Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΠΑΓΗΣ ΠΡΟ ΤΗΣ ΘΛΙΨΕΩΣ

-Του David McCann –

Ένα πράγμα που πολλοί σήμερα απλά δεν αντιλαμβάνονται, είναι ότι δεν υπήρχαν άνθρωποι που πίστευαν στην Αρπαγή προ της Θλίψεως ή εν μέσω της Θλίψεως, πριν από τον 19ο αιώνα. Και μ’ αυτό εννοώ ότι οι θεωρίες για Αρπαγή προ και εν μέσω της Θλίψεως ποτέ δεν υπήρχαν πριν από τότε. Το πρώτο βιβλίο που δίδασκε ότι η Αρπαγή διαχωριζόταν από τον μετά-την-Θλίψη ερχομό του Κυρίου, γράφτηκε το 1790 από τον Emmanuel Lacunza, έναν Ρωμαιοκαθολικό ιερέα, γεννημένο στη Χιλή. Σ’ αυτό το βιβλίο, «Ο ερχομός του Μεσσία με Δόξα και Μεγαλοπρέπεια», είχε δήθεν απαγορευθεί η δημοσίευση και κατέληξε στη λίστα των απαγορευμένων βιβλίων της Ρώμης. Αργότερα, το 1812, ο Lacunza υπέβαλε το βιβλίο προς δημοσίευση, με το όνομα Ραβίνος Juan Josafat Ben-Ezra, ως προσήλυτος Ιουδαίος. Πολλοί πιστεύουν ότι το έκανε αυτό, έτσι ώστε να μην αναγνωριστεί το όνομά του. Το 1826 το βιβλίο μεταφράστηκε στα Αγγλικά στο Λονδίνο (Αγγλία), από τον Edward Irving.
Η θεμελίωση του πιστεύω για την Αρπαγή πριν από τη Θλίψη, προέρχεται κυρίως από το βιβλίο του Lacunza, όμως, η θεωρία με την οποία είμαστε εξοικειωμένοι εμείς σήμερα, είναι πολύ διαφορετική από εκείνη του Lacunza. Ο πατήρ Lacunza έγραψε ότι η Θλίψη διαρκούσε μόνο 45 μέρες και δίδαξε επίσης ότι μόνο ΜΕΡΙΚΟΙ Χριστιανοί θα παραλαμβανόντουσαν στην Αρπαγή. Διαβάζοντας περικοπές αυτού του βιβλίου, διαπιστώνουμε ότι σίγουρα δεν πρόκειται για την προ-της-Θλίψεως θεωρία που γνωρίζουμε σήμερα.
Η θεωρία που γνωρίζουμε σήμερα είχε τις ρίζες της σε μια επονομαζόμενη «όραση από τον Θεό» ενός κοριτσιού από τη Σκωτία, της Margaret MacDonald, τη δεκαετία του 1830. Μέσα στην όρασή της, ισχυρίζονται ότι ο Θεός τής έδειξε ότι θα λάμβανε χώρα μια «μυστική αρπαγή» πριν από τους έσχατους καιρούς και ότι οι πλήρεις Πνεύματος θα κατάφερναν να περιλαμβάνονται σ’ αυτήν.
Ωστόσο, ο Rob Norton δεν πίστευε ότι μόνο οι πλήρεις Πνεύματος θα ήταν στην Αρπαγή. Έτσι, υποστήριξε ότι η κοπέλα δίδασκε μια επιμέρους Αρπαγή. Σύμφωνα με την εκδοχή του Norton, οι πλήρεις Πνεύματος θα κατάφερναν να είναι μέσα στην Αρπαγή και οι άνθρωποι που δεν είχαν το Πνεύμα, απλά θα έπρεπε να υπομείνουν τη Θλίψη, αλλά παρά ταύτα θα σωζόντουσαν. Η κοπέλα στην πραγματικότητα υποστήριζε την εκδοχή της Αρπαγής μετά τη Θλίψη, έτσι δόθηκε μια ανακριβής εικόνα για την άποψή της, επειδή ο Rob Norton είχε δώσει λάθος ερμηνεία.
Και τη μυστική Αρπαγή και τις παρεμβαλλόμενες κρίσεις, τις είχε διδάξει ο Lacunza και οι οπαδοί του Edward Irving. Ο Irving και οι οπαδοί του καθοδήγησαν τον J.N.Darby, ο οποίος ήταν ο ηγέτης στην κίνηση των Χριστιανών Αδελφών (Brethren) στο Plymouth. Ο Lacunza δίδασκε μια Θλίψη 45 ημερών και ο Darby επτά χρόνων. Η θεωρία πέρασε στον Ironsides κι έπειτα στον Scofield. Ο Scofield έβαλε υποσημειώσεις στη Βίβλο του Scofield, πράγμα που της προσέδωσε μεγάλη αξιοπιστία, αλλά να θυμάστε, οι υποσημειώσεις δεν είναι Γραφικές – είναι απλά μια ερμηνεία που γράφεται από ανθρώπους.
Από τον Scofield, ο Dakes, ο οποίος έγραψε το «89 λόγοι, για τους οποίους ο Θεός είναι τριάδα», έβαλε υποσημειώσεις για την προ-της-Θλίψεως εκδοχή στη Βίβλο του. Ο Clarence Larkin, ο οποίος είπε ότι οι γλώσσες ήταν από τον διάβολο, πήρε αυτές τις διδασκαλίες κι έβαλε επίσης και διαγράμματα σ’ αυτές. Να από πού προήλθε η διδασκαλία μας αυτή της Αποκάλυψης. Η θεωρία για την Αρπαγή πριν από τη Θλίψη δεν είναι ούτε 200 χρόνων και οι επονομαζόμενοί μας «Άνθρωποι του Θεού» μάζεψαν πληροφορίες γι’αυτήν από δω κι από κει και ξεκίνησαν να διδάσκουν τους χάρτες, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι προωθούν ένα δόγμα, που η Αγία Γραφή ποτέ δεν δίδαξε.

Αποκάλυψη κβ:18-19 :«Διότι μαρτύρομαι εις πάντα ακούοντα τους λόγους της προφητείας του βιβλίου τούτου, Εάν τις επιθέση εις ταύτα, ο Θεός θέλει επιθέσει εις αυτόν τας πληγάς τας γεγραμμένας εν τω βιβλίω τούτω. Και εάν τις αφαιρέση από των λόγων του βιβλίου της προφητείας ταύτης, ο Θεός θέλει αφαιρέσει το μέρος αυτού από του βιβλίου της ζωής και από της πόλεως της αγίας και των γεγραμμένων εν τω βιβλίω τούτω.»

Εμείς, οι άνθρωποι της Πεντηκοστής [ ο Αμερικάνος συγγραφέας είναι Πεντηκοστιανός], μόλις κάναμε αυτό που έχουμε κατηγορήσει άλλα δόγματα ότι έκαναν. Δεχτήκαμε τη διδασκαλία κάποιου χωρίς σοβαρή εξέταση. Ένα Βιβλικό δόγμα που δεν είχε διδαχθεί μέχρι το 1812, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να έχει διδαχθεί από τους συγγραφείς της Βίβλου – τελεία και παύλα! Δεν θα έπρεπε να υπάρχει λογομαχία πάνω σ’ αυτό το θέμα, αφού οι άνθρωποι μπορούν να ανοίξουν τον νου τους αρκετά, ώστε να το κατανοήσουν.

(Το άρθρο αυτό δημοσιεύεται κατόπιν αδείας, και είναι μετάφραση του άρθρου History of the Pre-Tribulation Rapture )

ΠΗΓΗ: Jesusportal.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *