρεψε τους ακολούθους Του να μην «κοπιάζουν για τη φθαρτή τροφή, που προσωρινά συντηρεί» , αλλά «για την τροφή που τρέφει μόνιμα για την αιώνια ζωή» (Ιωάννης 6:27). Το ευαγγέλιο της ευημερίας, αντιθέτως, ενθαρρύνει τους Χριστιανούς να εστιάζονται σε αυτό που μπορούν να λάβουν από τον Χριστό εδώ και τώρα.

Πολλά αποκαλούμενα Χριστιανικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα [1] ενδίδουν σε αυτά που τα «γαργαλιζόμενα αυτιά» των ανθρώπων θέλουν να ακούσουν: την υπόσχεση του γήινου κέρδους. Επανειλημμένα ακούμε τις μαρτυρίες των επιχειρηματιών που «στράφηκαν στον Ιησού» και είδαν τις δουλειές τους να διπλασιάζονται, ή των αθλητών των οποίων οι στατιστικές βελτιώθηκαν ως αποτέλεσμα των δικών τους τεχνικών πίστεως και του Χριστού. Η θυσία και η υπηρεσία έχουν αντικατασταθεί από την αυτό-εκπλήρωση και την αυτό-βελτίωση. Και ενώ υπάρχει ένα στοιχείο αλήθειας στο μήνυμα (π.χ. η πίστη είναι ουσιαστική στην αποτελεσματική προσευχή, ή ο Χριστός ικανοποιεί τις ανάγκες μας), δυστυχώς, η έμφαση δίνεται μόνο στην επιφάνεια της αλήθειας, γεμισμένη όμως με ένα ψέμα. Ο Χριστός έχει γίνει απλώς ένα μέσο προς έναν σκοπό, και οι πιστοί προκαλούνται και δελεάζονται μέσω ειδικών τεχνικών και χειρισμών να έρθουν στο τραπέζι του Κυρίου, όχι για να βιώσουν την κοινωνία και την οικειότητα με τον Κύριο, αλλά για να απολαύσουν ό,τι είναι πάνω στο τραπέζι του Κυρίου. Σε τέλεια αντίθεση με αυτό το μήνυμα, ο Ιησούς των Γραφών δεν είναι ένα μέσο προς έναν σκοπό, αλλά Αυτός ο σκοπός (δείτε Φιλιπ.3:7-8).

Ο Ιησούς πρόβλεψε για τους ακολούθους Του φτώχεια, απόρριψη και διωγμό. Οι μαθητές Του ήταν πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν το ατσάλι των τυρράνων, την αιμόφυρτη χαίτη των λιονταριών, και τις φωτιές που προκάλεσαν χιλιάδες θανάτους, επειδή ήξεραν ότι δεν ήταν από αυτό τον κόσμο. Ήταν μόνο πάροικοι και παρεπίδημοι σε μια ξένη χώρα.

Στην Εβραίους 11, που συχνά αναφέρεται ως «Οι Ήρωες της Πίστεως», διαβάζουμε για εκείνους που επαινέθηκαν για την πίστη τους, ενώ ήταν άποροι, διωγμένοι, φυλακισμένοι και υπέφεραν βασανιστικούς θανάτους. Αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες έθεσαν παράδειγμα για εμάς, και όμως οι ζωές τους χαρακτηρίστηκαν περισσότερο από την υπομονή, παρά από την ευημερία.

Βεβαίως, αυτό το μήνυμα δεν πουλάει καλά σε έναν αιώνα μαλθακότητας. Εν τούτοις, θα έπρεπε καλύτερα να είμαστε χαρούμενοι που ο ουράνιος Πατέρας μας αποφασίζει αυτό που είναι το καλύτερο για μας, και όχι εμείς οι ίδιοι, επειδή μόνο Αυτός καταλαβαίνει αληθινά τι χρειαζόμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε. Ανατριχιάζει κανείς να σκεφτεί τι θα συνέβαινε, εάν ο Θεός μας έδινε καθετί που απαιτούσαμε.

Δεν επιθυμώ να με παρανοήσετε: Πιστεύω στη θεία θεραπεία και στην προμήθεια του Θεού για κάθε λεπτομέρεια της ζωής μας. Επιπλέον, δεν συνδέω την ευσέβεια με την φτώχεια. Ευχαριστώ τον Θεό για εκείνους που Αυτός έχει κάνει να ευημερήσουν, οι οποίοι αφιερώνουν την χρησιμοποίηση των πόρων τους για την επέκταση της βασιλείας Του.

Αλλά για τους διδασκάλους του κινήματος της πίστης, η θεραπεία και η ευημερία έγιναν τόσο σημαντικές που έπρεπε να βρουν τρόπο να εγγυηθούν αυτές, και το έκαναν αυτό με την εξύψωση της ανθρώπινης πίστης εις βάρος της κυριαρχίας του Θεού. Κατά συνέπεια, ανάπτυξαν το δόγμα ότι ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο από το τίποτα δια της πίστεως, και ότι δημιούργησε τους ανθρώπους ως «μικρούς θεούς» για να ασκούνε το ίδιο είδος πίστης. Η πίστη επομένως, γίνεται μια ισχυρή δύναμη που έχει αποτελέσματα, είτε στα χέρια ενός πιστού ή ενός απίστου.

Βάσει αυτής της ουσιαστικής θεοποίησης της ανθρώπινης πίστης, όσοι μεταδίδουν το μήνυμα του κινήματος της πίστης, υπόσχονται υγεία και πλούτο σε εκείνους που ασκούν πίστη στην πίστη τους μάλλον, παρά πίστη στον Θεό τους. Όπως έχει ειπωθεί αλλού, η πίστη είναι μόνο τόσο καλή, όσο το αντικείμενο στο οποίο τοποθετείται.

Ο Walter Martin έχει πει «Όλη η πίστη εντάσσεται κάτω από το γενικό βιβλικό δόγμα της κυριαρχίας του Θεού». Ο Δημιουργός είναι ο Κύριος του κόσμου, όχι ένα κοσμικό «τζίνι» που το κάνουμε ότι θέλουμε. Δεν κάθεται στον θρόνο η πίστη μας, αλλά ο κυρίαρχος Θεός μας (Α’ Χρονικών 29: 10-12).

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο Christian Research Journal, τεύχος vol.12, no.1, 1990. To άρθρο μεταφράστηκε κατόπιν αδείας, από τα Αγγλικά και δεν έχει ελεγχθεί για την ακρίβεια της μετάφρασης από το Christian Research Journal. Τίτλος πρωτότυπου: Faith in Faith or Faith in God?

Για πληροφορίες σχετικά με το περιοδικό αυτό, παρακαλούμε γράψτε: PO Box 7000, Rancho Santa Margarita, CA 92688-2124 USA. website: www.equip.org.


[1] Σ.Μετ. Ο συγγραφέας έχει υπόψη του κυρίως τις ΗΠΑ. Όμως και στη χώρα μας κυκλοφορούν αυτές οι ψευδοδιδασκαλίες με βιβλία, dvd, σεμινάρια κλπ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *