ΜΠΛΑΙΖ ΠΑΣΚΑΛ (1623-1662): Ένας Επιστήμονας με Πίστη

Μεγάλος Γάλλος μαθηματικός, φυσικός και φιλόσοφος. Στα 16 του έγραψε για τη θεωρία των Κωνικών τομών (Θεώρημα του Πασκάλ) και στα 18 του εφηύρε την αριθμομηχανή. Πρόδρομος στην αποκάλυψη του απειροστικού λογισμού. Από πολλούς ονομάστηκε δεύτερος Αρχιμήδης. Οι σύγχρονοι computers φέρουν το όνομά του. Βαθειά θρησκευτική φύση μελέτησε εις βάθος το θέμα της θρησκείας, της αξιοπιστίας της Βίβλου και της αξίας του Χριστιανισμού. Προετοίμαζε να γράψει μια “απολογία του Χριστιανισμού”, αλλά δεν πρόλαβε, αφού πέθανε σε ηλικία μόλις 39 ετών. Το υλικό της πραγματείας του συλλέχθηκε και αποτέλεσε τις περίφημες “Σκέψεις” του Πασκάλ, ένα έργο που θεωρείται από τα πιο σπουδαία αποκτήματα-μνημεία της ανθρωπότητας. Ο Πασκάλ από πολλούς αναγνωρίζεται ως ο μεγαλύτερος συγγραφέας του γαλλικού πεζού λόγου, αλλά και ο εξοχότατος υπερασπιστής της θρησκείας στον αιώνα της Λογικής (Will Durant).

* Η απύθμενη άβυσσος της ψυχής δεν μπορεί να πληρωθεί παρά μόνο με κάτι άπειρο και αναλλοίωτο: τον Θεό.

* Ο Θεός υπάρχει ή δεν υπάρχει; Στοιχηματίστε. Ας ζυγίσουμε, το κέρδος και τη ζημία, πιστεύοντας πως ο Θεός υπάρχει…Αν κερδίσετε τα κερδίζετε όλα. Αν χάσετε, δεν χάνετε τίποτα. Στοιχηματίστε, λοιπόν, χωρίς δισταγμό ότι υπάρχει.

* Άνθρωποι μάταια ζητάτε την ευτυχία σας μέσα στον εαυτό σας, μακριά από τον Θεό. Η αλαζονεία σας δεν σας αφήνει να πιστέψετε στο Θεό. Δεν σας λείπουν αποδείξεις για να πιστέψετε, αλλά καθαρότητα καρδιάς.

* Δεν υπάρχει τίποτα στη ζωή που να μη δείχνει ή την αθλιότητα του ανθρώπου, ή την ευσπλαχνία του Θεού, ή την αδυναμία του ανθρώπου χωρίς το Θεό, ή τη δύναμη του ανθρώπου με το Θεό.

* Οι άνθρωποι απεχθάνονται και περιφρονούν τη θρησκεία. Νοιώθουν γι’ αυτή μίσος και φόβο, μήπως και είναι αληθινή…

* Οι άπιστοι είναι οι πιο εύπιστοι.

* Η καρδιά έχει τη δική της λογική, που η λογική την αγνοεί τελείως… Μήπως με τη λογική αγαπάτε;

* Ο Χριστός είναι το αντικείμενο όλων και το κέντρο όπου τείνουν όλα…Ο Ιησούς και προφήτευσε και προφητεύτηκε. Ο Χριστός που οι δύο Διαθήκες τον θεωρούν, η μεν Παλαιά σαν προσδοκία της, η δε Νέα σαν πρόσωπό της, και στις δύο αποτελεί το κέντρο τους.

* Με τον Ιησού Χριστό δε γνωρίζουμε μόνο τον Θεό, αλλά και τον εαυτό μας. Επίσης τη ζωή και το θάνατο. Και χωρίς τον Ιησού Χριστό, δε γνωρίζουμε ούτε τον Θεό, ούτε τον εαυτό μας, ούτε τη ζωή μας, ούτε το θάνατό μας.

* Ο Ιησούς θα βρίσκεται σε αγωνία ως το τέλος του Κόσμου. Κι όλον αυτόν τον καιρό κανείς δεν πρέπει να κοιμάται.

* Ο Χριστιανισμός είναι παράξενος. Επιβάλλει στο άνθρωπο ν’ αναγνωρίσει πως είναι κακός και αποτρόπαιος. Και του επιβάλλει να θελήσει να γίνει όμοιος με το Θεό. Χωρίς ένα τέτοιο αντίβαρο, αυτή η ανύψωση θα τον καθιστούσε τρομερά ματαιόδοξο, ή αυτή η κατάπτωση θα τον καθιστούσε τρομερά τιποτένιο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *