ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΜΟΝΙΜΟ ΓΑΜΟ

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως στον σημερινό κόσμο είναι ουσιαστικά αδύνατο να μείνει ένα ζευγάρι ενωμένο και ευτυχισμένο για πάντα. Αυτό φαίνεται να είναι τραγική αλήθεια αν δούμε τα ποσοστά διαζυγίων ιδιαίτερα στο δυτικό κόσμο. Αλλά τότε τι γίνεται; Οι ευτυχισμένοι γάμοι είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν, ή μπορούμε ακόμη και σήμερα να ελπίζουμε ότι είναι δυνατό να υπάρξει ένας ισόβιος γάμος στον οποίο η σχέση με τον/την σύντροφό μας θα αυξάνει και θα βαθαίνει με το πέρασμα των χρόνων;

         Ο γάμος είναι μία φυσική ένωση μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας, αλλά επίσης είναι μία θεϊκή σχέση θεσμοθετημένη από τον Δημιουργό μας απ’ την αρχή του κόσμου. Ο Θεός ως Δημιουργός του γάμου, γνωρίζει τι είναι αυτό που κάνει ένα γάμο να λειτουργεί, και αποκαλύπτει αυτή τη γνώση σε μας μέσω του Λόγου Του, της Αγίας Γραφής.

Ο Σκοπός του Γάμου

                Για να μάθουμε πως θα έχουμε έναν ευτυχισμένο γάμο, ας εξετάσουμε τον σκοπό του Θεού για τον γάμο και τι συμβολίζει ο γάμος.

                Βρίσκουμε τα αρχαιότερα βιβλικά κείμενα σχετικά με τον γάμο στα πρώτα δύο κεφάλαια της Γένεσης. Εκεί μαθαίνουμε ότι ο Θεός δημιούργησε τους ανθρώπους, αρσενικό και θηλυκό, και τους δίδαξε να πληθύνουν πάνω στη γη και να ασκήσουν εξουσία σ’ αυτήν (Γένεση 1:26-31). Ο Θεός είπε πως αυτοί που πρόκειται να παντρευτούν πρέπει να αφήσουν τους γονείς τους, να κατοικήσουν μαζί και να έχουν μία σεξουαλική σχέση (Γένεση 2:24-25). Παρατηρώντας πως “δεν είναι καλό στον άνδρα να είναι μόνος” (εδ. 18), ο Θεός έδωσε στους ανθρώπους το θαυμάσιο δώρο του γάμου, της ένωσης του αρσενικού ανθρώπου με τον θηλυκό άνθρωπο.

                Και τι δώρο είναι αυτό! Η σχέση του γάμου εκτός από του να παρέχει ευχαρίστηση και ικανοποίηση στον άνδρα και στη γυναίκα, προμηθεύει μία δομή για την οικογένεια, το κύτταρο της ανθρωπότητας.

                Εδώ και 2.500 χρόνια περίπου ο αρχαίος λαός του Ισραήλ είχε πέσει σε ηθική διαφθορά. Οι ηγέτες του δεν τον δίδασκαν τις αξίες του Θεού (Μαλαχίας 1:6, 2:7-8). Όπως και σήμερα, οι γάμοι διαλύονταν καθώς οι άνθρωποι ατομιστικά επιδίωκαν μόνο την προσωπική τους ικανοποίηση. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον ο Θεός έστειλε τον προφήτη Μαλαχία για να δείξει στους Ισραηλίτες τα λάθη τους και να τους εξηγήσει τι θάπρεπε να κάνουν για να εξασφαλίσουν πάλι τις ευλογίες του Θεού. Μ’ αυτόν τον τρόπο, ο Θεός αποκάλυψε κι έναν άλλον σκοπό του γάμου. Τι είχαν κάνει λάθος οι Ισραηλίτες;

Ο Ιούδας φέρθηκε άπιστα“, εξήγησε ο Μαλαχίας κάτω από τη θεϊκή έμπνευση. “Και διαπράχθηκε βδέλυγμα στον Ισραήλ και στην Ιερουσαλήμ, επειδή ο Ιούδας βεβήλωσε το άγιο του Κυρίου που είχε αγαπήσει και νυμφεύθηκε μια θυγατέρα ενός ξένου θεού” (Μαλαχίας 2:11).

Πολλοί Ισραηλίτες είχαν παντρευτεί γυναίκες από άλλα έθνη οι οποίες τους έλκυσαν προς τη λατρεία των θεών παρά προς τον Αληθινό Θεό, τον Γιαχβέ. Όταν μερικοί από αυτούς τους άνδρες αποφάσισαν να λατρεύουν επιπρόσθετα σ’ αυτούς τους ξένους θεούς και τον Θεό του Ισραήλ, είδαν ότι Εκείνος δεν δεχόταν τις προσφορές τους (εδ. 12, 13). Αλλά υπήρχε και κάτι περισσότερο.

Και ρωτάτε γιατί;” διακήρυξε ο προφήτης. “Επειδή, ο ΚΥΡΙΟΣ στάθηκε μάρτυρας ανάμεσα σε σένα και στη γυναίκα που παντρεύτηκες στα νιάτα σου, αλλά της φέρθηκες με απιστία, παρά το γεγονός ότι ήταν η σύζυγός σου, και η γυναίκα με την οποία είχες κάνει συνθήκη μαζί της. Ο Θεός δεν τους [άνδρα και γυναίκα] έκανε ένα; Και στη σάρκα και στο σώμα είναι δικοί Του. Και γιατί [έκανε τους δύο] έναν; Επειδή Αυτός ζητούσε θεϊκό απόγονο. Γι’ αυτό προσέχετε τους εαυτούς σας μέσα στο πνεύμα σας, και ας μη φέρεται κανένας άπιστα προς τη γυναίκα της νιότης του. Επειδή ο ΚΥΡΙΟΣ, ο Θεός του Ισραήλ, λέει ότι μισεί αυτόν που την [συζυγό του] αποβάλλει, κι αυτόν που σκεπάζεται με βία σαν με ένδυμά του, λέει ο ΚΥΡΙΟΣ των Δυνάμεων, γι’ αυτό προσέχετε στο πνεύμα σας, και μη φέρεστε [άπιστα]” (Μαλαχίας 2:14-16).

                Εκτός από του να αποδίδουν προσκύνηση σε άλλους θεούς, οι άνδρες του Ισραήλ αμάρταναν επίσης με το να διαλύουν τη συνθήκη του γάμου τους και να δίνουν διαζύγιο στις γυναίκες τους. Αυτές οι πράξεις διέστρεφαν έναν από τους κύριους σκοπούς του Δημιουργού για το γάμο, την ανάπτυξη “θεϊκών απογόνων” (εδ. 15), δηλ. παιδιών τα οποία δέχονται τις αξίες του Θεού σαν δικές τους. Ένας λόγος που ο Θεός μισεί το διαζύγιο είναι ότι αυτό εμποδίζει την ανάπτυξη τέτοιων θεϊκών παιδιών. Αντί να βιώνουν έναν ευτυχισμένο γάμο, τα παιδιά των χωρισμένων ζευγαριών βιώνουν τα αρνητικά αποτελέσματα μίας αποτυχημένης σχέσης.

                Το διαζύγιο φέρνει πρόσθετα προβλήματα, από οικονομικές δυσκολίες μέχρι ισόβιες ουλές από το συναισθηματικό τραύμα. Ένας απ’ τους μεγαλύτερους φόβους των νέων ανθρώπων σήμερα είναι ότι οι γονείς τους μπορεί να χωρίσουν.

Διδασκαλία για το Διαζύγιο

                Επειδή δεν δέχεται ή δεν εφαρμόζει κάθε άνθρωπος τα ιδεώδη του Θεού για το γάμο, μερικοί καταλήγουν στο ότι το διαζύγιο μερικές φορές είναι η μόνη απάντηση. Ο Ιησούς ασχολήθηκε με το πρόβλημα του διαζυγίου επιβεβαιώνοντας κατ’ αρχάς τις αξίες του Θεού όπως αναφέρονται στη Γένεση, και προσθέτοντας μετά, “Έτσι λοιπόν, δεν είναι [ο άνδρας και η γυναίκα] πλέον δύο, αλλά μία σάρκα [άνθρωπος]. Γι’ αυτό εκείνο που ο Θεός ένωσε μαζί, ας μην το χωρίζει κανένας άνθρωπος” (Ματθαίος 19:4-6). Ο Ιησούς δεν ήταν υπέρ του διαζυγίου. Όταν πιέστηκε, ωστόσο, είπε ότι το διαζύγιο επιτρεπόταν μόνο για περίπτωση ανηθικότητας (εδ. 9). Έτσι η άποψη του Ιησού ήταν πως το διαζύγιο μπορεί να είναι νόμιμο σύμφωνα με τον Νόμο, αλλά θα πρέπει να αποφεύγεται εντελώς. Αν κάθε άνθρωπος απείχε από σεξουαλική επαφή πριν το γάμο και είχε εμπειρία μόνο μέσα στο γάμο, πολλά διαζύγια θα είχαν αποφευχθεί. Είναι τραγικό το ότι η σεξουαλική ασυδοσία κυριαρχεί στις κοινωνίες μας. Πολύ λίγα ζευγάρια σήμερα μπαίνουν στο γάμο τους ως παρθένοι, και είναι λυπηρό, ότι πολλοί δεν μπορούν να παραμείνουν πιστοί στον γαμήλιο σύντροφό τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν ευτυχισμένους γάμους, αλλά δεν θέλουν να ακολουθήσουν τις οδηγίες του Θεού για το πως θα τους έχουν. Το ίδιο ίσχυε και στις μέρες του Ιησού. Λίγοι ήταν πρόθυμοι να ζήσουν σύμφωνα με τις οδηγίες του Θεού. Γι’ αυτό ο Ιησούς είπε, “Δεν μπορούν να δεχτούν όλοι αυτόν τον λόγο, αλλά μόνον εκείνοι στους οποίους έχει δοθεί” (εδ. 11).

Μία Υψηλότερη Σχέση

                Η επιστολή του αποστόλου Παύλου προς τους Εφεσίους εξηγεί πως οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να φέρονται ο ένας στον άλλο μέσα στον γάμο. Αφού δίνει ειδικές οδηγίες προς τους άνδρες να αγαπούν τις γυναίκες τους, ο Παύλος γράφει: ” Γιατί κανείς ποτέ δε μίσησε τη δική του σάρκα, αλλά την τρέφει και την περιθάλπει καθώς και ο Χριστός την εκκλησία, γιατί είμαστε μέλη του σώματός του, της σάρκας του και των οστών του. Γι’ αυτό θα εγκαταλείψει ο άνθρωπος τον πατέρα του και τη μητέρα του και θα προσκολληθεί στη γυναίκα του, και θα είναι οι δύο μία σάρκα. Το μυστήριο τούτο είναι μεγάλο. εγώ λοιπόν το λέω αυτό για τον Χριστό και για την εκκλησία” (Εφεσίους 5:29-32).

                Εδώ ο Παύλος μας διδάσκει ότι η σχέση του γάμου είναι παρόμοια με τη σχέση μας με τον Χριστό. Ο φυσικός γάμος φτιάχνεται με βάση το πρότυπο της θεϊκής σχέσης. Μία σωστή σχέση ανάμεσα σε έναν άνδρα και σε μία γυναίκα μας δίνει μία άποψη της πνευματικής σχέσης που ο Θεός θέλει να έχει με μας. Αυτή η πνευματική πλευρά του γάμου τον καθιστά έναν ξεχωριστό θεσμό και τον ανεβάζει σε ένα ανώτερο επίπεδο από μία απλή συμβίωση και σεξουαλική σχέση μεταξύ ενός αρσενικού και ενός θηλυκού. Ο γάμος είναι μία σχέση θεϊκού επιπέδου.

                Και όπως ο γάμος παράγει οικογένεια, έτσι και ο Θεός χτίζει τη δική Του οικογένεια. Ο Θεός προμηθεύει τη σωστή πνευματική σχέση μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας για να μας διδάξει μέσα από αυτήν τον Εαυτό Του και τον μεγάλο σκοπό του.

                Σε όλο το βιβλίο της Εφεσίους, ο Παύλος μιλάει επανειλημμένα για την οικογένεια που ο Θεός αναπτύσσει. Αρχίζει μιλώντας για τον Θεό οποίος “μας προόρισε σε υιοθεσία για τον Εαυτό Του μέσω του Ιησού Χριστού” (1:5). Μετά μας αποκαλεί “μέλη του οίκου του Θεού” (2:19). Αργότερα γράφει, “Γι’ αυτό το λόγο κάμπτω τα γόνατά μου στον Πατέρα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, από τον Οποίο [Πατέρα] ονομάζεται κάθε οικογένεια στον ουρανό και στη γη” (3:14-15). Έτσι, όταν ο Παύλος μιλάει για άγιο γάμο που είναι παρόμοιος με τη σχέση Χριστού και Εκκλησίας στο 5:32, εξηγεί πως οι ανθρώπινες οικογένειες, σε φυσικό επίπεδο, μπορούν να είναι σαν την πνευματική οικογένεια του Θεού.

                Ως κεφαλή της πνευματικής Του οικογένειας, ο Θεός υπόσχεται ποτέ να μην διαλύσει τη σχέση του με το λαό Του (Αποκάλυψη 3:21, 21:7). Κάνει μία συνθήκη μαζί του και γράφει τους νόμους Του στις καρδιές τους (Εβραίους 8:10) και υπόσχεται ποτέ να μην τους εγκαταλείψει (Εβραίους 13:5). Όπως ακριβώς τιμάει τις δεσμεύσεις Του, έτσι κι εμείς πρέπει να τιμάμε τις υποσχέσεις του γάμου μας.

                Οι πιο θαυμάσιοι γάμοι που μπορούν να βιώσουν τα ανθρώπινα όντα παραλληλίζουν την σωστή πνευματική σχέση με τον Δημιουργό μας. Κατανοώντας αυτόν τον υψηλότερο πνευματικό σκοπό για τη γαμήλια σχέση θα έχουμε περισσότερο σεβασμό και εκτίμηση για τους χαρούμενους και ολοκληρωμένους γάμους του παρόντος καιρού.

Χτίζοντας ισόβιους, ευτυχισμένους γάμους      

                Τα παλιότερα χρόνια οι άνθρωποι παντρεύονταν περιμένοντας ότι οι γάμοι τους θα διαρκέσουν ισόβια. Αν και έλειπε η πληροφόρηση γύρω από τις σχέσεις (ψυχολογική, σεξουαλική εκπαίδευση), τα ζευγάρια των περασμένων εποχών αποδεικνύονταν πολύ πιο σταθερά και ισχυρά απότι τα σημερινά.Τι τα έκανε διαφορετικά;

                Σύμφωνα με πολλά ζευγάρια που έφτασαν ενωμένα και ευτυχισμένα σε μεγάλη ηλικία η σημερινή αποτυχία οφείλεται στην έλλειψη αγάπης και σεβασμού για τον/την σύζυγο. Αν τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό πρόβλημα, η απλή λύση είναι να πάρουν διαζύγιο και να ξαναξεκινήσουν με κάποιον άλλον. Τα παλαιότερα ζευγάρια βίωναν κι αυτά δύσκολες περιόδους, η σχέση τους δεν ήταν πάντα ρόδινη, αλλά ήταν αποφασισμένα να αγωνιστούν, και να προσπαθήσουν πολλές φορές. 

                Το να εφαρμόζουμε τις αξίες του Θεού είναι ένα, τιμημένο απ’ τον χρόνο, κλειδί για το χτίσιμο ενός ευτυχισμένου γάμου. Επιπρόσθετα, καθώς υποτασσόμαστε στους ρόλους που ο Θεός έθεσε μέσα στο γάμο για τον άνδρα και τη γυναίκα σ’ αυτή τη ζωή, μαθαίνουμε πως να υποτασσόμαστε στον Θεό για την αιωνιότητα. Ας δούμε τώρα δύο σπουδαία κλειδιά για την επιτυχία.

Αγάπη και Σεβασμός

                Στο Εφεσίους 5:33 ο Παύλος συνόψισε τη διδαχή του για το γάμο: “Όμως κι ο καθένας σας ας αγαπάει τη δική του γυναίκα όπως τον εαυτό του, η δε γυναίκα ας σέβεται τον άνδρα“. Η αγάπη και ο σεβασμός είναι δύο απλές αλλά σπουδαίες αρχές που οι σύζυγοι μπορούν να εφαρμόσουν για να οικοδομήσουν υγιείς, σταθερούς, ευτυχισμένους γάμους.

                Οι άνθρωποι νομίζουν ότι η αγάπη είναι ένα ανεξέλεγκτο συναίσθημα, ένα συναίσθημα που έρχεται απρόσμενα και δεν μπορεί ποτέ να τεθεί κάτω από έλεγχο. Πιστεύουν ότι συμβαίνει τελείως τυχαία και ότι οι άνθρωποι πέφτουν θύματα σ’ αυτήν την φαινομενικά απρόβλεπτη δύναμη, που συνήθως την ονομάζουν “έρωτα”. Λέμε “ερωτεύτηκα” σαν να περιγράφουμε κάποιο ξαφνικό και απροδόκητο συμβάν, κάτι σαν ευχάριστο ατύχημα. Σύμφωνα με τη δημοφιλή, ιδεώδη άποψη, η αγάπη από μόνη της συνεχίζεται για πάντα χαρούμενη και διασκεδαστική.

                Ο απόστολος Παύλος, όμως, έγραψε έναν διαφορετικό ορισμό: “Η αγάπη μακροθυμεί [υποφέρει επί μακρόν]” (Α΄ Κορινθίους 13:4). Τα λόγια του Παύλου εξισώνουν το να αγαπάς κάποιο πρόσωπο με το να είσαι πρόθυμος να υποφέρεις για αυτό ή μαζί με αυτό, για όσο χρόνο χρειάζεται, ακόμα και για όλη σου τη ζωή. Αυτό το είδος αγάπης έρχεται με επιλογή, όχι τυχαία. Αυτή η αγάπη δείχνει ένα ανιδιοτελές ενδιαφέρον και φροντίδα για τον άλλο, ακόμα κι όταν το να δίνεις τέτοια αγάπη γίνεται δύσκολο ή κουραστικό.

                “Η αγάπη μακροθυμεί και είναι ευγενική“, συνεχίζει ο Παύλος. “Η αγάπη δεν ζηλεύει, η αγάπη δεν αυθαδιάζει, δεν υπερηφανεύεται, δεν ζητάει τα δικά της, δεν παροξύνεται, δεν σκέφτεται το κακό, δεν χαίρεται στην αδικία, αλλά χαίρεται στην αλήθεια, ανέχεται όλα τα πράγματα, πιστεύει όλα τα πράγματα, ελπίζει όλα τα πράγματα, υπομένει όλα τα πράγματα. Η αγάπη ποτέ δεν ξεπέφτει [μειώνεται]” (εδ. 4-8). Αυτό το είδος αγάπης θα κρατήσει μία σχέση, όχι μόνο στους καλούς καιρούς, αλλά και στους δύσκολους και σκληρούς καιρούς που όλα τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν.

                Ο σεβασμός, όπως και η αγάπη, απαιτεί να γίνει μία επιλογή. Μπορούμε να διαλέξουμε να σεβόμαστε κάποιον για τα προτερήματά του ή να τον περιφρονούμε για τα ελαττώματά του. Ως σύντροφοι μέσα στο γάμο, η επιλογή που θα κάνουμε πρέπει να υποστηρίζει τη σχέση μας και όχι να την καταστρέφει.

                Η εποχή που τα ζευγάρια πρέπει να συλλογιστούν σοβαρά αν μπορούν να αγαπήσουν και να σεβαστούν ο ένας τον άλλο, είναι πριν από τον γάμο, η περίοδος του αρραβώνα. Αφότου παντρευτούν, αυτό που χρειάζεται απλά να γίνει είναι ο άνδρας και η γυναίκα να αρχίσουν να εφαρμόζουν τις αρχές της αγάπης και του σεβασμού, αλλοιώς κινδυνεύουν να φτάσουν στη διάλυση του γάμου τους.

                Περισσότερες αρχές θα μπορούσαν να προστεθούν σε μία συζήτηση σχετικά με το πως θα έχουμε έναν ευτυχισμένο γάμο. Οι πιο πολλές απ’ αυτές, ωστόσο, απλά φανερώνουν τις δύο μεγάλες αρχές: αγάπη και σεβασμό.

Οι Αρχές του Πέτρου

                Ο απόστολος Πέτρος επίσης έγραψε για το γάμο. Αφού ηχεί μερικές από τις οδηγίες του Παύλου (Α΄ Πέτρου 3:1, 7), ο Πέτρος δίνει μερικές συμβουλές που είναι χρήσιμες για όλες τις σχέσεις: “Οι άντρες, όμοια, να κατοικείτε μαζί [με τις γυναίκες] τους με κατανόηση,γιατί είναι ασθενέστερο σκεύος το γυναικείο, απονέμοντας τιμή σε αυτές, επειδή είναι και συγκληρονόμοι μ’ εσάς στη ζωή της χάρης, για να μην εμποδίζονται οι προσευχές σας. Και τέλος, όλοι να είστε ομόφρονες, συμπονετικοί, φιλάδελφοι,εύσπλαχνοι, ταπεινόφρονες, να μην αποδίδετε κακό αντί για κακό, ή βρισιά αντί για βρισιά, αλλά αντίθετα να ευλογείτε, επειδή γι’ αυτό καλεστήκατε, για να κληρονομήσετε ευλογία” (εδ. 7-9).

                Όταν φερόμαστε στους άλλους όπως ο Θεός μας δίνει εντολή, απολαμβάνουμε τον καρπό της οδού Του. Όπως ο Πέτρος ρώτησε, “ποιος θέλει να σας κάνει κακό αν γίνεστε μιμητές του αγαθού;” (εδ. 13). Οι οδηγίες του Θεού λειτουργούν. Παράγουν χαρούμενες, σταθερές σχέσεις, σχέσεις που εκπληρώνουν το σκοπό τους.

                Ο σοφός βασιλιάς Σολομών είπε, “Όπου δεν υπάρχει όραση, ο λαός διαφθείρεται, είναι όμως μακάριος εκείνος που κρατάει τον Νόμο” (Παροιμίες 29:18). Αν και αυτός ο φημισμένος για τη σοφία του βασιλιάς βίωνε προβλήματα στο γάμο του (Α΄ Βασιλέων 11:1-4), κατανόησε την πολύ σημαντική σχέση μεταξύ της ευτυχίας και της εφαρμογής των οδών του Θεού.

                Καταλήγοντας, λοιπόν, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι μπορούν να υπάρξουν ευτυχισμένοι γάμοι που θα διαρκέσουν για όλη τη ζωή, αν το ζευγάρι δεχτεί τον σκοπό του Θεού για το γάμο και βαδίσει με υπακοή στις θεϊκές αρχές που τον διέπουν και στους νόμους του Δημιουργού μας.

David Treybig

Πρακτικές Εφαρμογές της Αγάπης και του Σεβασμού

  •                 Πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε την αγάπη και το σεβασμό μέσα στον γάμο; Πώς μπορούμε να αρχίσουμε να ζούμε αυτές τις δύο σπουδαίες αρχές;
  •                 Η Βίβλος δίνει πολλούς πρακτικούς τρόπους που κάποιος μπορεί να αγαπάει και να σέβεται τον γαμήλιο σύντροφό του. Σκεφτείτε τις παρακάτω οδηγίες από τη Βίβλο:
  •               Να είστε πιστοί. Έχετε σεξουαλικές σχέσεις μόνο μέσα στο γάμο, όπως διατάζει ο Θεός (Α΄ Θεσσαλονικείς 4:3 / Α΄ Κορινθίους 6:13, 18 / 7:2 / Γαλάτες 5:19 / Ματθαίος 5:32). Η πιστότητα στο γάμο προωθεί έναν ιδιαίτερο συναισθηματικό δεσμό μεταξύ των συζύγων. 
  •                Να μοιράζεστε τις οικονομικές σας πηγές. “Αλλά αν κάποιος δεν προνοεί για τους δικούς του, και ιδιαίτερα της οικογένειάς του”, έγραψε ο Παύλος, “έχει αρνηθεί την πίστη και είναι χειρότερος από άπιστο” (Α΄ Τιμόθεον 5:8). Όταν τα ζευγάρια εργάζονται σκληρά και ανιδιοτελώς μοιράζονται το χρήμα τους για το καλό της οικογένειας, δείχνουν την αφοσίωσή τους και προωθούν το σεβασμό.
  •                   Μη μιλάτε αγενώς ο ένας για τον άλλο. Ένας από τους πιο βέβαιους δείκτες της σχέσης του ζευγαριού είναι ο τρόπος που μιλούν ο ένας στον άλλο. Το Παροιμίες 15:1 λέει, “Η ήπια απάντηση καταπραύνει τον θυμό, αλλά ο λυπηρός λόγος διεγείρει οργή”. Ένας ευγενικός τόνος στη φωνή επιτρέπει στα ζευγάρια να εστιάζουν τις ενέργειές τους πάνω στο πρόβλημα που τους απασχολεί παρά στο να αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλο.
  •                  Να είστε συγχωρητικοί. Πρέπει να συγχωρούμε τους άλλους αν θέλουμε ο Θεός να μας συγχωρεί (Ματθαίος 6:12-15). Χωρίς τη συγχώρηση, οποιαδήποτε ανθρώπινη σχέση είναι προορισμένη για αποτυχία.
  •                   Να είστε ρομαντικοί. Πριν από τον γάμο τα περισσότερα ζευγάρια ξοδεύουν τον περισσότερο χρόνο τους σε ρομαντικές συναντήσεις. Η ιδιαίτερη προσοχή που δίνει ο ένας στον άλλο πριν από τον γάμο είναι ένα “θαυμάσιο” πράγμα (Παροιμίες 30:18-19), και δεν θα έπρεπε να σταματάει μετά τον γάμο.Πράξεις συναισθηματισμού, περιλαμβανόμενης και της φράσης “Σε αγαπώ”, επιβεβαιώνουν σε μία σύζυγο ότι ο άνδρας της σκέφτεται πως είναι ιδιαίτερα μοναδική γι’ αυτόν (και αντίστροφα).
  •                 Περιλαμβάνετε τον Θεό στις σχέσεις σας. “Αν ο ΚΥΡΙΟΣ δεν οικοδομήσει οίκο, μάταια κοπιάζουν εκείνοι που οικοδομούν” (Ψαλμός 127:1). Κυττάξτε προς τον Θεό για να πάρετε αξίες που διαμένουν, και για να θυμάστε τον σκοπό του γάμου σας.   

(Μετάφραση Μανώλη Καλομοίρη από το περιοδικό The Good News– Mάϊος/Ιούνιος 1997)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *