ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΘΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Θα βρει ποτέ η ανθρωπότητα τρόπο να ρυθμίσει τις διαφορές της χωρίς να καταφεύγει στον πολέμο;

Ένα από τα πιο διάσημα γλυπτά της εποχής μας στέκεται μπροστά απ’ το αρχηγείο του ΟΗΕ στην Ουάσιγκτον: το μεγάλο άγαλμα ενός άνδρα που σφυρηλατεί το ξίφος του σε άροτρο. Κατασκευάστηκε από το Ρώσο γλύπτη Ergenly Vuchetich και τα εγκαινιάστηκε στις 21 Μαΐου του 1960. Στη βάση του αγάλματος είναι γραμμένο το εδάφιο Ησαΐας 2:4, ελαφρά παραλλαγμένο όμως: Θα μετατρέψουμε τα ξίφη μας σε άροτρα. Σε μια πρώτη ματιά αυτό το ρητό φαίνεται κατάλληλο. Σίγουρα ο στόχος είναι υψηλός. Όλοι μας ποθούμε την ειρήνη.

Ο Απόστολος Παύλος, συγγραφέας πολλών βιβλίων της Βίβλου, προέτρεπε τους αναγνώστες του να προσεύχονται για τους ηγέτες των χωρών που ζούσαν “… ώστε να διάγουμε βίο ήσυχο και ειρηνικό …” (Α΄ Tιμοθ. 2:1-4). Όμως ο ίδιος ο Παύλος δεν ήθελε οι Χριστιανοί αδελφοί του να σχηματίσουν μία λανθασμένη ελπίδα πως θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνιμη ειρήνη μόνο με την ανθρώπινη πρωτοβουλία. Αν και προέτρεπε τους αδελφούς του να είναι καλοί πολίτες και να ζουν σαν φως μέσα στον κόσμο, επανειλημμένα τόνιζε ότι οι ελπίδες τους για ειρήνη θα εκπληρωθούν μόνο με την επιστροφή του Χριστού και την εγκατάσταση της Βασιλείας του Θεού πάνω στη γη.

Οι Κύκλοι του Πολέμου

Ο άνθρωπος συνέχεια ζητάει την ειρήνη, αλλά συχνά καταλήγει στον πόλεμο. Γιατί ενώ υπάρχει αυτή η λαχτάρα για ειρήνη η ανθρωπότητα μαστίζεται πάντα από πολέμους; Θα μπορέσει τελικά, μια για πάντα, ο άνθρωπος να μετατρέψει τα καταστροφικά του όπλα σε όργανα ειρήνης; Θα σπάσει ποτέ άραγε τους κύκλους του πολέμου;

Υπάρχει ένας τρόπος, αλλά, όπως θα δούμε, αυτός ο τρόπος δεν βρίσκει σοβαρή θεώρηση από τους περισσότερους ανθρώπους. Παραθέτουμε μερικές στατιστικές πάνω στην ιστορία του πολέμου που έγιναν από τη Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και από την Παγκόσμια Οργάνωση για την Προστασία της Ανθρωπότητας. Αυτοί οι οργανισμοί έχουν υπολογίσει ότι, στα τελευταία 5,600 χρόνια καταγραμμένης ιστορίας, έλαβαν χώρα 14,531 πόλεμοι. Σ’ αυτά τα 5,600 χρόνια, υπολογίζουν πως μόνο 292 ήταν συνολικά τα χρόνια που υπήρχε ειρήνη. Αυτό σημαίνει ότι το 94% του χρόνου — 5,208 από τα 5,600 — πέρασε σε πόλεμο. Οι ίδιοι οργανισμοί εκτιμούν ότι οι θάνατοι από πόλεμο υπερβαίνουν τα 3.4 δισεκατομύρια ανθρώπων! Αυτοί οι αριθμοί δίνουν ένα μέσο όρο 700,000 νεκρών κάθε χρόνο, ή 70 εκατομυρίων κάθε αιώνα. Στον αιώνα μας μόνο περίπου 150 εκατομύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας πολέμων.

Στις μέρες μας, εμφύλιοι πόλεμοι όπως στην Τσετσενία, στη Βοσνία, και σε μερικά Αφρικανικά κράτη μας εξέπληξαν με τη σφοδρότητα, τη διάρκεια και την αγριότητά τους. Πριν μία δεκαετία ο James Reston των The New York Times έγραψε ότι σ’ αυτόν τον αιώνα μόνο η ιστορία κατέγραψε 207 πολέμους. Στους δύο παγκόσμιους πολέμους, ο εκτιμώμενος αριθμός των θυμάτων ήταν πάνω από 50 εκατομύρια. Τώρα, λέει ο ίδιος, μερικά κράτη τρέχουν σ’ ένα ξέφρενο αγώνα δρόμου για να αποκτήσουν την τεχνολογία εκείνη που θα τους δώσει την ικανότητα να κάνουν πολέμους στο διάστημα, όχι μόνο στον πλανήτη μας. Φαίνεται ότι παντού όπου πάει ο άνθρωπος όπλα καταστροφής και θανάτου ακολουθούν.

Εξοπλισμοί και Ναρκωτικά

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Ξαβιέ Περέζ ντε Κουεγιάρ τόνιζε το λυπηρό φαινόμενο ότι τα δύο μεγαλύτερα είδη βιομηχανίας-εμπορίου είναι οι επιχειρήσεις όπλων — με σχεδόν 900 δισεκ. δολάρια ετήσιες πωλήσεις — και το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών. Είναι μία λυπηρή περιγραφή του πως μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να να χρησιμοποιούν ένα μεγάλο μέρος του εθνικού ή ατομικού εισοδήματος.

Σκεπτόμενοι τα τεράστια στρατιωτικά έξοδα των εθνών που απαρτίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, ίσως θα ήταν πιο ρεαλιστικό για τον άνδρα του αγάλματος στο αρχηγείο του ΟΗΕ να σφυρηλατεί ένα άροτρο σε ξίφος — πολύ περισσότερο χρήμα ξοδεύεται για τα όπλα παρά για καλλιεργητικά μηχανήματα. Ενώ πολλά κράτη θυσιάζονται για να εξοπλίσουν το στρατό τους με την πιο σύγχρονη και πιο δαπανηρή τεχνολογία που μπορούν, το 1/4 του πληθυσμού της γης βρίσκεται σε απόλυτη φτώχεια, σε μόνιμη πείνα και αρρώστειες.

Ωστόσο, μερικοί αισθάνονται αισιόδοξοι για την προοπτική της παγκόσμιας ειρήνης. Με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και τη διάσπαση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας έχει επέλθει μείωση στις διεθνείς εντάσεις. Επίσης, οι μεγάλες δυνάμεις έχουν κάνει πρόοδο στον πυρηνικό αφοπλισμό. Αλλά αν και πέρασε η εποχή του “Ψυχρού Πολέμου” τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα: σύμφωνα με τα τρομακτικά στοιχεία που έδωσε το Newsweek (Ιουλιος 1995), οι πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ ήταν 8,500, της Ρωσίας περίπου 10,000, της Γαλλίας 482, της Κίνας 284, της Βρεττανίας 234, του Ισραήλ περίπου 50-100, ενώ η Ινδία είχε δυνατότητα για80 και το Πακιστάν για 15-25. Επίσης η Βόρεια Κορέα πιστεύεται ότι έχει υλικό για δύο-τρεις ατομικές βόμβες και το Ιράν είναι δραστήριο σε ένα μυστικό πρόγραμμα που θα το καταστήσει πυρηνική δύναμη στα επόμενα 8 χρόνια. Οι ηγέτες αυτών των κρατών είναι ελικρινείς όταν μας εξηγούν ότι ο πυρηνικός αφοπλισμός αφορά την πρώην Σ. Ένωση και τις ΗΠΑ μόνο, ενώ αυτοί δεν έχουν καμία διάθεση να μετατρέψουν τα όπλα τους σε καλλιεργητικά εργαλεία. Αυτό που έγινε απλά ήταν πως ένας από τους μονομάχους βγήκε εκτός αρένας., αλλά νέοι αντίπαλοι περιμένουν να μπουν.

Η Ευρωπαϊκή Ανεξαρτησία

Η Ευρώπη ενεργεί πλέον όλο και πιο ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ. Η Ρωσία είναι ένα πληγωμένο έθνος με μεγάλη πολιτική αστάθεια και με τρομακτικά ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο. Η απειλή περισσότερων διεθνών πολέμων και “παλληκαράδων” όπως ο Σαντάμ Χουσσεϊν του Ιράκ, είναι ακόμη πολύ πραγματική.

Κατά κάποιο τρόπο ο κόσμος βρίσκεται σε τόσο κίνδυνο όσο και πριν τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Ο Terry Hawkins, υπεύθυνος για την πυρηνική ασφάλεια για το Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος, είπε σε μία συνέντευξή του ότι στη διάρκεια του Ψυχρού Πόελμου ήταν πολύ δύσκολο να αποκτήσει κάποια χώρα πυρηνικό υλικό, και αυτή η δυσκολία αποτελούσε ένα φράγμα για την πυρηνική τρομοκρατία. Αλλά τώρα, το φράγμα αυτό δεν είναι τόσο ισχυρό όσο άλλοτε. Εάν μία τρομοκρατική ομάδα ή μία ασταθής κυβέρνηση αποκτήσει αυτό το πυρηνικό, το οποίο μεταφέρεται από παράνομους εμπόρους, έχουν επιλύσει το πιο δύσκολο μέρος που χρειάζεται για να κατασκευαστεί μία ατομική βόμβα (David Hughes, Nuclear Terrorism, May 1996),

Ένα άλλο άρθρο περιέγραψε την αναπάντεχη ανακάλυψη πυρηνικού υλικού από την αστυνομία. (Newsweek 24 Ιουλίου 1995: Στην Πράγα [το Δεκέμβριο του 1994], η αστυνομία βρήκε σχεδόν έξη λίβρες υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου Saab. Επίσης στο αυτοκίνητο επέβαιναν ένας Τσέχος πυρηνικός επιστήμονας και δύο συνάδελφοί του από το Μπέλαρους και την Ουκρανία. “έχουμε αρχίσει να βλέπουμε σημαντικές ποσότητες σημαντικού πυρηνικού υλικού να κυκλοφορεί διεθνώς”, δήλωσε μία πηγή από τον Λευκό Οίκο.

Σίγουρα, αυτά τα σύγχρονα πυρηνικά ξίφη είναι πολύ πιο εύκολο σήμερα να περάσουν στα χέρια ασταθών κρατών ή τρομοκρατικών ομάδων.

Η Καρδιά του Προβλήματος του Πολέμου

Αλλά ποιά είναι η ρίζα του πολέμου, του τρόμου που απειλεί κάθε γενιά ανθρώπων; Πολλά έχουν γραφτεί σχετικά με το θέμα, παρόλ’ αυτά, η πιο απλή και άμεση απάντηση δόθηκε πριν 2,000 σχεδόν χρόνια : “Από πού προέρχονται οι πόλεμοι και οι μάχες ανάμεσά σας; Δεν προέρχονται από τις επιθυμίες σας για απόλαυση που πολεμούν μέσα στα μέλη σας; Επιθυμείτε και δεν έχετε, φονεύετε και φθονείτε, και δεν μπορείτε να πετύχετε, μάχεστε και πολεμάτε”. Αυτή είναι η εξήγηση που δίνεται από τον Ιάκωβο, έναν από τους συγγραφείς της Βίβλου.

Η ιστορία του ανθρώπινου πολέμου έχει να κάνει με την ανθρώπινη φύση. Ξανά και ξανά, αιώνα μετά τον αιώνα, η ιστορία επαναλαμβάνεται: τα έθνη γίνονται ισχυρότερα από τα γειτονικά τους, γίνονται άπληστα φθονώντας την επικράτεια και τον πλούτο των γειτόνων τους, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις προσωπικές σχέσεις των ανθρώπων.

Στην πραγματικότητα, το άγαλμα μπροστά στον ΟΗΕ με την παραλλαγή του εδαφίου του Ησαϊα από μελλοντικό σε παρόντα χρόνο, συμβολίζει την παρανόηση των ανθρώπων και των ηγετών οι οποίοι θεωρούν αυτήν τη φράση ως μία τωρινή πραγματικότητα. Πιστεύουν ότι από μόνοι τους μπορούν να μετατρέψουν τα εργαλεία του θανάτου σε εργαλεία ζωής.

Για να καταλάβουμε όμως τί ο Θεός είπε όταν ενέπνευσε στον Ησαϊα αυτά τα λόγια, πρέπει να τα διαβάσουμε : “Στις τελευταίες ημέρες το όρος του οίκου του Κυρίου θα στηριχθεί πάνω στην κορυφή των ορέων … και πάντα τα έθνη θα συρρέουν σ’ αυτό. Και πολλοί λαοί θα πάνε και θα πουν, Ελάτε και ας ανεβούμε στο όρος του Κυρίου, στον οίκο του Θεού του Ιακώβ , και θα μας διδάξει τις οδούς του … Διότι από τη Σιών θα εξέλθει νόμος και λόγος Κυρίου από την Ιερουσαλήμ, και θα κάνει κρίση ανάμεσα στα έθνη και θα ελέγξει πολλούς λαούς. Και θα σφυρηλατήσουν τα ξίφη τους σε άροτρα και τις λόγχες τους σε δρεπάνια, δεν θα σηκώσει κάποιο έθνος το ξίφος εναντίον άλλου έθνους, ούτε θα μάθουν τον πόλεμο πλέον” (Ησαΐας 2:2-4).

Είναι ξεκάθαρο, πως το εδάφιο μπροστά απ’ το αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει βρει εφαρμογή στον κόσμο του σήμερα. Αντί για μία προσπάθεια από έναν ανθρώπινα φτιαγμένο οργανισμό, ο Θεός ο Δημιουργός του κόσμου τελικά θα επέμβει έτσι ώστε ο άνθρωπος να αναγκαστεί να μετατρέψει τα όπλα του σε όργανα βοήθειας. Η Αγία Γραφή πουθενά δε δείχνει πως ο άνθρωπος θα καταφέρει να φέρει μόνιμα την ειρήνη με τις δικές του προσπάθειες. Αντίθετα, προφητεύεται πως ο άνθρωπος θα συνεχίσει να ζητάει την ειρήνη, αλλά όχι ακολουθώντας τους τρόπους του Θεού, όχι τηρώντας πιστά το νόμο Του, όπως ο Ησαϊας αναφέρει ότι θα γίνεται την εποχή της Βασιλείας του Θεού. Ο άνθρωπος τελικά θα αποτύχει στην αναζήτησή του για ειρήνη, κι’ αυτό γιατί η ανθρώπινη φύση δεν έχει αλλάξει μετά την Πτώση. Και επιπλέον, οι περισσότεροι άνθρωποι ή οι κυβερνήτες των λαών ή ακόμη και οι θεωρούμενοι Χριστιανοί δεν προσπάθησαν να τηρήσουν ειλικρινά τις εντολές του Δημιουργού.

Αλλά τα καλά νέα (το Ευ- αγγέλιο) είναι ότι έχουμε έναν Δημιουργό, Πατέρα γεμάτο αγάπη, ο οποίος έχει ένα σχέδιο για να σώσει την ανθρωπότητα από τα προβλήματά που μόνη της δημιούργησε. Η Βίβλος προλέγει πως τελικά η φύση του ανθρώπου θα αλλάξει, θα επανέλθει στην αρχική της εδεμική τελειότητα, αλλά μόνο όταν ο Χριστός Ιησούς επιστρέψει για να αναλάβει τη Βασιλεία αυτού του κόσμου.

Ψεύτικη Ελπίδα για την Ανθρωπότητα

Το διάσημο γλυπτό μπροστά από το αρχηγείο του ΟΗΕ δημιουργεί μία εσφαλμένη εντύπωση και δίνει μία ψεύτικη ελπίδα στην ανθρωπότητα. Μας ενθαρρύνει να σκεφτόμαστε ότι ο άνθρωπος με τις προσπάθειές του θα φέρει αιώνια ειρήνη πάνω στη γη. Είναι τραγικό όμως ότι η ανθρώπινη ιστορία μάς διδάσκει το εντελώς αντίθετο : μεγάλες περίοδοι ειρήνης και υψηλού πολιτισμού τις διαδέχτηκαν πόλεμοι και βαρβαρότητα.

Βλέποντας αντικειμενικά το πως η ανθρωπότητα σπαταλάει το χρήμα στις τεράστιες προσπάθειες αυτοάμυνας, ίσως μία πιο κατάλληλη φράση για τα Ηνωμένα Έθνη θα ήταν το αρχαίο ρητό: “Εάν θέλεις ειρήνη ετοιμάσου για πόλεμο.”

Απ’ αυτήν την άποψη ο Θεός ενέπνευσε τον προφήτη Ιωήλ να περιγράψει την τραγική πραγματικότητα της ανθρωπότητας λίγο πριν επέμβει ο Χριστός. Δείχνει ότι οι άνθρωποι θα μετατρέψουν τα άροτρα σε ξίφη, αντί να κάνουν το αντίθετο. Μιλώντας μέσω του Ιωήλ ο Θεός προειδοποιεί τον κόσμο: “Κηρύξτε τούτο στα έθνη, ετοιμάστε πόλεμο! Ξυπνείστε τους μαχητές, ας πλησιάσουν, ας ανεβούν όλοι οι άνδρες του πολέμου. Σφυρηλατίστε τα άροτρά σας σε σπαθιά και τα δρεπάνια σας σε λόγχες … συγκεντρωθείτε και ελάτε όλα τα έθνη…” (Ιωήλ 3:9-11).

Ο Ιησούς Χριστός προείπε ότι, πριν τον ερχομό Του, τα όπλα της ανθρωπότητας θα ήταν αρκετά για να εξαλείψουν κάθε ζωή από τη γη, είπε: “Γιατί θα γίνει τότε θλίψη μεγάλη, τέτοια που δεν έχει γίνει από την αρχή του κόσμου ως τώρα, ούτε θα γίνει. Και αν δε συντομεύονταν οι ημέρες εκείνες, δε θα σωζόταν καμιά σάρκα. Για τους εκλεκτούς, όμως, θα συντομευτούν οι ημέρες εκείνες. (Mατθ.24:21-22).

Η περιγραφή της εγκαθιδρυμένης Βασιλείας του Θεού δείχνει την ανθρωπότητα τελικά να πορεύεται ταπεινά με τον Θεό και να επικρατεί τελικά η ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων. Εκείνη την ημέρα θα μάθουμε την οδό της ειρήνης (Ησαΐας 2:1-4).

Κάτω από τη διακυβέρνηση του Χριστού Ιησού η ανθρωπότητα θα μετατρέψει τα πολεμικά της ένστικτα σε αισθήματα αγάπης, ειρήνης και συνεργασίας. Μόνο τότε θα γίνει πραγματικότητα αυτό που ο Θεός προείπε για τα έθνη : δεν θα μάθουν πλέον τον πόλεμο.

Μετάφραση κατόπιν αδείας από το περιοδικό Good News – Σεπτ./Οκτ. 1996

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *