ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ;

Η τρύπα του όζοντος, το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες είναι θέματα που απασχολούν συχνά την επικαιρότητα και αφορούν όλους μας. Και η αιτία είναι η ρύπανση του πλανήτη μας. Οι πυρηνικές εκρήξεις και η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας έχουν μολύνει την ατμόσφαιρα με ραδιενέργεια, προκαλώντας στην ανθρωπότητα καρκίνο, λευχαιμία, γενετικές βλάβες κλπ. Επίσης μεγάλο μέρος της τροφής του ανθρώπου έχει μολυνθεί από τα δηλητηριώδη πρόσθετα, την επεξεργασία, και τις ορμόνες. Από την μόλυνση του περιβάλλοντος κινδυνεύουν οι ζωές μας και η υγεία μας. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών έβγαλε ανησυχητικά αποτελέσματα για τη συσσώρευση του καρκινογόνου και νευροτοξικού τρίπτυχου ουσιών, Βενζόλιο, Τολουόλη και Ξυλόλη στην ατμόσφαιρα της Αττικής. Κύρια αιτία είναι τα καυσαέρια και οι χαλασμένοι καταλύτες των αυτοκινήτων.

Επίσης συγκλονιστικά στοιχεία έφερε στην επιφάνεια, μελέτη του Ακαδημαϊκού και καθηγητή κ. Ευστ. Μπουροδήμου για την Μεσόγειο Θάλασσα : Καθημερινά δέχεται 15-17 εκατομμύρια τόνους οικιακά λύματα και 2-3 εκατομμύρια τόνους βιομηχανικά απόβλητα. Ετησίως μολύνεται από 120.000 τόνους ορυκτελαίων, 100 τόνους υδραργύρου, 1,5 εκατομμύριο τόνους πετρελαίου, 3.800 τόνους μολύβδου, 21.000 τόνους ψευδαργύρου, 60.000 τόνους απορρυπαντικών κ.ά. Επομένως η λεκάνη της Μεσογείου και συνεπώς η θάλασσα της Ελλάδας, οδηγούνται στον οικολογικό όλεθρο. [στοιχεία άρθρου 1998].

Μάλιστα οι λειτουργίες του σύγχρονου πολιτισμού – σπρέι, ηλεκτρικά ψυγεία, αιρκοντίσιον, αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, μεγάλες βιομηχανικές μονάδες- οι οποίες εκλύουν διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, οξείδια αζώτου, φρεόν, τα οποία κατευθύνονται με ταχύτητα στη στρατόσφαιρα δημιουργούν το “φαινόμενο του θερμοκηπίου” και τη “τρύπα του όζοντος”. Με συνέπεια την όλο και μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Το 1991 η NASA ανέφερε ότι οι μετρήσεις των δορυφόρων έδειξαν πως οι πάγοι στον Αρκτικό Ωκεανό μειώθηκαν κατά 2% στην περίοδο 1978-1987 και τελευταίες μετρήσεις έδειξαν ότι η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε 2 φορές γρηγορότερα απ’ όσο πρόβλεπαν οι επιστήμονες. Οι πλημμύρες που καλύπτουν εύφορα εδάφη, αστικές περιοχές καθώς και η αλάτωση του υδροφόρου ορίζοντα είναι οι πρώτες οικονομικές συνέπειες αυτής της αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Εκτιμάται ότι το 10-20% του εδάφους των παραλιακών χωρών θα δώσει τη θέση του στη θάλασσα και το 50% της οικονομικής ζωής τους θα πρέπει να “μετακομίσει” προς περιοχές μεγαλύτερου υψόμετρου. Το χειρότερο είναι ότι η αύξηση της στάθμης των θαλασσών δεν θα γίνει βαθμηδόν αλλά θα συντελεστεί μέσα από μεγάλα παλιρροϊκά κύματα και τυφώνες που θα φέρουν την καταστροφή και το θάνατο σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους του πλανήτη.

Άραγε υπάρχει λύση ; Τι αποτελέσματα φέρνουν οι διάφορες περιβαλλοντολογικές Σύνοδοι και τα προγράμματα των πολιτικών ηγετών του κόσμου ; Ο κ. Γ.Τσούρας που μίλησε στο επιστημονικό συνέδριο “ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΣΤΟ 2000” που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς , κατήγγειλε την αναξιοπιστία και αναποτελεσματικότητα των προγραμμάτων, σχεδίων κλπ που εφαρμόζονται παγκοσμίως για την οικολογική προστασία των θαλασσών. Για παράδειγμα, από τούς δέκα στόχους που έθεσε η “Διακήρυξη της Γένοβα” το 1985 ουδείς επιτεύχθηκε !

΄Ομως τελικά δεν υπάρχει ελπίδα; Δεν υπάρχει μία αποφασιστική λύση σ’ αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα;

Ναι, ευτυχώς για την ανθρωπότητα υπάρχει ένας που ενδιαφέρεται για μας και είναι ο μόνος που μπορεί και θέλει να λύσει αυτό καθώς και κάθε άλλο πρόβλημά μας! Κι αυτός είναι ο Θεός, ο Δημιουργός του Σύμπαντος, την προσωπικότητα του οποίου αποκαλύπτει η Αγία Γραφή. Ο Γιάχουε, ο Θεός της Βίβλου, είναι αυτός που έφτιαξε τα πάντα, τούς ουρανούς και τη γη. “Του Κυρίου είναι η γη, και το πλήρωμά της, η οικουμένη και όσοι κατοικούν σ’ αυτή ”-Ψαλμός 24:1. Αυτός είναι ο αληθινός ιδιοκτήτης του πλανήτη μας και γι’ αυτό ενδιαφέρεται γι’ αυτόν .

Η Βίβλος αναφέρει ότι ο πρώτος άνθρωπος, ο Αδάμ δημιουργήθηκε τέλειος και του δόθηκε η υπόσχεση να έχει κυριαρχία πάνω στη γη ως το αιώνιο σπίτι του εάν παρέμενε ολόψυχα υπάκουος στον Θεό -Γένεση 1: 26-31. Λόγω της ανυπακοής του Αδάμ, αυτός και η Εύα διώχθηκαν από τον Κήπο της Εδέμ, που ήταν ένα δείγμα του ιδεώδους περιβάλλοντος, το οποίο ο Θεός σκόπευε για όλη την ανθρωπότητα.

Γι’ αυτό, όπως διαμέσου ενός ανθρώπου η αμαρτία μπήκε μέσα στον κόσμο, και με την αμαρτία ο θάνατος, και με τον τρόπο αυτό ο θάνατος πέρασε μέσα σε όλους τους ανθρώπους, για τον λόγο ότι όλοι αμάρτησαν”-Ρωμαίους 5:12. Ακόμη η αμαρτία του ανθρώπου είχε ως επιπλέον συνέπειες , τις ασθένειες , την κληρονομημένη ιδιοτέλεια, και τις φυσικές καταστροφές. Επίσης, η συνεχιζόμενη παραβίαση των κανόνων του Δημιουργού μας, προκάλεσε και προκαλεί πρόσθετη στενοχώρια και λύπη σε όλους τούς ανθρώπους . Η εγκληματικότητα που πλήττει την κοινωνία μας, είναι εξαιτίας της ανυπακοής στις ηθικές αρχές του Δημιουργού μας. Η ανθρώπινη ματαιοδοξία μόλυνε και τον πλανήτη γη. Γι’ αυτό η Βίβλος αναφέρει ότι ο Θεός θα “φθείρει αυτούς που φθείρουν τη γη-Αποκάλυψη 11:18.

Οι κανόνες του Θεού, οι οποίοι περιέχονται στην Αγία Γραφή, δείχνουν το ενδιαφέρον του και την αγάπη του για την Δημιουργία Του. Η μία από τις δέκα εντολές του είναι να αναπαύονται όχι μόνο οι άνθρωποι (μεταξύ των οποίων οι δούλοι) ,αλλά ακόμη και τα ζώα (!) την έβδομη ημέρα της εβδομάδας, το Σάββατο (΄Εξοδος 20:8-11). Μάλιστα, ο Θεός λέει “KAI έξι χρόνια θα σπείρεις τη γη σου, και θα μαζεύεις τα γεννήματά της· τον έβδομο χρόνο, όμως, θα την αφήσεις να αναπαυθεί, και να μένει αργή, για να τρώνε οι φτωχοί τού λαού σου· και εκείνο που εναπολείφθηκε απ’ αυτούς ας το τρώνε τα ζώα τού χωραφιού-΄Εξοδος 23:10-11. Έτσι κάθε 7 χρόνια η γη θα ξεκουράζονταν έναν ολόκληρο χρόνο και θα αναπλήρωνε δυνάμεις και ουσίες που έχασε ! Κάτι που θα βοηθούσε πολύ στην σημερινή μας εποχή της υπερεντατικοποιήσεως των καλλιεργειών.

Υπάρχουν καλά νέα για το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος! Ο Θεός υπόσχεται να αποκαταστήσει την γη και τούς ανθρώπους στην αρχική παραδείσια κατάσταση που υπήρχε προτού εισέλθει η αμαρτία. Η Βίβλος μιλάει για τούς “καιρούς της αποκατάστασης, για όλα όσα μίλησε ο Θεός από παλιά με το στόμα όλων των άγιων προφητών του”– Πράξεις 3:21. Αυτός ο καιρός θα γίνει πραγματικότητα όταν επιστρέψει ο Ιησούς Χριστός για δεύτερη φορά με σκοπό να βασιλεύσει πάνω σε όλη την γη ! Τότε θα εκπληρωθεί η προφητεία: “Θεέ, δώσε την κρίση σου στον βασιλιά, και τη δικαιοσύνη σου στον γιο του βασιλιά, για να κρίνει τον λαό σου με δικαιοσύνη και τούς φτωχούς σου με κρίση. Τα βουνά θα φέρουν ειρήνη στον λαό και οι λόφοι δικαιοσύνη…Θα συντρίψει αυτόν που καταδυναστεύει…Στις ημέρες του ο δίκαιος θα ανθίζει και θα υπάρχει αφθονία ειρήνης…Και θα κατακυριεύσει από θάλασσα μέχρι θάλασσα, και από τον ποταμό μέχρι τα πέρατα της γης-Ψαλμός 72:1-8. Επίσης Ησαΐας 35:1-2,7.

Τότε θα λυθούν όλα τα προβλήματα που δημιούργησε η ανθρώπινη αμαρτία και παντοτινή ευτυχία θα επικρατήσει στη γη για τούς ανθρώπους που υπακούν στούς νόμους του Θεού και της βασιλείας του. “Δέστε, η σκηνή τού Θεού μαζί με τους ανθρώπους, και θα σκηνώσει μαζί τους, και αυτοί θα είναι λαοί του, και αυτός ο Θεός θα είναι μαζί τους ο Θεός τους. Kαι ο Θεός θα εξαλείψει κάθε δάκρυ από τα μάτια τους, και ο θάνατος δεν θα υπάρχει πλέον· ούτε πένθος ούτε κραυγή ούτε πόνος δεν θα υπάρχουν πλέον· επειδή, τα πρώτα παρήλθαν– Αποκ. 21:3-4.

Σε αυτόν τον νέο κόσμο του Θεού ,στον οποίον βασιλιάς θα είναι ο σπλαχνικός και ο τέλειος και αναμάρτητος Υιός του Θεού και όχι οι ατελείς και αμαρτωλοί ανθρώπινοι άρχοντες , θα εισέλθουν όσοι είναι δίκαιοι. “Eπειδή, οι ευθείς θα κατοικήσουν τη γη, και οι τέλειοι θα εναπομείνουν σ’ αυτή.
Eνώ οι ασεβείς θα εκκοπούν από τη γη, και οι παράνομοι θα ξεριζωθούν απ’ αυτή
-Παροιμίες 2:21-22.

Αν θέλεις να μπεις στην βασιλεία του Θεού κατά την επιστροφή του Ιησού Χριστού, χρειάζεται να πάρεις απόφαση να αλλάξεις κατεύθυνση στη ζωή σου. Ανταποκρίσου στην πρόσκληση του Θεού: “Μετανοήστε, και κάθε ένας από σας ας βαπτιστεί στο όνομα του Ιησού Χριστού σε άφεση των αμαρτιών και θα λάβετε τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος”-Πράξεις 2:38. Δηλαδή να αρχίσεις να ακολουθείς τον Θεό και τον Γιό Του, τον Ιησού Χριστό. Πρώτα βέβαια, πρέπει να μετανοήσεις, να ζητήσεις συγχώρεση από τον Θεό γιατί ήσουν μακριά του και να δεχτείς ότι η θυσία του Χριστού είναι ο μόνος τρόπος για να σβηστούν οι αμαρτίες σου μια για πάντα! Αποφάσισε να γίνεις Μαθητής του Χριστού και να Τον ακολουθείς. Έπειτα υπάκουε στον Λόγο του Θεού και συμμόρφωσε τη ζωή σου μ’ αυτόν . Κι έτσι θα έχεις μέρος στην πρώτη ανάσταση ( Αποκ. 20:6) και θα ζήσεις αιώνια στη νέα γη στην οποία “δεν θα υπάρξει πια καμιά κατάρα-Αποκ.22:3. Μια γη χωρίς μολυσμένο αέρα, θάλασσα και στεριά!

Μανώλης Καλομοίρης

ΑΠΛΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
1. Φυτέψτε δένδρα, λουλούδια, πρασινίστε τις βεράντες.
2. Μην επιβαρύνετε τα υπόγεια ύδατα, τα ποτάμια και τις θάλασσες με τοξικά χημικά του νοικοκυριού. Χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά χωρίς χλώριο και βιοδιασπώμενα.
3. Ανακυκλώστε τα σκουπίδια σας.
4. Χρησιμοποιείτε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τοποθετήστε ηλιακούς θερμοσίφωνες για ζεστό νερό ή φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες για ηλεκτρισμό.
5. Σεβαστείτε τον αέρα που αναπνέουμε. Γι’αυτό χρησιμοποιείτε λιγότερο το αυτοκίνητο. Όπου μπορείτε, περπατάτε ή πηγαίνετε με το ποδήλατο. Κόψτε το κάπνισμα.
6. Τρώτε όσο το δυνατόν περισσότερα φρέσκα προϊόντα. Όχι στα τυποποιημένα κατεψυγμένα & κονσερβαρισμένα. Αγοράστε από τα ειδικά καταστήματα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας. Υπάρχουν 4 πιστοποιητικοί οργανισμοί που εγγυώνται ότι αυτά έχουν παραχθεί χωρίς χημικά ανόργανα λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα και άλλα τέτοια δηλητήρια που ρυπαίνουν το περιβάλλον και μετατρέπουν το τραπέζι σας σε χημικό τσιμπούσι.
7. Όχι στις γούνες.
8. Χρησιμοποιείστε ανακυκλώσιμες μπαταρίες πολλών χρήσεων, διότι οι μπαταρίες είναι μια άλλη σοβαρή πηγή ρύπανσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *