Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΙΕΡΕΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

Το ωτοστόπ
Μια μέρα, όταν οδηγούσα προς το σπίτι, είδα έναν  νεαρό  να κάνει ωτοστόπ. 
Καθώς είχα ένα μακρύ ταξίδι αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων μπροστά μου, τον πήρα μαζί μου για να μην είμαι μόνος.

Συζητήσαμε μαζί για λίγο κι όταν περάσαμε ένα σχολείο,
μου είπε ότι είχε πάει εκεί ως παιδί και είχε διδαχθεί από τις καλόγριες. Τότε, δεν μπορώ να ξέρω γιατί, μίλησε με θαυμασμό για τον τοπικό ιερέα των παιδικών του χρόνων.

Ο καλύτερος ιερέας
Όταν τελικά έφτασε στο τέλος της περιγραφής του, του είπα,
“Ξέρεις ότι ο ιερέας μου είναι ο καλύτερος σε ολόκληρο τον κόσμο;”
“Όχι”, είπε, “ποιος είναι αυτός;”

“Ο ιερέας μου,” του απάντησα, “είναι ο καλύτερος στον κόσμο γιατί ποτέ δεν έκανε τίποτα λάθος.  Ακόμη και οι χειρότεροι εχθροί Του δεν θα μπορούσαν να βρουν κανένα λάθος σε αυτόν. Ήταν καλός και φιλικός στους πλούσιους και στους φτωχούς παρόμοια, ανεξάρτητα αν ήταν καλοί ή καλοί. 
Έκανε το καλό σε όλους τους ανθρώπους. Η μεγάλη καλοσύνη του έκανε κακούς ανθρώπους να τον μισούν, αλλά αν και το έκαναν πολύ δύσκολο γι ‘Αυτόν, ποτέ δεν έκανε κάτι κακό.”

Καθώς περιέγραφα τον ιερέα μου, ο νέος με κοίταξε με αυξανόμενο ενδιαφέρον.
Συνεχίζοντας, είπα, 
“Αλλά το καλύτερο από όλα, ο ιερέας μου έδωσε πραγματικά τη ζωή του για μένα.”

«Αυτός πέθανε για εσένα;» φώναξε ο επιβάτης μου.

“Ναι, πέθανε για μένα. Πήρε τη θέση μου ώστε να ελευθερωθώ από τη δίκαιη τιμωρία για τα δικά μου λάθη. Οι εχθροί του κατάφεραν να τον κάνουν να υποστεί έναν σκληρό θάνατο στο σταυρό και να τον θάψουν,
αλλά ο θάνατος δεν μπορούσε να τον κρατήσει, και επέστρεψε από τον τάφο ζωντανός, δείχνοντας ότι Αυτός είναι ισχυρότερος από τον ίδιο τον θάνατο. Τότε Αυτός αναλήφθηκε στον ουρανό και τώρα προσεύχεται για μένα στα δεξιά του Θεού”.

Σε αυτό το σημείο της ιστορίας μου, ο νεαρός άνδρας με κοίταξε με έκπληξη και ανησυχία. Νομίζοντας ότι σίγουρα πρέπει είχε καταλάβει για ποιον μιλούσα, τον ρώτησα,

“Ξέρεις ποιος είναι ο ιερέας μου;”

«Όχι ποιος είναι ο δικός σου ιερέας;”

Ιησούς Χριστός, ο μεγάλος μας ιερέας

“Δεν ξέρεις;” απάντησα, έκπληκτος ότι ένας τόσο έξυπνος νεαρός άνδρας
δεν κατάλαβε ότι η περιγραφή που έδωσα θα μπορούσε να ταιριάζει μόνο σε ένα άτομο σε όλη την ιστορία. “Δεν βλέπεις ότι σου είπα απλά για την υπέροχη ζωή και τον εξιλαστήριο θάνατο του Κυρίου Ιησού Χριστού, του μόνου τέλειου ανθρώπου που έζησε ποτέ σε αυτόν τον κόσμο (Εβρ. 5: 9); Είναι ο μόνος που θα μπορούσε να πάρει τη θέση του άλλου επειδή ήταν ο Υιός του Θεού και ο Υιός του ανθρώπου (Μαρ 15:39 · Λουκ 22:69). Είναι ο μοναδικός ιερέας του οποίου η θυσία είναι επαρκής για να λάβω την πλήρη συγχώρεση των αμαρτιών μου εγώ και εσύ (Εβρ. 9:26).”

Στη συνέχεια, για να δείξω στον έκπληκτο νεαρό ότι η ιστορία που του είπα δεν ήταν κάτι που εφηύρα με τη φαντασία μου, του έδωσα την Καινή Διαθήκη στη δημοτική γλώσσα, με την έγκριση της εκκλησίας του. Ζήτησα να του διαβάσω το ακόλουθο απόσπασμα της Καινής Διαθήκης από την επίσημη μετάφραση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη δημοτική:”Επιπλέον, ο Ιησούς έγινε και εγγυητής ανώτερης διαθήκης, αφού στην περίπτωσή του έχουμε όρκο του Θεού. Γιατί, ενώ οι ιερείς γίνονται χωρίς τέτοιον όρκο εκ μέρους του Θεού, στη δική του περίπτωση έχουμε όρκο, με τα λόγια που απευθύνονται σ’ αυτόν:
Ορκίστηκε ο Κύριος και δε θα αθετήσει τον όρκο του:«εσύ είσαι ιερέας για πάντα όπως ο Μελχισεδέκ».Κι ενώ οι άλλοι ιερείς ήταν πολλοί, γιατί ο θάνατος τους εμπόδιζε να παραμένουν αιώνια, ο Ιησούς, επειδή παραμένει αιώνιος, έχει ιεροσύνη που δε μεταβιβάζεται. Γι’ αυτό μπορεί να σώζει για πάντα όσους μέσω αυτού πλησιάζουν το Θεό. Ζει αιώνια, για να μεσιτεύει γι’ αυτούς.Τέτοιος, λοιπόν, αρχιερέας μάς χρειαζόταν· άγιος, άκακος, αψεγάδιαστος, χωρίς καμιά σχέση με την ανθρώπινη αμαρτία, ο οποίος ανέβηκε πάνω από τα ουράνια. Αυτός δεν έχει ανάγκη, όπως οι άλλοι αρχιερείς, να προσφέρει καθημερινά θυσίες, πρώτα για τις δικές του αμαρτίες, κι ύστερα για τις αμαρτίες του λαού. Αυτό το έκανε μια για πάντα, προσφέροντας τον ίδιο τον εαυτό του. Ο νόμος εγκαθιστά αρχιερείς ανθρώπους με ατέλειες. Τα λόγια όμως του όρκου, ο οποίος δόθηκε μετά το νόμο, εγκαθιστούν αρχιερέα τον Υιό, που είναι και παραμένει αιώνια τέλειος.” (Εβρ. 7: 20-28).


Γεγονότα από τη Γραφή

Λαμβάνοντας αυτές τις σαφείς δηλώσεις της Καινής Διαθήκης ως την αυθεντία, ήταν απλό και εύκολο να επισημάνω στον συνεπιβάτη μου μερικές σπουδαίες αλήθειες για τον Σωτήρα:

  1. Το είδος του ιερέα που χρειαζόμαστε είναι ενός που είναι “άγιος, άκακος, αψεγάδιαστος“. Πού θα βρούμε έναν τέτοιο ιερέα; Κανένας άνθρωπος, εκτός του μοναδικού τέλειου ανθρώπου, του Ιησού Χριστού, δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα του αληθινού ιερέα που δίνεται στη Καινή Διαθήκη.
  2. Στον Ιησού Χριστό έχουμε έναν Ιερέα που δεν χρειάζεται να προσφέρει θυσίες “πρώτα για τις δικές του αμαρτίες“, επειδή Αυτός δεν έχει καμία. Όλοι οι άλλοι που καλούνται ιερείς είναι φτωχοί αμαρτωλοί. Επειδή πεθαίνουν δεν μπορούν να έχουν “ιεροσύνη που δε μεταβιβάζεται“. Μόνο ο Ένας Ιερέας που ζει για πάντα για να μεσιτεύει για εμάς, μπορεί να μας δώσει την αιώνια σωτηρία.
  3. Υπάρχει μόνο μια θυσία για τις αμαρτίες παντοτινά. 
    Αυτό το έκανε μια για πάντα, προσφέροντας τον ίδιο τον εαυτό του“.  Το πλήθος των θυσιών που προσφέρονταν στο διάβα των αιώνων και επαναλαμβάνονταν καθημερινά σε κάθε πόλη και χωριό, είναι μαρτυρία για την αναποτελεσματικότητα τους. Η Προς Εβραίους μιλάει για εκείνες “τις ίδιες θυσίες, που όμως ποτέ δεν μπορούν να εξαλείψουν αμαρτίες” σε αντίθεση στη μία και μόνη θυσία του Χριστού. “Όλοι οι ιερείς λειτουργούν καθημερινά και προσφέρουν πολλές φορές τις ίδιες θυσίες, που όμως ποτέ δεν μπορούν να εξαλείψουν αμαρτίες. Αντίθετα, ο Ιησούς πρόσφερε για τις αμαρτίες μία θυσία για πάντα, κι έπειτα κάθισε στα δεξιά του Θεού“. (Εβραίους 10:11-12).
  4. Ο Ιησούς Χριστός είναι ο Ένας και Μόνος Ιερέας που μπορεί να σώσει, διότι ο Θεός έχει δώσει σε Αυτόν “ιεροσύνη που δε μεταβιβάζεται“, δηλαδή που δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε κάποιον διάδοχο. Κανένας δεν μπορεί να πάρει την θέση Του. Ο Απόστολος Παύλος λέει: “Γιατί ένας είναι ο Θεός κι ένας ο μεσίτης μεταξύ Θεού και ανθρώπων, ο άνθρωπος Ιησούς Χριστός” (Α Τιμόθεον 2:5). Ένας μεσίτης δεν σημαίνει δύο, τρεις ή τέσσερις. Σημαίνει ΕΝΑΣ. Υπάρχει μόνο ένας Μεσίτης και μία Θυσία για την αμαρτία παντοτινά: “Γιατί με μία μόνο προσφορά οδήγησε στην τελειότητα για πάντα αυτούς που εξαγνίστηκαν με το αίμα του” (Εβραίους 10:14).

Επίτρεψέ μου, αναγνώστη να σε ρωτήσω την ίδια ερώτηση που ρώτησα τον νέο άνδρα εκείνη την μέρα που κάθονταν δίπλα μου στο αυτοκίνητο: 
Γνωρίζεις τον Ιερέα μου; Θα Τον κάνεις δικό σου Ιερέα; Θα μου πεις ότι ήδη έχεις έναν άλλον ιερέα; Είναι αυτός από εκείνους τους φτωχούς θνητούς, αμαρτωλός όπως εσύ, που έχει ανάγκη πρώτα από όλα να αποκτήσει συγχώρηση αμαρτιών για τον εαυτό του; Τότε οι θυσίες του ποτέ δεν μπορούν να αφαιρέσουν αμαρτίες. Σε προσκαλώ να έρθεις σε Αυτόν τον Ένα μεγάλο Ιερέα και να βάλεις την εμπιστοσύνη σου σε Αυτόν μόνο. Επειδή είναι αναμάρτητος, Ήταν ικανός να πληρώσει την τιμή για την σωτηρία σου στο Σταυρό του Γολγοθά. Έλα σε Αυτόν που ζει για πάντα να προσεύχεται για σένα στα δεξιά του Υψίστου, γνωρίζοντας ότι Αυτός θα σε δεχτεί καθώς είπε ότι θα κάνει.”

Μετάφραση- Διασκευή από Μανώλη Καλομοίρη του άρθρου The Best Priest in the World -W.S.W.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *