Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ- David Wilkerson

Είναι η πίστη σας αδύνατη; Είστε μπερδεμένοι επειδή η πίστη σας δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματική;  Έχετε προσευχηθεί επιμελώς για ένα αίτημα, που να το πιστέψατε με όλη σας την καρδιά και να μην συνέβη; Ακόμα χειρότερα, να συμβεί το ακριβώς αντίθετο από αυτό; Ένα αγαπημένο πρόσωπο δεν θεραπεύθηκε. Η επιθυμία της καρδιάς σας δεν χορηγήθηκε – τουλάχιστον, όχι προς ικανοποίησή σας.. Το θαύμα που χρειάζεστε δεν έχει έρθει ακόμα. Ο χρόνος περνάει, και τα προβλήματα είναι ακόμα εκεί.

Το χειρότερο μέρος από όλα είναι ότι ο Λόγος του Θεού σας δοκιμάζει σε τέτοιους καιρούς. Διαβάζετε όλες τις λαμπρές υποσχέσεις: “Όλα τα πράγματα είναι δυνατά σε όσους πιστεύουν” “Ζητάτε, χωρίς δισταγμό, και θα σας γίνει.” “Όλα τα πράγματα που θα ζητήσετε με πίστη, θα τα έχετε.” Ξεκινάτε να απαιτείτε εκείνες τις υποσχέσεις. Ξέρετε ότι ο Θεός δεν είναι ψεύτης, και δεν θα σας πείραζε με στόχους που δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν. Ακόμα, ενώ προσπαθείτε όπως μπορείτε να πιστεύετε – πραγματικά, αληθινά να πιστεύετε – εσείς συχνά αφήνεστε μπερδεμένοι, επειδή η απάντηση είτε καθυστερεί είτε είναι όχι.

Σύμφωνα με τη θεολογία μερικών, υπάρχουν μόνο δύο λόγοι για τους οποίους δεν πήρατε ό,τι ζητήσατε. Είτε η πίστη σας είναι ελαττωματική ή υπάρχει αμαρτία στη ζωή σας.

Σας κάνουν να πιστεύετε ότι ο Θεός έπρεπε να σας αρνηθεί την απάντησή Του, έως ότου βελτιωθεί η πίστη σας αρκετά για να τον ικανοποιήσει. Είτε η ποιότητα είτε η ποσότητα της πίστης σας δεν έφθασε τα κριτήρια του Θεού για την απαντημένη προσευχή. Σας κάνουν να πιστεύετε ότι ο Θεός υποχρεώνεται από το Λόγο του να απαντήσει σε κάθε αίτημα – τη στιγμή που φθάνετε στο κατάλληλο αποκορύφωμα της πίστης. Αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση από το λεξιλόγιό σας οποιωνδήποτε αρνητικών σκέψεων, λέξεων, ή ομολογιών. Βλέπετε, δεν τολμάτε να προσβάλετε το Θεό. Μπορεί να ήταν σχεδόν έτοιμος να χορηγήσει την επιθυμία σας – αλλά, τσάφ! Κάνατε μια αρνητική ομολογία. Είπατε τις λάθος λέξεις, έτσι ο Θεός να τα παίρνει όλα πίσω! Τώρα το έχετε – τώρα όχι!

Φίλοι μου, εκείνο το είδος θεολογίας είναι ανόητο, και αυτό είναι ένα ράπισμα στο πρόσωπο ενός ευφυή, Ουράνιου Πατέρα που μας αγαπάει. Όπου πηγαίνω σήμερα, συναντώ Χριστιανούς που ζουν στο φόβο του να πουν το λανθασμένο πράγμα και με αυτόν τον τρόπο να μπλοκάρουν τη ροή των ευλογιών – σαν ο Θεός να κρέμεται σε κάθε λέξη που τα παιδιά του λένε, τριγύρω, έτοιμος να τιμωρήσει καθέναν που μιλά εκτός γραμμής.

Συναντώ Χριστιανούς σε όλο το έθνος μας  των οποίων η πίστη ναυάγησε επειδή είναι απογοητευμένοι και πληγωμένοι. Ήρθαν επάνω σε μια διδασκαλία “πίστης” που τους έκανε να πιστεύσουν ότι το να πάρουν κάθε επιθυμία της καρδιάς τους, εξαρτάται απλά από το να δεχτούν τις σωστές φόρμουλες. Προκλήθηκαν να ριχτούν με ορμή στο Θεό για ευημερία, για να τελειοποιήσουν την υγεία, και ο,τιδήποτε άλλο τα μυαλά τους θα μπορούσαν να συλλάβουν. “Συλλάβετε, κατόπιν πιστεύσετε,” λένε. Ενθαρρύνθηκαν να διαγράψουν από τη σκέψη τους όλες τις σκέψεις για παθήματα, πόνο, φτώχεια – ή οτιδήποτε αρνητικό. Παρασύρθηκαν από τις μαρτυρίες εκείνων γύρω τους που έπαιρναν νέα αυτοκίνητα, σπίτια, εργασίες, γούνινα παλτά , διαμαντένια δαχτυλίδια – οτιδήποτε οι καρδιές τους επιθύμησαν – όλα μέσω της θετικής πίστης.

Αλλά όταν κανένα από αυτά τα πράγματα δεν συνέβη σε αυτούς – όταν, αντί της ευημερίας, άρχισαν να μαζεύονται οι λογαριασμοί  – όταν, αντί της θεραπείας, ήρθε ένας καιρός δοκιμασίας, δάκρυα, θλίψη, και όλα – κατέληξαν συγκεχυμένοι! Τι συνέβη; Λειτούργησε για το διδάσκαλο. Λειτούργησε για τον ευαγγελιστή. Αυτός ευημερεί. Παίρνει οτιδήποτε θέλει – ακριβώς όταν το θέλει. Κατόπιν έρχονται οι ερωτήσεις, “Λειτουργεί για άλλους , γιατί όχι για μένα;” “Τι κάνω λάθος; Πρέπει να είναι σε μένα η πίστη μου αδύνατη, ατελής. Πρέπει να υπάρχει μια μυστική αμαρτία που εμποδίζει την απάντηση.”

Επιτρέψτε μου να μοιραστώ με σας μερικές πολύ θεραπευτικές σκέψεις για την πίστη και την αγάπη. Πιστεύω ότι ο Θεός κάνει θαύματα σε απάντηση της προσευχής της πίστης. Πιστεύω κάθε υπόσχεση στο Λόγο του Θεού όπως είναι! Αλλά, μέσω πολλών παθημάτων και δακρύων, έχω ανακαλύψει κάτι θαυμάσιο για τον τρόπο που ο Θεός εργάζεται. Αυτό που είστε έτοιμοι να διαβάσετε πρέπει να σας βοηθήσει να ανανεώσετε την εμπιστοσύνη σας στον Κύριο και να σας απαλλάξει από τη δουλεία της προσπάθειας να «μετρήσει» η πίστη σας.

Μάθημα ένα: Ο Θεός δεν παρακινείται να ενεργήσει για μας ως αποτέλεσμα της πίστης μας μόνο. Ο Θεός είναι αγάπη, και αυτή είναι ό,τι τον παρακινεί για να ενεργήσει.

Υποθέστε ότι ο γιος μου Greg πιάνεται σε μια παγίδα αρκούδων στο δάσος κοντά στο σπίτι μας. Ακούω αυτήν την κραυγή για τη βοήθεια. Είναι πληγωμένος, αιμορραγεί, και με καλεί με όλη του την δύναμη.

Σαν πατέρας του, σταματώ πρώτα για να αναλύσω την ποιότητα της πίστης του; Αναρωτιέμαι την ερώτηση, “απορώ εάν ο Greg πιστεύει ότι θα του απαντήσω ; Έχει αρκετή πίστη σε μένα ότι θα πάω να τον σώσω;”

Όχι! Χίλιες φορές όχι! Τρέχω στην πλευρά του αγοριού μου – καμία ερώτηση δεν υποβάλλεται – καμία πίστη δεν λαβαίνεται υπόψη – επειδή παρακινούμαι από την αγάπη ενός πατέρα για ένα πληγωμένο παιδί. Η πίστη του δεν με παρακινεί. Δεν κάνει απολύτως τίποτα. Είναι απλά η αγάπη μου για αυτόν.

Ποιο είδος γήίνου πατέρα θα άφηνε ένα πληγωμένο παιδί να αιμορραγεί σε μερικά δέντρα απλά επειδή το παιδί δεν εξέφρασε κάποια πίστη σε αυτόν; Και ο Θεός δεν θα αφήσει ποτέ κανένα από τα παιδιά του να υποφέρει μόνο. Δεν θα κλείσει ποτέ το αυτί του στην κραυγή τους – απλά επειδή η πίστη τους σε Αυτόν είναι αδύναμη.

Αν εμείς χάσουμε την πίστη μας, Αυτός μένει πάντα πιστός στις υποσχέσεις Του και θα μας βοηθήσει, γιατί δεν μπορεί να αρνηθεί τον εαυτό του” (Β Τιμόθεον 2:13, Λόγος Ζωντανός).

Η πίστη μου, η πίστη σας, κάθε πίστη – πρέπει να στηρίζεται στην αγάπη, την καλωσύνη και το ενδιαφέρον του Ουράνιου Πατέρα μας. Έχουμε εντολή να καυχιόμαστε στην αγάπη και την αιώνια καλωσύνη του Πατέρα μας.

Αλλά όποιος θέλει να καυχάται, να καυχάται επειδή είναι ικανός να με γνωρίζει και να ξέρει, ότι εγώ, ο Κύριος, ενεργώ με αγάπη, δικαιοσύνη, και αξιοπιστία πάνω στη γη. Αυτά με ευχαριστούν...» (Ιερεμίας 9:23 , Νέα Μετάφραση Βίβλου Βιβλ.Εταιρίας-ΝΜΒ).

Ο Θεός έτσι αγαπάει τα παιδιά του, ώστε ακούει προτού να καλέσουν, όπως μια μητέρα που προσδοκά την κραυγή του μωρού της. Γι’ αυτό ο Δαβίδ προσευχήθηκε, «Χάρη στην ευσπλαχνία σου άκουσε, Κύριε τη φωνή μου, σύμφωνα με τη κρίση σου δώσε μου τη ζωή» (Ψαλμός 119:149, ΝΜΒ).

Με αγαπά και έρχεται να με σώσει όταν η πίστη μου είναι αδύνατη, όταν δεν αξίζω οποιαδήποτε απάντηση από Αυτόν, όλα λόγω της τρυφερότητας και της καλωσύνης Του.

Συμπόνια νιώθει ο Κύριος κι αγάπη έχει μεγάλη. Είναι πολύ ανεχτικός και μ’ έλεος πολύ. Δεν ψάχνει νά’ βρει αφορμές για δίκες και για κρίσεις, μηδέ κρατάει άσβεστο για πάντα το θυμό… ” (Ψαλμός 103:8,9, Λόγος Ζωντανός).

Η μεγαλύτερη ειρήνη έχει πλημμυρίσει τη ζωή μου διότι είμαι πεπεισμένος ότι ο Θεός με αγαπά. Τόσο πολύ, ώστε Αυτός θα έρθει να με σώσει και θα κάνει αυτό που είναι σωστό σε κάθε κατάσταση της ζωής μου. Αδύνατη πίστη ή όχι, Αυτός με αγαπά ακόμα και τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει εκείνη την αγάπη.

Μάθημα δύο: Μια σωστή ομολογία δεν είναι εγγύηση μιας απάντησης – 
μια λανθασμένη ομολογία μόνο δεν εμποδίζει μια απάντηση!

Η σύζυγος του Ιώβ ομολόγησε την χειρότερη ομολογία στον κόσμο. Είπε στον Ιώβ, “Καταράσου τον Θεό και πέθανε!” Ακόμα, παρά το ότι είπε αυτή την κουβέντα, συμμετείχε στις ίδιες ευλογίες του πιστού συζύγου της.

Ένας θεολόγος ρωτήθηκε, “γιατί ο Θεός δεν πήρε τη σύζυγό του, δεδομένου ότι πήρε όλα τα άλλα από τον Ιώβ;” Διαβάστε σχεδόν οποιοδήποτε σχολιολόγιο και θα ανιχνεύσετε εκείνο το ίδιο είδος έλλειψης σεβασμού για τη σύζυγο του Ιώβ. Αλλά πρόσφατα είχα μια νέα εκτίμηση για εκείνη την βασανισμένη γυναίκα. Σκέφτομαι ότι είμαστε πάρα πολύ σκληροί σε αυτήν. Τελικά, εκείνα τα δέκα παιδιά που σκοτώθηκαν ήταν δικά της, επίσης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η γυναίκα κλονίστηκε στην πίστη της. Ο διάβολος δεν ήταν ενάντια σε αυτήν,  κι όμως υπέφερε τόσο πολύ ή περισσότερο από τον Ιώβ. Μια γυναίκα υποφέρει συνήθως περισσότερο από έναν άνδρα για το θάνατο των παιδιών. Είχε την επιπλέον θλίψη να βλέπει το σύζυγό της να πεθαίνει αργά εξαιτίας της ελεφαντίασης, μια θανατηφόρα ασθένεια.

Η σύζυγος του Ιώβ είχε σταθεί σε πάνω από δέκα φέρετρα – όλα σε μια σειρά. Όχι άλλα εγγόνια. Όχι άλλες διακοπές μαζί με την οικογένεια. Η μόνη οικογένεια που της έμεινε τώρα ήταν ο Ιώβ, και, αυτός επίσης, πέθαινε. Η ελεφαντίαση περιγράφεται ως ασθένεια που προκαλεί έντονη θερμότητα, κάψιμο, πρήξιμο από τα έλκη, και καρκινώδεις πληγές που καλύπτουν το δέρμα, και μοιάζει με το δέρμα ενός ελέφαντα. Η ασθένεια σταδιακά χειροτερεύει και έχει επιπτώσεις στα γεννητικά όργανα. Αυτό σήμαινε ότι ο Ιώβ δεν θα μπορούσε να έχει άλλα παιδιά, όσο θα ήταν άρρωστος. Η σύζυγός του δεν θα μπορούσε να προσμένει ακόμη και να αναθρέψει μια νέα οικογένεια. Τι απελπισία πρέπει να είχε έρθει πάνω σε αυτήν. Είμαι βέβαιος ότι έχασε κάθε   ελπίδα. Έπρεπε να ήταν έξαλλη με τον Θεό. Δεν δικαιολογώ ό,τι είπε, και σκέφτομαι ότι είναι τραγικό ότι δεν παραδόθηκε στην αγάπη του Θεού και δεν διατήρησε την πίστη της. Αλλά μπορώ να καταλάβω το είδος της θλίψης και του πόνου που την κλόνισε έτσι. Μπορώ να καταλάβω πώς, στην ανθρώπινη θλίψη της, δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί ό,τι συνέβαινε. Όλα ό,τι γνώριζε, τα είχε χάσει. Σκέφτηκε ότι δεν υπήρχε  τίποτα που να της απομένει για να ζήσει πια. Και γιΆαυτό πρότεινε στον Ιώβ να διαπράξει αυτοκτονία και να εγκαταλείψει την πίστη του στο Θεό.

Ο Θεός κράτησε μνησικακία ενάντιά της; Αφότου τα προβλήματα πέρασαν, και ο Ιώβ  θεραπεύθηκε, ο Θεός μήπως κράτησε τη λανθασμένη ομολογία της ενάντιά της; Μήπως στέρησε  οποιαδήποτε ευλογία από αυτήν λόγω του πολύ ανθρώπινου ξεσπάσματος φόβου της; Όχι! Ο Θεός ευλόγησε εκείνη την κυρία! Πιστεύω ότι ο Θεός την κατάλαβε. Ήξερε ότι δεν εννοούσε ό,τι είπε! Κοίταξε πέρα από την αδυναμία της και είδε την κραυγή της καρδιάς της και την ευλόγησε παρά τον εαυτό της.

«Αν ψάξεις Κύριε, να βρείς δικές μας ανομίες, ποιος θα μπορέσει να σταθεί μπροστά σου σαν αθώος; Όμως εσύ τους συχωράς όλους αυτούς τους φταίχτες, κι αυτό για να σε σέβουνται και για να σε φοβούνται» (Ψαλμός 130:3,4, Λόγος Ζωντανός).

«Γι’ αυτό και δεν τιμώρησε τις αμαρτίες κείνες, που κάμαμε εναντίο του…και όπως ο πατέρας τους πονάει τα παιδιά του, έτσι σπλαχνίζετ’ ο Θεός αυτούς που τον τιμούν… και δεν ξεχνάει πως χώμα είμαστε...” (Ψαλμός 103:10, 13-14 Λόγος Ζωντανός).

«Ακούσατε για την υπομονή του Ιώβ και γνωρίζετε ποιό τέλος του επιφύλαξε ο Κύριος, γιατί ο Κύριος είναι γεμάτος ευσπλαχνία και έλεος…» (Ιάκωβος 5:11, ΝΜΒ).

«Σπλαχνίζεται φτωχούς και αδυνάτους και τη ζωή των φτωχών σώζει» (Ψαλμός 72:13,ΝΜΒ).

Δεν καταδικάζεστε ποτέ από τα πράγματα που είπατε βιαστικά ή από φόβο. Υπηρετούμε έναν Πατέρα που συγχωρεί και ξεχνά κάθε αμφισβήτηση ή φοβισμένο λόγο που ειπώθηκε με απελπισία. Να είστε τίμιοι με το Θεό. Η σύζυγος του Ιώβ ήταν. Μην το πλαστογραφείτε. Εάν δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί οι προσευχές σας δεν απαντιούνται, ή γιατί πρέπει να υποφέρετε, εάν η καρδιά σας είναι γεμάτη ερωτήσεις, φόβους, και σύγχυση, πείτε το στο Θεό! Εξωτερικεύστε τα ενδότερα συναισθήματά σας, αρνητικά ή όχι. Ο Πατέρας μας θα σας αφήσει να τα φωνάξετε όλα έξω, ακούοντας υπομονετικά τα παράπονα και τους φόβους σας, και ούτε μιά φορά Αυτός δεν θα σας καταδικάσει για αυτό.

Όλο αυτό που χρειάζεστε είναι να στραφείτε σε Αυτόν με αγάπη και να φωνάξετε, “Τώρα Κύριε, θεράπευσε την απιστία μου. Διώξε τους φόβους μου και τη σύγχυσή μου. Φανέρωσέ μου την αγάπη Σου, τώρα που την χρειάζομαι έτσι. Βοήθησέ με να παραδοθώ.” Ο Θεός που υπηρετώ δεν κρατά καμία μνησικακία.

Μάθημα τρία: Εάν έχετε ομολογήσει και εγκαταλείψει τις αμαρτίες σας
δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εμποδίσουν το έργο του Θεού στη ζωή σας.

Ακούω ότι ειπώθηκε, “Έχετε αμαρτία στη ζωή σας, επομένως ο Θεός κρύβεται από σας.” Τι έξυπνο σατανικό εργαλείο για να κρατήσει τους ανθρώπους του Θεού στο φόβο και τη δουλεία! Και εκπληκτικά, πλήθη αγαπητών παιδιών του Θεού έχουν πειστεί ότι ο Θεός είναι είτε κακός με αυτούς, και κρύβεται από αυτούς, είτε εμποδίζει τουλάχιστον τις απαντήσεις στην προσευχή – λόγω της αμαρτίας.

Η Βίβλος δεν λέει, “Οι αμαρτίες σας σάς έχουν χωρίσει από το Θεό, και τον έχουν αναγκάσει να κρύψει το πρόσωπό του από σας“; Ναι! Στην Παλαιά Διαθήκη, πριν από το σταυρό, πριν από το χύσιμο του αίματος του Χριστού για την δωρεάν συγχώρηση όλων των αμαρτιών του κόσμου.

Πώς μπορεί ο Θεός να κρύβεται από τις αμαρτίες που πληρώθηκαν ήδη από το αίμα του Υιού Του; Και, εάν κάποιος αμαρτήσει , ο Χριστός ο συνήγορός μας, θα συγχωρήσει όλες εκείνες τις αμαρτίες και θα τον καθαρίσει από κάθε αδικία.

Εάν έχετε ομολογήσει αληθινά τις αμαρτίες του χθες, είναι συγχωρημένες, κάτω από το αίμα, και δεν υπολογίζονται πλέον ενάντια σε σας!

Για το Χριστιανό του οποίου οι αμαρτίες σβήστηκαν, οι απαντήσεις που καθυστερούν, τα παθήματα, οι δοκιμασίες, και οι δοκιμές είναι συνήθως το αποτέλεσμα της αγαπητικής παιδαγωγίας και όχι αμαρτία. Η Βίβλος λέει,

«Όποιος λυπάται το ραβδί του, το  γιο του δεν τον αγαπάει, μα κείνος που τον αγαπάει ζητάει να τον διορθώσει…» (Παροιμίες 13:24,ΝΜΒ).

«Φαίνεται πως ξεχάσατε κείνη τη συμβουλή που δίνει ο Θεός στα παιδιά του: Παιδί μου, μην καταφρονάς τη ράβδο του Κυρίου, μην απογοητεύεσαι σαν σε παιδεύει κείνος. Μοιάζει γονιό που τιμωράει το γιο που αγαπάει και μαστιγώνει αυτός το γιο που αγαπάει περίσσια.

 Κάνετε υπομονή, όταν σας μαθαίνει ο Θεός να υπακούτε, γιατί τότε φέρνεται σαν πατέρας που αγαπάει τα παιδιά του. Μήπως υπάρχει κανένα παιδί, που δεν του τις έβρεξε ο γονιός του; Μα αν δεν νιώσατε ποτέ το πατρικό του το ραβδί –που όλοι το δοκιμάσαμε- τότε θα πει πως είστε νόθοι κι όχι τα δικά του τα παιδιά. Κι αφού δείχναμε σεβασμό στους επίγειους γονιούς μας –παρόλο που μας τιμωρούσαν- δε χρωστάμε, άραγε, να υποταχτούμε προθυμότερα στον Ουράνιο Πατέρα μας, για ν’ αρχίσουμε να ζούμε πραγματικά;

Οι γονιοί μας εδώ στη γη, μας τιμωρούσαν για λίγα χρόνια, όπως το νόμιζαν σωστό. Μα ο Θεός το κάνει αυτό για το καλό μας: Για  να πάρουμε μέρος στην αγιοσύνη του. Καμιά παιδεία δε φέρνει στην αρχή χαρά. Μόνο τη θλίψη. Όμως αργότερα, εκείνοι που απόχτησαν τη πείρα της δοκιμασίας, χαίρονται την ειρηνική ανταμοιβή μιας δικαιωμένης ζωής.

Γι’ αυτό, τεντώστε με δύναμη τα αδύναμα χέρια σας και τα παράλυτα γόνατά σας!» (Εβραίους 12:5-12, Λόγος Ζωντανός).

Ακούω τους ανθρώπους να λένε σήμερα, “Ναι, ο Κύριος παιδαγωγεί και διορθώνει. Αλλά όχι μέσω των παθημάτων ή του πόνου. Ο Θεός δεν θα το έκανε αυτό. Η κατάλληλη πίστη δεν θα το επέτρεπε.”

Η αλήθεια είναι, φίλοι μου – όλοι , κατά το διάβα της ιστορίας, μέχρι σήμερα, οι ευσεβείς άνθρωποι έχουν υποφέρει και ακόμη και τώρα υποφέρουν. Αν το αρνηθεί κανείς αυτό, θα αρνηθεί την αλήθεια. Ο Παύλος μιλάει για τα παθήματα των πρώτων Χριστιανών. Θα τους κατηγορήσουμε ότι δεν είχαν πίστη;

Η αλήθεια είναι ότι μερικοί από τους αγιότερους ανθρώπους που ζουν σήμερα πάσχουν από  καρκίνο, έλκη, ρευματισμούς, προβλήματα καρδιάς, κ.λπ., κ.λπ….Λυπάμαι όταν ακούω οι άνθρωποι να λένε, “Δεν έπρεπε να είναι άρρωστοι. Η πίστη τους ήταν αδύνατη.”

Κανένας από αυτούς τους αγίους που έχουν υποφέρει δεν θα αντάλλασσε τη θέση του με εκείνους που δεν έχουν υποφέρει. Ω, η αύξηση, τα βάθη της αγάπης του Θεού που ανακαλύπτονται, οι αληθινές αξίες και οι εκ νέου ρυθμισμένες προτεραιότητες είναι αυτά που έχουν προκύψει από τα παθήματα. Εκείνοι που δεν έχουν υποφέρει με τον Χριστό είναι ρηχοί, εγω-κεντρικοί, και στερούνται την συμπόνια που προέρχεται μόνο όταν συναντήσουν τον Κύριο στη μέση κάποιου φλογερού καμινιού δοκιμασίας. Υπάρχει επίσης ένα απαράδεκτο είδος υπεροψίας γύρω από ανθρώπους που δεν έχουν υποφέρει ποτέ.

Κάποτε αρνιόμουν να δεχτώ τον όρο, “επιλεγμένος να υποφέρει.” Έτρεμα την ιδέα ότι ο Θεός επέτρεπε σε μερικούς να υποφέρουν περισσότερο από άλλους, για να τους βοηθήσει να έρθουν  σε μια βαθύτερη γνώση του Εαυτού Του. Αλλά τότε κοίταξα σε εκείνους που υποφέρουν – και συχνά είναι τα πιό πιστά, έμπιστα, και με περισσότερη αγάπη  από όλα τα παιδιά του Θεού. Αληθινά, είναι σκεύη εκλογής.

Ξέρω ότι μερικοί θα προσβληθούν από αυτό που μόλις είπα. Και αυτό είναι επειδή έχουμε απομακρυνθεί τόσο μακριά από τις πραγματικότητες του Ευαγγελίου του Χριστού. Είμαστε τόσο κακομαθημένοι, τόσο παραχαϊδεμένοι, ώστε ξεχνάμε ότι η κλήση του Χριστού είναι στον ξεχωρισμό, στις δοκιμασίες, ναι – και ακόμη και στα παθήματα. Απόδειξη; Ναι! Υπάρχει πολλή απόδειξη!

«Πήγαινε, του λέει ο Κύριος, γιατί αυτόν [τον Παύλο] εγώ τον διάλεξα για να τον χρησιμοποιήσω ως όργανο που θα με κάνει γνωστό στα έθνη…Κι εγώ θα του δείξω πόσα θα πρέπει να πάθει για χάρη του ονόματός μου» (Πράξεις 9:15, 16 ΝΜΒ).

«[Ο Μωυσής]… προτίμησε να υποφέρει μαζί με το λαό του Θεού, παρά να απολαμβάνει την πρόσκαιρη αμαρτωλή ζωή. Θεώρησε μεγαλύτερο πλούτο από τους θησαυρούς της Αιγύπτου τον εξευτελισμό, σαν εκείνον που υπέφερε ο Χριστός…» (Εβραίους 11:25-26 ΝΜΒ).

«Γιατί σ’ εσάς δόθηκε το χάρισμα, όχι μόνο να πιστεύετε στο Χριστό, αλλά και να υποφέρετε γι’ αυτόν» (Φιλιππησίους 1:29 ΝΜΒ).

Εδώ είναι τα συμπεράσματά μου:

1.    Εάν δεν μπορείτε να δώσετε στο Θεό την τέλεια πίστη, δώστε Του την τέλεια αγάπη. «Η τέλεια αγάπη διώχνει το φόβο

Όχι τέλεια πίστη – αλλά τέλεια αγάπη. Η τέλεια αγάπη είναι η ανάπαυση που ο Θεός έχει για τον λαό του. Αυτός μας θέλει να αναπαυόμαστε στην αγάπη του, εμπιστευόμενοι ότι παρά την ανεπαρκή πίστη μας Αυτός θα έρχεται πάντα να μας βοηθάει όπως ο πατέρας σε ένα πληγωμένο παιδί.

Σταμάτα να αξιολογείς ή να βαθμολογείς την πίστη σου. Αρκετά προσπάθησες να μετρήσεις την πίστη. Η Αγία Γραφή λέει,

«Θα μείνουν τελικά για πάντα αυτά τα τρία: η πίστη, η ελπίδα, και η αγάπη. Και απ’ αυτά, το πιο σπουδαίο είναι η αγάπη…Να επιδιώκετε λοιπόν την αγάπη» (Α΄ Κορινθίους 13:13, 14:1).

Εάν πρόκειται “να ειδικευτείτε” σε τίποτα – κάντε το στην αγάπη. Η Αγία Γραφή λέει, «πίστις δι’ αγάπης ενεργουμένη» (Γαλ. 5:6).  Χωρίς αγάπη, όλη η πίστη είναι μάταιη.

2.           Εάν ο Θεός δεν απαντά σε κάποιες από τις προσευχές μας, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι Αυτός έχει κάποιο σοβαρό αιώνιο λόγο για να κάνει έτσι. Μπορεί να συνοψιστεί σε αυτό: Ο Θεός έχει όλη τη δύναμη και μπορεί να κάνει τα πάντα. Τίποτα δεν είναι αδύνατο σε Αυτόν. Έχει υποσχεθεί να απαντάει σε κάθε προσευχή που γίνεται στο όνομα του Χριστού. Έτσι πρέπει να ζητάμε, με πλήρη βεβαιότητα πίστεως – αναμένοντας μια απάντηση. Αλλά εάν ο Θεός καθυστερήσει εκείνη την απάντηση ή επιλέξει μια άλλη πορεία για μας – Αυτός πρέπει να έχει έναν ισχυρό καλό λόγο για όλο αυτό. Και πρέπει να πιστέψουμε ότι ο,τιδήποτε ο Θεός επιτρέπει στις ζωές μας – αυτό μια ημέρα θα λειτουργήσει για το καλό μας. «Είμαστε βέβαιοι ότι, αν αγαπά κανείς το Θεό, ο Θεός κάνει τα πάντα να συντελούν στο καλό του. Αυτό ισχύει για όσους κάλεσε ο Θεός σύμφωνα με το λυτρωτικό του σχέδιο» (Ρωμαίους 8:28). Ο Ουράνιος Πατέρας μας ξέρει ακριβώς όπου πηγαίνουμε, τι χρειαζόμαστε, και θα μας δώσει ό,τι είναι καλύτερο – στον κατάλληλο χρόνο του Αγίου Πνεύματος. «Αφού, λοιπόν, εσείς, παρ’ όλο που είστε αμαρτωλοί, ξέρετε να δίνετε στα παιδιά σας καλά πράγματα, πολύ περισσότερο ο ουράνιος Πατέρας σας θα δώσει αγαθά σ’ όσους του τα ζητούν» (Ματθαίος 7:11).
Ζούμε κάτω από τη σκιά του Παντοδυνάμου προφυλασσόμενοι από τον Θεό που είναι πιο πάνω απ’ όλους τους θεούς. Διακηρύττω, ότι μόνο Αυτός είναι το καταφύγιό μου, η θέση ασφάλειάς μου, ο Θεός μου, και τον εμπιστεύομαι. Γιατί σας σώζει από κάθε παγίδα, και σας προστατεύει από τη μοιραία μάστιγα. Θα σας προστατεύσει με τα φτερά του! Αυτά θα σας προφυλάξουν.
Οι πιστές υποσχέσεις του είναι η πανοπλία σας . Τώρα δεν χρειάζεται να φοβάστε το σκοτάδι άλλο, ούτε να φοβάστε τους κινδύνους της ημέρας, ούτε να φοβάστε τις πληγές του σκοταδιού, ούτε τις καταστροφές το πρωί… Γιατί ο Κύριος λέει, «Αυτός μ’ έχει αγαπήσει γι’ αυτό κι εγώ τη λύτρωση θα του χαρίζω πάντα, θα τονε βάζω στα ψηλά, γιατί με ξέρει αυτός. Θα με καλεί στην προσευχή, κι εγώ θα τον ακούω κι όταν τον βρίσκει συμφορά, εγώ θά’ μαι μαζί, να τον γλιτώνω απ’ το κακό και δόξα θα του δίνω. Κι η τελική ανταμοιβή; Θα’ χει μακριά ζωή, για να του δείξω πως εγώ είμαι Θεός που σώζει» (Ψαλμός 91:1-6, 14-16 Λόγος Ζωντανός).

Μεταφράστηκε κατόπιν αδείας από World Challenge, P. O. Box 260, Lindale, TX 75771, USA.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *