Η ΑΦΘΟΝΙΑ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ: ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ του 2ου αιώνα

Η πίστη των πρώτων Χριστιανών για την επίγεια Βασιλεία του Θεού συνεχίστηκε και μετά τους Αποστόλους, στη 2η και 3η γενιά Χριστιανών, όπως φαίνεται από συγγράμματα απολογητών (Ιουστίνος, Τερτυλλιανός) και επισκόπων (Ιππόλυτος, Ειρηναίος, Παπίας).

Ακολουθεί ένα απόσπασμα σχετικά με την αφθονία της γης κατά τη μελλοντική βασιλεία του Θεού από τον Ειρηναίο (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟΥ ΓΝΩΣΕΩΣ βιβλίο 5, κεφ. 33, 3-4), επίσκοπο στη Λυών τον 2ο αι., και μαθητή του επισκόπου Πολύκαρπου (μαθητή του Απ. Ιωάννη) , σ’ αυτό περιλαμβάνεται και η μαρτυρία του Παπία, επισκόπου Ιεράπολης Φρυγίας (και επίσης μαθητή του Ιωάννη):

Η ευλογία που προείπε (ο Θεός στον Ιακώβ), ανήκει αναμφίβολα στους καιρούς της βασιλείας, όταν οι δίκαιοι θα κυβερνούν, μετά την έγερσή τους από τους νεκρούς, όταν επίσης η κτίσις, έχοντας ανακαινιστεί και ελευθερωθεί, θα καρποφορεί με μία αφθονία όλων των ειδών τροφής, από τη δρόσο του ουρανού και τη γονιμότητα της γης, όπως οι πρεσβύτεροι που γνώρισαν τον Ιωάννη, τον μαθητή του Κυρίου, ανέφεραν ότι είχαν ακούσει από αυτόν πως ο Κύριος (ο Ιησούς) συνήθιζε να διδάσκει σχετικά με εκείνους τους καιρούς, και να λέει:

Θα έρθουν ημέρες, στις οποίες οι άμπελοι θα αυξάνουν, έχοντας η κάθε μία μυριάδες κλάδους, και σε καθέ κλάδο θα υπάρχουν μυριάδες βότρυες, και σε κάθε βότρυ μυριάδες σταφύλια, και κάθε σταφύλι όταν συνθλίβεται θα δίνει εικοσιπέντε μέτρα κρασιού. Και όποιος από τους αγίους πιάσει ένα βότρυ, ένας άλλος βότρυς θα φωνάζει, ‘Είμαι καλύτερος, πάρε εμένα και ευλόγησε τον Κύριο μέσα από εμένα.”

Όμοια [ο Κύριος διακήρυξε] ότι ένας κόκκος σιταριού θα βγάζει μυριάδες στάχυα, και κάθε στάχυ θα έχει μυριάδες σπόρους, και κάθε σπόρος θα φέρνει δέκα λίβρες (quinque bilibres) καθαρό, αγνό, έξοχο αλεύρι, και ότι όλα τα άλλα καρποφόρα δένδρα, και λάχανα και χόρτα, θα παράγουν σε παρόμοιες αναλογίες, και ότι όλα τα ζώα που θα τρέφονται μόνο από αυτά που παράγει η γη, θα είναι ειρηνικά και θα ζουν σε αρμονία το ένα με το άλλο, και σε τέλεια υποταγή στον άνθρωπο.

Και γι’ αυτά τα πράγματα έδωσε μαρτυρία και ο Παπίας, ο οποίος άκουσε από τον Ιωάννη… Και λέει ότι, “όταν ο προδότης Ιούδας δεν τα πίστεψε, και ρώτησε, Πώς θα μπορέσουν τα πράγματα να καρποφορούν τόσο άφθονα δια των έργων του Κυρίου;” ο Κύριος τού απάντησε, “Εκείνοι που θα φτάσουν σε εκείνους τους καιρούς θα δουν”.

… όταν η κτίση αποκατασταθεί, όλα τα ζώα θα είναι υποταγμένα στον άνθρωπο, και θα επιστρέψουν στην τροφή που αρχικά τους έδωσε ο Θεός, δηλαδή στους καρπούς της γης … το λιοντάρι θα τρέφεται με άχυρο. Και αυτό δείχνει το μέγεθος και την πλούσια ποιότητα των καρπών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *