ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΖΩΗ

Γεννήθηκε σ’ ένα ασήμαντο χωριό από μια απλή χωρική. Δούλεψε στο μαγαζί ενός μαραγκού μέχρι τα 30 του χρόνια. Ύστερα επί τρία χρόνια ήτανε ένας περιπλανώμενος κήρυκας. Δεν απέκτησε ούτε σπίτι ούτε οικογένεια.  Δεν πήρε κανένα πτυχίο.  Δεν ταξίδεψε ποτέ πιο πέρα από 200 μίλια από τον τόπο που γεννήθηκε.  Δεν υπήρξε στη ζωή του τίποτε από αυτά που συνήθως συνοδεύουν τους μεγάλους.  Εκτός από τον εαυτό του δεν είχε τίποτα και κανένα να τον προβάλει.

   Ήταν μόνο 33 χρονών όταν η κοινή γνώμη στράφηκε εναντίον του.  Oι φίλοι του τον εγκατέλειψαν.  Τελικά oι εχθροί του τον σταύρωσαν ανάμεσα σε δυο ληστές. Νεκρό πια, τον τοποθέτησαν σ’ ένα τάφο που από συμπόνια του παραχώρησε  ένας φίλος. Πέθανε στα μισά χρόνια του Καρόλου Μαρξ, του Μάο, του Κομφούκιου, του Βούδα και του Μωάμεθ. Ήλθαν και έφυγαν 20 αιώνες από τότε, όμως ακόμα και σήμερα, εξακολουθεί να είναι η δεσπόζουσα μορφή του ανθρώπινου γένους.

  Τα τρία χρόvια της  διδαχής του,  είχαν απείρως μεγαλύτερη επίδραση στον κόσμο από τη διδαχή  των 130 συνολικά χρόνων της διδαχής του Σωκράτη, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Δεν υπήρξε ζωγράφος. Kι  όμως oι  μεγαλύτεροι  ζωγράφοι, όπως ο  Μιχαήλ ΄Αγγελος, ο Λεονάρδος Ντα Βίντσι και ο Ραφαήλ,  εμπνεύστηκαν τα έργα τους από το πρόσωπο και τη ζωή του.  Δεν έγραψε ποιήματα.  Kι  όμως oι επιφανέστεροι ποιητές όπως ο Δάντης, ο Μίλτον, ο ΄Ελιοτ , η Μιστράλ, εμπνεύστηκαν απ’ αυτόν.  Δεν έκανε  μουσικές συνθέσεις.  Κι  όμως ο Χάιντ, ο Χαίντελ,  ο Μπετόβεν,  ο Μπαχ και ο Μέντελσον έγραψαν συμφωνίες και oρατόρια για να τον δοξολογήσουν. Δεν έγραψε κανένα βιβλίο.  Kι  όμως oι  βιβλιοθήκες,  δεν μπορούν να χωρέσουν όσα βιβλία έχουν γραφεί γι’  αυτόν.  Δεν  υπήρξε γιατρός.  Kι  όμως έχει θεραπεύσει περισσότερες καρδιές , απ’ όσες έχουν θεραπεύσει όλοι oι γιατροί του κόσμου.  Χωρίς χρήματα και στρατό,  κατέκτησε περισσότερα εκατομμύρια απ’ όσα κατέκτησε ο Αλέξανδρος, ο Καίσαρ και o Ναπολέων …
    Και  δεν  είναι υπερβολή να πούμε,  ό,τι  όλες oι στρατιές που παρηλάσανε ποτέ, όλοι oι στόλοι  που ταξίδεψαν,  όλα τα κοινοβούλια που συνεδρίασαν, όλοι oι βασιλιάδες που βασίλεψαν, όλα αυτά μαζεμένα,  δεν επηρέασαν τη ζωή του ανθρώπου πάνω στη γη, όσο την επηρέασε  η  Μοναδική  Αυτή    Ζωή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *