ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΙΩΒ

“Ο Θεός βροντά θαυμαστά με τη φωνή Του, κάνει μεγαλεία και δεν εννοούμε”  (Ιωβ 37:5)

Στο βιβλίο του Ιωβ αφθονούν οι μαρτυρίες πως αυτό είναι εμπνευσμένο από τον Θεό καθώς ο αναγνώστης θεωρεί τα ακόλουθα αποσπάσματα από το βιβλίο αυτό της Αγίας Γραφής ως επιστημονική γνώση και όχι ως απλές ποιητικές αλληγορίες.


1. Αστρονομία

Στη διάρκεια της ζωής του Ιωβ (15ος αι. π.Χ.) οι σύγχρονοί του πίστευαν διάφορα πράγματα για τη θέση του πλανήτη μας στο διάστημα. Τα περισσότερα από αυτά τα πιστεύω θεωρούσαν τη γη ως επίπεδη και εδραζόμενη πάνω σε ένα αντικείμενο, ζώο ή πρόσωποž ωστόσο στο Ιωβ 26:7 δηλώνεται : “Αυτός (ο Θεός) εκτείνει τον βορρά στο κενό, και κρεμάει τη γη πάνω στο μηδέν (τίποτα)”. Ο Βορράς εδώ περιγράφει τον Βόρειο Πόλο ως το σημείο αναφοράς της θέσης του πλανήτη και ότι η γη υφίσταται στο κενό, σε κενό διάστημα,  αυτό είναι ένα αστρονομικό γεγονός άγνωστο στους ανθρώπους της εποχής του Ιώβ, γνωστό όμως σε Εκείνον που μπορούσε να δει τη γη από το διάστημα.

Οι όροι “ανατολή του ήλιου” και “δύση του ήλιου” προέρχονται από την αρχαία θεώρηση ότι ο ήλιος περιστρέφεται γύρω από τη Γη. Η περιστροφή της Γης δεν καθορίστηκε επιστημονικά παρά πολλούς αιώνες μετά τον Ιωβ. Ωστόσο η κίνηση της Γης παρομοιάζεται όμορφα με τη διεργασία της χρήσης μίας σφραγίδας για την αποτύπωση μίας επιγραφής πάνω στον πηλό (Ιωβ 38:13,14 “… η γη … στρέφεται σαν πηλός που σφραγίζεται” ).

Η χρήση ραδιοτηλεσκοπίων για να ακούμε τους ήχους των άστρων είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό της σύγχρονης αστρονομίας. Κανένας άλλος παρά ο Δημιουργός δεν θα μπορούσε να γνωρίζει στα αρχαία χρόνια ότι τα άστρα παράγουν ηχητικά σήματα, όπως αυτά περιγράφονται στο Ιωβ 38:7 “… τα άστρα της αυγής έψαλλαν μαζί …”


2. Μετεωρολογία

Ο συγγραφέας του βιβλίου του Ιωβ είχε γνώσεις των καιρικών νόμων και των ατμοσφαιρικών πιέσεων όταν έγραφε: “Για να ζυγίζει (ο Θεός) το βάρος των ανέμων, και να σταθμίζει τα ύδατα με μέτρο. Όταν έκανε νόμο για τη βροχή και οδό για την αστραπή της βροντής” (Ιωβ 28:25,26. Το βάρος των ανέμων είναι η ατμοσφαιρική πίεση και η οδός της αστραπής είναι η πορεία που ακολουθεί η ηλεκτρική εκκένωση, μία όχι τυχαία πορεία αλλά καθοριζόμενη από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των νεφών.

3. Φυσική

Συλλογιστείτε τη φράση στο Ιωβ 28:25 “να ζυγίζει το βάρος των ανέμων”: η κοινή λογική των ημερών του Ιωβ δεν μπορούσε να αποκαλύψει ότι ο αέρας έχει βάρος και πίεση. Οι επιστημονικές παρατηρήσεις αυτού του φυσικού φαινομένου στη διάρκεια του 18ου αιώνα οδήγησαν στις μετέπειτα ανακαλύψεις όπως οι απορροφητικοί σωλήνες, τα λάστιχα πεπιεσμένου αέρα, και τα αερόστατα.

            Ο Θεός έδωσε στον συγγραφέα του βιβλίου του Ιωβ την ιδέα ότι η αστραπή έχει ομιλία: “Μπορείς να αποστείλεις αστραπές, ώστε να βγουν και να πουν προς εσένα, ‘Ιδού εμείς’;” (38:35).

            Αυτή θα ήταν μία ανόητη πρόταση εκτός κι αν κάποιος γνωρίζει ότι η αστραπή είναι ηλεκτρισμός και η σύγχρονη επιστήμη, η οποία πραγματοποιεί τις επικοινωνίες μέσω ηλεκτρικών σημάτων, βασίζεται ακριβώς πάνω σ’ αυτή την αρχή: τη μετατροπής των ηχητικών κυμάτων σε ηλεκτρικά και αντίστροφα, των ηλεκτρικών κυμάτων σε ηχητικά.


4. Υδρολογία

               Διαβάστε αυτήν την ποιητική, αλλά ακριβή, περιγραφή του κύκλου του νερού (Ιωβ 36:27-30): “Όταν (ο Θεός) τραβάει επάνω τις σταγόνες του νερού, αυτές ρίχνουν βροχή από τους ατμούς τους, την οποία (βροχή) ρίχνουν τα σύννεφα, και άφθονα σταλάζουν πάνω στον άνθρωπο. Μπορεί  κάποιος να καταλάβει την εξάπλωση των νεφελών…; Ιδού απλώνει το φως Του και σκεπάζει τους πυθμένες της θάλασσας”

Αυτή η περίπλοκη διαδικασία ήταν άγνωστη στην ανθρώπινη κατανόηση την εποχή του Ιωβ. Ο κύκλος του νερού περιγράφεται από τον ίδιο τον Θεό.

Η αλμυρή σύνθεση του ωκεάνιου νερού ήταν πολύ γνωστή, αλλά αυτό που δεν ήταν γνωστό ήταν η ύπαρξη πηγών γλυκού νερού που συναντώνται σε μεγάλα ωκεάνια βάθη. Ο Θεός περιγράφει αυτές τις πηγές: “Έχεις εισέλθει στις πηγές της θάλασσας;” (38:16).


5. Παλαιοντολογία

            Η συμβατική επιστημονική σκέψη λέει ότι οι δεινόσαυροι και οι άνθρωποι χωρίζονται μεταξύ τους με εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης. Αυτοί που επιλέγουν να πιστέψουν αυτή την ιδέα θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την περιγραφή που το βιβλίο του Ιωβ δίνει για δύο γιγάντια ζώα γνωστά ως “βεεμώθ” και “λεβιάθαν”.

            Ο βεεμώθ συνήθως θεωρείτο ο ιπποπόταμος. Περιγράφεται στο 40ό κεφάλαιο του Ιωβ ότι τρώει “τρώει χόρτο όπως το βόδι”, “η δύναμή του είναι στους γοφούς του”, “η ισχύς του στους μυες της κοιλιάς του”, “τα οστά του είναι χάλκινοι σωλήνες … σαν μοχλοί σιδήρου”, “πλαγιάζει κάτω από τα σκιερά δέντρα, κάτω από τη σκέπη των καλαμιών και στους βάλτους”. Λεπτομέρειες σαν κι αυτές θα μπορούσαν να περιγράφουν τον ιπποπόταμο αλλά όταν ο συγγραφέας δίνει περιγραφές όπως ότι “υψώνει την ουρά του σαν κέδρο”, και ότι “αν πλημμυρίσει ποταμός δεν σπεύδει να φύγει” παίρνουμε την εικόνα ενός τελείως διαφορετικού ζώου. Ο βεεμώθ είναι ένα ζώο παρόμοιο με τον βραγχιόσαυρο.

            Ένα ακόμα πιο εκπληκτικό πλάσμα είναι ο λεβιάθαν, που δεν θα μπορούσε να είναι ο κροκόδειλος, όπως πολλοί υποθέτουν, αλλά μάλλον ένα ζώο πολύ πιο μεγάλο και άγριο. Περιγράφεται ως πολύ δυνατό για να μπορέσουν να το αιχμαλωτίσουν, πολύ άγριο για να το δαμάσουν, πολύ σκληρό για να το διαπεράσει ξίφος ή ακόντιο. Το ζώο αυτό μοιάζει στην περιγραφή με ένα σαρκοβόρο δεινόσαυρο του τύπου του τυραννόσαυρου. Η περιγραφή του Λεβιάθαν που μπορεί να βγάζει φωτιά (41:18-21) δεν θα πρέπει να απορρίπτεται ως απλή φαντασία. Τα απολιθώματα όλων των δεινοσαύρων δεν μπορούν να μας πουν πολλά για τις φυσικές τους ικανότητες.Πολλοί δεινόσαυροι όπως ο παρασαυρόλοφος έχουν μεγάλους ρινικούς αγωγούς, που κάνουν τους παλαιοντολόγους να προβληματίζονται για το ποιο σκοπό εξυπηρετούσαν. Ίσως να ήταν χημικοί θάλαμοι όπου παραγόταν καυτό φλέγμα. Αυτή η ικανότητα δεν πρέπει να μας φαίνεται τόσο απίθανη γιατί ακόμα και σήμερα υπάρχει ένα εκπληκτικό είδος ζώου, το βομβαρδιστικό σκαθάρι, το οποίο εκτοξεύει στους εχθρούς του ένα καυτό χημικό υγρό. Και επίσης ας έχουμε υπόψη μας ότι σχεδόν όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί από την Ευρώπη ως την Κίνα είχαν ιστορίες για μεγάλα ερπετά που μπορούσαν να εκπνέουν φωτιά.

            Αυτές οι περιγραφές του βεεμώθ και του λεβιάθαν είναι ακριβείς περιγραφές πραγματικών ζώων. Αν ο συγγραφέας του Ιωβ περιέγραφε μυθολογικά θηρία δεν θα τα κατέτασσε μαζί στις περιγραφές για άλλα πραγματικά ζώα, όπως λιοντάρια, τράγους, παγώνια, άλογα, αετούς, κ.α. (38:39, 39:1,13,19,27).

            Αυτές είναι μερικές μόνον από τις επιστημονικές αρχές που υπάρχουν στο βιβλίο του Ιωβ, και οι οποίες αποτελούν μαρτυρία ότι αυτό το βιβλίο είναι εμπνευσμένο από τον Δημιουργό.

Ωστόσο, όσο συναρπαστικά κι αν είναι αυτά τα γεγονότα, τα επιστημονικά σημεία δεν είναι το θέμα του Ιωβ. Όταν ο Θεός υπαγόρευσε το κείμενο της βιογραφίας του Ιωβ ο σκοπός Του ήταν να περιγράψει τα ατυχή γεγονότα που μπορεί να συμβούν όταν ένας άνθρωπος αφιερώνει τη ζωή του στον Κύριο. Ο άνθρωπος αυτός αποτελεί χαρά και καύχηση για τον Θεό, αλλά επίσης και στόχο για τον Πονηρό. Το μάθημα που πρέπει να πάρουμε είναι ότι ο Παντοδύναμος Δημιουργός φροντίζει και ανησυχεί, προστατεύει και αγαπάει σαν Πατέρας τους αφιερωμένους δούλους Του.                                                    

Ron Doak 

Μετάφραση Μανώλη Καλομοίρη άρθρου από το Pulpit Help, Oct. 1997

One thought on “ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΙΩΒ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *