ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ;

Η Νέα Εποχή είναι η πιο δημοφιλής τάση στη πνευματικότητα του Δυτικού Κόσμου σήμερα. Περιοδικά, ραδιόφωνα, τηλεόραση, βιβλία και σεμινάρια προωθούν και προβάλλουν τις ιδέες και την κοσμοθεωρία της Νέας Εποχής. Ακόμα και ο Χριστιανισμός επανερμηνεύεται κάτω από το πρίσμα της φιλοσοφίας του New Age.

 Τελικά τι είναι η Νέα Εποχή; Ουσιαστικά πρόκειται για έναν όρο που καλύπτει μια μεγάλη γκάμα ιδεών και αντιλήψεων. Είναι ένα συνονθύλευμα αποκρυφισμού, αστρολογίας, και Ανατολικών θρησκειών.

  Θα δούμε ποιες είναι οι βασικές αντιλήψεις αυτού του πνευματικού ρεύματος και θα τις εξετάσουμε αν είναι σωστές, και αν είναι η καλύτερη απάντηση στα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου.

Υπάρχει απόλυτη αλήθεια;

Όμως ποιο είναι το κριτήριο με το οποίο θα κρίνουμε το σωστό και το λάθος, το καλό και το κακό, την αλήθεια και την πλάνη;  Ποιος θα μας ορίσει τι είναι καλό και τι κακό; Η φιλοσοφία της Νέας Εποχής δίνει την απάντηση, ότι δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια και ότι η αλήθεια είναι σχετική. Αυτό που είναι αλήθεια για έναν άνθρωπο, μπορεί να μην είναι αλήθεια για κάποιον άλλο. Αλήθεια είναι οτιδήποτε ικανοποιεί κάποιον άνθρωπο. Έτσι δηλαδή στη διδασκαλία της Νέας Εποχής κυριαρχεί ο σχετικισμός και η απόρριψη της απόλυτης αλήθειας.

  Το πρόβλημα είναι ότι η αποδοχή της σχετικής αλήθειας μπορεί να οδηγήσει στο χάος και τη σύγχυση. Επίσης στην βία και τη βαρβαρότητα. Π.χ. για τον Χίτλερ αλήθεια ήταν ότι οι Εβραίοι ήταν μιάσματα που έβλαπταν το Γερμανικό έθνος και γι’ αυτό εξόντωσε εκατομμύρια από αυτούς!   Γι’ αυτόν αυτή ήταν η αλήθεια. Για τους Εβραίους αυτό ήταν ένα ψέμα κι όχι η αλήθεια. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της Νέας Εποχής αφού η αλήθεια είναι σχετική, η άποψη του Χίτλερ και η άποψη των Εβραίων είναι ισάξιες και εξίσου έγκυρες! Αυτό δεν ικανοποιεί κανένα λογικό άνθρωπο. Όμως γιατί αυτό που έκανε ο Χίτλερ ήταν κακό; Για τον ίδιο και τους ακολούθους του, αυτό που έκανε ήταν καλό!

  Ποιος θα μας πει την απάντηση; Ποιος τελικά έχει το δικαίωμα να ορίσει το καλό και το κακό, την αλήθεια και το ψέμα; Οι άνθρωποι δεν μπορούν να μας διαφωτίσουν, διότι και διαφωνούν ως προς τι είναι κακό και καλό, αλήθεια και πλάνη, αλλά επίσης δεν μπορούν φυσικά ως πεπερασμένα όντα να είναι οι ίδιοι το κριτήριο. Η Νέα Εποχή κάνει τους ανθρώπους το κριτήριο του σωστού και του λάθους. Όμως αυτό δεν μπορεί να είναι σωστό, διότι όπως είδαμε αν το κριτήριο είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι, τότε ο Χίτλερ είχε δίκαιο για τον εαυτό του κι έτσι μπορεί να δικαιολογηθούν οι βαρβαρότητες και τα εγκλήματα που διέπραξε!

   Πρέπει κάποιος ανώτερος από τους ανθρώπους να μας δώσει το κριτήριο. Και ποιος άλλος , εκτός του Θεού, που μας δημιούργησε, είναι ο Υπέρτατος όλων, η Ανώτατη Εξουσία στο Σύμπαν; Μόνο ο Θεός μπορεί να είναι αυτός που έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να ορίζει το καλό και το κακό., την αλήθεια και την πλάνη, το σωστό και το λάθος. Όπως το Σύμπαν που δημιούργησε διέπεται από νόμους, έτσι και ο άνθρωπος διέπεται από νόμους που ο Θεός έχει θεσπίσει και που είναι τελικά το ΜΟΝΟ κριτήριο. Συνεπώς την αλήθεια θα μας την πει ο Θεός και πιο συγκεκριμένα, το δικό Του βιβλίο, η Αγία Γραφή.

  Ο  Ιησούς είπε σε κάποια σχετική περίπτωση: «Πατέρα…. ο Λόγος ο δικός σου είναι αλήθεια» (Ιωάννης 17:1,17). Ο Λόγος του Θεού είναι η αλήθεια. Σε άλλη περίπτωση είπε: «Αν εσείς μείνετε στον δικό μου λόγο, είστε αληθινά μαθητές μου, και θα γνωρίσετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει» (Ιωάννης 8:31-32). Η Αγία Γραφή που είναι το γραπτό θέλημα του Θεού μπορεί να μας διαφωτίσει για το κάθε ζήτημα που αφορά την ζωή μας και την πνευματική μας πορεία. Υπάρχει λοιπόν αντικειμενική αλήθεια. Δεν έχουμε αφεθεί στο σκοτάδι! Υπάρχει φως για κάθε έναν που διψά για την αλήθεια.

Ποιος είναι ο Θεός;

  Για τη Νέα Εποχή, δεν υπάρχει Θεός! Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει προσωπικός Θεός. Ο Θεός είναι όχι πρόσωπο, αλλά μια απρόσωπη ουσία που διαχέεται στο Σύμπαν και υπάρχει μέσα σ’ όλη την Κτίση. Η Κτίση ταυτίζεται με τον Δημιουργό. Όπως λέει ο Ρομπερτ Νάτζεμυ: «ο Θεός βρίσκεται μέσα στον άνθρωπο και όχι κάπου μακριά».

    Η Αγία Γραφή διαχωρίζει τον Θεό από την Κτίση με σαφήνεια: «Επειδή, ό,τι μπορεί να γίνει γνωστό για τον Θεό, είναι φανερό μέσα τους. Για τον λόγο, ότι ο Θεός το εφανέρωσε σ’ αυτούς. Δεδομένου ότι, τα αόρατα αυτού βλέπονται φανερά από την εποχή της κτίσης του κόσμου, καθώς νοούνται διαμέσου των δημιουργημάτων του, και η αιώνια δύναμή του και η θεότητα, ώστε αυτοί είναι αναπολόγητοι. Επειδή, ενώ γνώρισαν τον Θεό, δεν τον δόξασαν σαν Θεό, ούτε τον ευχαρίστησαν. Αλλά μέσα στους συλλογισμούς τους αναζήτησαν μάταια πράγματα, και σκοτίστηκε η ασύνετη καρδιά τους. Ενώ έλεγαν ότι είναι σοφοί, έγιναν ανόητοιΚαι άλλαξαν τη δόξα του άφθαρτου Θεού σε ομοίωμα εικόνας φθαρτού ανθρώπου και πουλιών και τετραπόδων και ερπετώνΚαι απέδωσαν σεβασμό και λάτρευσαν την κτίση, παρά εκείνον που την έκτισε, ο οποίος είναι άξιος ευλογίας στους αιώνες» (Ρωμαίους 1:19-25). Η κτίση δείχνει ότι υπάρχει Δημιουργός και Σχεδιαστής πίσω απ’ αυτή. Και η Βίβλος μας λέει ότι όσοι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την Κτίση από τον Κτίσαντα, είναι ανόητοι. Αυτό ακριβώς κάνουν σήμερα οι οπαδοί της Νέας Εποχής. Ταυτίζουν την κτίση με τον Θεό και λατρεύουν την κτίση!  Η Αγία Γραφή μας πληροφορεί ότι υπάρχει ένας προσωπικός ζωντανός Θεός «που έκανε τον ουρανό και τη γη και τη θάλασσα, και όλα όσα είναι μέσα σ’ αυτά» (Πράξεις 14:15). Επίσης μαθαίνουμε ότι : «Ο Θεός, που έκανε τον κόσμο και όλα όσα υπάρχουν μέσα σ’ αυτόν, αυτός που είναι ο Κύριος του ουρανού και της γης,…αυτός δίνει σε όλους ζωή και πνοή και τα πάντα» (Πράξεις 17:24-25).      

 Ο Θεός δεν είναι η Φύση, αλλά αντίθετα Εκείνος είναι ο Δημιουργός της Φύσης! Η ταύτιση της φύσεως με τον Θεό είναι ειδωλολατρία. Όχι μόνο ο Θεός είναι ξεχωριστός από την Κτίση, διότι αυτός την δημιούργησε, αλλά είναι ξεχωριστός διότι υπάρχει πριν από την Κτίση! «Κύριε, εσύ έγινες καταφυγή από γενεά σε γενεά. Πριν γεννηθούν τα όρη, και πλάσεις τη γη και την οικουμένη, και από τον αιώνα μέχρι τον αιώνα, εσύ είσαι ο Θεός» (Ψαλμ.90:2-3). Ο Θεός είναι αυθύπαρκτος και αιώνιος, χωρίς αρχή και χωρίς τέλος. Ενώ η Κτίση έχει αρχή και τέλος, δεν είναι αιώνια ή αυθύπαρκτη διότι δεν δημιουργήθηκε από τον εαυτό της (!), αλλά από τον παντοδύναμο αληθινό Θεό.

   Ακόμη επειδή ο Θεός είναι πρόσωπο, κι όχι κάποια ενέργεια που διαχέει το σύμπαν, μας καλεί να επιστρέψουμε σε Αυτόν! Επίσης επειδή είναι πρόσωπο ζωντανό και αληθινό, μας αγαπάει πολύ, κάτι που δεν μπορεί να το κάνει μια ενέργεια! «Επειδή με τέτοιο τρόπο αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε τον Υιό του τον μονογενή, για να μη χαθεί καθένας που πιστεύει σ’ αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή» (Ιωάννης 3:16). Συνεπώς η διδασκαλία της Νέας Εποχής για τον Θεό, είναι εσφαλμένη και σύμφωνα με την ανθρώπινη λογική, αλλά και σύμφωνα με τον Λόγο του Θεού, την Αγία Γραφή.

Ποιος είναι ο Χριστός;

 Για τη Νέα Εποχή ο Ιησούς είναι απλώς ένας από τους πολλούς εξυψωμένους Δασκάλους Σοφίας που είναι πνεύματα στον υπερβατικό κόσμο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και άλλοι πνευματικοί ηγέτες όπως ο Κομφούκιος, ο Βούδας, ο Μωάμεθ είπαν κάποιες αλήθειες ή σωστές διδασκαλίες. Ο Ιησούς όμως είναι εντελώς διαφορετικός απ’ όλους αυτούς. Είναι ο μόνος που κήρυξε τον εαυτό του ως τον Δρόμο, την Αλήθεια και την Ζωή (Ιωάννης 14:6)! Όλοι οι άλλοι δείξανε τον δρόμο, αλλά κανείς δεν τόλμησε να ισχυριστεί όπως ο Ιησούς, ότι αυτός ο ίδιος είναι ο Δρόμος! Αυτή είναι η τεράστια διαφορά του Ιησού απ’ όλους τους άλλους πνευματικούς ηγέτες!

   Να μερικές από τις καταπληκτικές δηλώσεις του Ιησού:

  • «Εγώ είμαι το ψωμί της ζωής. Όποιος έρχεται σε μένα, δεν θα πεινάσει, και όποιος πιστεύει σε μένα, δεν θα διψάσει ποτέ» (Ιωάννης 6:35).
  • «Εγώ είμαι το Φως του κόσμου. Όποιος ακολουθεί εμένα, δεν θα περπατήσει στο σκοτάδι, αλλά θα έχει το φως της ζωής» (Ιωάννης 8:12).
  • «Εγώ και ο Πατέρας είμαστε Ένα» (Ιωάννης 10:30).
  • «Εγώ είμαι η Ανάσταση και η Ζωή. Αυτός που πιστεύει σε μένα, και αν πεθάνει, θα ζήσει» (Ιωάννης 11:25)
  • «Εγώ είμαι ο Δρόμος, και η Αλήθεια και η Ζωή. Κανένας δεν έρχεται στον Πατέρα, παρά μόνον διαμέσου εμένα» (Ιωάννης 14:6).

 Και οι μαθητές του κατάλαβαν την μοναδικότητα του Ιησού και την  διακήρυξαν: «Και δεν υπάρχει διαμέσου κανενός άλλου η σωτηρία. Επειδή, ούτε άλλο όνομα είναι δοσμένο κάτω από τον ουρανό ανάμεσα στους ανθρώπους, διαμέσου του οποίου πρέπει να σωθούμε» (Πράξεις 4:12).

Οι δηλώσεις που έκανε ο Ιησούς τον κάνουν είτε  Μοναδικό, είτε Τρελό, είτε Απατεώνα. Τρελός δεν μπορεί να ήτανε διότι όλοι αναγνωρίζουν την μοναδική σοφία που διέκρινε τη διδασκαλία του και τις απαντήσεις του (Ματθ.7:28-29,22:22,33). Απατεώνας δεν μπορεί να είναι διότι τα θαύματά του και στο τέλος η δική του σωματική Ανάσταση, επιβεβαίωσαν ότι οι ισχυρισμοί  του είναι αληθινοί (Ιωάννης 2:11,19-22). Η επιλογή που μένει είναι να αποδεχτούμε την Μοναδικότητα του Ιησού. Τούτο το αποδεικνύει η γέννησή του, ο τρόπος της ζωής του, η διδασκαλία του, οι εκπληκτικοί ισχυρισμοί του, ο θάνατός του,  και η ανάστασή του.  Ενώ η Νέα Εποχή υποβιβάζει τον Ιησού στο επίπεδο ενός πνευματικού δασκάλου και αρνείται την ανωτερότητά του και την Μοναδικότητά του. Μια Μοναδικότητα που ο ίδιος ο Ιησούς την διακήρυξε για τον εαυτό του! Συνεπώς ο Ιησούς της Νέας Εποχής είναι ένας άλλος Ιησούς, που απέχει πολύ από τον αληθινό.

Ποιος είναι ο άνθρωπος;

 Σύμφωνα με την Νέα Εποχή ο άνθρωπος είναι Θεός. Ο Ρόμπερτ Νάτζεμυ δηλώνει ότι: «Ο άνθρωπος είναι μια ενέργεια, μια έκφραση του Θεού που βρίσκεται στην εξελικτική διαδικασία της πραγμάτωσης της εσωτερικής θεϊκής φύσης του….Επιτυγχάνεται ο σκοπός αυτός μέσα από τη συνεργασία του ανθρώπου με τις εντός του θεϊκές δυνάμεις…Ο εαυτός του…αποτελεί μέρος του Θεού». 

  Η άποψη του New Age για τον άνθρωπο έχει άμεση σχέση με την πανθεϊστική άποψη που έχει για τον Θεό. Αφού ο Θεός δεν είναι κάποια προσωπικότητα έξω από εμάς,  και  Θεός είναι τα πάντα, άρα και ο άνθρωπος ως μέρος του παντός έχει την Θεϊκή  υπόσταση μέσα του.  Το ίδιο Θεός είναι τα φυτά, τα ζώα και τα άψυχα αντικείμενα! Όμως είδαμε ότι δεν είναι αλήθεια αυτό. Ο Θεός διακρίνεται από την Κτίση, άρα και τον άνθρωπο.

  Ο  άνθρωπος όπως έχει δείξει η ιστορία χιλιάδων χρόνων,  είναι ένας ξεπεσμένος αμαρτωλός κι όχι κάποια Θεότητα! Η εμπειρία του σοφού βασιλιά Σολομώντα παρατήρησε: «Επειδή δεν υπάρχει άνθρωπος δίκαιος επάνω στη γη, που να πράττει το καλό και να μη αμαρτάνει….Ο άνθρωπος εξουσιάζει έναν άλλον άνθρωπο για βλάβη του» (Εκκλησιαστής 7:20, 8:9). Πόλεμοι, δυστυχία, καταπίεση, πείνα, βαρβαρότητα, δολοφονίες, εκμετάλλευση και δουλεία, είναι οι καρποί της ανθρώπινης ιστορίας μέχρι σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι θλίψη και μόνο θλίψη. Εάν ο  άνθρωπος είναι Θεός, τότε ασφαλώς ο Θεός θα είναι αμαρτωλός! Αν όμως ο Θεός είναι τέλειος και αγαθός, αυτό αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος δεν είναι Θεός!

  Όχι μόνο ο άνθρωπος δεν είναι Θεός, αλλά στη πραγματικότητα είναι χωρισμένος από τον Θεό: «Οι ανομίες σας έβαλαν χωρίσματα ανάμεσα σε σας και στον Θεό σας» (Ησαΐας 59:2).

   Ο Ιησούς μας αποκάλυψε τι υπάρχει μέσα στη καρδιά του ανθρώπου, που έχει χάσει την σχέση του με τον Θεό: «Επειδή, από μέσα από την καρδιά των ανθρώπων βγαίνουν οι κακοί διαλογισμοί, μοιχείες, πορνείες, φόνοι, κλοπές, πλεονεξίες, πονηρίες, δόλος, ασέλγεια, πονηρό βλέμμα, βλασφημία, υπερηφάνεια, αφροσύνη. Όλα αυτά τα πονηρά βγαίνουν από μέσα, και μολύνουν τον άνθρωπο» (Μάρκος 7:21-23). Αυτό που έχει μέσα του ο άνθρωπος δεν είναι η…θεϊκή του φύση, αλλά η αμαρτωλή του φύση!  Και γι’ αυτό τον λόγο ο άνθρωπος ενεργεί άσχημα πράγματα. Ο άνθρωπος δεν είναι αμαρτωλός επειδή κάνει αμαρτίες, αλλά κάνει αμαρτίες λόγω της αμαρτωλής του φύσης, δηλαδή επειδή είναι αποκομμένος από την σχέση του με τον Θεό.    

    Η απομάκρυνση του ανθρώπου από τον Θεό, τον έκανε αμαρτωλό: «Όλοι αμάρτησαν και στερούνται τη δόξα του Θεού…Διαμέσου ενός ανθρώπου η αμαρτία μπήκε μέσα στον κόσμο, και με την αμαρτία ο θάνατος, και με τον τρόπο αυτό ο θάνατος πέρασε μέσα σε όλους τους ανθρώπους, για τον λόγο ότι όλοι αμάρτησαν» (Ρωμ. 3:23, 5:12).

  Οι άνθρωποι που δεν έχουν αποκαταστήσει τη σχέση τους με τον αληθινό Θεό, είναι «νεκροί, εξαιτίας των παραβάσεων και των αμαρτιών τους» (Εφεσίους 2:1). Άρα δεν είναι θεοί, αλλά αμαρτωλοί που χρειάζονται να επιστρέψουν στον Θεό. Σκοπός του ανθρώπου δεν είναι η αναγνώριση της θεϊκής του φύσης, αλλά η αναγνώριση της αμαρτωλότητάς του και της ανάγκης να μετανοήσει και να πιστέψει στο Ευαγγέλιο της Σωτηρίας του Ιησού Χριστού. Το μήνυμα της Νέας Εποχής ότι «είστε θεοί» δεν είναι το αληθινό ευαγγέλιο του Θεού, αλλά ένα άλλο ευαγγέλιο, το ευαγγέλιο του όφεως, του Σατανά που είπε στους πρωτοπλάστους «τα μάτια σας θα ανοιχτούν και θα είστε σαν θεοί» (Γένεση 3:4).  

  Το αληθινό ευαγγέλιο της σωτηρίας είναι ότι αν και όλοι αμάρτησαν και στερούνται τη δόξα του Θεού «ο Θεός όμως τους δικαιώνει χωρίς αντάλλαγμα, με τη χάρη του. Γι’ αυτό έστειλε τον Ιησού Χριστό να μας ελευθερώσει από την αμαρτία. Ο Θεός τον όρισε να γίνει με τον σταυρικό του θάνατο, ο εξιλασμός των αμαρτιών δια της πίστεως …και δικαιώνει όσους πιστεύουν στον Ιησού» (Ρωμ.3:24-26, Νέα Δημοτική Μετάφραση). Συνεπώς με την πίστη στον Χριστό και τη λυτρωτική του θυσία, οι αμαρτίες μας συγχωρούνται και ξανασυνδεόμαστε με τον Θεό, απ’ τον οποίο είχαμε αποκοπεί. Το μήνυμα της Αγίας Γραφής λοιπόν, είναι η λύτρωση του ανθρώπου από την αμαρτία μέσω του Χριστού, κι όχι η διακήρυξη της δήθεν θεϊκότητας του ανθρώπου.

Το Κάρμα

   Βασική διδασκαλία της Νέας Εποχής είναι ο τροχός της ζωής ή μετενσάρκωση. Γράφει σχετικά η Αναστασία Παπαδομιχελάκη από το Κέντρο Μεταφυσικής Ενημέρωσης: «Σκοπός της ανθρώπινης ζωής είναι η πνευματική πρόοδος, μια διηνεκής πνευματική πρόοδος. Για να επιτευχθεί αυτό, γίνεται μέσω της εμπειρίας προοδευτικά μέσα από συνεχείς μετενσαρκώσεις. Κάθε μετενσάρκωση είναι ένας κύκλος εμπειρίας και μέσα από την εμπειρία αυτή αναγκάζεται κάποιος να καταλάβει ορισμένα πράγματα. Αυτή η γνώση, που καταγράφεται στο ψυχικό του αρχείο, είναι αυτή που τον κάνει σε κάθε καινούργια ζωή του να φυλάγεται από την παλαιά εμπειρία και να αναζητεί την καινούργια». Οι οπαδοί της Νέας Εποχής πιστεύουν ότι τα παθήματα αυτής της ζωής οφείλονται στις αμαρτίες προηγούμενων ζωών μας. Στη Δύση έχει κυριαρχήσει μια πιο ήπια διδασκαλία της μετενσάρκωσης που λέει ότι οι ψυχές των ανθρώπων ξαναγεννιούνται ως άνθρωποι. Γιατί στην Ινδία υπάρχει και η διδασκαλία μετενσάρκωσης που λέει ότι ο άνθρωπος μπορεί να μετενσαρκωθεί σε ζώο, έντομο ή και φυτό! Αυτή όμως η τελευταία εκδοχή δεν είναι πολύ δημοφιλής στη Δύση!

  Ένα πρόβλημα είναι ότι αν τιμωρηθεί κάποιος χωρίς να ξέρει την αιτία, δεν πρόκειται να διορθωθεί ή να αλλάξει. Έτσι συμβαίνει και με το κάρμα. Αν υποφέρω σ’ αυτή την ζωή από αναπηρία διότι στην προηγούμενη ζωή μου ήμουν κάθαρμα και σακάτευα άλλους ανθρώπους, δεν πρόκειται να ωφεληθώ σε τίποτα αν δεν θυμάμαι την προηγούμενη ζωή μου και συνεπώς αντιληφθώ ότι τώρα τιμωρούμαι. Είναι άδικο να τιμωρείται κάποιος χωρίς να ξέρει τον λόγο. Και τελικά είναι άσκοπο και ανώφελο να συνεχίζεται η τιμωρία κάποιου χωρίς να θυμάται ή να γνωρίζει τα εγκλήματα για τα οποία πληρώνει.

  Επίσης φυσικό είναι η διδασκαλία αυτή να οδηγεί όσους την πιστεύουν, στο να βλέπουν τους ανθρώπους που υποφέρουν τώρα, με αδιαφορία και έλλειψη συμπάθειας. Κι αυτό διότι θεωρούν ότι όσοι δυστυχούν τώρα πληρώνουν τα εγκλήματα ή παραπτώματα της προηγούμενης ζωής τους, δηλ. το κάρμα τους.

   Η Αγία Γραφή όχι μόνο δεν υποστηρίζει την μετενσάρκωση ή το νόμο του Κάρμα, αλλά έχει μια πολύ καλύτερη απάντηση ακόμα και για το πιο βρώμικο κι αμαρτωλό παρελθόν ενός ανθρώπου. Ο Ιησούς Χριστός με την θυσία του πλήρωσε για όλες τις αμαρτίες του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος όλων των ανθρώπων: «Κι εσάς που ήσασταν νεκροί στα αμαρτήματα και στην ακροβυστία της σάρκας σας, σας ζωοποίησε μαζί του, καθώς σας συγχώρεσε ΟΛΑ τα παραπτώματα, όταν εξάλειψε το χειρόγραφο με τα διατάγματα που ήταν εναντίον σας, και το αφαίρεσε από το μέσον, καρφώνοντάς το επάνω στο σταυρό» (Κολοσσαείς 2:13-14). Η υπόσχεση του Θεού είναι όχι ότι η ενοχή θα μας κυνηγάει για πάντα έως ότου μόνοι μας πληρώσουμε τις αμαρτίες μας, αλλά ότι το έργο αυτό το έκανε ο Χριστός! Αυτός «τις αμαρτίες μας βάσταξε ο ίδιος στο σώμα του επάνω στο ξύλο…Ο Χριστός έπαθε μια φορά για τις αμαρτίες, ο δίκαιος για χάρη των αδίκων, για να μας φέρει κοντά στον Θεό (Α’ Πέτρου 2:24, 3:18).

   Πριν καν γεννηθούμε, ο Ιησούς είχε ήδη θυσιαστεί για να διαγραφεί το χρέος των αμαρτιών μας απέναντι στον Θεό και την δικαιοσύνη του! Ναι, δεν χρειάζεται να παλεύεις μόνος σου να εξαλείψεις τις αμαρτίες σου ή να πληρώνεις σε αδιάκοπες μετενσαρκώσεις την ενοχή σου! Η σωτηρία είναι εντελώς και εξολοκλήρου δώρο του Θεού: «Πραγματικά, με τη χάρη του σωθήκατε δια της πίστεως. Κι αυτό δεν είναι δικό σας κατόρθωμα αλλά δώρο Θεού. Δε σωθήκατε με τα δικά σας έργα κι έτσι κανείς δεν μπορεί να καυχηθεί γι’ αυτό» (Εφεσίους 2:8-9, Νέα Δημοτική Μετάφραση).

    Τιμωρήθηκε ο Χριστός για σένα!  Αρκεί να μετανοήσεις και να επιστρέψεις σε Αυτόν, που σε αγάπησε τόσο: «Μετανοήστε, λοιπόν, και επιστρέψτε, για να εξαλειφθούν οι αμαρτίες σας» (Πράξεις 3:19). Επίσης μαθαίνουμε ότι «όλοι οι προφήτες δίνουν μαρτυρία, ότι διαμέσου του ονόματός του [Ιησού] θα λάβει άφεση αμαρτιών καθένας που πιστεύει σ’ αυτόν» (Πράξεις 10:43). Ο Ιησούς σε καλεί: «Ελάτε σε μένα όλοι όσοι κοπιάζετε και είστε φορτωμένοι, κι εγώ θα σας αναπαύσω» (Ματθ.11:28).

  Ο Θεός παύει να ζητάει την τιμωρία ενός που μετανοεί, ακόμα και στην Παλαιά Διαθήκη (Ιεζεκιήλ 33:10-17). «Πόσο μάλλον το αίμα του Χριστού, ο οποίος διαμέσου του αιωνίου Πνεύματος πρόσφερε τον εαυτό του χωρίς ψεγάδι στον Θεό, θα καθαρίσει τη συνείδησή σας από νεκρά έργα, στο να λατρεύετε τον ζωντανό Θεό;» (Εβρ.9:14).  Ο Ιησούς Χριστός είναι η μόνη ελπίδα για απελευθέρωση από την αμαρτία και την καταδίκη. Εξαλείφει το αμαρτωλό παρελθόν και σου χαρίζει ένα ένδοξο μέλλον στον ουρανό!

Συμπέρασμα

  Η Νέα Εποχή έχει διαμετρικά αντίθετη θέση από τον Λόγο του Θεού, για το ποιο είναι το κριτήριο της αλήθειας, ποιος είναι ο Θεός, ποιος είναι ο Χριστός, ποιος είναι ο άνθρωπος και τον τρόπο της σωτηρίας. Ακόμα και με την απλή λογική καταρρέουν οι ισχυρισμοί του New Age.

  Η ειλικρίνεια δεν είναι αρκετή για να φθάσουμε στην σωστή κατεύθυνση. Ειλικρινά μπορεί να πιστεύω ότι ακολουθώντας την τάδε οδό, θα με βγάλει στην δείνα πόλη. Αλλά τελικά με βγάζει σε άλλη πόλη! Όπως λέει η Αγία Γραφή: «Υπάρχει ένας δρόμος που φαίνεται στον άνθρωπο σωστός, αλλά τα τέλη του φέρνουν σε θάνατο» (Παροιμίες 14:12). Χρειάζεται και η αλήθεια, ένας αντικειμενικός χάρτης που σωστά και βέβαια θα μου δείχνει τον δρόμο. Κι αυτός ο χάρτης δεν βρίσκεται στις αλληλοαντικρουόμενες γνώμες των ανθρώπων. Αυτός ο οδηγός που δόθηκε από τον Δημιουργό μας, είναι η Αγία Γραφή. Ένα βιβλίο που έχει αποδείξει την θεϊκή του έμπνευση πολλές φορές και με ποικίλους τρόπους.

    Αλλά πάνω από όλα, είναι ένα ζωντανό πρόσωπο, ο Ιησούς Χριστός που είναι ο Δρόμος, η Αλήθεια και η Ζωή. Αυτός θα σε ξεκουράσει από την αναζήτησή σου και τις περιπλανήσεις σου. Άκου τον τι σου λέει: «Καθένας που πίνει από τούτο το νερό θα διψάσει ξανά. Όποιος όμως, πιεί από το νερό που εγώ θα του δώσω, δεν θα διψάσει στον αιώνα. Αλλά το νερό που θα δώσω σ’ αυτόν, θα γίνει μέσα του πηγή νερού, που θα αναβλύζει σε αιώνια ζωή» (Ιωάννης 4;13-14). Γι΄αυτό έλα στον αληθινό Ιησού, πίστεψε τον κι ακολούθησέ τον με όλη σου την καρδιά! Αυτός είναι η απάντηση στα ερωτηματικά σου!

 
Μανώλης Καλομοίρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *