Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΩΝ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ

-Του Καρόλου Σπέρτζον-

Για να μπορείς να εξηγείς τις Γραφές, και για να έχεις ένα βοήθημα στις μελέτες σου για τον άμβωνα, θα πρέπει να εξοικειωθείς με τους σχολιαστές: ένας ένδοξος στρατός, πίστεψέ μου, που η γνωριμία σου μαζί τους, θα αποβεί προς όφελος και ευχαρίστησή σου.

Ασφαλώς δεν είσαι τόσο παντογνώστης ώστε να νομίζεις ότι μπορείς να εξηγείς τις Γραφές χωρίς τη βοήθεια των αγίων και λόγιων ανδρών που έχουν ιδρώσει πριν από σένα στον τομέα της εξήγησης. Εάν είσαι αυτής της άποψης, σε παρακαλώ να μείνεις τέτοιος. Δεν αξίζει τον κόπο να επιχειρήσουμε την μεταστροφή σου, γιατί εσύ και η μικρή ομάδα που σκέφτεται σαν κι εσένα, θα θιγόταν από την προσπάθειά μας, θεωρώντας την προσβολή για το αλάθητό της.

Ίσως φαίνεται παράξενο, αλλά ορισμένοι άνθρωποι που μιλάνε τόσο πολύ για το τι το Άγιο Πνεύμα αποκαλύπτει στους ίδιους, έχουν τόσο χαμηλή εκτίμηση για το τι έχει αποκαλύψει σε άλλους.

Τα λόγια μου σήμερα, συνεπώς, δεν απευθύνονται σ’ αυτούς τους μεγάλους που θέλουν να είναι πρωτότυποι, αλλά σε σένα που σου αρκεί να μαθαίνεις από άγιους ανθρώπους, διδαγμένους από τον Θεό, δυνατούς στις Γραφές.

Είναι η μόδα μερικών τα τελευταία χρόνια να μιλάνε ενάντια στα ερμηνευτικά υπομνήματα. Εάν υπήρχε κάποιος φόβος να θεωρηθούν θεόπνευστα τα σχόλια των Matthew Henry, Gill, Scott και άλλων, θα συμμετείχα κι εγώ στη χορωδία των αντιφρονούντων, αλλά η ύπαρξη ή η πιθανότητα ενός τέτοιου κινδύνου είναι εξαιρετικά αμφίβολη.

Ο πειρασμός του καιρού μας βρίσκεται στις κενές αξιώσεις πρωτοτυπίας στην αντίληψη, κι όχι στη δουλική αποδοχή παλαιών οδηγών. Μια γνωριμία με τους σεβαστούς γίγαντες του παρελθόντος θα μπορούσε να είχε σώσει πολλούς εκκεντρικούς διαλογιζόμενους, από τρελές ερμηνείες και εξωφρενικά συμπεράσματα. Στην δική τους περίπτωση ήταν το αντίθετο της εξοικείωσης που γέννησε την απέχθεια.

Μετάφραση: Τζεφ Μπάλντουιν

(Αναδημοσίευση από τον ΑΣΤΗΡ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ-Ιανουάριος 2003, σελ.21)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *