Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗ ΓΗ

Οι ανθρώπινες προσπάθειες για μόνιμη ειρήνη και ευημερία πάνω στη γη έχουν καταλήξει σε αποτυχία. Ωστόσο, ο Δημιουργός μας έχει υποσχεθεί μία χρυσή εποχή μόνιμης ειρήνης και αγάπης για όλη την ανθρωπότητα

Η ιστορία της ανθρωπότητας δεν είναι παρά ένα τραγικό χρονικό της σκληρότητας του ανθρώπου προς τον άνθρωπο. Ο σημερινός κόσμος είναι μάρτυρας πολλών αιματηρών συγκρούσεων: Συρία, Τουρκία, Υεμένη κ.α. Ο κόσμος μας είναι ένας κόσμος που οι περίοδοι ειρήνης δεν είναι παρά σύντομα διαλείμματα ανάμεσα στους πολέμους.

Πολλοί από τους σύγχρονους πολέμους, όπως ο πόλεμος του Κόλπου ή στο Κόσοβο, μπορεί να ήταν τοπικοί αλλά εμπλέκονταν σ’ αυτούς όλη η διεθνής κοινότητα (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ κλπ) και επηρεάζονταν έμμεσα (χρηματιστήρια, οικονομία) όλος ο πλανήτης.

Γι’ αυτό, όσο περνάει ο καιρός, οι διεθνολόγοι και οι ειδικοί που ασχολούνται με τα παγκόσμια προβλήματα, καθώς και οι απλοί άνθρωποι, συνειδητοποιούν την αλληλεξάρτηση όχι μόνο των προβλημάτων τους, αλλά και των κοινωνιών και των λαών. Τα προβλήματα, είτε τοπικά (όπως πόλεμοι, πείνα, επιδημίες), είτε διεθνή, (όπως η καταστροφή του περιβάλλοντος, η εγκληματικότητα κ.α.), δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται μεμονωμένα, αλλά σαν κοινά όλης της ανθρωπότητας. Γι’ αυτό προτείνεται μία παγκόσμια συνεργασία, όσο το δυνατό πιο στενή — μερικοί, βλέποντας την αδυναμία των διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ ή η Ευρωπαϊκή Ένωση, φτάνουν να προτείνουν μία παγκόσμια ομοσπονδιακή υπερκυβέρνηση σαν τη μόνη λύση.

Σχετικές προτάσεις υπάρχουν πολλές, αλλά όλες αφορούν συστήματα, οργάνωση, διαχείριση, αντιμετωπίζοντας την ανθρωπότητα σαν ένα μηχάνημα, αποτελούμενο από δισεκατομύρια εξαρτήματα, που θα πρέπει να βρούμε το σωστό τρόπο λειτουργίας του. Ξεχνάμε — ή μάλλον δεν έχουμε καταλάβει καθόλου — τι μας διδάσκει η Ιστορία και μάλιστα η πιο πρόσφατη, των τελευταίων δύο αιώνων, και τι μας διδάσκει η αποτυχία της ίδιας της ζωής αν την κυττάξουμε με ειλικρίνεια: τη κακή ροπή που υπάρχει μέσα στον ίδιο τον άνθρωπο, όσο καλές κι’ ευγενικές ιδέες κι’ αν αυτός έχει. Η Πτώση των πρώτων ανθρώπων από το θέλημα του Δημιουργού δουλεύει συνέχεια μέσα μας κλίνοντας μας προς το κακό.

Πολλοί ξεκίνησαν με τα ουμανιστικά ιδεώδη του Διαφωτισμού, πιστεύοντας ότι ο άνθρωπος είναι τόσο αγαθός και σοφός που μπορεί να φτιάξει ένα τέλειο κόσμο. Ιδεολογίες όπως ο Σοσιαλισμός, που οραματίστηκαν ένα καλύτερο κόσμο, στην πρακτική εφαρμογή τους όχι μόνο δεν τον έφτιαξαν αλλά επέφεραν περισσότερο πόνο και καταστροφή απ’ τα συστήματα που προσπάθησαν να αντικαταστήσουν. Η πρακτική επίσης εφαρμογή του ουμανισμού, η σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία, έχει λύσει προβλήματα, αλλά και έχει δημιουργήσει τεράστια που ακόμα δεν έχουμε καταλάβει πόσο τρομακτικά είναι για το μέλλον (πυρηνική μόλυνση, αρρώστιες από χημικά, καταστροφή περιβάλλοντος, γενετική απειλή από μετάλλαξη/κλωνοποίηση, κα).

Και φυσικά αν η σύγχρονη ιστορία μαρτυρεί την αποτυχία του ανθρώπου, η παλαιότερη είναι εξίσου σκοτεινή: πόλεμοι από προσωπικές φιλοδοξίες ηγετών, οικονομικά συμφέροντα, εθνικιστικές ιδεολογίες λαών, θρησκευτικές μισαλλοδοξίες, φρικτή οικονομική εκμετάλλευση, δουλεμπόρια, περιφρόνηση της γυναίκας και του παιδιού και κάθε φτωχού και αδύνατου …

Αναμφίβολα για να υπάρχει ειρήνη μεταξύ των εθνών και δικαιοσύνη μεταξύ των μελών κάθε τοπικής κοινωνίας χρειάζεται ένα τέλειο σύστημα νομοθεσίας και διακυβέρνησης για όλους τους λαούς. Αλλά ποιός θα φτιάξει τέλειους νόμους; Ποιός διαθέτει τόση δικαιοσύνη, σοφία και αγάπη, όσο ο Θεός, ο Δημιουργός μας; Και πού θα βρεθούν οι τέλειοι κυβερνήτες για να εφαρμόσουν τους τέλειους νόμους; Υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι; Αν είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας θα δούμε ότι ποτέ δεν υπήρξαν τέλειοι άνθρωποι, ακόμα και οι μεγαλύτεροι άγιοι είχαν τις ατέλειές τους. Αλλά κι’ αν ακόμα υπήρχαν τέτοιοι δίκαιοι, σοφοί και τέλειοι ηγέτες, θα ήταν θνητοί και όχι αθάνατοι άρα με το θάνατό τους, πάλι θα ξανάρχιζαν τα προβλήματα. Πού θα βρεθούν λοιπόν οι τέλειοι δίκαιοι νόμοι, και οι τέλειοι — όχι μόνο εντελώς δίκαιοι, αλλά και πλήρεις σοφίας και αγάπης — ηγέτες;

Και στο ζήτημα της ηγεσίας προκύπτει ένα άλλο ζήτημα: ποιός θα είναι η κεφαλή, ο συντονιστής όλων των τοπικών ηγεσιών; Γιατί πάντα υπάρχει ένας στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας (είτε λέγεται βασιλιάς, είτε πρόεδρος δημοκρατίας, είτε πρωθυπουργός, είτε γενικός γραμματέας του κόμματος, είτε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κλπ) κι’ αυτήν την ιεραρχική πυραμιδική δομή λειτουργίας βλέπουμε ότι χρειάζεται όχι μόνο κάθε είδους ανθρώπινη ομάδα και δραστηριότητα για να λειτουργήσει, αλλά και κάθε μηχανισμός στη φύση: απ’ τον ίδιο τον οργανισμό μας που όλες του οι λειτουργίες καθορίζονται και ελέγχονται από τον εγκέφαλο (το ψηλότερο σημείο του σώματος) μέχρι τις οργανωμένες δραστηριότητες των ζώων (αρχηγός αγέλης) και των εντόμων (βασίλισσα μελισσών). Ποιός λοιπόν θα είναι αυτή η κεφαλή του σώματος της ανθρωπότητας, ποιός θα είναι ο αθάνατος, ο αιώνιος και τέλειος άνθρωπος, ο άνθρωπος της ειρήνης, της αγάπης, και της δικαιοσύνης;

Δεν μπορούμε να βρούμε άλλον που να πληρεί αυτές τις προϋποθέσεις από τον Χριστό Ιησού, τον τέλειο άνθρωπο, τον τελικό Αδάμ, την πλήρη και τέλεια εικόνα του Δημιουργού μας: Γι’ αυτό το λόγο ο Ιησούς έγινε Χριστός, δηλ. χρίσθηκε βασιλιάς από τον Θεό Πατέρα του: για να βασιλέψει μία μέρα πάνω στη γη και να φέρει την ειρήνη:Επειδή, γεννήθηκε σε μας ένα παιδί, ένας γιος δόθηκε σε μας και η εξουσία του θα είναι επάνω στον ώμο του και το όνομά του θα αποκληθεί: θαυμαστός, Σύμβουλος, Ισχυρός Θεός, Πατέρας του Μελλοντικού Κόσμου, Αρχοντας Ειρήνης. Στην αύξηση της εξουσίας του και της ειρήνης δεν θα υπάρχει τέλος, επάνω στον θρόνο του Δαβίδ κι επάνω στη βασιλεία του, για να τη διατάξει και να τη στερεώσει, με κρίση και δικαιοσύνη από τώρα και μέχρι τον αιώνα(Ησαϊας 9:6-7). Και του δόθηκε η εξουσία, και η δόξα, και η βασιλεία, για να τον προσκυνούν όλοι οι λαοί, τα έθνη, και οι γλώσσες, και η εξουσία του είναι αιώνια εξουσία, που δεν θα παρέλθει, και η βασιλεία του, που δεν θα φθαρεί (Δανιήλ 7:13-14).

Αυτός θα επαναφέρει την ανθρωπότητα στην αρχική της τελειότητα, στην αρχική της αθάνατη ομορφιά που ο πρώτος άνθρωπος ο Αδάμ έχασε με την ανυπακοή του ο δεύτερος άνθρωπος, ο νέος και ο τελικός Αδάμ, ο Ιησούς, με την υπακοή του φέρνει τη θεραπεία της πτώσης (Ρωμ. 5:12-21). Και επιπλέον, ο Ιησούς είναι αθάνατος γιατί αναστήθηκε από τους νεκρούς και ζει αιώνια: “Γνωρίζουμε ότι ο Χριστός αναστήθηκε από τους νεκρούς και δεν πεθαίνει πλέον, ο θάνατος δεν τον κυριεύει πλέον“(Ρωμ. 6:9). Ο Ιησούς Χριστός θα είναι ο αθάνατος ηγέτης της ανθρωπότητας!

Ποιός θα θεραπεύσει τις ανίατες ασθένειες τις ολοένα και αυξανόμενες θανατηφόρες ασθένειες τις καινούργιες ασθένειες (όπως το ΑΙDS, τον κορωνοιό), και θα εξασφαλίσει τέλεια υγεία, αρτιμέλεια και ομορφιά, για όλους τους ανθρώπους; Αυτός που με τις θαυματουργικές θεραπείες και αναστάσεις που έκανε μας έδειξε τι δυνάμεις θα υπάρχουν στο μελλοντικό κόσμο της βασιλείας του Θεού!

Και τέλος, ποιος θα ελευθερώσει όλη τη κτίση από τη δουλεία στην οποία στενάζει; Τα ζώα που κατασπαράσσουν το ένα τ’ άλλο, που ζουν με το φόβο και την ανασφάλεια της εξάλειψής τους από τον άνθρωπο αντί να χαίρονται μαζί του; “Ο λύκος θα συγκατοικεί με το αρνί, και η λεοπάρδαλη θα αναπαύεται με το κατσικάκι … το λιοντάρι θα τρώει άχυρο … το παιδί που θηλάζει θα παίζει στην τρύπα του φιδιού …” (Ησαΐας 11:6-8). Ποιος θα αποκαταστήσει τα δέντρα, τα ποτάμια τις θάλασσες, τη γη που υποφέρει από σεισμούς, πλημμύρες, τυφώνες, και από τόση βιαιότητα που υπάρχει στον φυσικό κόσμο; Ποιός θα φέρει την ειρήνη όχι μόνο στους ανθρώπους και αλλά και στην ταραγμένη φύση που ο Πατέρας με τόση αγάπη έκτισε για να λειτουργεί αρμονικά και γαλήνια; (Ρωμ. 8:20-22) Μόνο ο Δημιουργός μας μπορεί να κάνει τη γη ένα τέλειο παράδεισο μέσω του αναστημένου Γιου του, του Ιησού! Και αυτό ακριβώς είναι το σχέδιό Του για την ανθρωπότητα (Ησαΐας 35:1-10)!

Αλλά η ειρήνη λείπει και ανάμεσα στους ανθρώπους: υπερηφάνεια και εγωισμός κάνουν κακές τις ανθρώπινες σχέσεις, υπάρχει έλλειψη αγάπης ακόμα και μέσα στην οικογένεια η άγνοια του σκοπού της ζωής μας που μας κάνει να παραπαίουμε και να αισθανόμαστε άδειοι, απελπισμένοι, ψυχικά άρρωστοι, δεν είναι κι’ αυτά παγκόσμια και διαχρονικά προβλήματα; Ποια ανθρώπινη κυβέρνηση μπορεί να λύσει τα προσωπικά, ψυχολογικά και υπαρξιακά προβλήματα των ανθρώπων; Η βασιλεία του Θεού, η διακυβέρνηση της ανθρωπότητας από τον Θεό θα φέρει αυτή την πολυπόθητη θεραπεία στις καρδιές των ανθρώπων μέσω του Μεσσία Ιησού για τον οποίο είναι προφητευμένο ότι : “Πνεύμα ΚΥΡΙΟΥ του Θεού είναι επάνω μου επειδή ο ΚΥΡΙΟΣ με έχρισε να αναγγέλλω καλά νέα προς τους φτωχούς, με απόστειλε να γιατρέψω αυτούς που έχουν συντριμμένη καρδιά, να κηρύξω ελευθερία στους αιχμάλωτους …” (Ησαΐας 61:1)

Επιπλέον, υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, το έσχατο πρόβλημα όλης της ανθρωπότητας, όλων των εποχών: Ο θάνατος, ο τερματισμός της ζωής. Όσο και ευτυχισμένη κι’ αν κάνουμε τη ζωή μας, κι’ αν ακόμα λύναμε μόνοι μας όλα τα παγκόσμια προβλήματα, ποιός είναι τόσο αφελής να πιστεύει ότι η επιστήμη κάποτε θα μας χαρίσει την αθανασία; Ποις θα μας εξασφαλίσει την αθανασία, την αιώνια ζωή; Μόνο κάποιος που ήδη αναστήθηκε από τους νεκρούς και ζει αιώνια: Ο Ιησούς, ο Υιός του Ανθρώπου, ο διορισμένος από τον Θεό κριτής των ανθρώπων (Πραξ 17:31). Ο Υιός του Θεού στου οποίου τη φωνή θα αναστηθούν οι νεκροί (Ιωαν. 5:28-29)!

Μακάριοι όσοι περιμένουν τον Ιησού να ξαναέρθει ως Μεσσίας για να αποκαταστήσει τον κατεστραμμένο και χωρίς ελπίδα κόσμο μας! Μακάριοι όσοι ζουν “Σύμφωνα με την υπόσχεσή του” και προσμένουν μια “ανακαινισμένη γη, όπου η δικαιοσύνη κατοικεί” (Β΄ Πετρου 3:13). Μια γη στην οποία οι πόλεμοι, η κακία, η αδικία, οι αρρώστιες, θα είναι μια ξεχασμένη πραγματικότητα μια γη στην οποία “θα εξαλείψει ο Θεός κάθε δάκρυ από τα μάτια, και ο θάνατος δεν θα υπάρχει πλέον, ούτε πένθος, ούτε κραυγή, ούτε πόνος“! (Αποκαλυψη. 21:4).

Δημοσιεύτηκε στο ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Ο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ τεύχος 7 το έτος 1999.

Μανώλης Καλομοίρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *