Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ

(Μία αποκλειστική ιστορία από το NEWS AGENCY of ISRAEL αναδημοσίευση από το περιοδικό PETAH TIKVAH, Ιαν-Φεβ 1998)

Eπί 714 χρόνια η είσοδος στον τάφο του πατριάρχη Αβραάμ ήταν απαγορευμένη σε όλους όσους δεν ήταν Μουσουλμάνοι – τώρα έχει επιτραπεί ξανά στους Εβραίους απογόνους του.

Το 1981, ο Δρ Seev Jevin, Διευθυντής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Ισραήλ, στριμώχτηκε μέσα από ένα στενό πέρασμα και κατέβηκε μέσα στο υπόγειο σπήλαιο-θάλαμο του Μαχπελά, όπου πιστευόταν ότι είχαν θαφτεί ο Αβραάμ, ο Ισαάκ και ο Ιακώβ. Η κατάβασή του στον τάφο έγινε κάτω από την αυστηρή επιτήρηση των Ισλαμικών αρχών. Του είχαν ανοίξει τη μυστική είσοδο του Γιτσχάκ Χωλλ (Αίθουσα του Ισαάκ) που βρισκόταν πίσω από τις σφραγισμένες πύλες του νοτιοανατολικού τοίχου. Οι Εβραίοι από πολλά χρόνια υποψιάζονταν ότι η είσοδος προς τον αληθινό τάφο του Αβραάμ πρέπει να ήταν εκεί, και γι’ αυτό έβαζαν τα χαρτάκια με τα αιτήματα των προσευχών τους στις σχισμές του τοίχου, που βρίσκεται στην έξω μεριά του κτιρίου, στην ίδια τοποθεσία.

Η ανακάλυψη που έκανε ο Δρ Jevin  το 1981 αποκρύφτηκε για πολιτικούς λόγους. Ωστόσο, τώρα που η Χεβρών έχει επιστραφεί από τους Ισραηλινούς στους Μουσουλμάνους, ο Δρ Jevin έγραψε στο περιοδικό News from Israel για το πως πέρασε μέσα από το στενό πέρασμα, προχώρησε 16 σκαλοπάτια προς τα κάτω και σύρθηκε επί 20 μέτρα σε ένα τούνελ πλάτους 100 εκ. και ύψους 60 εκ. με σκοπό τελικά να φτάσει σε ένα θάλαμο 3,5 x 3,5 μ. Ο θάλαμος αυτός όπως και το τούνελ και τα σκαλοπάτια ήταν όλα φτιαγμένα από επεξεργασμένες πέτρες όμοιες με αυτές που υπάρχουν εξωτερικά του κτιρίου. Ήταν μια ομοιογενής ομάδα οικοδομικών υλικών που ανήκε στην κατασκευή που είχε κάνει ο Ηρώδης πάνω απ’ τον τάφο, παρόμοια με τις πέτρες που είχαν χρησιμοποιηθεί για το Ναό.

Ο Δρ Jevin καθόρισε την ηλικία του επιχρίσματος που κάλυπτε τους μαύρους τοίχους του ταφικού θαλάμου: προερχόταν από μεταγενέστερη χρονική περίοδο και είχε σαν σκοπό να κρύψει τις αρχικές πέτρες της Ηρωδιανής κατασκευής. “Αυτή είναι μια συνηθισμένη τακτική των Μουσουλμάνων με την οποία προσπαθούν να καλύψουν το αρχικό”, λέει ο Δρ Jevin.

Πίσω από το σπασμένο επίχρισμα, ανακάλυψε μια Λατινική επιγραφή, χρονολογούμενη από την εποχή των Σταυροφόρων, και η οποία περιείχε τα ονόματα του Ιακώβ και του Αβραάμ. Ήταν φανερό πως οι Χριστιανοί εδώ και πολλούς αιώνες θεωρούσαν αυτό το μέρος “άγιο τόπο”. Θα μπορούσε λοιπόν αυτός ο τάφος να είναι πράγματι ο αληθινός τάφος του Αβραάμ;

Λίγα χρόνια νωρίτερα ο Μωσέ Νταγιάν, ο διάσημος στρατηγός, την εποχή που ήταν Υπουργός Άμυνας, κάνοντας ερασιτεχνικά αρχαιολογικές έρευνες, έψαξε γι’ αυτό το μέρος. Μετά τον Πόλεμο των Έξη Ημερών, αυτός και ο δωδεκάχρονος γιος του κατέβηκαν, κρεμασμένοι με σχοινί, μέσα από το πολύ στενό άνοιγμα φάρδους 30 εκ. μέσα στον ταφικό θάλαμο, ο οποίος απείχε 20 εκ. από το φραγμένο άνοιγμα στο δάπεδο του Γιτσχάκ Χωλλ. Μέτρησαν τον ταφικό θάλαμο αλλά δεν βρήκαν καθόλου οστά. Τώρα, ο Δρ. Jevin στεκόταν στον ίδιο υπόγειο θάλαμο. Ήταν έτοιμος να διακόψει την έρευνά του όταν σκόνταψε πάνω σε μια πλάκα στο δάπεδο. Υποψιαζόμενος ότι υπήρχε μια τρύπα κάτω από την πλάκα, την σήκωσε, και πράγματι βρήκε μια τρύπα από την οποία άρχιζε ένα πολύ στενό τούνελž στη συνέχεια σύρθηκε μέσα από το στενό τούνελ. Και βρέθηκε σε ένα δωμάτιο 3,5 x 4,0 μ. από το οποίο άρχιζε ένα πέρασμα που οδηγούσε σε ένα δεύτερο μικρότερο θάλαμο σχήματος οβάλ. Τότε θυμήθηκε ότι στο Ταλμούδ ήταν γραμμένο πως ο τάφος του Αβραάμ ήταν μια διπλή σπηλιά, και ότι το όνομα “Μαχπελά” σημαίνει ακριβώς “διπλή σπηλιά”.

Έτσι ο Δρ Jevin υπήρξε ο πρώτος Εβραίος που ανακάλυψε τον τάφο των πατριαρχών του Αβραάμ, Ισαάκ, και Ιακώβ ¾ τρία πατώματα κάτω από τον βόρειο ταφικό θάλαμο. Σε ένα κοντινό θάλαμο μέσα στη σπηλιά, είχαν θαφτεί οι γυναίκες των πατριαρχών, η Σάρα, η Ρεβέκκα και η Λεία.

Μέσα στην αμήχανη σιωπή του τάφου, ο Δρ. Jevin κύτταζε τριγύρω του με δέος και βρήκε θραύσματα πήλινων αγγείων που χρονολογούνταν από τον καιρό των αρχαίων ισραηλιτών, ίσως και από την εποχή του Αβραάμ – χειροτεχνήματα ηλικίας 4.000 χρόνων. Βρήκε κομμάτια μιας λάμπας και επίσης μια άθικτη κανάτα κρασιούž θα μπορούσε να είναι η κανάτα του κρασιού με το οποίο οι μοναχοί είχαν πλύνει τα οστά του Αβραάμ, το 1119 μ.Χ., όπως αναφέρουν παλιά χρονικά;

Το αρχαιολογικό αυτό εύρημα αποδεικνύει ότι το Μαχπελά είναι ένας Ιουδαϊκός τόπος ταφής και ότι επί εκατοντάδες χρόνια πριν από τον Μωάμεθ αποτελούσε έναν ιερό τόπο για τους Εβραίους. Τώρα οι Παλαιστίνιοι ισχυρίζονται ότι “οι Εβραίοι είναι ξένοι στη Χεβρών”. Επίσης, όταν οι Μουσουλμάνοι κατάφεραν να εξαφανίσουν κάθε σχεδόν ιουδαϊκό ίχνος από τους θαλάμους αυτούς, μόνον ο πραγματικός ταφικός θάλαμος παρέμεινε Ιουδαϊκός. Το πέρασμα που υπήρχε και οδηγούσε στο τούνελ κατεύθυνε προς έναν υπόγειο λαβύρινθο, ίσως μία νεκρόπολη της εποχής του Ηρώδη.

Οι Μουσουλμάνοι πλαστογράφησαν τους Ιουδαϊκούς ιερούς τόπους, μετατρέποντάς τους σε “πανάρχαιους” Μουσουλμανικούς ιερούς τόπους. Στο Ιουδαϊκό Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ έκαναν τον τρίτο ιερό τους τόπο (μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα) το τέμενος του Αλ-Ακτσά, και τώρα συνεχίζουν μετατρέποντας τους σταύλους του Σολομώντα σε τζαμί. Ταυτόχρονα διαμαρτύρονται για το ότι η Ιερουσαλήμ γίνεται πολύ “Ιουδαϊκή”(!)

Και μίλησε (ο Αβραάμ) προς αυτούς λέγοντας, αν ευαρεστείτε η ψυχή σας να θάψω τον νεκρό μου (τη Σάρρα) … μεσιτέψτε για χάρη μου στον Εφρών και ας μου δώσει τη σπηλιά του Μαχοελάχ…. σε πλήρη τιμή ας μου τη δώσει, για κτήμα τάφου. … και είπε προς τον Εφρών, ενώ άκουγε όλος ο λαός του τόπου, … θα σου δώσω το αργύριο του αγρού, πάρε το από μένα, και θα θάψω τον νεκρό μου εκεί. Ο Δε Εφρών αποκρίθηκε προς τον Αβραάμ,… γη τετρακοσίων σίκλων αργυρίου, τι είναι μεταξύ εμένα και σένα; … και ζύγισε ο Αβραάμ το αργύριο στον Εφρών, το οποίο είχε πει μπροστά στους γιους του Χετ, τετρακόσιους σίκλους αργυρίου, δεκτού μεταξύ εμπόρων. Και ο αγρός του Εφρών, ο οποίος ήταν στο Μαχπελάχ,…, ο αγρός και η σπηλιά μέσα σ’ αυτόν και όλα τα δέντρα μέσα στον  αγρό και σε όλα τα όρια του γύρω, ασφαλίστηκαν στον Αβραάμ για κτήμα, μπροστά στους γιους του Χετ … και μετά από αυτά έθαψε ο Αβραάμ Σάρρα τη γυναίκα του στη σπηλιά του Μαχπελάχ, μπροστά στη Μαμβρή αυτή είναι η Χεβρών στη γη Χαναάν.” (Γενεση 23:8-20).

Το σημαντικό είναι ότι ο Αβραάμ απόκτησε τον τόπο ταφής πληρώνοντας την πλήρη τιμή, το οποίο σήμαινε κάτω από το νόμο ότι αυτός και οι απόγονοί του αγόρασαν τα νομικά δικαιώματα σ’ αυτή τη γη. Η επιστολή Αρμάνα δηλώνει αυτό 1400 πριν από τον Χριστό και ακόμα και σήμερα μια τέτοια πράξη αποτελεί νομικό έθιμο στον τόπο εκείνο. Ο Αβραάμ απέρριψε όλες τις προσφορές του Εφρών να θάψει τους νεκρούς του σε τάφους των Χετταίων, επειδή έτσι δεν θα αποκτούσε μόνιμα δικαιώματα στη γη. Ο Αβραάμ στάθηκε στο γεγονός ότι το συμβόλαιο ανέφερε ότι είχε αποκτήσει το σπήλαιο και τα δέντρα που το περιέβαλλαν και ότι σύμφωνα και με το νόμο της εποχής και το σημερινό νόμο θα είχε δικαίωμα να θερίζει από αυτή την περιοχή.

Στην Αγία Γραφή το Μαχπελά αναφέρεται τρεις φορέςž αυτή είναι η σπηλιά που κράτησε το μυστικό της επί 4.000 χρόνια ως ο τόπος ταφής των Εβραίων Πατριαρχών. Ο Δρ. Jevin ήταν ο πρώτος που έφερε το μυστικό αυτό στο φως.

Προτού ο βασιλιάς Δαβίδ κατακτήσει την Ιερουσαλήμ, βασίλεψε επί επτά χρόνια στη Χεβρών. Περί τα τέλη του 1 π.Χ., ο Ηρώδης έβαλε τεχνίτες, που διακοσμούσαν το δεύτερο Ναό, να κατασκευάσουν ένα ιερό κτίριο μήκους 60 μ. και πλάτους 32 μ., το οποίο θεωρούνταν άγιος τόπος μέχρι σήμερα. Όποιος δει την κατασκευή πάνω από την τοποθεσία της σπηλιάς του  Μαχπελά μπορεί να φανταστεί πώς έμοιαζαν και οι αρχαίοι εξωτερικοί τοίχοι της Ιερουσαλήμž η Χεβρών και η Ιερουσαλήμ είναι στην ίδια κατηγορία.

Οι Βυζαντινοί Χριστιανοί επικάλυψαν μέρος της Ιουδαϊκής κατασκευής και έκαναν έναν ναό. Οι τοποθεσίες των τάφων των Πατριαρχών έγιναν από εκείνη την εποχή και μετά ιερός τόπος για Ιουδαίους και Χριστιανούς. Ένας αυτόπτης μάρτυρας από τον 6ο αι., ο Αντώνιος ο Μάρτυρας, είπε, “Ιουδαίοι και Χριστιανοί εισέρχονταν στους τέσσερις τοίχους από διαφορετικές εισόδους”. Μετά την κατάκτηση των Αγίων Τόπων από τους Μουσουλμάνους, ο Ιουδαϊκός/Χριστιανικός τόπος προσευχής μετασχηματίστηκε σε Μουσουλμανικό.

Τον 12ο αι., οι Σταυροφόροι έκαναν μια εκκλησία στην τοποθεσία, και 150 χρόνια αργότερα οι Μαμελούκοι τη μετέτρεψαν πάλι σε τζαμί και πρόσθεσαν δύο μιναρέδες, διακοσμήσεις στους τοίχους, και μία μαρμάρινη πρόσοψη. Επί 700 χρόνια, από το 1267 μέχρι τις 8 Ιουνίου του 1967, οι Μουσουλμάνοι απαγόρευαν σε Ιουδαίους και Χριστιανούς την είσοδο στο σπήλαιο του Μαχπελά. Στη διάρκεια αυτών των αιώνων, οι Ιουδαίοι μπορούσαν να πλησιάσουν μόνο στα σκαλοπάτια στην ανατολική πλευρά και μόνο μέχρι το έβδομο σκαλοπάτι, όπου έβαζαν χαρτάκια με τις προσευχές τους στις σχισμές των τοίχων, πίσω από τους οποίους βρίσκονταν οκτώ ταφικοί θάλαμοι, ένα γεγονός που δεν γνώριζαν και το οποίο ανακαλύφθηκε τώρα. Έτσι τα ρεύματα του αέρα από τις σχισμές των τοίχων μετέφεραν  τις προσευχές τους με τα αιτήματά τους κατευθείαν μέσα στην αγκαλιά του Αβραάμ.

Περί τις αρχές του αιώνα, οι αρχαιολόγοι Aly Bey, L.H. Vincent, J.H.Mackay και Pierotti έκαναν πιο λεπτομερείς μετρήσεις της τοποθεσίας, αλλά μόνο ο Δρ. Jevin μπήκε τελικά στους πραγματικούς (και άγνωστο μέχρι τότε) ταφικούς θαλάμους, επειδή η Αρχαιολογική Επιτροπή του είχε αναθέσει να εξετάσει τον μέχρι τότε γνωστό θάλαμο για να καθορίσει αν οι επισκέπτες είχαν προκαλέσει φθορές. Έτσι ανακάλυψε τον τάφο των προγόνων του και απέδειξε ότι αυτό το μέρος ήταν πρωταρχικά ένας ιερός τόπος για τους Ιουδαίους, γεγονός που κρατήθηκε μυστικό τα τελευταία χρόνια για πολιτικούς λόγους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *