ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ

Από παλιά γνώριζα τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν μεταξύ απλών ανθρώπων και οι οποίες δήθεν αποκαλύπτουν τα μυστικά σχέδια των σκοτεινών δυνάμεων (που εδώ η φαντασία του καθενός μπορεί να βάλει όποιους θέλει). Όμως δεν είχα συνειδητοποιήσει την τόση κακή επιρροή που μπορεί να έχουν στις ψυχές των ανθρώπων που τις πιστεύουν και τις διαδίδουν.

Πώς μου «αποκαλύφθηκαν» δύο νέες «συνωμοσίες»!

Πριν λίγο καιρό, έτυχε να έρθω σε επαφή με δύο από τις αναρίθμητες συνωμοσιολογικές θεωρίες που διαδίδονται ανεξέλεγκτα. Στην μία περίπτωση κάποιος μου μετέφερε την «αλήθεια» πως το εμβόλιο της νέας γρίπης ή του κορονοιού δεν γίνεται για να καταπολεμήσει την ασθένεια, αλλά το αντίθετο, για να την μεταδώσει και να οδηγήσει στην εξόντωση των 2/5 του παγκόσμιου πληθυσμού με αυτό τον «σατανικό» τρόπο! Η «πηγή» γι’ αυτήν την «συνωμοσία» ήταν ένα βίντεο στο ίντερνετ με συνέντευξη μιας δήθεν πρώην υπουργού Υγείας της Φινλανδίας η οποία ισχυρίζονταν αυθαίρετα αυτές τις φρικαλεότητες ως «αλήθεια». Ψάχνοντας στο διαδίκτυο ανακάλυψα ότι η συγκεκριμένη κυρία δεν ήταν ποτέ υπουργός υγείας, και εκτός από την εξόντωση της ανθρωπότητας με το εμβόλιο της νέας γρίπης, πίστευε επίσης στις εξωσωματικές εμπειρίες και στους εξωγήινους! Τόσο αξιόπιστη αυτή η κυρία!

Ένας άλλος μου μετέφερε άλλη θεωρία συνωμοσίας: πως τον Δεκέμβριο του 2009 θα συγκεντρώνονταν οι ηγέτες όλων των 200 κρατών του κόσμου στην Κοπεγχάγη με σκοπό να παραδώσουν την εξουσία όλης της γης σε μία Παγκόσμια Κυβέρνηση! Ψάχνοντας στο ίντερνετ ανακάλυψα ότι η «πηγή» της συνωμοσιολογίας αυτής ήταν ένας Αμερικάνος πρώην σύμβουλος της Θάτσερ, ο οποίος ήταν ενάντιος στο να συμφωνήσουν οι ΗΠΑ στον περιορισμό της ρύπανσης του περιβάλλοντος που προκαλούν οι ίδιες, κατά την Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το κλίμα και τη κλιματική αλλαγή! Και διάνθισε την ομιλία του με διάφορα περί «Αντιχρίστου» για να την κάνει πειστικότερη για χριστιανούς! Αλλά η ουσία ήταν ότι εξυπηρετούσε το λόμπι των επιχειρήσεων που θέλουν να συνεχίσουν να ρυπαίνουν ανενόχλητες τον πλανήτη μας! Και προφανώς…η Διεθνής Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα, όχι μόνο δεν οδήγησε στην παράδοση της εξουσίας των εθνικών κρατών σε κάποια…Παγκόσμια Κυβέρνηση, αλλά ούτε καν καμία συμφωνία για το περιβάλλον έγινε δυνατό να ψηφιστεί! Στις θεωρίες συνωμοσίας πρωτοστατούσε ο Χίτλερ για να εξυπηρετήσει τα βρώμικα σχέδιά του δίωξης των Εβραίων, Σλάβων, Τσιγγάνων, Κομμουνιστών, Δημοκρατών κλπ, αλλά τις χρησιμοποίησε και ο Νέρωνας που κατηγόρησε τους χριστιανούς ότι κάψανε την Ρώμη ώστε να έχει μια καλή δικαιολογία για να τους διώξει βάναυσα έπειτα!

Τι είναι οι θεωρίες συνωμοσίες;

Η θεωρία συνωμοσίας είναι ένα σύστημα πεποιθήσεων που υποστηρίζει ότι τα παγκόσμια γεγονότα κατευθύνονται κρυφά από μια συνωμοτική ομάδα πίσω από το παρασκήνιο. Κι ότι ενώ τίποτε δεν μπορεί να γίνει σχετικά με τη συνωμοσία, υπάρχει τουλάχιστον η ικανοποίηση πως είμαστε αρκετά έξυπνοι να την ανακαλύψουμε.

Οι πηγές των θεωριών συνωμοσίας είναι συνήθως ύποπτες και αμφίβολης αξιοπιστίας, όπως είδαμε με τα δύο προηγούμενα παραδείγματα. Ενώ πάντοτε στις συνωμοσιολογίες ο ένας που αναπαράγει την «είδηση» παραπέμπει στον άλλον για να δείξει «τεκμηρίωση», ενώ σχεδόν πάντοτε όλοι καταλήγουν σε μια αρχική «πηγή» με αναπόδεικτους ισχυρισμούς, από όπου ξεκίνησε η θεωρία! Το να ισχυριστεί ένας Α μια ανοησία ως «αλήθεια» και έπειτα ο Β για να υποστηρίξει την ίδια μπαρούφα παραθέτει ως απόδειξη τον Α, ενώ ένας Γ και ένας Δ για να δείξουν την «εγκυρότητα» της θεωρίας συνωμοσίας παραπέμπουν στον Α και τον Β, ή ο Δ στον Γ και τον Β και τον Α, κ.ο.κ. δεν αποδεικνύει ότι ο αυθαίρετος ισχυρισμός είναι αξιόπιστος! Αλλά έτσι ουσιαστικά λειτουργούν οι θεωρίες συνωμοσίας! Αναπόδεικτοι ή αυθαίρετοι ισχυρισμοί που στηρίζονται σε φανταστικά ή διαστρεβλωμένα γεγονότα και μπόλικη δόση ανορθολογισμού! Όπως γράφει ο Michael Shermer: “Οι φήμες αρχίζουν κάπως έτσι: ‘Διάβασα κάπου ότι’… ή ‘Άκουσα από κάποιον ότι…’. Σε λίγο καιρό η διάδοση γίνεται πραγματικότητα, καθώς το ‘Ξέρω ότι…’ περνά από άτομο σε άτομο. Βέβαια, οι διαδόσεις μπορεί να είναι αληθινές, αλλά συνήθως δεν είναι. Προσφέρονται, πάντως, για συναρπαστικές αφηγήσεις” (Από το βιβλίο ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΕ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ-Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, σελ. 62).

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας George Case λέει σχετικά για τις θεωρίες συνωμοσίας: «Οι ψυχολόγοι προσθέτουν ότι η απόλυτη τυχαιότητα της σύγχρονης ζωής είναι τόσο καταθλιπτική που οι Θεωρίες Συνωμοσίας προσφέρουν μια περίεργη καθησυχαστική ‘κύρια αφήγηση’ που δεν παρέχεται πλέον από την θρησκεία». Ενώ ο ψυχολόγος Patrick Leman γράφει: «Μεγάλα γεγονότα έχουν ασήμαντες ή πεζές αιτίες- για παράδειγμα η δολοφονία ενός προέδρου από ένα πιθανόν διανοητικά διαταραγμένο, ένοπλο άτομο ή ο θάνατος μιας πριγκίπισσας εξαιτίας ενός μεθυσμένου οδηγού. Αυτό μας φέρνει αντιμέτωπους με μια μάλλον χαοτική και απρόβλεπτη σχέση μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος. Η αστάθεια μας κάνει τους περισσότερους να αισθανόμαστε άβολα. Προτιμάμε να φανταστούμε ότι ζούμε σε έναν προβλέψιμο, ασφαλή κόσμο, έτσι με έναν παράξενο τρόπο, μερικές θεωρίες συνωμοσίας μας προσφέρουν αφηγήσεις των γεγονότων που μας επιτρέπουν να διατηρήσουμε μια αίσθηση ασφάλειας και προβλεψιμότητας». Όπως αναφέρει σχετικά η Αγία Γραφή: «Κάτι άλλο που διαπίστωσα είναι ότι σ’ αυτό τον κόσμο δεν κερδίζουν στο τρέξιμο πάντα οι γρήγοροι, ούτε τον πόλεμο πάντα οι γενναίοι, δεν είναι οι σοφοί που κερδίζουν πάντα την άνετη ζωή, ούτε οι ευφυείς που αποκτούν πλούτο ή οι καταρτισμένοι την εκτίμηση των άλλων. Γιατί σ’ όλους αυτούς μπορεί να τύχουν καλές και κακές περιστάσεις. Κανείς δεν ξέρει πότε θα έρθει γι’ αυτόν η κακή στιγμή» (Εκκλησιαστής 9:11-12).

Η θεωρία συνωμοσίας είναι από την φύση της σχεδόν αδύνατον να καταρριφθεί. Εάν προσπαθήσει κάποιος να την αναιρέσει, τότε σίγουρα είναι ένας από «αυτούς»! Μια τέτοια παγίδα είναι να απορρίψει κάποιος την διαστρέβλωση, κακοπαρουσίαση και συκοφάντηση μιας ομάδας ανθρώπων, ενώ διαφωνεί με τις ιδέες της!

Άλλο χαρακτηριστικό των θεωριών συνωμοσίας είναι οι διαρκείς αποτυχίες των προβλέψεών τους. Σαν τα δύο παραδείγματα που είδαμε στην αρχή. Αλλά παρά τις συνεχείς διαψεύσεις των ισχυρισμών τους, συνεχίζουν να προσπαθούν οι συνωμοσιολόγοι κι αναπτύσσουν νέες θεωρίες!

Το κακό των συνωμοσιολόγων είναι πως τους ανθρώπους τους στρέφουν στον ανορθολογισμό και σε φανταστικούς εχθρούς καλλιεργώντας μαζί με τις θεωρίες συνωμοσίας, ρατσισμό, αντισημιτισμό, ξενοφοβία, οδηγώντας σε μίσος κι εχθρότητα προς ομάδες συνανθρώπων μας για την θρησκεία, την ιδεολογία, την φυλή, το χρώμα τους, κάτι ασύμβατο με την χριστιανική πίστη. Όπως λέει σχετικά ο π.Βασίλειος Θερμός: “Εξάλλου ο θρησκεύων φονταμενταλισμός κατά κανόνα έχει θεμελιώσει την θρησκευτικότητά του πάνω στον φόβο κι όχι στην αγάπη. Έτσι τα ευγενέστερα στοιχεία της πίστης του δεν έχουν εσωτερικευθεί επαρκώς και δεν έχουν επηρεάσει τη βαθειά ακατέργαστη επιθετικότητα του ψυχισμού. Αυτή θα νομιμοποιηθεί και θα βρει ισχυρό άλλοθι στην προάσπιση της ‘παράδοσης’, η οποία δεν πηγάζει από αυτοπεποίθηση, αλλά από αληθινό φόβο για την επιβίωση. Ένα φόβο που μπορεί να φθάσει μέχρι αληθινή παράνοια, μια νοσηρή καχυποψία απέναντι σε ανύπαρκτους εχθρούς” (Από το βιβλίο “ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΟΥ ΟΙ ΞΕΝΟΙ”-εκδόσεων ΑΡΜΟΣ, σελ.79).

Οι συνέπειες των συνωμοσιολογιών

Αν οι συνωμότες κυβερνούν τον κόσμο, τότε γιατί να ενοχλείται κανείς να διαβάζει, να σκέφτεται, να συζητά, να ενεργεί, και να αγωνίζεται για το καλύτερο; Έτσι η θεωρία συνωμοσίας κάνει μάταιο να αγωνιστεί κανείς για το καλό και το δίκαιο. Οδηγεί στην απαισιοδοξία και στην παραίτηση του να γίνουμε αλάτι και φως στην κοινωνία μας. Ενώ η Βίβλος λέει: «Όποιος, λοιπόν, ξέρει να κάνει το καλό και δεν το κάνει, αμαρτάνει» (Ιάκωβος 4:17). Με αυτόν τον τρόπο το κακό και η αδικία στον κόσμο, έχει απρόσμενο σύμμαχο τους…συνωμοσιολόγους και τις θεωρίες συνωμοσίας! Κι όπως παρατηρεί ο Leman: «Σε πρόσφατη μελέτη στη Βρετανία βρέθηκε ισχυρή σύνδεση μεταξύ εισοδήματος και πεποιθήσεων. Οι άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα είναι περισσότερο πιθανό να πιστεύουν σε συνωμοσίες, παρά εκείνοι με μέσο ή υψηλό εισόδημα». Οι συνωμοσιολόγοι εξυπηρετούν θελητά ή αθέλητα όσους θέλουν να αποκοιμίζονται οι μάζες με ανόητες θεωρίες για να κυνηγάνε …φαντάσματα!

Οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν την ψυχολογία της εύρεσης ενός αποδιοπομπαίου τράγου, για να του φορτώσουν μεταφυσικά τις ευθύνες για όλα τα κακά του κόσμου, και να ξεμπερδεύουν με τη προσωπική υπευθυνότητα του καθενός ή την συλλογική ευθύνη ως έθνους! Αυτός ο αποδιοπομπαίος τράγος, μπορεί να είναι οι Εβραίοι, οι Μασόνοι, οι Ιλλουμινάτι, η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, κ.ο.κ. Όμως πέρα της υπεραπλούστευσης του να αποδώσουν όλα τα προβλήματα του κόσμου σε μια συνωμοσία ή σε μια ομάδα ανθρώπων, αγνοούν την πολυπλοκότητα του σύγχρονου κόσμου, και παραβλέπουν ότι πραγματικά συμβαίνουν τυχαία κακά πράγματα σε καλούς ανθρώπους. Αλλά εκτός της καλλιέργειας της προσωπικής ανευθυνότητας, οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν θύματα τους ανθρώπους και τις ομάδες συνανθρώπων μας που στοχοποιούνται. Αυτές οι συνωμοσιολογίες π.χ. συκοφάντησης των Ιουδαίων, οδήγησαν στον απηνή διωγμό και εξόντωσή τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Άλλες φορές μπορεί οι θεωρίες συνωμοσίας να θέσουν σε κίνδυνο την θρησκευτική και πολιτική ελευθερία ή ακόμη και την ζωή διαφόρων κοινωνικών ομάδων ή μειονοτήτων! Όπως ένα άθλιο ορθόδοξο φυλλάδιο “Ο Μουσουλμανισμός και οι Δημιουργοί του” (Εκδόσεις Ορθόδοξο περιοδικό ΔΥΝΑΜΙΣ) που αναπαράγει την ναζιστική προπαγάνδα, μεταξύ άλλων γράφει για τους ‘Μάρτυρες του Ιεχωβά’: “Εμείς κακώς τους αφήνουμε σήμερα ελεύθερους”! Δηλαδή προτείνει να αφαιρεθεί η θρησκευτική ελευθερία από την συγκεκριμένη θρησκευτική ομάδα -με την οποία ασφαλώς διαφωνούμε θεολογικά για τις διδασκαλίες της- και μάλιστα για λόγους συνωμοσιολογικούς, αντιβαίνοντας στο Σύνταγμα και στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και στην χριστιανική πίστη για τον σεβασμό του προσώπου του Άλλου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος κατακεραυνώνει αυτόν τον τρόπο σκέψης και τον αντισημιτισμό: «Ποιος λοιπόν θανάτωσε τον Ιησού; Εμείς, που κάθε μέρα, θυσιάζουμε την αγάπη. Και μόνο αυτή η σκέψη είναι αβάσταχτη. Καλύτερα, λοιπόν, να κατηγορούμε τους άλλους, να κατηγορούμε τους Εβραίους. Έτσι γίνεται μια φρικτή αντιστροφή: οι λεγόμενες χριστιανικές κοινωνίες, αντί ν’ αφήσουν να διαφανεί το πρόσωπο του Χριστού στους Εβραίους, αυτές τους σταύρωσαν. Το πρόσωπο του πάσχοντος Δούλου δεν έγινε άραγε επίσης –γιατί δεν ξεχνούμε, ασφαλώς, τους μάρτυρές μας και τους αγίους μας- το πρόσωπο τόσων ταπεινωμένων, χλευασμένων, σφαγιασμένων Εβραίων, από τον καιρό του αυτοκράτορα Κωνσταντινουπόλεως Ηρακλείου, που θέλησε να τους καταναγκάσει να βαφτιστούν, ως την πρώτη σταυροφορία, ως τα λαϊκά κινήματα κατά των Εβραίων στη Ρωσία (pogroms) στις αρχές του αιώνα μας και, τέλος, το ολοκαύτωμα (shoah); […] Δεν είναι πολύς καιρός που γιορτάσαμε την πεντηκοστή επέτειο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, του τέλους της shoah. Αυτή η επέτειος ευαισθητοποίησε, μέσα στις συνειδήσεις, το θυμό, την αγανάκτηση, όπως επίσης και τη μετάνοια. Εμείς, χριστιανοί ορθόδοξοι, οφείλουμε ν’ απορρίψουμε τα σφάλματα του παρελθόντος, να νιώσουμε συντριβή, να αλλάξουμε την καρδιά μας. Οφείλουμε ν’ αποκαταστήσουμε μια καινούργια σχέση με τους Εβραίους, μια σχέση δικαιοσύνης, σεβασμού, αγάπης, στο τέλος τέλος- αγιότητας» (Από το βιβλίο Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΥΜΑΣ-Olivier Clement, εκδόσεων ΑΚΡΙΤΑΣ, σελ. 254-255).

Ο ψυχολόγος Patrick Leman γράφει: «Άλλες φορές τέτοιες πεποιθήσεις μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων. Για παράδειγμα το 20% των ΑφροΑμερικανών πιστεύουν ότι ο HIV δημιουργήθηκε σε ένα εργαστήριο και διαδόθηκε από την Αμερικάνικη κυβέρνηση για να περιορίσει την αύξηση του μαύρου πληθυσμού. Οι άνθρωποι που πιστεύουν αυτή την θεωρία τείνουν να είναι περισσότερο σκεπτικιστές για τα κυβερνητικά μηνύματα υγείας ότι τα προφυλακτικά μπορούν να σταματήσουν την μετάδοση του HIV. Αυτά είναι ανατριχιαστικά ευρήματα, ειδικά αν εξετάσει κανείς ότι αν και οι Αφροαμερικανοί αποτελούν μόνο το 12% του πληθυσμού, μετράνε περίπου το 50% των ασθενών με AIDS».

«Χριστιανικές» θεωρίες συνωμοσίας

Ο Dean και η Laura Vandruff γράφουν για τις φήμες και συνωμοσιολογίες που έχουν κυκλοφορήσει στη χριστιανική κοινότητα στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια:

  • Γνωρίζετε ότι ως απομεινάρι του θαύματος της δημιουργίας της γυναίκας ο άνδρας έχει ένα πλευρό λιγότερο απ’ την γυναίκα σαν μια αιώνια υπενθύμιση; Αυτός ο χριστιανικός μύθος ακόμη επιμένει σε ομιλίες, κηρύγματα και γάμους, παρά το γεγονός ότι δεν είναι αληθινός. Οι άνδρες έχουν τον ίδιο αριθμό πλευρών όπως και οι γυναίκες.
  • Η FCC (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών) έχει δεχτεί πάνω από 30 εκατομμύρια γράμματα διαμαρτυρίας για μια έκκληση που υποτίθεται γράφτηκε από την Madalyn Murray O’ Hare [μια αθεΐστρια] για να απαγορευτούν όλοι οι Χριστιανικοί Ραδιοφωνικοί και Τηλεοπτικοί Σταθμοί. Το ενοχλητικό είναι …ότι καμιά τέτοια έκκληση δεν υπάρχει. Αλλά αυτό δεν σταματάει φυλλάδια και αντίθετες εκκλήσεις από το να κυκλοφορούν και να προωθούνται. Η φήμη επιμένει, αν και η FCC την έχει επανειλημμένα διαψεύσει. (http://www.fcc.gov/cgb/consumerfacts/Religious.html)
  • Στην αρχή της δεκαετίας του 80, η περιοδική σύνοδος των πλανητών επρόκειτο να στρέψει την γη, προκαλώντας σεισμούς, παλιρροϊκά κύματα, κλπ. Έχουν μετανοήσει ή ζητήσει συγνώμη οι ποιμένες και οι κήρυκες που προωθούσαν αυτή την ψεύτικη θεωρία; Το γεγονός ότι αυτοί που έκαναν βιομηχανία αυτή την πλάνη, ακόμα γίνονται σεβαστοί μεταξύ μας ως “ειδήμονες” στην προφητεία, μη δείχνοντας το παραμικρό σημείο μετάνοιας, είναι ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο σε αυτό το ατυχές επεισόδιο.
  • Μια φήμη τρέχει κάθε λίγα χρόνια ότι διευθυντικά στελέχη σε κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις εμφανίστηκαν στη τηλεόραση ομολογώντας ότι είναι Σατανιστές. Αυτή η συκοφαντία καταλήγει να έχει εμπορικό κίνητρο και έχει οδηγήσει σε μερικές μηνύσεις. Ενώ η πηγή αυτής της συγκεκριμένης φήμης έχει ανιχνευθεί (και διωχθεί ποινικά) σε μερικούς διανομείς της Amway, πολλοί από τους οποίους ισχυρίζονται ότι είναι Χριστιανοί, πρέπει να παραδεχθούμε ότι αυτή η συκοφαντία έχει κυκλοφορήσει και σε πολλούς εκτός Amway Χριστιανούς επίσης.
  • Στο μέσο της δεκαετίας του 80, μια νέα απειλή αναδύθηκε με την δεκαεθνή ΕΟΚ, τώρα Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). Αυτή παρουσιάστηκε ως μια εκπλήρωση προφητείας. Ξεκίνησε με έξι έθνη, τελικά πέρασε τα δέκα. Όταν το 11ο και 12ο έθνος έγιναν μέλη, δεν σταμάτησε η ερμηνεία ότι η ΕΕ ως η ειδεχθής συμμαχία των “δέκα κεράτων” προφητεύεται στην Αγία Γραφή. Ατυχώς για την ΕΕ το στίγμα αυτής της “διδασκαλίας” παράλογα επιμένει. Στα μυαλά πολλών Χριστιανών, η ΕΕ έχει μείνει στα δέκα κράτη, ακόμη και τώρα που έχει 27 μέλη! Ξανά, οι διδάσκαλοι που προωθούν/ προώθησαν αυτή την πλάνη δεν δείχνουν κανένα σημείο λύπης ή ταπείνωσης, αλλά εξακολουθούν να θεωρούνται “ειδήμονες” στην προφητεία.
  • Άλλος ένας Χριστιανικός μύθος είναι για το κομπιούτερ “θηρίο” στις Βρυξέλλες (ή οπουδήποτε αλλού). Αυτό πρώτα κυκλοφόρησε στο τέλος της δεκαετίας του 1970, όπου η ιδέα ήταν να ανιχνεύεται κάθε πρόσωπο σε όλη τον κόσμο ως εκπλήρωση της προφητείας του 666. Εξετάστε ότι τα εκπαιδευτικά κομπιούτερ που χρησιμοποιούνται ΤΩΡΑ στα σχολεία είναι χιλιάδες φορές ανώτερα από την καλύτερη τεχνολογία κομπιούτερ που ήταν διαθέσιμη ΤΟΤΕ, σε ταχύτητα, μνήμη, αξιοπιστία, και χωρητικότητα. Φανταστείτε να διευθύνεις τον κόσμο από ένα τέτοιο απαρχαιωμένο κομπιούτερ!
  • Η τελευταία και πιο πρόσφατη επίμονη Χριστιανική -κι όχι μόνο- φήμη, είναι ότι μια συγκλονιστική, παγκόσμια συνωμοσία υπάρχει – που ποδηγετεί περίπου όλα ότι βλέπουμε- στην οποία ηγούνται με ποικίλους τρόπους η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, οι Ροκφέλερ, η Τριμερής Επιτροπή, τα μαύρα ελικόπτερα, και οι πάντοτε δημοφιλείς Ιλλουμινάτι. Αυτή δεν είναι παρά μια σκοτεινή φαντασία”.

Ως χριστιανοί δεν πρέπει να διαδίδουμε ψεύδη, συκοφαντίες και ανακρίβειες, διότι η Αγία Γραφή λέει: «Μην τριγυρνάς και σκορπάς συκοφαντίες ανάμεσα στους συμπατριώτες σου» (Λευιτικό 19:16) και «Μη διαδίδεις φήμες ψεύτικες» (Έξοδος 23;1). Όπως λέει η Γραφή: «Μην ονομάζετε κι εσείς συνωμοσία καθετί που ο λαός αυτός το λέει συνωμοσία, κι ότι αυτός φοβάται, μην το φοβάστε κι εσείς και μην τρομάζετε. Εμένα, τον Κύριο του Σύμπαντος, εμένα να θεωρείτε άγιο, εμένα να φοβάστε κι εμένα να τρέμετε» (Ησαΐας 8:12). Διότι «Ο Κύριος ματαιώνει τις προθέσεις των ειδωλολατρών, των λαών τα σχέδια τα ανατρέπει» (Ψαλμοί 33:10).

Μανώλης Καλομοίρης

Πηγές:

Christians & Conspiracy Theories-A Call to Repentance (www.acts17-11.com/conspire.html),

The Truth is Out there… Way Out there-George Case (www.skeptic.com/eskeptic/04-12-30),

The lure of the conspiracy theory-Patrick Leman (www.newscientist.com).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *