Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗ Ή ΣΧΕΤΙΚΗ;

Ο Δυτικός Πολιτισμός σε μια μεγάλη και σε επίπεδα συναγερμού έκταση, έχει -για να χρησιμοποιήσω έναν αποδεκτό πολιτισμικό όρο- εξελιχθεί σε έναν πολιτισμό που δεν πιστεύει τίποτε, αλλά αποδέχεται το κάθετί. Ωραία, η κουλτούρα μας αποδέχεται απλά κάθετί με τον αποκλεισμό των αποκαλούμενων στενόμυαλων, ακραίων και μη ανεκτικών απόψεων του βιβλικού Χριστιανισμού. Ας συζητήσουμε για λίγο την ως τώρα εξέλιξη της κουλτούρας.

Βασικά, η κουλτούρα σε έναν μεγάλο βαθμό, απορρίπτει την ιδέα της απόλυτης αλήθειας. Ο λόγος που αυτό είναι  θεμελιώδες ή βασικό, είναι επειδή εάν η αντίληψη της αλήθειας είναι σχετική, καθώς η δεσπόζουσα τάση της Δυτικής κοινωνίας θεωρεί, τότε οτιδήποτε και καθετί είναι αποδεκτό γιατί το υπόδειγμα για την αλήθεια, για το σωστό και το λάθος, επικίνδυνα εκτρέπεται προς τις προσωπικές απόψεις των ατόμων.

 Ενώ είναι αλήθεια ότι κάθε πρόσωπο έχει μια άποψη, δεν είναι αλήθεια ότι κάθε άποψη θα έπρεπε να γίνεται αποδεκτή σαν αληθινή. Μερικές απόψεις των ανθρώπων είναι ξεκάθαρα λάθος. Μερικές απόψεις δεν είναι εφαρμόσιμες και μερικές είναι σωστές.

  Σήμερα, στην Δυτική κουλτούρα, η δημοφιλής νοοτροπία είναι ότι όλες οι απόψεις είναι έγκυρες και το να λέμε ή σκεφτόμαστε διαφορετικά είναι κάπως μικρόμυαλο, στενόμυαλο, μη ανεκτικό και προσωπικά προσβλητικό. Η κριτική σκέψη σήμερα είναι κοινωνικά απαράδεκτη στις Ηνωμένες Πολιτείες [1], το σπίτι της ελευθερίας.

  Η ιδέα της αλήθειας έχει εξελιχθεί ή για να το θέσουμε καλύτερα, έχει αποεξελιχθεί, και τώρα γίνεται αποδεκτή ως σχετική. Η κριτική σκέψη ωστόσο, που αμφισβητεί τα αμφισβητήσιμα, είναι ένα αγαθό σήμερα. Είναι κάτι που πολύ χρειάζεται για το καλό της κουλτούρας. Πώς θα έπρεπε οι Χριστιανοί να πραγματευτούν με την «υποτίμηση της αλήθειας» για να μοιράζονται αποτελεσματικά το Ευαγγέλιο του Χριστού με την κουλτούρα;

  Για να μοιράζονται το Ευαγγέλιο, είναι σπουδαίο οι Χριστιανοί να αναγνωρίσουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα θεωρούν ότι εμείς απλά μιλάμε για τις προσωπικές πεποιθήσεις μας αντί της αλήθειας του Θεού. Οι περισσότεροι άνθρωποι στην κουλτούρα θα ακούσουν προσεκτικά και θα πουν  πράγματα που φαίνονται σαν να υπάρχει κάποια σύνδεση, αλλά σε μια σωρεία περιπτώσεων η νοοτροπία τους είναι «εκείνο είναι αληθινό για σένα, αλλά δεν είναι αληθινό για μένα».

  Καθώς μοιράζεσαι την πίστη , ρώτα τους ανθρώπους εάν πιστεύουν ότι η ιδέα της αλήθειας είναι σχετική ή απόλυτη. Μπορείς να ρωτήσεις αυτούς με αυτές τις γραμμές: «Πιστεύεις ότι μπορείς να γνωρίσεις πράγματα για βέβαια;». Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν γελοία ερώτηση για να πρέπει να ρωτήσεις κάποιο έξυπνο άτομο, αλλά για αποτελεσματική επικοινωνία, είναι μια αναγκαιότητα με τους περισσότερους ανθρώπους.

  Τι εάν απαντήσουν, ότι η αλήθεια δεν είναι απόλυτη, αλλά σχετική; Ρώτα αυτούς εάν είναι απόλυτα σίγουροι ότι η αλήθεια είναι σχετική. ΄Η ρώτα τους εάν αυτοί γνωρίζουν απόλυτα σίγουρα ότι η αλήθεια δεν είναι απόλυτη. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το πρόσωπο θα συλλάβει την φανερή του αυτοαντίφαση στις ερωτήσεις σου επειδή το να ισχυρίζεσαι ότι η αλήθεια είναι σχετική πραγματικά θεμελιώνει το γεγονός ότι η αλήθεια είναι απόλυτη. Επίσης, αυτό θεμελιώνει το γεγονός ότι μπορούμε να γνωρίζουμε πράγματα για βέβαια.

  Γιατί είναι η αντίληψη της αλήθειας τόσο σπουδαίο θέμα για τους Χριστιανούς, ώστε να είναι άγρυπνοι και έτοιμοι να απαντήσουν; Πρώτα απ’ όλα, εάν η αλήθεια υποτεθεί ότι είναι σχετική, στα μάτια του παρατηρητή, τότε η τελική εξουσία για το σωστό και το λάθος μετατοπίζεται από τον Θεό στο άτομο. Όταν η ιδέα της απόλυτης αλήθειας θεμελιωθεί, αυτή εδραιώνει το γεγονός ότι υπάρχει κάποια εξουσία πάνω από τις ατομικές ανθρώπινες υπάρξεις.

  Με άλλα λόγια, η απόλυτη αλήθεια είναι μια απόδειξη για την ύπαρξη του Θεού και ότι τελικά είναι Αυτός που έχει προσδιορίσει την αλήθεια και Αυτός το έχει κάνει ξεκάθαρο στους ανθρώπους διαμέσου του λόγου Του, της Βίβλου. Ακόμη, επειδή μπορεί κανείς να γνωρίσει για βέβαια τα πράγματα και επειδή ο Θεός είναι η υπέρτατη εξουσία για την αλήθεια και επειδή Αυτός έχει κάνει την αλήθεια γνωστή διαμέσου της Βίβλου, εμείς μπορούμε να γνωρίσουμε τα πνευματικά πράγματα για βέβαια επίσης. Ακόμη περισσότερο, οι ανθρώπινες υπάρξεις μπορούν επίσης προσωπικά να γνωρίσουν τον Θεό, την τελική εξουσία και την πηγή της αλήθειας.

  Πώς μπορούμε πνευματικά πράγματα να τα γνωρίσουμε για βέβαια; Ο πρώτος λόγος είναι πως εμείς γνωρίζουμε ότι η αντίληψη της αλήθειας είναι απόλυτη και ότι αυτή έρχεται από μια πηγή ανώτερη από τους ανθρώπους και αφού μπορούμε να γνωρίσουμε εκείνο, γιατί να μην μπορούμε να γνωρίσουμε τα πνευματικά πράγματα για βέβαια;

 Εξετάστε αυτό το παράδειγμα: έχει κάποιος την ανάγκη να διδαχθεί κάποτε για να αμαρτάνει; Ας φέρουμε μια κοντινή ματιά στο σπίτι. Δίδαξες ποτέ τα παιδιά σου να αμαρτάνουν; Εσένα σε δίδαξαν οι γονείς σου να αμαρτάνεις; Η φανερή απάντηση είναι όχι. Αυτό το παράδειγμα ζωγραφίζει μια εικόνα για ένα ζευγάρι πολύ σπουδαίων αντιλήψεων.

  Μια σημαντική αντίληψη από αυτό το μικρό παράδειγμα είναι φανερή: καθένας εκ φύσεως είναι αμαρτωλός. Καμμία ανθρώπινη ύπαρξη δεν είχε ποτέ την ανάγκη να διδαχθεί να αμαρτάνει, επειδή όλες οι ανθρώπινες υπάρξεις είναι γεννημένες με μια φυσική κλίση να αμαρτάνουν. Εχουμε μια αμαρτωλή φύση, η οποία, καθώς η Βίβλος καθαρά διδάσκει, είναι αποτέλεσμα της πρωταρχικής αμαρτίας του Αδάμ και της Εύας. Δεύτερον, αυτό το μικρό παράδειγμα, δείχνει ότι γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι είμαστε όλοι αμαρτωλοί, εξαιτίας του γεγονότος ότι όλοι οι άνθρωποι ζουν την ατυχή αλήθεια της αμαρτωλής μας φύσης.

  Ακόμη περισσότερο, το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι αμαρτωλοί, με ψεγάδια και ατελείς, ανατρέπει την ελπίδα ότι οι άνθρωποι έχουν το δυναμικό κάπως να τελειοποιηθούν ή να θεοποιηθούν καθώς οι Νεοεποχίτες, οι Μορμόνοι, οι Μουσουλμάνοι, οι Ινδουιστές και άλλοι πιστεύουν. Ακόμη, η αντίληψη της αμαρτωλότητας της ανθρωπότητας δείχνει ότι κανένα πρόσωπο, με την δική του δύναμη, δεν αντεπεξήλθε ποτέ σε ένα σύστημα σωτηρίας βασισμένο στα έργα, επειδή ο φανερός στόχος είναι η τελειότητα, μια και εκείνο που χρειάζεται είναι τελικά να ευχαριστήσουν την θεότητα εκείνων των συστημάτων πίστεως.

  Το αποτέλεσμα είναι μια ζωή απογοήτευσης και εκείνοι που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στα κριτήρια που απαιτούνται από συστήματα πίστεως βασισμένα στα έργα, γνωρίζουν ότι θα αποτύχουν σύντομα και ξανά και συχνά μεταχειρίζονται από εκείνους που διδάσκουν το σύστημα έργων.

  Παρόμοια, το αποτέλεσμα του να πιστεύεις το ψέμα ότι η ιδέα της αλήθειας είναι σχετική, προκύπτει σε απογοήτευση ανασφάλειας επειδή τώρα το άτομο είναι το κριτήριο και τίποτε δεν είναι βέβαιο. Βλέπεις, η αλήθεια πραγματικά σε ελευθερώνει. Παρόμοια, τα ψέματα δένουν τους ανθρώπους.

  Ο Ιησούς είπε ότι Αυτός είναι ο δρόμος, η αλήθεια και η ζωή, και ότι κανένας δεν έρχεται προς τον Πατέρα, παρά μόνο διαμέσου Αυτού (Ιωάννης 14:6). Ο Ιησούς Χριστός είναι η ενσωμάτωση της αλήθειας. Αφού μπορείς να γνωρίσεις Αυτόν, μπορείς να γνωρίσεις την αλήθεια και μπορείς να γνωρίσεις την ελευθερία (Ιωάννης 8:31-32).

Preston Condra

Αντιπρόεδρος των UMI MINISTRIES.

© UMI MINISTRIES, P.O.Box 348, Marlow, Ok 73055-0348 USA.

Τίτλος πρωτότυπου: The “evilution” of Truth. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα  THE EVANGEL-October 2000. Το άρθρο δημοσιεύεται κατόπιν ευγενικής άδειας του κ.Preston Condra.


[1] Σ.Μ.:Ο συγγραφέας είναι Αμερικάνος κι έχει υπόψη του τις ΗΠΑ, αν και οι παρατηρήσεις του εφαρμόζονται και στην χώρα μας, όπως και σε κάθε τμήμα του Δυτικού κόσμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *