ΓΝΩΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΟ: ΑΛΜΠΕΡΤ ΑΙΝΣΤΑΙΝ

Πασίγνωστος Γερμανοεβραίος φυσικός, αστρονόμος και μαθηματικός του 20ου αιώνα (1879-1955). Η αξία του αναγνωρίστηκε παγκόσμια. Η εξίσωσή του E=mc2 και η θεωρία της σχετικότητας είναι συνώνυμα με την επιστημονική του ιδιοφυΐα. Για την προσφορά του στην επιστήμη και την ανθρωπότητα στα 1921 τιμήθηκε με το βραβείο Nobel και ειδικότερα για τις έρευνές του στο φωτοηλεκτρικό αποτέλεσμα. Ο Αϊνστάιν όταν διαπίστωσε ότι οι έρευνές του οδήγησαν στην κατασκευή της ατομικής βόμβας είπε: «Αν το ήξερα θα προτιμούσα να είχα γίνει κλειδαράς παρά επιστήμονας». Για τις θρησκευτικές του απόψεις και γενικότερα για την ιδεολογία έγραψε στα βιβλία του «Πώς βλέπω τον κόσμο» και «Ο κόσμος μου» (1934).Ιδέες και Απόψεις

 • Η επιστήμη χωρίς θρησκεία είναι χωλή, η θρησκεία χωρίς επιστήμη είναι τυφλή.

 • Ποτέ δε βρήκα τίποτε στην επιστήμη μου, που να μπορώ να αντιτάξω στη θρησκεία.

 • Το πιο όμορφο πράγμα που μπορούμε να βιώσουμε είναι το μυστήριο. Είναι η πηγή κάθε αληθινής Τέχνης και Επιστήμης. Η γνώση πως υπάρχει κάτι που δε μπορούμε να διεισδύσουμε μέσα του…αυτή η γνώση και αυτή η συγκίνηση είναι εκείνο που αποτελεί την αληθινή θρησκευτικότητα. Με αυτήν την έννοια και μόνο είμαι βαθύτατα θρησκευόμενος.

 • Είναι αρκετό για μένα να στοχάζομαι το μυστήριο της συνειδητής ζωής που διαιωνίζει τον εαυτό της μέσα στην αιωνιότητα, να συλλογίζομαι τη θαυμάσια δομή του σύμπαντος, την οποία μπορούμε αμυδρώς ν’ αντιληφθούμε, και να προσπαθώ ταπεινά να κατανοήσω ακόμα ένα απειροελάχιστο μέρος της νοημοσύνης που εκδηλώνεται στο σύμπαν.

 • Θέλω να ξέρω με ποιον τρόπο ο Θεός δημιούργησε τον Κόσμο. Θέλω να γνωρίσω τις σκέψεις του.

 • Ο καθένας που ασχολείται σοβαρά με την επιστημονική αναζήτηση, πείθεται ότι ένα πνεύμα διακηρύσσεται μέσα στους νόμους του σύμπαντος – ένα πνεύμα απείρως ανώτερο από το ανθρώπινο, τέτοιο που μπροστά του εμείς, με τις περιορισμένες μας δυνάμεις, πρέπει να αισθανόμαστε ταπεινοί.

   • Κανείς δε μπορεί ν’ αρνηθεί το γεγονός ότι ο Ιησούς έζησε και ότι τα λόγια του είναι αξιοθαύμαστα…Η δύναμη της προσωπικότητάς του αναβλύζει από κάθε του λέξη…Κι αν ακόμα πριν απ’ αυτόν μερικά από τα λόγια του τα είπαν άλλοι, κανένας λόγος δεν ειπώθηκε με τόσο θείο τρόπο.

 • Οι υψηλότερες αρχές για τους πόθους και τις κρίσεις μας, μας έχουν δοθεί στην Ιουδαιο-Χριστιανική θρησκευτική παράδοση που κήρυξε.

 • Ο άνθρωπος που κοιτάζει την ίδια του τη ζωή και τη ζωή των γύρω του όντων σαν κάτι χωρίς σημασία, δεν είναι μόνο δυστυχισμένος, αλλά και σχεδόν ανάξιος να ζει.

 • Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως ούτε ο πλούτος μπορεί να βοηθήσει στην πρόοδο της ανθρωπότητας, ακόμα κι όταν βρίσκεται στα χέρια των αφοσιωμένων εργατών αυτής της υπόθεσης…το χρήμα προκαλεί μόνο τον εγωισμό και βάζει ολοένα σε πειρασμό τους κατόχους του να το καταχραστούν…Μπορεί κανείς να φαντασθεί τον Μωυσή, τον Ιησού ή τον Γκάντι, οπλισμένους με το πορτοφόλι του Κάρνετζυ;

 • Υποστηρίζω πως το κοσμικό θρησκευτικό συναίσθημα είναι το ισχυρότερο και ευγενέστερο κίνητρο για την επιστημονική έρευνα.

 • Πρέπει να ενισχυθεί η πολιτική οργάνωση της Ευρώπης και να γίνει προσπάθεια να καταργηθούν βαθμιαία ο περιορισμός των συνόρων. Αυτός ο μεγάλος σκοπός δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνθήκες. Πρέπει πρώτα απ’ όλα να προπαρασκευασθεί το πνεύμα των λαών γι’ αυτό…

 • Ο Ιουδαϊσμός δεν είναι μόνο θρησκεία…Ακόμα, φαίνεται καθαρά πως το να υπηρετείς το Θεό, είχε εξομοιωθεί με το να υπηρετείς τη ζωή. Ό,τι καλύτερο έδωσε ο Εβραϊκός λαός και ειδικά οι προφήτες και ο Ιησούς, είναι πως πολέμησαν ακατάπαυστα γι’ αυτό.

 • Η επιστήμη μπορεί να δημιουργηθεί μονάχα από εκείνους που είναι ισχυρά διαποτισμένοι από τον πόθο για την αλήθεια και την κατανόηση. Αυτή η πηγή των αισθημάτων ωστόσο, προέρχεται από την σφαίρα της θρησκείας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΤΣΙΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *