Ο ΣΤΕΝΑΓΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Η Δημιουργία και Ποια Πρέπει να είναι η Σχέση μας με Αυτήν

Ο Στεναγμός της Δημιουργίας: (Ρωμαίους 8:20-23)

Ουρανοί και γη, αέρας και νερό, ήλιος, σελήνη και πλανήτες, έδαφος και βλάστηση, πέτρες, δέντρα, ποτάμια, ψάρια, πουλιά, ζώα της ξηράς: Είμαστε το δημιουργημένο σύμπαν. Είμαστε ύλη και ζωή, και έχουμε σημασία για τον Δημιουργό μας. Την ημέρα που Αυτός μας έκανε, είπε ότι ήμασταν πολύ καλά.

        Τελειώνοντας με μας, ο Δημιουργός δεν τελείωσε. Ήθελε κάποιον που να Του μοιάζει, που να μας κυβερνάει με την ίδια φροντίδα που Εκείνος χρησιμοποίησε για να μας φτιάξει. Έτσι έκανε εσάς -άνθρωποι- και σας ευλόγησε με το προνόμιο και την υπευθυνότητα του να νοιάζεστε για τη Δημιουργία Του.

        Κάτι τρομερό συνέβη λίγο καιρό μετά που αρχίσατε τα καθήκοντά σας. Όλα ήταν τόσο αγνά, τόσο πλήρη, στην αρχή, αλλά εκείνη η φυσική αρμονία εξαφανίστηκε μέσα σ’ ένα κύμα πάλης και δυστυχίας. Τι συνέβη; Ακόμα είμαστε ένα μεγαλόπρεπο σύμπαν, αλλά κανείς από μας δεν είναι ο ίδιος από τότε.

        Μαζί με σας, γνωρίζουμε τον βαθύ, ανεπαίσθητο στεναγμό ενός κόσμου πληγωμένου όταν ο άνθρωπος απείθησε στον Δημιουργό του. Αν και είναι αδύνατο για μας, για σας η αμαρτία έγινε κάτι το φυσιολογικό, επηρεάζοντας όμως και εμάς επίσης.

        Μερικοί άνθρωποι δεν μας δείχνουν σεβασμό, μας καταστρέφουν και μας υπερεκμεταλλεύονται για να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους. Αυτό μας αφήνει πληγωμένους και εξαντλημένους. Αν ήσασταν πιο ευγενικοί με μας, θα ήσασταν πιο έμπιστοι στον Δημιουργό σας.

        Άλλοι από σας κάνουν το αντίθετο λάθος, να γονατίζουν μπροστά μας, μειώνοντας τη δόξα του Δημιουργού στη δική μας. Μην το κάνετε αυτό! Αξίζουμε τη φροντίδα σας και τη συνεργασία σας, αλλά όχι την προσκύνησή σας ¾ ποτέ δεν μπορούμε, κα δεν θέλουμε, να πάρουμε τη θέση του Δημιουργού μας.   

        Τι βρίσκεται μπροστά; Η αποκατάστασή μας για την οποία στενάζουμε και μοχθούμε – η μεγάλη αλλαγή. Τότε θα είμαστε όπως αρχικά μας ήθελε ο Δημιουργός. Αυτό δεν θα συμβεί μέχρις ότου πρώτα αλλαχτείτε εσείς: απολύτρωση και ανάσταση. Είστε πρώτοι, πρέπει να ξέρετε, ο Δημιουργός το καθόρισε έτσι. Η αμαρτία σας έφερε πάνω μας μία οδυνηρή αλλαγή, έτσι και η σωτηρία σας, θα μας φέρει την ευλογημένη αλλαγή. Στενάζουμε τώρα, αλλά η αποκατάσταση έρχεται!

        Και μέχρι τότε, θα είστε υπεύθυνοι. Μη μας ξεχνάτε, εντάξει; Γιατί να μην ξαναχρησιμοποιείτε, ανακυκλώνετε, αναδασώνετε, αποκαθιστάτε, ξαναχτίζετε, μειώνετε χρήσεις και επισκευάζετε καταστροφές, προστατεύετε και διατηρείτε ακόμα περισσότερο; Θα δείτε τη διαφορά σε μας.

Κύριοι Πάνω στη Δημιουργία                         

        “Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο κατά την εικόνα Του … ευλόγησε αυτούς [τον άνδρα και τη γυναίκα], και … είπε σ’ αυτούς, ‘Να αυξηθείτε και να πολλαπλασιαστείτε, να γεμίσετε τη γη και να την κυριεύσετε, να έχετε εξουσία πάνω στα ψάρια της θάλασσας, πάνω στα πτηνά του ουρανού, πάνω σε κάθε ζωντανό πράγμα που κινείται [και πάνω] σ’ όλη τη γη … Τότε ο ΚΥΡΙΟΣ ο Θεός πήρε τον άνθρωπο και τον έθεσε στον κήπο της Εδέμ για να τον εργάζεται και να τον φυλάει … Γι’ αυτό ο ΚΥΡΙΟΣ ο Θεός τον έστειλε έξω … για να εργάζεται τη γη από την οποία πάρθηκε” (Γένεση 1:27,28, 2:15, 3:23).

        Αυτά τα εδάφια θέτουν το κύριο καθήκον του ανθρώπου πάνω στη γη. Το να γεμίσει ο άνθρωπος τη γη πετυχαίνεται με τη θαυμαστή ικανότητα που του έδωσε ο Δημιουργός για αναπαραγωγή. Ο Θεός είχε σαν σκοπό εκείνοι που φέρουν την εικόνα Του να είναι καρποφόροι και οι απόγονοί τους να πολλαπλασιαστούν πάνω στη γη. Αυτή ίσως είναι η εντολή του Θεού στην οποία έγινε η καλύτερη υπακοή. Η γη, για πρώτη φορά, κοντεύει να γεμίσει από ανθρώπους.

        Το να κυριεύσει ο άνθρωπος τη γη είναι το άλλο μισό της αρχικής εντολής του Θεού. Απ’ αυτήν την εντολή συνάγεται ότι η γη είναι κάτω από την εξουσία των ανθρώπων και εμείς είμαστε “Κύριοι” (κατά κάποια έννοια) πάνω στη δημιουργία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φροντίζουμε τη γη, να τη φυλάμε όπως ήταν ο σκοπός του Θεού, να την προσέχουμε, να την προστατεύουμε, ακόμα και να τη σώζουμε, αυτή είναι η σωστή σχέση εξουσίας, ο ανώτερος αγαπάει, φροντίζει, και προστατεύει τον κατώτερο. Ταυτόχρονα όμως ο άνθρωπος ωφελείται από τις υπηρεσίες που του προσφέρει η γη: τρέφεται, ντύνεται, στεγάζεται, διασκεδάζει από αυτήν.

        Αυτή λοιπόν είναι η έννοια με την οποία υποτάσσουμε τη γη, γινόμαστε κύριοι πάνω στον κόσμο που ο Θεός δημιούργησε: υπηρετώντας ως φροντιστές, φύλακες, διαχειριστές. Η κυριαρχία μας πρέπει να αντανακλά Εκείνον του Οποίου φέρουμε την εικόνα. Πρέπει να διατηρούμε την ομορφιά, το σχέδιο, και την αξία που Αυτός έδωσε στη δημιουργία. Αυτά αντανακλούν τη δόξα του Θεού (Ψαλμός 19:1, 24:1, 72:19β). Πρέπει να φροντίζουμε τον φυσικό κόσμο όπως Εκείνος φροντίζει, γιατί φτιάχτηκε για την ευχαρίστησή Του (Αποκ. 4:11).

Πλανήτης Γη: προνόμιό μας και ευθύνη μας

Χρησιμοποίησέ τον … μην τον καταχράσαι.

Υπόταξέ τον … μην τον μολύνεις.

Κυβέρνησέ τον … μην τον καταστρέφεις.

Φύλαξέ τον … μην τον ξοδεύεις.

Γεύσου τον … μην τον πετάς στα σκουπίδια.

Απόλαυσέ τον … μην τον εξαντλείς.

Συντήρησέ τον … μην τον καταναλώνεις.

Χτίσε τον … μην τον γκρεμίζεις.

Καλλιέργησέ τον … μην τον ξεριζώνεις.

Θαύμαζέ τον … μην τον λατρεύεις.

Κύριος Πάνω σ’ Εμάς  

Ο ουρανός είναι ο θρόνος του Θεού, η γη το σκαμνί των ποδιών Του (Ησαΐας 66:1). Ο Θεός φροντίζει για τα ζώα, τα πουλιά, τα δέντρα, τη γη, και τη βλάστηση (Ματθ. 6:26-30, 10:29, Λουκ. 12:6, Δευτ. 5:14, Λευιτ. 25:2-5). Συνιστά να δείχνουμε έλεος προς τα ζώα (Παροιμ. 12:10). Ο Θεός θα καταστρέψει εκείνους που καταστρέφουν τη γη (Αποκ. 11:18). Είτε τρώμε είτε πίνουμε, είτε κάνουμε οτιδήποτε, αυτό θα πρέπει να γίνεται για τη δόξα του Δημιουργού (Α΄ Κορ. 10:31).

        Ο Ιησούς Χριστός θα επιστρέψει σ’ αυτή τη γη για την αποκατάσταση όλων των πραγμάτων (Πράξεις 3:20-21). Θα βασιλέψει στη γη (Αποκ. 5:10). Η αρχική δημιουργία, μαζί με τη νέα δημιουργία (η εκκλησία των αναστημένων), θα λυτρωθεί από την κατάσταση της φθοράς στην οποία έχει πέσει εξαιτίας της αμαρτίας (Ρωμ. 8:18-23). Ο κόσμος θα αποκατασταθεί στην αγνή και αναμάρτητη κατάσταση: ανακαινισμένοι ουρανοί και ανακαινισμένη γη (Β΄ Πετρ 3:10). Τίποτα ξανά δεν θα μολύνει εκείνη την αγνή γη (Αποκ. 21:1,27). Ακόμα και τα ζώα θα χάσουν το φόβο τους το ένα για το άλλο και για τους ανθρώπους (Ησαϊας 11:6-8). Τίποτα ξανά δεν θα βλάψει τον άγιο τόπο του Θεού, γιατί η γη θα είναι γεμάτη από τη γνώση Του όπως τα νερά σκεπάζουν τη θάλασσα (εδ. 9).

        Η Αγία Γραφή έχει το καλύτερο και το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα για το περιβάλλον! Ως διαχειριστές της γης, θα δώσουμε λόγο στον Δημιουργό της.

(Από το περιοδικό The Bible Advocate, Iουλ-Αυγ 1999)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *