ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΗ Ή ΟΧΙ;

Θα εξετάσουμε εν συντομία, την αντίρρηση που έχουν μερικοί χριστιανοί ενάντια στην απολογητική και την χρησιμότητά της.

   Απαντάμε στις αιτιάσεις αυτών των χριστιανών, λέγοντας ότι η απολογητική χρειάζεται πρώτα απ’ όλα για τους ίδιους τους χριστιανούς, που μπορεί να κλονιστεί η πίστη τους από τις διάφορες παραπλανητικές θεωρίες ή ψεύδη που κυκλοφορούν. Και συνεπώς, καθήκον των σωστών χριστιανών ηγετών είναι να προφυλάξουν το ποίμνιό τους από τον κλονισμό της πίστης των μελών τους. Βεβαίως, αν δεν ενδιαφέρονται να το κάνουν αυτό, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των ψευδοδιδασκαλιών (είτε χριστιανικών ή κοσμικών) στη ζωή των συγχριστιανών τους, τότε δεν είναι καλοί ποιμένες.

 Κατά δεύτερο λόγο, η απολογητική χρειάζεται, διότι μπορεί να κερδίσουμε ψυχές για τον Χριστό και την βασιλεία Του από τον κόσμο των μη πιστών. Οι διάφορες θεωρίες απιστίας και δυσφήμησης της χριστιανικής πίστης που κυκλοφορούν, βάζουν διανοητικά εμπόδια στο να αποδεχτεί κανείς το μήνυμα της Αγίας Γραφής και της Εκκλησίας. Ενώ μέσω της απολογητικής, έχουν βοηθηθεί να πιστέψουν ειλικρινείς άπιστοι άνθρωποι στο Ευαγγέλιο και να γίνουν θερμοί χριστιανοί. Αν κάποιος χριστιανός ηγέτης αδιαφορεί για τις ειλικρινείς ψυχές ανθρώπων που είναι παγιδευμένοι στα δίκτυα της απιστίας, οι οποίοι θα μπορούσαν να έρθουν στον Χριστό και την Εκκλησία Του μέσω της απολογητικής, και δεν το κάνει, ασφαλώς δεν είναι καλός Χριστιανός. Εγώ προσωπικά ήρθα στον Χριστό χάρη στην απολογητική, η οποία με βοήθησε να καταρρίψω τα διανοητικά εμπόδια της αθεΐας και της θεώρησης του Χριστιανισμού ως «παραμύθι των παπάδων», ώστε να ανοίξει ο δρόμος να δεχτώ το Ευαγγέλιο για οδηγό στη ζωή μου. Ένας Αμερικάνος άπιστος που πίστεψε στον Χριστό μέσω μίας απολογητικής διακονίας, έγραψε: «Εμείς οι ‘λογικοί τύποι’ είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που χρειαζόμαστε να αγγιχτούμε». Ο απόστολος Παύλος λέει σχετικά: «Έκανα τον εαυτό μου σκλάβο όλων για να κερδίσω όσο το δυνατό πιο πολλούς…Παρόμοια, όταν βρισκόμουν μ’ αυτούς που αγνοούν το Μωσαϊκό νόμο, για να τους κερδίσω ζούσα κι εγώ σαν ξένος προς το νόμο…Με όσους έχουν αδύνατη πίστη, έγινα το ίδιο, για να κερδίσω τους αδύνατους στην πίστη. Για τους πάντες, έγινα τα πάντα, έτσι ώστε με κάθε τρόπο να σώσω μερικούς» (Α΄ Κορινθίους 9:19-23).

   Ενώ βεβαίως η Αγία Γραφή δεν απορρίπτει τα λογικά επιχειρήματα για να πείσει (Εβραίους 3:4, Πράξεις 17:30-31, Α΄ Κορινθίους 15:12-20, Β΄ Πέτρου 1:16-18, Λουκάς 1:1-4, Ματθ.11:2-6), ούτε την απολογητική (Κολ.4:6, Α΄ Πέτρου 3:15). Οι απόστολοι διακηρύττουν: «Ανατρέπουμε ψεύτικους ισχυρισμούς και καθετί που ορθώνεται με αλαζονεία εναντίον της γνώσεως του Θεού» (Β΄ Κορινθίους 10:4-5). Αυτό είναι μέρος της αποστολής της Εκκλησίας και σήμερα.

Μανώλης Καλομοίρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *