ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

Πρόεδροι, μονάρχες και δικαστές βάζουν τα χέρια τους πάνω σ’ αυτό όταν ορκίζονται κατά την ανάληψη του αξιώματός τους. Οι μάρτυρες στα δικαστήρια βάζουν το ένα χέρι τους πάνω σ’ αυτό ενώ με το άλλο ορκίζονται να πουν «την αλήθεια και μόνο την αλήθεια».

   Πολλές φορές βρίσκεται πάνω σε επαγγελματικά γραφεία και σε κομοδίνα ξενοδοχείων. Συχνά κατέχει μία αξιοσέβαστη θέση στις βιβλιοθήκες και στα σαλόνια των σπιτιών μας, δίνοντας την εντύπωση ότι το μελετάμε πολύ.

   Οι βιβλιοπώλες το αναφέρουν πάντα στην κορυφή των μπεστ-σέλλερ, με εκατοντάδες εκατομμύρια αντίτυπα να πουλιούνται ή να δίνονται κάθε χρόνο. Έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 2.000 γλώσσες και διαλέκτους.

   Αυτό το βιβλίο είναι φυσικά η Αγία Γραφή.

   Αλλά, αν και είναι τόσο δημοφιλές, πόσοι άνθρωποι δίνουν από το χρόνο τους για να το διαβάσουν;

   Το περασμένο χρόνο μία έρευνα που έγινε από ένα ερευνητικό ινστιτούτο που ειδικεύεται στα θρησκευτικά θέματα, έδειξε ότι μόνο ένας στους τρεις Αμερικανούς διαβάζουν τη Βίβλο τακτικά ή μπορεί να ονομάσει τους συγγραφείς των τεσσάρων Ευαγγελίων (Ματθαίος, Μάρκος, Λουκάς, Ιωάννης). Ούτε οι μισοί απ’ όσους ρωτήθηκαν δεν μπορούσαν να θυμηθούν πέντε από τις Δέκα Εντολές. Οι πιο πολλοί έδειχναν άσχετοι με την Αγία Γραφή.

   Αν και οι πωλήσεις της Βίβλου έχουν αυξηθεί, και δεκάδες καινούργιες εκδόσεις κατακλύζουν τα ράφια θρησκευτικών και κοσμικών βιβλιοπωλείων, έρευνες σαν την παραπάνω δείχνουν ότι σχετικά μικρός αριθμός δίνει χρόνο στο να μελετήσει πραγματικά τις Γραφές. Ακόμα λιγότεροι βέβαια είναι αυτοί που τις κατανοούν.

   Τι θεαματική αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες γενιές!

Ηγέτες που πιστεύουν στη Βίβλο

   Μόνο μία γενιά πριν, ο Ντουάϊτ Αϊζενχάουερ, πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1953 μέχρι το 1961, εξύψωνε τις Γραφές με αυτά τα λόγια: «Η Βίβλος είναι επιδοκιμασμένη από τους αιώνες. Ο πολιτισμός μας είναι χτισμένος πάνω στα λόγια της. Σε κανένα άλλο βιβλίο δεν υπάρχει τέτοια συλλογή θεόπνευστης σοφίας, αποκάλυψης και ελπίδας

   Ο θρυλικός Γουϊνστον Τσώρτσιλλ πίστευε ακράδαντα στην ακρίβεια και ακεραιότητα της Βίβλου. «Απορρίπτουμε με περιφρόνηση όλους εκείνους τους σοφιστικούς και κατασκευασμένους μύθους που λένε ότι ο Μωυσής ήταν μυθική μορφή», είχε γράψει ο Βρεττανός αξιωματούχος. «Πιστεύουμε ότι η πιο επιστημονική άποψη, η πιο σύγχρονη και ορθολογική σκέψη, θα βρει την πλήρη ικανοποίησή της στο να πάρει τη Βιβλική ιστορία κυριολεκτικά».

   Πολλοί άλλοι μεγάλοι ηγέτες έχουν παρόμοια πιστέψει στη Βίβλο και προσπαθήσει να ζήσουν σύμφωνα με αυτήν.

   Η Βασίλισσα Βικτωρία, που κυβέρνησε τη Μ. Βρεττανία στην ακμή της, αναφώνησε: «Το Βιβλίο είναι υπεύθυνο για την πρόοδο της Αγγλίας!»

   Ο Αβραάμ Λίνκολν, ο οποίος οδήγησε τις ΗΠΑ μέσα από τον Εμφύλιο Πόλεμο ως ο 16ος πρόεδρός τους, συνόψισε ίσως καλύτερα απ’ όλους: «Πιστεύω ότι η Βίβλος είναι το καλύτερο δώρο που ο Θεός έχει δώσει στον άνθρωπο».

   Ο Τζωρτζ Γουόσινγκτον, ο ηγέτης του επαναστατικού στρατού και πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, είπε: «Είναι αδύνατο να κυβερνηθεί δίκαια ο κόσμος χωρίς τον Θεό και την Βίβλο».

Ουσιαστική ή τυπική σχέση με τη Βίβλο;

   Τι γίνεται με εσάς; Πόση προσοχή δίνετε στην Αγία Γραφή;

   Από τα έξη δισεκατομμύρια κατοίκων της γης, το 1/3 περίπου ισχυρίζεται ότι την πιστεύει. Αλλά πόσοι ακολουθούν τη συμβουλή του Ιησού Χριστού να την μελετούν; (Ματθ. 12:3,5 / 19:4 / 21:16, 42 / 22:31 / Μαρκ. 2:25 / 12:10, 26 / Λουκ. 6:3).

   Προσέξτε την άποψη του Θεού γι’ αυτούς που εξωτερικά ομολογούν ότι πιστεύουν στο Λόγο Του, αλλά δεν δέχονται να ζήσουν σύμφωνα με αυτόν: «Ο λαός αυτός Με πλησιάζει με το στόμα του και Με τιμάει με τα χείλη του, αλλά η καρδιά του απέχει μακριά από Μένα, και με σέβονται, διδάσκοντας διδασκαλίες, εντάλματα ανθρώπων» (Ησαϊας 29:13).   

   Ο Θεός ούτε εντυπωσιάζεται ούτε ευαρεστείται με κενές εξωτερικές επιδείξεις θρησκευτικότητας. Ευαρεστείται, όμως, με εκείνους που βαθειά σέβονται το Λόγο Του: «Σε ποιόν θα επιβλέψω; Στον φτωχό, και συντριμμένο στο πνεύμα, κι εκείνον που τρέμει στον λόγο Μου» (Ησαΐας 66:2).

Η επιλογή είναι δική σας

   Πώς βλέπει ο Θεός την επιλογή μας για το αν θέλουμε να ζήσουμε σύμφωνα με το Λόγο Του ή όχι;

   Όταν αποκάλυψε τις οδηγίες Του στον αρχαίο Ισραήλ, ο οποίος προηγουμένως ήταν δούλος στην Αίγυπτο, ήθελε να αποτελέσει ένα υποδειγματικό έθνος για τα άλλα έθνη. Μέσω του δούλου Του Μωυσή τους είχε πει: «Να, σας δίδαξα διατάγματα και κρίσεις, καθώς ο ΚΥΡΙΟΣ ο Θεός μου με πρόσταξε, για να κάνετε έτσι στη γη στην οποία μπαίνετε για να την κληρονομήσετε. Να τα Τηρείτε, λοιπόν, και να τα εκτελείτε× επειδή, αυτή είναι η σοφία σας και η σύνεσή σας, μπροστά στα έθνη× που θα ακούσουν όλα αυτά τα διατάγματα, και θα πουν, ‘Να αυτό το μεγάλο έθνος είναι σοφός και συνετός λαός’….Και ποιό έθνος είναι τόσο μεγάλο που να έχει διατάγματα και κρίσεις τόσο δίκαιες, όπως ολόκληρος αυτός ο νόμος, που σήμερα βάζω μπροστά σας;» (Δευτερ. 4:5-8).

   Ο Θεός έχει σαν πρόθεση ο δικός Του τρόπος ζωής να αποτελεί ένα παράδειγμα που φωτίζει. Όταν ζούμε σύμφωνα με τους λόγους Του, οι νόμοι Του αποτελούν ένα υπόδειγμα σοφίας και σύνεσης σε όλους γύρω μας. Ο Χριστός ο ίδιος το έκανε ξεκάθαρο αυτό, ότι «μονάχα με ψωμί δεν θα ζήσει ο άνθρωπος, αλλά με κάθε λόγο που βγαίνει από το στόμα του Θεού» (Ματθ. 4:4, Λουκ. 4:4 και Δευτερ. 8:3).

   Αλλά σε μας εναπόκειται το αν θα πάρουμε την πρωτοβουλία να μελετήσουμε και να εφαρμόσουμε αυτούς τους λόγους. Όταν ο Θεός αποκάλυψε την οδηγία Του προς τους Ισραηλίτες, έθεσε μπροστά τους μία επιλογή: «Να, εγώ έβαλα σήμερα μπροστά σου τη ζωή και το αγαθό, το θάνατο και το κακό× επειδή εγώ  σήμερα σε προστάζω να αγαπάς τον ΚΥΡΙΟ τον Θεό σου, να περπατάς στους δρόμους Του, και να τηρείς τις εντολές Του, και τα διατάγματά Του, και τις αποφάσεις Του, για να ζείς και να πληθαίνεις, και για να σε ευλογήσει ο ΚΥΡΙΟΣ ο Θεός σου …

   Αν όμως, παρεκτραπεί η καρδιά σου και δεν υπακούσεις … σας αναγγέλλω σήμερα ότι σίγουρα θα αφανιστείτε … Επικαλούμαι  σήμερα σε σας μάρτυρες τον ουρανό και τη γη, ότι έβαλα μπροστά σας τη ζωή και το θάνατο, την ευλογία και την κατάρα. Γι’ αυτό διαλέξτε τη ζωή, για να ζείτε, εσύ και οι απόγονοί σου» (Δευτερ. 30:15-19).

   Με άλλα λόγια, ο Θεός υπόσχεται μεγάλες ευλογίες για εκείνους που είναι πρόθυμοι να μελετήσουν το Λόγο Του και να τον βάλουν σε πράξη. Το να αποτύχουμε να ζήσουμε με το Λόγο θα μας φέρει λύπες και δυστυχίες που αναπόφευκτα ακολουθούν την παράβαση των Θεϊκών νόμων.

Περισσότεροι λόγοι για μελέτη της Βίβλου

   Εκτός από αυτούς τους λόγους που προέρχονται κατευθείαν από τον Δημιουργό μας, υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να μελετάμε τη Βίβλο:

Είναι η βάση της ΙουδαϊκοΧριστιανικής κουλτούρας και κοινωνίας.

Είναι ένα μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο που εκτείνεται σε 4.000 χρόνια ιστορίας.

Είναι ένα θαυμαστό φιλολογικό έργο, που μελετάται σε χιλιάδες κολλέγια και πανεπιστήμια για τη φιλολογική του αξία.

Προσφέρει άμεσες, πρακτικές συμβουλές σε κάθε τομέα της ζωής.

Είναι το βιβλίο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις μετά από τόσους αιώνες κυκλοφορίας.

Και όπως είπε κάποιος «η Βίβλος είναι πιο άξια από όλα τα βιβλία μαζί».

Από που να αρχίσετε τη μελέτη

   Αν μέχρι τώρα έχετε καταλάβει την αξία που έχει για τον εαυτό σας η ανακάλυψη των θησαυρών της Αγίας Γραφής, ίσως να διερωτάστε από που να αρχίσετε. Η απάντηση είναι να αρχίσετε από την αρχή, από το πρώτο κεφάλαιο της Γένεσης.

   Μερικές εκδόσεις της Βίβλου περιέχουν μόνο τα βιβλία που αποκαλούνται «Καινή Διαθήκη», και ίσως μερικούς Ψαλμούς. Παραλείποντας όμως την «Παλαιά Διαθήκη», τέτοιες εκδόσεις αφήνουν έξω περίπου τα 3/4 του υλικού το οποίο ενέπνευσε ο Θεός να καταγραφεί και να διατηρηθεί μέχρι τις μέρες μας.

   Να είστε σίγουροι ότι η Βίβλος που έχετε, περιέχει και την Καινή και την Παλαιά Διαθήκη. Εξάλλου, τα γραπτά της Παλαιάς Διαθήκης ήταν εκείνα που αποτελούσαν «Αγιες Γραφές» για τον Απόστολο Παύλο όταν έγραφε στον Τιμόθεο: «Όλη η Γραφή είναι θεόπνευστη, και ωφέλιμη για διδασκαλία, για έλεγχο, για επανόρθωση, για διαπαιδαγώγηση, που γίνεται με δικαιοσύνη, για  να είναι ο άνθρωπος του Θεού τέλειος, ετοιμασμένος για κάθε καλό έργο» (Β΄ Τιμοθ. 3:16-17).

   Οι συγγραφείς της Καινής Διαθήκης καταλάβαιναν ότι οι Εβραϊκές Άγιες Γραφές (η «Παλαιά Διαθήκη») ήταν εμπνευσμένες από τον Θεό, γι’ αυτό και περιλαμβάνουν περί τις 300 απευθείας αναφορές από αυτές, καθώς και πολλές εκατοντάδες έμμεσες αναφορές.

Διαβάστε και μάθετε

   Αν ξοδεύετε μόνο 10-15 λεπτά κάθε μέρα στην ανάγνωση της Βίβλου, μπορείτε να την ολοκληρώσετε σε ένα χρόνο περίπου. Αρχικά δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε τόσο με μελέτη σε βάθος ή με το να επιλύσετε δύσκολα σημεία, όσο με το να κάνετε όσο το δυνατό μια πιο απλή ανάγνωση. Άλλες φορές μπορείτε να πάρετε βοηθήματα (Λεξικά, Σχολιαστήρια, Βιβλικά Μαθήματα) και να μελετήσετε σε βάθος και λεπτομέρεια διάφορα θέματα.

   Καθώς διαβάζετε θα ανακαλύψετε πολλές συναρπαστικές ιστορίες που έχουν ιστορία, ρομάντζο, κίνδυνο, περιπέτεια, ακόμα και προφητεία. Γρήγορα θα συναντήσετε άνδρες και γυναίκες όπως ο Αβραάμ, η Σάρρα, ο Ισαάκ, η Ρεβέκκα, ο Ιακώβ, η Ραχήλ, ο Ιωσήφ, ο Μωυσής, ο Δαβίδ, ο Σολομών, ο Ησαϊας, ο Δανιήλ, ο Πέτρος, και ο Παύλος – μαζί με τη βιογραφία και τη διδασκαλία του Ιησού Χριστού. Οι ιστορίες τους γράφτηκαν ως παραδείγματα για μας, και διατηρήθηκαν ώστε να μπορούμε να μάθουμε από τις πολλές και ποικίλλες εμπειρίες τους (Ρωμ. 15:4, Α΄ Κορινθ. 10:6-11).

   Η Βίβλος περιγράφει τα πράγματα με το όνομά τους – τα καλά, τα κακά, και τα άσχημα. Παρουσιάζει μία ξεκάθαρη εικόνα των ανθρώπινων αποτυχιών και δίνει τις λύσεις.

   Αν μερικά κομμάτια της είναι ασαφή, ίσως θελήσετε να τα συγκρίνετε με μεταφράσεις άλλων εκδόσεων από αυτήν που συνήθως διαβάζετε. Προσπαθείστε να διαβάζετε με ανοιχτό μυαλό, χωρίς προκαταλήψεις και προκατασκευασμένες ιδέες, σαν να διαβάζατε το κάθε τι για πρώτη φορά. Θα εκπλαγείτε από αυτά που θα ανακαλύψετε. Μερικά κομμάτια της Βίβλου, για παράδειγμα, μπορεί να είναι τελείως αντίθετα από αυτά που πιστεύατε ότι η Αγία Γραφή έλεγε. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να βασίζεστε σ’ αυτό που ο Λόγος του Θεού απλά λέει, παρά σ’ αυτό που οι ανθρώπινες θεολογικές παραδόσεις διδάσκουν.

   Ερωτήματα θα έρχονται στο μυαλό σας καθώς διαβάζετε. Γράψτε τα πριν τα ξεχάσετε. Αισθανθείτε ελεύθερος να κάνετε ερωτήσεις. Μπορεί να μην βρείτε την απάντηση αμέσως, αλλά όσο θα συνεχίσετε να μελετάτε τη Βίβλο μπορεί να αποκαλυφθεί σε σας.

Τα πρώτα πράγματα πρώτα

   Αν εφαρμόζετε τους λόγους της Γραφής που διαβάζετε, τότε η μελέτη αυτή μπορεί να φέρει τη μεγαλύτερη ανταμοιβή από οποιοδήποτε άλλο πράγμα στη ζωή σας. Ο Γούντροου Γουίλσον, πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1913 ως το 1921, σύγκρινε την επιτυχία του με την εφαρμογή του Λόγου του Θεού: «Υπάρχουν πολλά προβλήματα μπροστά στο λαό σήμερα και μπροστά σε μένα ως Πρόεδρο, αλλά περιμένω να βρω τη λύση στο βαθμό που είμαι πιστός στη μελέτη του Λόγου του Θεού». Ίσως μεγάλο μέρος από την πρόοδο της Αμερικής να οφείλεται στην σχέση των προέδρων της με την Αγία Γραφή.

  Μελετώντας την Αγία Γραφή θα αποκτήσετε σοφία και αντίληψη για τις σχέσεις σας με την οικογένεια, τους φίλους σας και τον κόσμο. Θα καταλάβετε καλύτερα γιατί ο κόσμος βρίσκεται σήμερα σε τόσο άσχημη κατάσταση. Και πάνω από όλα θα κατανοήσετε τον εαυτό σας πολύ καλύτερα απ’ όσο πριν.

   Η Βίβλος καταγράφει ένα κολακευτικό σχόλιο για τους κατοίκους της Βέροιας οι οποίοι ακούγοντας τη διδασκαλία του απόστολου Παύλου, «ερευνούσαν καθημερινά τις Γραφές για να βρουν αν τα πράγματα είχαν έτσι» (Πράξεις 17:11). Ήθελαν να είναι σίγουροι ότι αυτά που άκουγαν ήταν πράγματι η εκπλήρωση των προφητικών Γραφών. Έτσι έθεσαν ένα αξιέπαινο παράδειγμα για όλους μας.

   Τι γίνεται λοιπόν με εσάς; Ερευνάτε τις Γραφές για να δείτε αν οι λόγοι τους είναι αληθινοί; Αν ναι, μπορείτε να συμμεριστείτε τη χαρά της ανακάλυψής σας με τον Ψαλμωδό (Ψαλμός 119) που δόξαζε τον Θεό για τον αιώνιο Λόγο Του: «Ω, πόσο αγαπώ το Νόμο Σου! Τον συλλογίζομαι όλη την ημέρα. Με τα προστάγματά Σου, με έκανες σοφότερο … Έχω περισσότερη σύνεση από όλους τους δασκάλους μου, γιατί οι λόγοι Σου είναι ο συλλογισμός μου. Καταλαβαίνω περισσότερα από τους γέροντες, επειδή τηρώ τις εντολές Σου. Κράτησα τα πόδια μου από κακό δρόμο, ώστε να τηρώ το Λόγο Σου. Δεν απομακρύνθηκα από τις αποφάσεις Σου, γιατί Εσύ ο ίδιος με δίδαξες. Πόσο γλυκείς είναι οι λόγοι Σου στη γεύση μου, γλυκύτεροι από μέλι στο στόμα μου!» (εδ. 97-103). 

 Scott Ashley

(Μετάφραση από το περιοδικό The Good News, Mάρτιος/Απρίλιος 2000, τίτλος πρωτότυπου: Read the Book!) 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *