ΕΝΝΕΑ ΠΑΡΑ ΕΝΑΣ ΔΙΑΝΟΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ

-ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ-

Σε προηγούμενο σημείωμά μου, με τίτλο «9+1 στοχαστές μιλούν για το Θεό», είχα παρουσιάσει τις απόψεις 10 σοφών που αποκάλυπταν την πίστη τους στο Θεό, καταθέτοντας ο καθένας την δική του ομολογία και, θεωρώντας το ζήτημα της ύπαρξης Θεού, από διαφορετική οπτική γωνία ο καθένας.

Επανέρχομαι στο ίδιο φλέγον ζήτημα, το κατ’ εξοχήν αναζητητικό θέμα της ανθρώπινης διάνοιας, παρουσιάζοντας μερικές πρόσθετες απόψεις από κάποιους άλλους διανοητές. Κι αυτοί τοποθετούν ένα μικρό λιθαράκι στο όλο θέμα και το φωτίζουν με το δικό τους τρόπο.

Νομίζω, ότι αξίζει τον κόπο να τις παρακολουθήσει κανείς, μια και όπως είχαμε ήδη επισημάνει, οι ανθρωπολόγοι θεωρούν τη θρησκεία, την επιθυμία δηλ. προσέγγισης του θείου από τον άνθρωπο, ως εγγεγραμμένη στα γονίδιά μας (Ιβάρ Λίσνερ, Ε. Ουίλσον κ. άλλ.). Και τόσο παλιά, όσο ο ίδιος ο άνθρωπος. “Η προδιάθεση για θρησκευτική πίστη αποτελεί την πλέον περίπλοκη και ισχυρή δύναμη στον ανθρώπινο νου και κατά πάσα πιθανότητα είναι ένα αδιάσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης” έγραψε ο Δαρβινιστής κοινωνιολόγος Ε.Ο. Ουίλσον. Η συντριπτική μάλιστα πλειοψηφία των ανθρώπων -όπως παρατήρησαν οι διάσημοι κοσμολόγοι Φρεντ Χόυλ και C. Wickramasinghe (Ουίκραματσίνγκε)- θα ήταν δίκαιο να το πούμε, έχουν αποδεχθεί την άποψη που είναι κοινή σ’ όλες τις θρησκείες: ότι το Σύμπαν και ιδιαίτερα η ζωή, δημιουργήθηκε από ένα “ον” με ακατανόητα μεγαλοποιημένη ευφυΐα”.

Αλλά ας δώσουμε καλύτερα το λόγο στους διανοητές μας.

1) Ο Διάσημος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης (384-322 π.Χ.) αποδεχότανε την ύπαρξη ανώτατου όντος, δημιουργού. Είναι πολύ γνωστές και οι απόψεις του περί Θεού. Τον θεωρούσε ως το πρώτον “κινούν ακίνητον”.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα όμως, ήταν η άποψή του για την οργάνωση και λειτουργία και των επιμέρους στοιχείων, που αποκαλύπτουν σκοπιμότητα. Ο Αριστοτέλης δεχόταν την λεγόμενη τελολογική απόδειξη για την ύπαρξη ανώτατου όντος. Πρέπει να υπάρχει ένα αρχικόν αίτιον έξω από τα επί μέρους όντα -έλεγε-, που δημιουργεί την τάξη και τη συνοχή του κόσμου και οδηγεί σε ορισμένο τέλος και σκοπό. Το αρχικό αυτό αίτιο, είναι ο δημιουργός, ο Θεός. “Χρέος έχουμε να θεωρούμε το Θεό -σαν πνεύμα πανίσχυρο, αθάνατο και τέλειο. Γιατί, αν και αόρατος στα μάτια των ανθρώπων, φανερώνεται με τα έργα του”.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε σε μια περίπτωση: ότι αν καθ’ υπόθεση κάποιος που από μικρή ηλικία ήταν κλεισμένος σε μια σπηλιά, έβγαινε μια μέρα ξαφνικά και αντίκριζε το μεγαλείο της φύσης και τη λειτουργία των ουρανίων σωμάτων για πρώτη φορά, θα πρέπει να οδηγούνταν λογικά, στην αποδοχή ενός ανώτατου όντος. “Λογιείται δη που, ου παντελώς άνευ τέχνης τινός πάντα ταύτα δεδημιούργηται, αλλ’ ην και εστίν, ο του παντός δημιουργός”. Έτσι, κατέληξε, ο μεγάλος αυτός σοφός με βάση την λογική και την παρατήρηση.

2) Την τάξη και την παγκόσμια αρμονία στη φύση επικαλείται ο μεγάλος μαθηματικός και φιλόσοφος Λάιμπνιτς (1646-1716) ως τεκμήρια της ύπαρξης παντοδύναμου και πανάγαθου και παντέλειου όντος. Έλεγε ο Λάιμπνιτς: “Δεν υπάρχει τίποτε τελειότερο από τον Θεό, τίποτε το πιο αξιαγάπητο. Για να τον αγαπήσεις αρκεί να ατενίσεις την τελειότητά Του, πράγμα εύκολο, γιατί μέσα μας βρίσκουμε τις ιδέες Του. Οι τελειότητες του Θεού είναι αυτές (οι ιδιότητες) της ψυχής μας αλλά εκείνος τις κατέχει στον τέλειο βαθμό… Η τάξη, οι αναλογίες, η αρμονία, μάς ενθουσιάζουν· δείγματά τους είναι η ζωγραφική και η μουσική. Ο Θεός… τηρεί πάντα την ακρίβεια των αναλογιών, δημιουργεί την παγκόσμια αρμονία· όλη η ωραιότητα είναι μία έκχυση των ακτίνων του”.

Ο Λάϊμπνιτς υπήρξε ο εφευρέτης του περίφημου τριλήμματος: “εάν ο κόσμος δεν ήταν ο άριστος, τούτο θα προερχόταν εκ του ότι ο Θεός ή δεν γνώριζε, ή δεν ήθελε, ή δεν μπορούσε να τον κατασκευάσει άριστο. Αλλά ο Θεός ως παντογνώστης γνώριζε, ως πανάγαθος ήθελε και ως παντοδύναμος μπορούσε… Άρα ο κόσμος είναι ο άριστος των δυνατών κόσμων”!

3) Το γιατί υπάρχει η τέχνη είναι ένα ερώτημα που απασχόλησε πολλούς, επειδή το φαινόμενο της καλλιτεχνικής δημιουργίας φαίνεται να είναι το πλέον ανεξήγητο φαινόμενο του ανθρώπινου είδους, αν δεν υπάρχει Θεός – δημιουργός, που να τον κατασκεύασε έτσι.

Αυτοί που δεν πιστεύουν σε Θεό – δημιουργό αλλά ότι ο άνθρωπος προήλθε όπως διδάσκει ο δαρβινισμός ή ο νεο-δαρβινισμός από κατώτερα όντα μέσω φυσικής επιλογής, έχουν να αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητες δυσκολίες όπως τις επεσήμανε ο σύγχρονος ψυχίατρος Καρλ Στερν.

“Μέσα από τη φυσική επιλογή προέκυψε τελικά ένα ον που είναι ικανό να διαλέξει την αγάπη από το μίσος… να γράφει ποιήματα σαν το Δάντη, να συνθέσει μουσική σαν το Μότσαρτ, να ζωγραφίζει σαν το Λεονάρντο ντα Βίντσι; Φυσικά μια τέτοια ιδέα έχει πολύ σχέση με ορισμένες πλευρές της σχιζοφρενικής σκέψης”.

Η τέχνη δεν έχει να κάνει με την επιβίωση του ανθρώπου και ο άνθρωπος είναι το μόνο πλάσμα στον πλανήτη προικισμένο με αυτήν την ικανότητα – συμπλήρωσε ο ίδιος.

4) Πως θα πρέπει να εννοήσουμε το θείον και ποια είναι τα όρια της δικής μας γνώσης σε σχέση με την δική του παγγνωσία; Είναι ένα ερώτημα που απασχόλησε τη διάνοια του μεγάλου Γερμανού φυσικού Μαξ Πλανκ (βραβείο Νόμπελ φυσικής 1918) ιδρυτή της θεωρίας των κβάντα. Ο Πλανκ που ήταν ευσεβής άνθρωπος κατέληξε στα εξής ενδιαφέροντα συμπεράσματα: Ο άνθρωπος παρά τη συσσώρευση γνώσεων, αδυνατεί να προβλέπει τα μέλλοντα. Αυτά, μόνον “ένα ιδεώδες πνεύμα είναι σε θέση να τα επισκοπεί επάνω σε όλους τους φυσικούς παράγοντες και έχει την ικανότητα να γνωρίζει και να μπορεί να προβλέπει όλα τα φυσικά φαινόμενα. Αυτό το ιδεώδες πνεύμα, δεν πρέπει να το ταυτίζουμε με τον εαυτό μας, αλλά οφείλουμε να υποτασσόμαστε σ’ Αυτό και να το πιστεύουμε. Επιστημονικά η ύπαρξη του Θεού ούτε αποδεικνύεται ούτε απορρίπτεται, αλλά από την παραδοχή της υπάρξεώς του πρακτικά πηγάζει η πραγματοποίηση αυστηρής ετεραρχίας σε όλα τα γεγονότα του φυσικού και πνευματικού κόσμου”. Για τον Πλανκ θρησκεία και επιστήμη δεν είναι ανταγωνίστριες αλλά η μία θέτει στην αρχή την πίστη προς τον Θεό και η άλλη στο τέλος της όλης σκέψης. Για τον πιστό -έλεγε ο Πλάνκ-, ο Θεός είναι ένα δώρο, ένα πρωταρχικό δώρο.

5) Το πολύπλοκο του φαινομένου της ζωής, και την αδυνατότητα τού να προήλθε η ζωή τυχαίως, από μία “σούπα μορίων αρχέγονη”, οδήγησε τον Φρεντ Χόυλ διάσημο σύγχρονο κοσμολόγο, στην αποδοχή μιας νοήμονος υπέρτατης διάνοιας. Επισημαίνοντας το πόσο μεγάλες, -ουσιαστικά ανυπέρβλητες- είναι οι δυσκολίες για την αποδοχή της ιδέας ότι η ζωή δημιουργήθηκε με καθαρά μηχανιστικό τρόπο, ο Χόυλ τόνισε ότι η θεωρία της “χημικής εξέλιξης” της ζωής και της εξέλιξης της ζωής σε προοδευτικά ανώτερα επίπεδα εντελώς με τυχαίες διαδικασίες, είναι ένας ανήσυχος “συνδυασμός δόγματος και ευσεβών πόθων… Κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: “Η εναλλακτική λύση στη συναρμολόγηση της ζωής με τυχαίες και αλόγιστες διαδικασίες, είναι η συναρμολόγηση με την παρέμβαση κάποιου είδους κοσμικής νοημοσύνης”. ΄Η όπως το έθεσε σε μια άλλη περίπτωση “θα φαινόταν ορθότερο να υποθέσουμε ότι η ζωή προήλθε από μια ηθελημένη πράξη που προϋποθέτει νοημοσύνη”.

6) Τις σταθερές θεμελιώδεις δυνάμεις της φύσης (ηλεκτρομαγνητισμό, βαρύτητα, ισχυρή πυρηνική δύναμη, ασθενή πυρηνική δύναμη) και τον τρόπο και τη σημασία της λειτουργίας τους για την ύπαρξη του σύμπαντος, θεωρεί ο διάσημος σύγχρονος φυσικός Πωλ Ντέηβις (γνωστός στην Ελλάδα από το βιβλίο του «ο Θεός και μοντέρνα φυσική») ως σοβαρή ένδειξη ότι το σύμπαν δεν προήλθε τυχαίως αλλά είναι προϊόν ευφυούς νοημοσύνης. “Αν ο συμπαντικός νόμος του τετραγώνου της βαρύτητας παρέκκλινε έστω και ελαφρά θα προκαλούσε κοσμική καταστροφή. Ακόμα και η πιο ελάχιστη αλλαγή στη σχετική ισχύ των βαρυτικών και ηλεκτρομαγνητικών δυνάμεων, θα έκανε άστρα σαν τον ήλιο να μεταβληθούν σε γαλάζιους γίγαντες ή κατακόκκινους νάνους. Παντού γύρω μας βλέπουμε ενδείξεις ότι η φύση είναι απόλυτα σωστή”. Συνεχίζοντας κατέληξε: “Φαίνεται ότι δε μπορούμε παρά να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύμπαν έχει κατά κάποιο τρόπο “προτιμηθεί”, επιλεχτεί μέσα από τον τεράστιο αριθμό καταστάσεων που ήταν διαθέσιμες… Και αν αυτή η υπερβολικά απίθανη κατάσταση επιλέχτηκε, τότε σίγουρα θα έπρεπε να υπάρχει ένας επιλογέας ή σχεδιαστής… Το φυσικό σύμπαν συγκροτήθηκε από μια ευφυΐα εκπληκτική”.

7) Την εξάρτηση του ανθρώπου από τον Θεό βλέπει ο διάσημος Αμερικανός ψυχίατρος Ρόλλο Μέη ως αναγκαία για την ψυχική ισορροπία του ανθρώπου καθώς και τη σημασία της θρησκείας, για ένα βαθύτερο νόημα ζωής. Γράφει: “… μπροστά στη μεγαλειότητα του σύμπαντος και των σκοπών του Θεού σχετικά μ’ αυτό, το άτομο θα έχει αποκτήσει την αίσθηση της μικρότητάς του και της ασημαντότητάς του. …Θα αναγνωρίζει χωρίς συναισθηματισμούς την εξάρτησή του από τον Θεό.

Η αληθινή θρησκεία, δηλ. μια θεμελιώδης επιβεβαίωση του νοήματος της ζωής, είναι κάτι χωρίς το οποίο καμιά ανθρώπινη ύπαρξη δεν μπορεί να έχει υγιή προσωπικότητα… Έχω συγκλονιστεί από το γεγονός ότι ουσιαστικά, όλοι οι γνήσιοι αθεϊστές που έχω γνωρίσει παρουσιάζουν σαφείς νευρωτικές τάσεις”.

8) Η εμπιστοσύνη στην “τάξη της φύσης” έκανε τον Ρώσο Χημικό Ντιμίτρι Μεντελέγιεφ, να ανακαλύψει το λεγόμενο περιοδικό σύστημα, και να υποστηρίξει, ότι θα πρέπει να υπάρχουν κι άλλα στοιχεία της ύλης εκτός από τα μέχρι τότε (το 1860), 63 γνωστά.

Ήταν τόσο ισχυρή η πεποίθησή του, ότι τα στοιχεία της ύλης δημιουργήθηκαν με εύτακτο τρόπο, ώστε όταν του ζητήθηκαν αποδείξεις απάντησε: “Δεν χρειάζομαι αποδείξεις. Οι νόμοι της φύσης δεν επιδέχονται καμιά εξαίρεση”. Ο Μεντελέγιεφ απόκτησε παγκόσμια φήμη όταν στις αρχές του 20ου αιώνα ανακαλύφτηκαν όλα τα (103) στοιχεία της ύλης, επαληθεύοντας τις προβλέψεις του.

Ο περιοδικός πίνακας του Μεντελέγιεφ με τα ατομικά βάρη, κατέδειξε ότι η δομή της ύλης δεν είναι τυχαία και η προέλευση των στοιχείων της καθόλου συμπτωματική, γεγονός που ενισχύθηκε από μεταγενέστερες έρευνες (Τζ. Τόμσον, Ερν. Ρόδερφορντ).

Η εκπληκτική τάξη και η συμμετρία της ύλης με τα δομικά της στοιχεία (νετρόνια – πρωτόνια – ηλεκτρόνια) αποτελεί σύμφωνα με τον Μεντελέγιεφ και τον νομπελίστα Πωλ Ντιράκ, ένδειξη δημιουργίας από ένα ανώτερο δημιουργό με χρήση προχωρημένων μαθηματικών.

9) Μπορεί να ζήσει επιτυχώς ο άνθρωπος χωρίς Θεό, χωρίς την πίστη σε υπέρτατο όν; Μπορεί ένας επιστήμων να καταλάβει τον κόσμο χωρίς την παραδοχή δημιουργού; Τα ερωτήματα απασχόλησαν τον διάσημο σύγχρονο Γάλλο Ακαδημαϊκό, ζωολόγο Πιέρ – Πώλ – Γκρασσέ γνωστό στην Ελλάδα από το βιβλίο του “Εσύ ο μικρούλης Θεός, 1971” με το οποίο ασκεί δριμεία κριτική στη Δαρβινική θεωρία και στις υλιστικές απόψεις του Ζακ Μονό. Ιδού η αποκαλυπτική του απάντηση: “Ένας κόσμος χωρίς Θεό είναι μωρία. Ο άνθρωπος χωρίς τον Θεό χάνει κάθε σημασία. Ίσως και να μην είναι άνθρωπος πια. Εν πάση περιπτώσει ένας άνθρωπος χωρίς Θεό είναι ελλιπής. Πιστεύω ότι ένας ερευνητής ή επιστήμονας που δεν παραδέχεται το Θεό, δεν έχει καμιά κατανόηση του σύμπαντος. Ο Θεός αποτελεί το μοναδικό κλειδί για την κατανόηση του κόσμου”. Γιατί αυτό; Διότι, “Η φυσική τάξη δεν επινοήθηκε από τον ανθρώπινο νου… Είναι μια πραγματικότητα. Η ζωή είναι ο θρίαμβος της τάξεως… Η ύπαρξη τάξεως προϋποθέτει την ύπαρξη οργανωτικής διάνοιας. Αυτή η διάνοια δεν μπορεί να είναι κανένας άλλος από τον Θεό”. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΤΣΙΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

One thought on “ΕΝΝΕΑ ΠΑΡΑ ΕΝΑΣ ΔΙΑΝΟΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ

  1. Όλα τα περί της αναμφισβητου Οντοτητας του Υψιστου Θεού Δημιουργού είναι σωστές-αυτονοητες ορθολογικες σκέψεις που όλοι οι άνθρωποι,όχι μόνο κάποιοι διανοητές η επιστημονες πρέπει να εννοουν ως έλλογα όντα. Ο Θεός απαιτεί από τα έλλογα δημιουργήματα Του να Τον σέβονται και να Τον τιμούν καθώς είναι φυσικό δίκαιο να τιμάται ο Ουράνιος Πατήρ από τα παιδιά -δημιουργηματα Του.Λεγει η αγία γραφή ότι οι άνθρωποι που δεν τιμούν και δεν αναγνωρίζουν την Προσωπικοτητα- οντότητα του Θεού και μάλιστα την αντικαθιστούν με διάφορες ειδωλοποιησεις …κρίνονται ως αναπολογητοι εν τη ημέρα της κρίσεως των αδικων ανθρώπων. Πρέπει όμως να πούμε ότι μονη η παραδοχή της οντότητας του Θεού δεν σώζει τον ανθρωπο από την ενοχή του καθώς αυτή η γνώση δεν μπορεί να τον απενοχοποιησει από τις πράξεις ανομίας που διαπράττει. Η πίστη που σώζει είναι η παραδοχή ότι ο Ύψιστος Θεός πριν την Δημιουργία είχε έναν μονογενή θεό Υιο τον οποίο ο Θεός έστειλε ως άνθρωπο όμοιο με όλους τους ανθρώπους παρεκτος όμως αμαρτία με σκοπό να εξαγοράσει δια του θανατου τους ανομους και έτσι να τους απαλλάξει από την ενοχή των προγενόμενων αμαρτημάτων τους. Δια της πίστεως στο έργο της θυσίας του Υιού Του Θεού και εννοείται δια της έμπρακτου μετανοίας ήτις ειναι η υπακοή στη Διδασκαλία του Χριστού λογιζεται ο ανθρωπιος δικαιος- δικαιώνεται και εγγράφεται το όνομα του στο βιβλίο της ζωής . Αυτή η εγγραφή ως πνευματικά ζων ανθρωπος τηρείται εφόσον ο άνθρωπος τηρεί τον εαυτό του αμόλυντο εκ του φρονήματος του κόσμου της ανομιας. Εδώ μπορούμε να τονίσουμε ότι το φρόνημα του κόσμου ειδικά του χριστεπωνυμου πλην χριστο-ανυπακουου εθελοθρησκευτικου κόσμου έχει κατασκευάσει στο συστημικό του νου μια είδωλοποιημενη τριαδομορφη εικόνα του Θεου,η οποία είναι βεβαίως μια ψεύτικη απεικόνιση του Θεού …και από την οποία έχει αφαιρεθεί η αυτόνομη ξεχωριστή πραγματική οντότητα του Υιού του Θεού. Έτσι οι πιστεύοντες σε ένα τριπλοπροσωπο ομοούσιο θεό καθίστανται όπως προείπαμε αναπολογητοι γιατί ενώ γνώρισαν ότι ο Θεός δημιούργησε τα πάντα δεν εδοξασαν ως Μοναδικό Θεό αλλά διαστρεβλωσαν την οντότητα Του αλλά και δεν πίστεψαν στον μονογενή Υιό Του ως ιδιαίτερη θεία οντότητα. Χωρίς επίγνωση των δύο θείων Προσωπικοτήτων και του έργου των εν μέσω των ανθρώπων κανείς δεν σώζεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *