ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ Ή ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΑΛΛΟΥ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ;

Του Dr Werner Gitt

Επί δεκαετίες, η υπόθεση σχετικά με την ύπαρξη εξωγήινης ζωής έχει ενισχυθεί από ιστορίες εμφάνισης ιπτάμενων δίσκων και επαφών με εξωγήινους. Η υπόθεση αυτή τώρα ακόμα πιο πολύ τροφοδοτείται από μια πιο σοβαρή πηγή. Τον Αύγουστο του 1996, οι ερευνητές της ΝΑΣΑ ισχυρίστηκαν ότι βρήκαν ενδείξεις για απλή μορφή ζωής σε ένα μετεωρίτη που δήθεν προερχόταν από τον Άρη.

        Από τότε μέχρι σήμερα, αυτή η “απόδειξη” ζωής στην “πέτρα του Άρη” έχει χάσει πολύ από τον αρχικό ενθουσιασμό ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα (1). Παρόλα αυτά, η πέτρα των δύο κιλών που βρέθηκε στην Ανταρκτική έχει ανάψει ένα νέο “πυρετό του Άρη”.

        Στα επόμενα 20 χρόνια, Αμερικανοί, Ευρωπαίοι, Γιαπωνέζοι και Ρώσοι σχεδιάζουν περίπου 20 αποστολές εξερεύνησης του γειτονικού μας πλανήτη, που όταν έρχεται στο πλησιέστερο προς εμάς σημείο της τροχιάς του απέχει περί τα 78 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

        Στο μεταξύ, η πίστη σε εξωγήινα ευφυή όντα συνεχίζει να αυξάνει με ένα σχεδόν θρησκευτικό ζήλο.

Το κύμα των UFO

Ο καθηγητής ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ John E. Mack πρόσφατα προσέλκυσε παγκόσμιο ενδιαφέρον με τη συλλογή του περιπτώσεων ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι έπεσαν θύματα απαγωγής από “εξωγήινους”.

        Υπήρξε επίσης και προβολή ενός φιλμ που ισχυριζόταν ότι έδειχνε τη νεκροψία του πτώματος ενός εξωγήινου που βρέθηκε σε μία υποτιθέμενη συντριβή UFO  στο Ρόσγουελ του Νέου Μεξικού, κοντά στη βάση της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ που βρίσκεται εκεί. Η θαμπή ταινία, την οποία οι περισσότεροι απέρριψαν ως μια προφανή και χοντροκομμένη πλαστογραφία, ήταν παρόλα αυτά ο κύριος πόλος έλξης στο Διεθνές Συνέδριο για UFO του 1995, που έγινε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

        Μετά, φυσικά, υπήρξε και η ταινία για την εισβολή εξωγήινων “Μέρα Ανεξαρτησίας”, η οποία έκανε τόσες εισπράξεις την πρώτη εβδομάδα προβολής της όσες δεν είχε καμία άλλη στην ιστορία του κινηματογράφου.

        Μία πρόσφατη δημοσκόπηση στη Γερμανία αποκάλυψε ότι το 17% του πληθυσμού πιστεύει ότι έχουν γίνει επισκέψεις από εξωγήινα διαστημόπλοια, ενώ το 31% πιστεύει ότι υπάρχει ευφυής ζωή σε άλλους γαλαξίες.

Ποια είναι η άποψη που οι Χριστιανοί θα πρέπει να έχουν για τις περιγραφές UFO;

Η Επιστήμη

1. Ποτέ δεν υπήρξε ούτε μία επαφή με “εξωγήινο”.

        Το 1900, η Γαλλική Ακαδημία Επιστημών πρόσφερε ένα έπαθλο 100.000 φράγκων στον πρώτο που θα είχε κάνει επαφή με εξωγήινο πολιτισμό “αρκεί αυτός να μην ήταν από τον Άρη”, επειδή η Ακαδημία είχε πειστεί ότι η ύπαρξη πολιτισμού στον Άρη ήταν θεμελιωμένο γεγονός!

        Από τότε, ούτε ένα ίχνος από “μικρά πράσινα ανθρωπάκια”, ή από οποιοδήποτε είδος ζωής, δεν έχει βρεθεί σε κανέναν από τους πλανήτες τους οποίους οι έρευνές μας μπόρεσαν να εξερευνήσουν.

        Παρά το γεγονός αυτό, ένας μεγάλος αριθμός αστρονόμων πιστεύουν ότι, αφού η ζωή προήλθε από κάποια εξέλιξη εδώ στη γη, παρόμοια θα έγινε και σε κάποιον άλλο από τα άστρα που υπάρχουν εκεί έξω. Στην Αμερική ερευνητές του SETI (Έρευνα για Εξωγήινη Ευφυή Ζωή) έχουν σαρώσει τους ουρανούς, ψάχνοντας μάταια για ραδιο-σήματα σταλμένα από ευφυή όντα.

2. Οι συνθήκες δημιουργίας ζωής πρέπει  να είναι “απόλυτα ακριβείς”.

        Η ζωή πάνω σε οποιονδήποτε πλανήτη μπορεί να επιβιώσει στην παρουσία ενός πολύ μεγάλου αριθμού αυστηρών προϋποθέσεων. Για παράδειγμα, ένας πλανήτης στον οποίο θα μπορεί να αναπτυχθεί ζωή θα πρέπει να βρίσκεται σε μια απόλυτα σωστή απόσταση από τον ήλιο του, έτσι ώστε να μην είναι ούτε πολύ ζεστός ούτε πολύ κρύος.      

        Αν και κάποιος δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα στο μέλλον να βρεθούν πλανήτες που να πληρούν αυτήν την προϋπόθεση, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κανείς τέτοιος. Ακόμα και τότε όμως, είναι άκρως απίθανο ότι θα εκπλήρωνε τις πολυάριθμες άλλες προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη ζωή. Ακόμα και η ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή είναι τελείως ανεπαρκής, παρά τον ενθουσιασμό που επικρατεί όταν κάτι τέτοιο θεωρείται πιθανό για την επιφάνεια της Ευρώπης, ενός φεγγαριού του Δία.

3. Η ζωή δεν μπορεί να σχηματιστεί  από μόνη της.

        Χωρίς κάποια δημιουργική ώθηση από μία ευφυή πηγή, τα άψυχα χημικά στοιχεία δεν μπορούν από μόνα τους να ενωθούν σε μορφές ζωής (2). Χωρίς την αβάσιμη υπόθεση της Εξέλιξης, η Ουφολογία δεν θα μπορούσε να συναρπάζει τη φαντασία του σημερινού ανθρώπου, ο οποίος διαποτισμένος από τη σκέψη της δημιουργίας ζωής στη γη μέσω μίας τυχαίας διαδικασίας εξέλιξης, μπορεί εύκολα να δεχτεί ότι το ίδιο συνέβη και σε άλλους πλανήτες.

4. Τεράστιες αποστάσεις.

        Ακόμα κι’ αν κάποιος υπέθετε την ύπαρξη ζωής κάπου αλλού στο σύμπαν, μία επίσκεψη εξωγήινων στη γη, τέτοια όπως ισχυρίζονται οι αναφορές θέασης UFO, φαίνεται τελείως αδύνατη να πραγματοποιηθεί πρακτικά. Οι αποστάσεις (και κατά συνέπεια ο χρόνος ταξιδιού) είναι ασύλληπτα τεράστιες.

        Το πλησιέστερο άστρο στη γη (έξω από το πλανητικό μας σύστημα), είναι από τον αστερισμό του Κενταύρου και απέχει 40,7 εκατομμύρια εκατομμυρίων χιλιόμετρα. Οι πτήσεις του διαστημοπλοίου Απόλλωνα χρειάστηκαν τρεις μέρες για να φτάσουν στη Σελήνη. Με την ίδια ταχύτητα κάποιος θα χρειαζόταν 870.000 χρόνια για να φτάσει σ’ αυτό το πλησιέστερο άστρο. Φυσικά, κάποιος θα μπορούσε να επιταχύνει (ειδικά τα μη επανδρωμένα διαστημόπλοια) με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Στην ασύλληπτη ταχύτητα του ενός δεκάτου της ταχύτητας του φωτός, το ταξίδι ακόμη θα διαρκούσε 43 χρόνια. Ωστόσο, θα χρειάζονταν τεράστια ποσά ενέργειας για μία τέτοια ταχύτητα, ενέργειας περίπου ισοδύναμης με την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος του μεγαλύτερου παγκοσμίως σταθμού υδροηλεκτρικής ενέργειας για τέσσερις μέρες.

        Επιπρόσθετα, σε κάθε κυβικό χιλιόμετρο του διαστήματος, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 100.000 σωματίδια σκόνης (αποτελούμενα από πυριτικά υλικά και πάγο) τα οποία ζυγίζουν μόνο ένα δέκατο του γραμμαρίου. Με την πολύ υψηλή ταχύτητα που θα κινείτο ένα διαστημόπλοιο, η σύγκρουση ακόμα και με ένα σωματίδιο από αυτά θα μπορούσε να το καταστρέψει (3). Μπορεί να υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να χτυπήσει ένα τέτοιο σωματίδιο ταξιδεύοντας γραμμικά μέσα σ’ ένα χιλιόμετρο, αλλά στις τεράστιες αποστάσεις που πρέπει να διανυθούν η πιθανότητα γίνεται βεβαιότητα.

Μυστικές βάσεις; Κυβερνητική συγκάλυψη;

Πολλοί ενθουσιώδεις οπαδοί των UFO διαδίδουν τον αστικό μύθο των μυστικών πειραμάτων της αμερικάνικη κυβέρνησης στους εξωγήινους κλπ, μια ιδέα που ενισχύεται από την κινηματογραφική ταινία ΗΜΕΡΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ. Εντούτοις, κάτω από την έμπνευση άθεων όπως του Καρλ Σάγκαν, η αμερικάνικη κυβέρνηση εκατομμύρια δολάρια προσπαθώντας να ακούσει εκεί έξω σήματα ευφυούς εξωγήινης ζωής. Πολλοί άλλοι εξελικτικοί ανθρωπιστές, όπως ο Σάγκαν, πιστεύουν παθιασμένα ότι η ευφυής ζωή έχει εξελιχθεί εκεί έξω από επιπλέον από τη γη και προσπαθούν να βρουν την παραμικρότερη ένδειξη γι αυτό, αλλά μάταια. Εξετάστε τον πρόσφατο παροξυσμό των ΜΜΕ για το φιάσκο της “ζωής στον βράχο του Άρη”. Να υποθέσει κανείς ότι μια πιο συναρπαστική ανακάλυψη θα κρατιόταν μυστική για δεκαετίες, φαίνεται τελείως απίθανο.

Τί λέει η Βίβλος;

1. Η Αγία Γραφή δεν αναφέρει επισκέψεις ή ύπαρξη εξωγήινων

        Η Αγία Γραφή, ο γραπτός Λόγος του Θεού που έχει αποκαλυφθεί στον άνθρωπο, διδάσκει κατ’ αρχήν ότι η ζωή είναι δυνατή μόνο μέσω μίας διαδικασίας δημιουργίας. Ακόμα κι’ αν υπήρχαν και άλλοι γαλαξίες με πλανήτες παρόμοιους με τη Γη, δεν θα μπορούσε να υπάρχει ζωή αν ο Δημιουργός των πάντων δεν την δημιουργούσε. Αν όμως ο Θεός είχε κάνει κάτι τέτοιο, κι’ αν αυτά τα εξωγήινα όντα επρόκειτο να μας επισκεφθούν μία μέρα, τότε σίγουρα αυτό δεν θα ήταν κάτι για το οποίο δεν θα μας πληροφορούσε.

        Ο Θεός μας έχει δώσει πολύ συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το μέλλον, π.χ. η επιστροφή του Ιησού στη γη, καθώς και το τέλος του παρόντος κόσμου. Το σύμπαν σε κάποια μελλοντική στιγμή θα τυλιχθεί όπως ένας κύλινδρος (Ησαΐας 34:4, Αποκάλυψη 6:14). Εάν ο Θεός είχε δημιουργήσει ζωντανά όντα αλλού, αυτό θα κατέστρεφε αυτόματα τα μέρη που κατοικούσαν. Η αμαρτία του πρώτου ανθρώπου, του Αδάμ, είχε ως αποτέλεσμα όλη η δημιουργία να επηρεαστεί από την κατάρα. Έτσι γιατί μια φυλή όντων, όχι από το αμαρτωλό σπέρμα του Αδάμ, θα έπρεπε να πάρει μέρος στη δημιουργία που επηρεάστηκε από την κατάρα και έπειτα να πάρει μέρος στην αποκατάσταση που έφερε ο Χριστός, ο έσχατος Αδάμ; Όλο αυτό θα φαινόταν τελείως παράξενο (4).    

2. Ο σκοπός των άστρων

      Οι λόγοι που δημιουργήθηκαν τα άστρα μας δίνονται σε ορισμένα σημεία της Βίβλου, όχι μόνο στον πολύ γνωστό Ψαλμό 19 (:1 “Οι ουρανοί διηγούνται τη δόξα του Θεού και το στερέωμα αναγγέλλει το έργο των χειρών Του”), αλλά ιδιαίτερα στην διήγηση της Δημιουργίας. Στο Γεν. 1:14 διαβάζουμε: “Και είπε ο Θεός: Aς γίνουν φωστήρες στο στερέωμα του ουρανού, για να διαχωρίζουν την ημέρα από τη νύχτα· και ας είναι για σημεία, και καιρούς, και ημέρες, και χρόνους

        Απ’ αυτό καταλαβαίνουμε ότι τα άστρα έγιναν για την ανθρωπότητα πάνω στη Γη. Προσθέστε σε αυτό την σειρά της δημιουργίας (την πρώτη ημέρα η γη και μόνο τη τέταρτη ημέρα όλα τα αστέρια), και είναι εύκολο να δούμε την ώθηση της βιβλικής μαρτυρίας, ότι ο σκοπός της δημιουργίας μοναδικά επικεντρώνεται σε αυτή τη γη.        

3. Τί συμβαίνει λοιπόν με τα  UFO;

Πως, λοιπόν, κάποιος μπορεί να εξηγήσει το φαινόμενο των UFO και όλο το σχετικό θόρυβο; Στο Γερμανικό περιοδικό “Focus”, πρόσφατα δηλώθηκε ότι το 90% των εμφανίσεων UFO αποδεικνύονται απάτες, αλλά υπάρχει και ένα 10% που δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί” (5). Η απάτη αναφέρεται σε φυσικά φαινόμενα, όπως ουράνια σώματα που αντανακλούν τα φώτα της νύχτας, σύννεφα, μετερεωλογικά μπαλόνια και ανθρώπινες κατασκευές, όπως μικρά αεροσκάφη που λαμποκοπούν απ’ τον ήλιο. Το άρθρο ανάφερε τη δήλωση του κοινωνιολόγου Gerald Eberlein: “η έρευνα έχει δείξει ότι άνθρωποι που δεν συνδέονται με κάποια εκκλησία, αλλά οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι θρησκευόμενοι, πρακτικά είναι επιρρεπείς στην πίστη ότι υπάρχουν εξωγήινοι. Γι’ αυτούς, η Ουφολογία είναι ένα υποκατάστατο της θρησκείας”.(6)

        Η Αγία Γραφή πάει κάπως βαθύτερα σ’ αυτό το θέμα, αναδεικνύοντας μία συμπληρωματική αιτία και αποτέλεσμα (Β΄ Θεσσαλ. 2:9-11): “Αυτού του άνομου (Αντιχρίστου) η έλευση θα είναι σύμφωνα με την ενέργεια του Σατανά με κάθε δύναμη και με σημεία και τέρατα ψεύδους, και με κάθε απάτη αδικίας σ’ αυτούς που χάνονται, επειδή δεν δέχτηκαν την αγάπη προς την αλήθεια για να σωθούν. Και γι’ αυτό στέλνει σ’ αυτούς ο Θεός ενέργεια πλάνης, για να πιστέψουν στο ψέμα”.

        Η Βίβλος δίνει μία περιγραφή της πραγματικότητας όσον αφορά όλα τα ζωντανά όντα. Στον Ουρανό υπάρχουν οι άγγελοι που υπηρετούν το ανθρώπινο γένος πάνω στη Γη.

        Υπάρχει όμως και μία άλλη πραγματικότητα, εκείνη του Διαβόλου και των δαιμόνων. Το Εφεσ. 2:2 μιλάει για “αυτόν που εξουσιάζει τον αέρα”, και του οποίου η βασιλεία είναι πάνω στη Γη.

        Ο Σατανάς έχει το δικό του ρεπερτόριο εξαπάτησης των ανθρώπων, με τη μορφή των διάφορων αποκρυφιστικών πρακτικών και θρησκευτικών τελετουργικών. Θα μπορούσε, πίσω από αυτές τις ανεξήγητες αναφορές, να κρύβεται το έργο του αρχιπλάνου; (7) Οι αναφορές για εμφανίσεις UFO, εξ’ ορισμού είναι νεφελώδεις και όχι εύκολα αναγνωρίσιμες. Οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τον Χριστό συχνά συναρπάζονται από κάθε είδους φαινόμενο που είναι δύσκολο να εξηγηθεί. Οι Χριστιανοί πάντα έχουν υπόψη τους την προειδοποίηση του Ιησού (Ματθ. 24:4) : “Bλέπετε μήπως κάποιος σάς πλανήσει”. Το καλύτερο αντίδοτο για στην εξαπάτηση; Ο Παύλος μας προτρέπει (Β΄ Τιμοθ. 2:15) να μελετάμε τις Γραφές, έτσι ώστε να “ορθοτομούμε τον λόγο τής αλήθειας”.

Μετάφραση -Διασκευή από το Περιοδικό CREATION, Sept-Nov 1997 του άρθρου GOD AND THE EXTRATERRESTRIALS

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. J. D. Sarfati, “Life on Mars?”, Creation Magazine 19 (1): 18-20, December 1996 – February 1997; “Life from Mars?”, CEN Technical Journal 10 (3) 293-296, 1996; Bob Holmes, “Death knell from Martian life”, New Scientist 152 (2061/2): 4, 21-28 December, 1996.

2. Μερικές πρόσφατες κριτικές των θεωριών της εξελικτικής προέλευσης της ζωής  είναι οι ακόλουθες: S. E. Aw, “The Origin of Life: A Critique of Current Scientific Models”, CEN Technical Journal 10 (3) : 300-314, 1996; J. D. Sarfati, “Self-Replicating Enzymes”, CEN Technical Journal 11(1): 4-6, 1997. Μία πολύ αναλυτική εξέταση υπάρχει στο βιβλίο των C.B. Thaxton, W.L.Bradley and R.L. Olsen, “The Mystery of Life’s Origin”, Philosophical Library Inc., New York, 1984.

3. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα να χτυπήσουν ένα σε κάθε γραμμικό χιλιόμετρο που ταξιδεύουν, αλλά πάνω σε τέτοιες απέραντες αποστάσεις, η πιθανότητα προσεγγίζει τη βεβαιότητα.

4. Επιπλέον ο Ιησούς που πεθαίνει για τα εξωγήινα όντα δεν έχει κανένα νόημα, δεδομένου ότι ο Ιησούς έγινε άνθρωπος για να είναι πάντα ο Σωτήρας μας. Ολόκληρος ο σκοπός της δημιουργίας εστιάζεται στο ανθρώπινο γένος στη γη, από το οποίο μερικοί θα είναι η Νύφη του Χριστού καθ’ όλη τη διάρκεια της αιωνιότητας. Ο Χριστός δεν θα έχει πολλές νύφες.

5. Hallo Erdling, “Ufologie”, Focus 45:254, November 6, 1995.(4) Ref. 5, p. 252.

6. Όπως η υποσημείωση 5, σελ. 252

7. William Alnor, ειδικός και βραβευμένος δημοσιογράφος, έχει μελετήσει το φαινόμενο των UFO για πολλά χρόνια. Το βιβλίο του UFOs in the New Age (Baker Book House) τεκμηριώνει τις έρευνές του που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το φαινόμενο των UFO έχει αποκρυφιστική προέλευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *