Η ΟΔΟΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Το Ευαγγέλιο, η καλή αγγελία, είναι το χαρμόσυνο μήνυμα της βασιλείας του Χριστού. Μέσα στην εκκλησία, το Σώμα των αληθινών μαθητών του Χριστού, δεν υπάρχουν φαινόμενα όπως η δουλοπρέπεια, η τυραννική ή δικτατορική ηγεσία, παρά μόνον η αδελφικότητα, η αδελφότητα των ανθρώπων που έχουν για βασιλιά τους τον Ιησού, τον Χριστό (Ματθ. 20:25 & 23:8).

Το χαρμόσυνο άγγελμα, το αληθινό Ευαγγέλιο που το Άγιο Πνεύμα δίνει, είναι: “να έχουμε αληθινή κοινωνία, να ζούμε μαζί σαν αδελφοί και αδελφές, να μην καταπιέζουμε ο ένας τον άλλο, να μη φοβόμαστε ο ένας τον άλλο, να ανεχόμαστε ο ένας τον άλλο όπως είναι, και ποτέ ας μην κουραζόμαστε στην προσπάθειά μας να δείχνουμε κατανόηση. Να είμαστε ευγενικοί, ταπεινοί και μακρόθυμοι, όπως ακριβώς και ο Ιησούς είναι ευγενικός, ταπεινός και πράος απέναντι μας”.

Αυτό μόνο είναι το θέλημα του Χριστού: “Ο Θεός είναι αγάπη, και αυτός που μένει στην αγάπη μένει στον Θεό και ο Θεός σ’ αυτόν”, λέει ο Ιωάννης (Α΄ Ιω. 4:16).

Δεν θα πρέπει να κρίνουμε τους αδελφούς μας, όσο μεγάλα κι αν είναι τα λάθη τους, γιατί εμείς δεν είμαστε καλύτεροι από αυτούς. Μπορεί να βρίσκουμε αυτό το λάθος σε έναν και εκείνο το λάθος σε άλλον, όλοι μας έχουμε αμαρτίες και όσο θέλουμε ο Θεός να συγχωρεί τις δικές μας αμαρτίες, τόσο πρέπει να συγχωρούμε τις αμαρτίες και τα λάθη των αδελφών μας. Αν θέλουμε να φανερώνουμε τα σφάλματα των αδελφών μας τότε και ο Θεός θα φανερώνει τα δικά μας, και θα κριθούμε με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο κρίνουμε.

Αν κοιτάμε στον κόσμο γύρω μας και βλέπουμε ανθρώπους να πέφτουν και να βυθίζονται, εμείς νομίζουμε ότι είμαστε καλύτεροι από αυτούς; Όχι! Η μόνη διαφορά είναι ότι ο Θεός μας έχει προστατέψει και μας έχει δώσει τη γνώση ότι οι αμαρτίες μας συγχωρούνται με το αίμα που χύθηκε στον Γολγοθά. Γι’ αυτό το λόγο δεν θα πρέπει να κρίνουμε τους ανθρώπους του κόσμου, αλλά να τους αγαπάμε και να τους βοηθάμε όταν χρειάζονται τη βοήθειά μας.

Η Μάχη

Η μόνη ώρα στην οποία δεν μας επιτρέπεται να μένουμε σιωπηλοί είναι όταν βλέπουμε ανθρώπους να καταπιέζονται και να βασανίζονται, όταν το όνομα του Χριστού μεταχειρίζεται για κακούς σκοπούς και όπου, άνθρωποι με τη Βίβλο στο χέρι, λένε ψέματα με σκοπό να υποδουλώσουν ψυχές.

Αλλά και σ’ αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είμαστε καθόλου καλύτεροι από εκείνους τους οποίους πρέπει να αντιμετωπίσουμε για χάρη του Χριστού και για χάρη της αλήθειας. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι μόνον η χάρη του Θεού μας έχει σώσει από του να είμαστε κι εμείς υποκριτές, και μας έχει βάλει στο σωστό δρόμο, το δρόμο της αλήθειας και της δικαιοσύνης.

Ο Χριστός Μέσα Μας

Δεν υπάρχει καλό μέσα μας, ο άνθρωπος είναι πονηρός (Ματθ. 7:11). Όλες οι σκέψεις και οι επιθυμίες της καρδιάς είναι πονηρές (Γεν. 6:5).   

Αν οι σκέψεις και οι επιθυμίες της καρδιάς μας δεν είναι πονηρές, αυτό συμβαίνει όχι γιατί έχουμε “βελτιώσει” τους εαυτούς μας, αλλά γιατί ο Ιησούς μας έχει σώσει και έχει πάρει κυριαρχία επάνω μας – γιατί Αυτός είναι μέσα μας. Αυτός είναι που σκέφτεται και ενεργεί το αγαθό μέσα μας, Αυτός και όχι εμείς. Εμείς από μόνοι μας το μόνο που μπορούμε να σκεφτόμαστε και να κάνουμε είναι ο πονηρός τρόπος, αλλά Εκείνος μπορεί να ενεργεί μόνο με αγαθό τρόπο. “Ο Χριστός μέσα σας, η ελπίδα της δόξας”, λέει ο Παύλος (Κολοσ. 1:27).

Ας αγωνιστούμε γι’ αυτή τη δόξα, τη δόξα τη δική Του, και όχι τη δική μας. Είμαστε ανίκανοι να κάνουμε το καλό με τη δική μας δύναμη. Με τη δική μας δύναμη το μόνο που μπορούμε να πετύχουμε είναι να “φουσκώσουμε”, να φανταζόμαστε μεγάλα πράγματα και να υποθέτουμε πολλά.

Μ’ αυτό τον τρόπο φανερώνεται η πραγματική μεταστροφή. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν μεταστραφεί στον Χριστό, αλλά λίγοι πραγματικά το έχουν κάνει αυτό. Η αληθινή μεταστροφή συνεπάγεται αναγνώριση των λόγων του Παύλου: “Ο Χριστός είναι η δικαιοσύνη μας”. Εμείς δεν είμαστε δίκαιοι, αλλά Αυτός μέσα μας είναι δίκαιος, αυτή είναι η δόξα μας.

Γνωρίζουμε τη θρησκευτική υπερηφάνεια που υπάρχει σε πολλούς ευσεβείς ανθρώπους: η αυτοδικαίωσή τους, η δίψα τους για πνευματική δύναμη, ο φανατικός ζήλος τους να μεταστρέψουν άλλους. Θεωρώντας ότι οι ίδιοι είναι σωσμένοι προσπαθούν να σώσουν άλλους. Αλλά με τη δύναμή μας, με το ζήλο μας και τις προσπάθειές μας δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα γνήσιο: “Κανείς δεν μπορεί να έρθει προς Εμένα, αν δεν τον ελκύσει ο Πατέρας ο οποίος με έστειλε” (Ιωαν. 6:44).

Ας ευχαριστήσουμε τον Θεό που μας έχει ελκύσει και μας έχει φέρει στον Γιο Του, και ας προσευχηθούμε Εκείνος να ελκύσει κι άλλους. Ας μην φανταζόμαστε ποτέ όμως ότι εμείς με τις προσπάθειες μας και τις προσευχές μας θα μπορέσουμε να μεταστρέψουμε ανθρώπους.

Η Αληθινή Πίστη

Υπάρχει μόνο ένα πράγμα για μας να κάνουμε και αυτό είναι να δείχνουμε τι είναι η αληθινή πίστη και τι είδους άνθρωποι είναι τα παιδιά του Θεού: ελεύθεροι, ήσυχοι, συμπονετικοί, ταπεινοί, μακρόθυμοι, χαρούμενοι και ανοιχτοί σε κάθε τι καλό και όμορφο, αλλά επίσης και πλήρεις αποφασιστικότητας, πολεμιστές υπέρ του καλού, υπέρ της αλήθειας, υπέρ των καταπιεσμένων.

Αυτό θα πρέπει να είναι το κήρυγμά μας: να δείχνουμε προς τον έξω κόσμο τι σημαίνει αληθινή κοινωνία, ας αποκαλύψουμε σ’ αυτούς το μεγάλο μυστικό, το θησαυρό της αληθινής κοινωνίας της αγάπης.

Ας κηρύξουμε περισσότερο με πράξεις και όχι με λόγια. Είναι εύκολο να κηρύττουμε με λόγια, και να μην συναισθανόμαστε ότι είμαστε υποκριτές: μπορεί να επαναλαμβάνουμε εδάφια της Αγίας Γραφής και χριστιανικές φράσεις, ενώ η καρδιά μας να απέχει πολύ απ’ αυτά που λέμε. Μπορεί να κηρύττουμε με λόγια, αλλά ο Ιησούς κηρύττει με πράξεις καλοσύνης και σοφίας, και όπου κηρύττει ο Χριστός ο καρπός είναι φανερός: αληθινές μεταστροφές που αντέχουν στο χρόνο, αναγεννήσεις ανθρώπων που μένουν στην αιωνιότητα.  

Όταν κηρύττουμε με λόγια το μόνο που μπορούμε να πετύχουμε είναι μια τεχνητή μεταστροφή. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι ενώ εμείς μπορεί να πείθουμε τους ανθρώπους, ο Χριστός μπορεί να φέρει μετάνοια.

Συχνά λέμε πως ο πραγματικός άγιος δεν γνωρίζει ότι είναι άγιος, και αυτός που πραγματικά είναι ευγενικός και καλός δεν γνωρίζει ότι είναι ευγενικός και ότι εργάζεται το καλό. Μόνο εκείνοι που έχουν “φουσκώσει” από υπερηφάνεια γνωρίζουν την τεχνητή αγιότητά τους και μετράνε τα καλά τους έργα. Αλλά το γνήσιο παιδί του Θεού αισθάνεται ασήμαντο και μικρό, μικρότερης αξίας από τους άλλους. Ο πολύτιμος εργάτης του Θεού θεωρεί τον εαυτό του “αχρείο δούλο” και ο Παύλος, ο μεγαλύτερος των αγίων, αποκαλεί τον εαυτό του “πρώτο των αμαρτωλών” (Α΄ Τιμοθ. 1:15).

Αυτό συμβαίνει όταν ο Χριστός είναι μέσα μας: δεν μας αφήνει να φουσκώνουμε τους εαυτούς μας. Όταν έχουμε αγγιχτεί από το Πνεύμα του Θεού, κι έχουμε αληθινά αναγεννηθεί, το μόνο που είμαστε ικανοί να αισθανθούμε είναι τη μεγαλειότητά Του ¾ να αναγνωρίζουμε ότι Εκείνος είναι μεγάλος και όχι εμείς.

Ο Ήλιος και το Παράθυρο

Μιλάμε για φως. Δεν είμαστε εμείς το φως, αλλά μόνο ένας αγωγός του φωτός. Κάποιος μπορεί να λέει για ένα δωμάτιο ότι έχει πολύ φως επειδή έχει μεγάλα παράθυρα. Αλλά είναι τα παράθυρα που δίνουν το φως; Όχι. Το δωμάτιο θα φωτιστεί μόνον όταν ακτίνες από το φως του ήλιου περάσουν μέσα από το παράθυρο. Ο ήλιος είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τον φωτισμό του δωματίου, και μόνο εξαιτίας του ήλιου μπορεί το παράθυρο να έχει κάποιο νόημα.

Το ίδιο συμβαίνει και με μας σε σχέση με τον Ιησού. Αυτός είναι το φως, εμείς είμαστε τα παράθυρα. Ας μην συγχέουμε ποτέ τα παράθυρα με το φως, το οποίο είναι ο Χριστός μέσα μας. Είναι αρκετή χάρη, είναι η μεγαλύτερη χάρη, να Τον υπηρετούμε ως παράθυρα, ώστε το φως Του, η καλοσύνη Του και η αγάπη Του να λάμπουν μέσα μας και μέσα από μας, προς τον κόσμο.

Αν είμαστε το παράθυρό Του θα πορευόμαστε χαρούμενα στο δρόμο που Αυτός μας οδηγεί, τον δρόμο που Εκείνος πορεύεται μαζί μας και μέσα μας, γιατί “η αγάπη του Χριστού μας συσφίγγει” (Β΄ Κορινθ. 5:14).

Τότε, όλοι μας οι δρόμοι θα είναι δρόμοι υπηρεσίας. Θα μας προτρέπει αδιάκοπα, όχι προς τους πλούσιους και δυνατούς, αλλά προς τους φτωχούς και αδύνατους, προς τους ηλικιωμένους και αβοήθητους, προς τους καταπιεσμένους και καταδιωκόμενους, προς τους λυπημένους, τους αμαρτωλούς και τους πεσμένους, ώστε να τους ανορθώνουμε και να τους φέρνουμε το μήνυμα της χάρης.

Όπως και ο ήλιος, που φωτίζει μέσα από ένα παράθυρο, πλημμυρίζει όλο το δωμάτιο με φως και ζεστασιά, έτσι κι η αγάπη, καθώς ρέει μέσα μας, και μέσα από μας προς τον κόσμο, μας γεμίζει με ευτυχία. Όσο ευτυχείς κι αν είμαστε όταν μας αγαπούν οι άλλοι, θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ευτυχία όταν αγαπούμε εμείς τους άλλους.

Η μεγαλύτερη ευτυχία βρίσκεται στο να υπηρετούμε, όχι στο να κυβερνάμε. Το να υπηρετούμε μας οδηγεί σε ευλογία ¾ στην απελευθέρωση όλων των εσωτερικών δεσμών που μας βασανίζουν.

Απελευθέρωση

 Οι Χριστιανοί έχουν ελευθερωθεί. Ας συλλογιστούμε τους σημερινούς πιστούς, ιδιαίτερα εκείνους που είναι ευσεβείς αλλά χωρίς αγάπη. Είναι απελευθερωμένοι μέσα τους από σκληρότητα καρδιάς, από στενότητα σκέψης; Δυστυχώς, δεν γνωρίζουν την έννοια της ελευθερίας, της ειρήνης και της χαράς, και δεν γνωρίζουν τι είναι αγάπη – δεν γνωρίζουν δηλ. ποιος είναι ο Χριστός. Έχουν φτιάξει έναν Χριστό σύμφωνα με την εικόνα τους, αλλά πρέπει το αντίθετο: εμείς να σχηματιστούμε σύμφωνα με την εικόνα του. Αυτός μέσα μας – η δόξα μας. Ο Ιησούς μέσα μας μάς κάνει ελεύθερους και χαρούμενους, μας κάνει χαρούμενα παιδιά του Θεού. Μας διδάσκει να γελάμε- το γέλιο που πηγάζει από την καρδιά – το γέλιο του λυτρωμένου ανθρώπου.

Αγάπη

      Πολλές φορές ασχολούμαστε με τις προφητείες και την εσχατολογία. Όσο σημαντικός κι αν είναι ο προφητικός λόγος για τον καιρό μας – τον καιρό του τέλους – πολύ πιο σημαντικός είναι ο λόγος της αγάπης και της καλοσύνης.

Την ώρα της κρίσης ο προφητικός λόγος δεν θα μας βοηθήσει, επειδή “κι αν ακόμα έχω προφητεία και κατανοώ όλα τα μυστήρια αλλά δεν έχω αγάπη, είμαι τίποτα”.

Επίσης η πίστη μας δεν θα μας σώσει: “Κι αν έχω όλη την πίστη, αλλά δεν έχω αγάπη δεν είμαι τίποτα”.

Επίσης τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος δεν θα μας βοηθήσουν. “Κι αν μιλώ τις γλώσσες των ανθρώπων και των αγγέλων και δεν έχω αγάπη, είμαι σαν χαλκός που ηχεί και σαν κύμβαλο που αλαλάζει”.

Αυτά τα λόγια του Παύλου ήταν, είναι και θα παραμείνουν για πάντα το αστέρι που θα καθοδηγεί τη διδασκαλία μας. Είναι μόνον η αγάπη και το έλεος που θα μας σώσουν την ώρα της κρίσεως: “Γιατί αυτός που δεν έδειξε έλεος, θα κριθεί χωρίς έλεος”, λέει ο Ιάκωβος (2:13).

Πρώτα η αγάπη, μετά η πίστη, μετά η γνώση, αλλά “η αγάπη είναι μεγαλύτερη από αυτά”, λέει ο Παύλος.

Ο Θεός μας θέλει να μένουμε στην αγάπη, να έχουμε συμπόνια, να συναισθανόμαστε τον πλησίον μας. Κι αυτό όχι μόνο με τους ανθρώπους, αλλά και με τα πλάσματα εκείνα του Θεού που δεν μπορούν να μιλήσουν και δεν μπορούν να παραπονεθούν για τη δυστυχία τους – τα ζώα. Θα πρέπει να καταλαβαίνουμε πότε πεινάνε, πότε διψάνε ή πότε είναι κουρασμένα και ποτέ δεν θα πρέπει να εκμεταλλευόμαστε την αδυναμία τους. Η φροντίδα μας πρέπει να εκτείνεται ακόμα και στα φυτά, για τα οποία πρέπει να φροντίζουμε να έχουν φως και νερό.

Το παιδί του Δημιουργού των πάντων, αγαπάει όλα τα ανθρώπινα όντα, τα ζώα και τα φυτά, όλα όσα ο Πατέρας του δημιούργησε και έθεσε κάτω από την ευθύνη του. Αγαπάει όλα τα πλάσματα και τους δίνει αυτό που χρειάζονται.

Το Καθήκον μας

 Συνοψίζοντας, το καθήκον μας ως γνήσιοι μαθητές του Χριστού είναι:

  • Να αγαπάμε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από εθνικότητα ή θρησκεία, υπηρετώντας τους με πραότητα, ελεύθεροι από υπερηφάνεια και στενότητα σκέψης. 
  • Να δίνουμε το χαρμόσυνο άγγελμα της χάρης που έρχεται μέσα από τη θυσία και την ανάσταση του Ιησού Χριστού, σε όσους ο Θεός οδηγεί προς εμάς: το ευαγγέλιο της ελευθερίας, της ειρήνης, της αγάπης που έχουμε βρει σ’ Αυτόν.

Ο Χριστός μέσα μας – η ελπίδα της δόξας!

Abram Poljak

Μετάφραση από το περιοδικό JERUSALEM, Οκτ/Νοε 1998)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *