ΓΙΑΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ;

Η ιστορία της ανθρωπότητας παρουσιάζει μια σκοτεινή εικόνα θλίψης, παθημάτων και θανάτου. Μέσω λιμών, επιδημιών, σεισμών, καταιγίδων και ατυχημάτων, η φυλή μας έχει ρουφήξει βαθιά το ποτήρι της αγωνίας. Ποιο είναι το σχέδιο του Θεού για τα ανθρώπινα παθήματα; Γιατί ο Θεός επιτρέπει το κακό; Ποια είναι η θεραπεία; “Αν ο άνθρωπος πεθάνει, θα ξαναζήσει;” (Ιωβ 14:14).

Το παλαιό ερώτημα είναι, Γιατί ένας παντοδύναμος, πάνσοφος Δημιουργός να έχει επιτρέψει τον πόνο και τα παθήματα; Γιατί έχει επιτρέψει τη συνεχιζόμενη βασιλεία της αμαρτίας και του θανάτου για περισσότερο από 6000 χρόνια; Πολλοί άνθρωποι λένε ότι τα παθήματα στην ανθρώπινη ζωή είναι ασύμβατα είτε με την δύναμη ή με την αγάπη του Θεού. Δηλαδή ως Θεός αγάπης είτε δεν έχει τη δύναμη να εμποδίσει τα παθήματα ή εάν Αυτός έχει τη δύναμη, τότε δεν έχει την θέληση και έτσι δεν είναι Θεός αγάπης.

ΜΟΝΟ Ο ΘΕΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ

Οι ανθρώπινοι φιλόσοφοι απέτυχαν ν’ απαντήσουν την ερώτησή μας. Εκείνοι που απορρίπτουν την θεία προέλευση της Αγίας Γραφής, μπορεί επίσης να εγκαταλείψουν την ελπίδα να βρουν μια απάντηση. Μόνο ο Θεός μπορεί να εξηγήσει τα μυστικά του- γιατί έχει ενεργήσει έτσι. Γι’ αυτό μπορούμε να στραφούμε στον Λόγο του, την Βίβλο για να αναζητήσουμε την απάντηση στα ερωτήματά μας.

ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΩΡΙΝΟ ΚΑΚΟ;

Ποιός φταίει για την εγκληματικότητα, τούς πολέμους, την βία, την ανηθικότητα και άλλα δυσάρεστα πράγματα που συμβαίνουν στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο; Αυτά δεν τα προκαλεί ο Θεός να συμβούν, αλλά αντίθετα ασεβείς άνθρωποι, οι οποίοι παραβαίνουν τον θείο Νόμο με τη δραστηριότητά τους. ΄Άλλο σύγχρονο πρόβλημα του πλανήτη μας είναι ότι ενώ η Γη παράγει αρκετά τρόφιμα για όλους, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό. Σύμφωνα με το περιοδικό NATIONAL GEOGRAPHIC “το πρόβλημα δεν έγκειται τόσο στην παραγωγή, όσο στη διανομή. Μερικοί από τούς καλύτερα τρεφόμενους λαούς στον κόσμο έχουν την τύχη να ζουν σε χώρες όπως η Ιαπωνία όπου δεν χρειάζεται να παράγουν οι ίδιοι την τροφή τους. Άλλοι λαοί πεινούν, αν και ζουν σε καταπράσινα εδάφη με συχνές βροχοπτώσεις. Ο κύριος λόγος γι’ αυτή τη διαφορά είναι η πολιτική. Οι περισσότερες χώρες διαθέτουν τη πολιτική βούληση να εξασφαλίσουν στον λαό τους αξιοπρεπή διατροφή, άλλες όμως όχι”. Ένας αγρότης από το Κογκό, ο Μπουλόντο διαμαρτύρεται: “Έχουμε καλούς γεωργούς που δεν καλλιεργούν πια γιατί φοβούνται ότι κάποιο ι ένοπλοι θα έρθουν να τούς αρπάξουν την σοδειά”. Πόλεις και χωριά σ’ όλη την κεντρική Αφρική έχουν υποφέρει από την πολιτική αστάθεια, τα διαρκή κύματα προσφύγων και τις ένοπλες συγκρούσεις διαφορετικών πολιτικών ή φυλετικών ομάδων.

ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΕΝΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ

Ποια είναι η αρχή των γήινων δυσκολιών; Οι ιερές Γραφές εξηγούν ότι ο άνθρωπος δημιουργήθηκε τέλειος και με προοπτική να ζήσει για πάντα, αν έμενε υπάκουος στον Δημιουργό του (Γένεση 2: 17). Μάλιστα στην αρχή δεν υπήρχε κανένα κακό και καμιά αμαρτία, διότι ο Θεός τα έφτιαξε όλα πολύ καλά (Γένεση 1: 31) Ο άνθρωπος όμως ακολούθησε πορεία ανταρσίας στο θέλημα του Θεού κι έτσι έχασε την ευκαιρία να ζήσει αιώνια σε ένα όμορφο παραδεισένιο περιβάλλον (Γένεση 2: 8). Ο πόνος και η θλίψη, ο θάνατος και η ασθένεια άρχισαν να χτυπάνε την καθημερινή ζωή του ανθρώπου, κάτι που δεν ήταν στο αρχικό σχέδιο του Θεού . Συνεπώς τα παθήματα δεν είναι το ίδιο το κακό, αλλά το σύμπτωμα και η συνέπεια του πραγματικού κακού, της αμαρτίας όχι απαραίτητα του ατόμου, αλλά της αμαρτίας στην ιστορία της ανθρώπινης κοινωνίας (Γένεση 3: 16, 19).. Το καταδικασμένο ζευγάρι είχε παιδιά. Αυτά κληρονόμησαν τις ατέλειες και τις αδυναμίες των γονιών τους, καθώς και την τελική ποινή γι’ αυτούς τον θάνατο. Αυτό επιβεβαιώνεται από τον Ιωβ: “Ποιός μπορεί να βγάλει καθαρό από ακάθαρτο; Κανένας” (Ιωβ 14: 4).

ΓΙΑΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΕΜΠΟΔΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΣΙΑ;

Η ανθρωπότητα δημιουργήθηκε με την αίσθηση του σωστού και του λάθους, και την ελευθερία να την χρησιμοποιεί. Ήταν μέρος της φύσης μας, όπως ακριβώς είναι μέρος του χαρακτήρα του Θεού. Αλλά αυτή η εικόνα και ομοιότητα στον Θεό, αυτός ο νόμος που αρχικά χαράχτηκε στην ανθρώπινη φύση, έχασε πολύ από την διαύγειά του, μέσω της διεφθαρμένης επιρροής της αμαρτίας.

Η ικανότητα να αγαπάμε, περιλαμβάνει την ικανότητα να μισούμε. Γι’ αυτό ο Δημιουργός δεν μπορούσε να κάνει τον άνθρωπο κατά την ομοιότητά του, με την δύναμη να αγαπάει και να κάνει το σωστό, χωρίς την αντίστοιχη ικανότητα να μισεί και να κάνει το λάθος. Αυτή είναι η ελευθερία της εκλογής. Αυτή, μαζί με τις διανοητικές και ηθικές ικανότητες είναι που κάνουν αυτόν μια “εικόνα” του Δημιουργού του. Μετά 6000 χρόνια ξεπεσμού είμαστε υποδουλωμένοι στην αμαρτία. Η αμαρτία είναι ευκολότερη και περισσότερο ευχάριστη στο πεσμένο ανθρώπινο γένος, παρά η δικαιοσύνη.

Ο Θεός επέτρεψε την είσοδο της αμαρτίας και του θανάτου για την εκπαίδευση του ανθρώπου, Επειδή είναι ένας ηθικός Θεός έκανε τούς ανθρώπους υπεύθυνες υπάρξεις, ώστε οι αποφάσεις τους, καλές ή κακές, να έχουν τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Χωρίς αυτόν τον φυσικό νόμο αιτίας και αποτελέσματος, ο άνθρωπος θα μπορούσε να έκανε ότι ήθελε ατιμώρητος και δεν θα υπήρχε καμιά υπευθυνότητα εκ μέρους του. Γι’ αυτό η Γραφή λέει: “Mη πλανιέστε· ο Θεός δεν εμπαίζεται· επειδή, ό,τι αν σπείρει ο άνθρωπος, αυτό και θα θερίσει ” (Γαλάτες 6:7). Ωστόσο θα επέτρεπε εκείνους που ήταν πληγμένοι απ’ την αμαρτία, να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία τους για να επιστρέψουν σε αρμονία και υπακοή στον Θεό και τούς δίκαιους νόμους του.

ΓΙΑΤΙ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΣΕΒΕΙΣ;

Την ίδια απορία είχε και ο Ψαλμωδός που “έβλεπε την ευτυχία των ασεβών”. Αλλά ,συνεχίζει “εωσού εισελθών εις το αγιαστήριον του Θεού, ενόησα τα τέλη αυτών” (Ψαλμ. 73: 3, 17). Και ποια είναι η κατάληξη των ασεβών; “Οι πονηρευόμενοι θέλουσιν εξολοθρευθεί…Διότι έτι μικρόν, και ο ασεβής δεν θέλει υπάρχει και θέλεις ζητήσει τον τόπο αυτού, και δεν θέλει ευρεθεί. Οι ασεβείς θέλουσιν εξολοθρευθεί και οι εχθροί του Κυρίου, ως το πάχος των αρνίων θέλουσιν αναλωθή. Εις καπνόν θέλουσι διαλυθή” (Ψαλμ. 37: 9-10,20). Επίσης η ευημερία των ασεβών είναι επιφανειακή. Διότι “καθώς εξήλθεν εκ της κοιλίας της μητρός αυτού, γυμνός θέλει επιστρέψει, υπάγων καθώς ήλθε. Και δεν θέλει βαστάξει ουδέν εκ του κόπου αυτού, δια να έχη εν τη χειρί αυτού…. Και τις ωφέλεια εις αυτόν ότι εκοπίασε δια τον άνεμον;” (Εκκλησιαστής 5: 15-16).

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΥΜΦΟΡΕΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΘΩΟΥΣ;

Πολλές φυσικές καταστροφές ή δεινά έχουν ως θύματα καλούς ανθρώπους. Γιατί να συμβαίνει αυτό και αντίθετα οι συμφορές να μην βρίσκουν μόνο κακούς ανθρώπους; Στα μάτια του Θεού “δεν υπάρχει δίκαιος ουδέ εις…..επειδή πάντες ήμαρτον, και υστερούνται της δόξης του Θεού” (Ρωμ.3: 10,23).

Και σήμερα οι δίκαιοι είναι πολύ λίγοι, ενώ όλοι σχεδόν οι άνθρωποι ζουν μακρυά από τις θεϊκές εντολές και ακολουθούν τις δικές τους ιδέες, αδιαφορώντας για τον Θεό και τον Λόγο Του. Επίσης η καταδίκη του θανάτου εξακολουθεί να είναι πάνω σε όλους, δίκαιους και αδίκους. ΄Αρα δεν είναι άδικος ο Θεός όταν επιτρέπει και καλής προαίρεσης άνθρωποι, να υποφέρουν από τα παθήματα, διότι όλη η ανθρωπότητα είναι ένοχη και όλη πρέπει να πάρει το μάθημα των άσχημων συνεπειών που έχει η αμαρτία.

Ο Ιησούς Χριστός είπε ότι όσοι πέφτουν θύματα των συμφορών δεν σημαίνει ότι είναι περισσότερο αμαρτωλοί από τούς υπόλοιπους ανθρώπους. Και πρόσθεσε: “Εάν δεν μετανοήτε, πάντες ομοίως θέλετε απολεσθή” (Λουκάς 13: 1-5). Συνεπώς τα παθήματα υπενθυμίζουν ότι είμαστε καταδικασμένοι σε θάνατο, ανεξάρτητα του τρόπου και του χρόνου, και επίσης την ανάγκη να μετανοήσουμε και να επιστρέψουμε στον Θεό, αρχίζοντας να υπακούμε στον Λόγο Του. Άλλες φορές ο Θεός μέσω των παθημάτων μιλάει στον άνθρωπο για να του διορθώσει την πορεία της ζωής του (Ιωβ 34: 14-22, Εβραίους 12: 3-11).

Ο ΘΕΟΣ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Είναι γραμμένο ότι “πάντες αποθνήσκουσιν εν τω Αδάμ” (Α Κορ. 15: 22) και “εξαιτίας ενός αμαρτήματος ήρθε κατάκριση σε όλους τούς ανθρώπους” (Ρωμ.5: 18). Επειδή η καταδίκη ήταν πάνω σε όλους, έπρεπε ένας άλλος άνθρωπος να μπορούσε να θυσίαζε τη ζωή του και να λύτρωνε την χαμένη ζωή του Αδάμ και των απογόνων του. Γι’ αυτό ο Θεός σχεδίασε να στείλει τον μονογενή Υιό του. Με αυτό ο Θεός προμήθευσε έναν άνθρωπο κατάλληλο για θυσία “τον άνθρωπο Ιησού Χριστό, ο οποίος έδωσε τον εαυτό του αντίλυτρο για χάρη όλων” (Α Τιμ.2: 5-6).

Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΛΥΤΡΩΤΗ

Η λύτρωση του ανθρώπου θα κόστιζε την θυσία της ζωής του Γιού του Θεού. Ο Ιησούς ήταν να πεθάνει για την ανθρώπινη φυλή, ώστε να μπορέσει να σβήσει τα αποτελέσματα της παράβασης του Αδάμ και να εξασφαλίσει το δικαίωμα να τούς αναστήσει και αποκαταστήσει (Ρωμ. 5: 6-12, 16-19, 21, Α Κορ.15: 21-24). Ο Χριστός θα εγκαθιδρύσει δικαιοσύνη πάνω στη γη, διαμέσου της βασιλείας του Θεού. Αυτός μας δίδαξε να προσευχόμαστε: “Ας έλθει η βασιλεία σου. Ας γίνει το θέλημά σου, όπως στον ουρανό, έτσι κι επάνω στη γη” (Ματθ.6: 10).

Η ΕΝΔΟΞΗ ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ο απόστολος Πέτρος, ο Κύριός μας και όλοι οι προφήτες από την αρχή του κόσμου διακηρύττουν ότι η ανθρώπινη φυλή είναι να αποκατασταθεί στην αρχική δοξασμένη τελειότητα πάνω στην Γη (Πράξεις 3: 19-21). Αυτό είναι ότι ο Θεός σχεδίασε για να δώσει στον άνθρωπο. Και τι δοξασμένο σχέδιο! Η τέλεια γη. Ούτε ίχνος αμαρτίας δεν θα χαλάει την αρμονία και την ειρήνη της τέλειας κοινωνίας.

Να πως την περιγράφει η Αγία Γραφή: “Δείτε! Η σκηνή του Θεού είναι μαζί με τούς ανθρώπους, και αυτός θα κατοικεί μαζί τους, και αυτοί θα είναι λαοί του. Και ο ίδιος ο Θεός θα είναι μαζί τους. Και θα εξαλείψει κάθε δάκρυ από τα μάτια τους, και ο θάνατος δεν θα υπάρχει πια, ούτε πένθος ούτε κραυγή ούτε πόνος δεν θα υπάρχουν πια. Τα παλιά έχουν παρέλθει (Αποκάλυψη 21: 3-4). Με δίκαιο Βασιλιά τον Ιησού Χριστό όλο το κακό των 6000 ετών παρακμής θα εξαφανιστεί. Τότε “η γη θέλει είσθαι πλήρης της γνώσεως του Κυρίου, καθώς τα ύδατα σκεπάζουσι την θάλασσαν” (Ησαΐας 11: 9). Θα θεραπευτούν όλες οι αρρώστιες: “Τότε οι οφθαλμοί των τυφλών θέλουσιν ανοιχθή και τα ώτα των κωφών θέλουσιν ακούσει. Τότε ο χωλός θέλει πηδά ως έλαφος, και η γλώσσα του μογιλάλου θέλει ψάλλει” (Ησαΐας 35: 5-6).

Στην Μεσσιανική Βασιλεία θα εκδηλωθεί στο αποκορύφωμά της η αγάπη και το έλεος του Θεού προς το ανθρώπινο γένος. Τα παθήματα πρόκειται σύντομα να εξαλειφθούν μόλις επιστρέψει ο Κύριος Ιησούς Χριστός για να εγκαθιδρύσει στην Γη την δίκαιη βασιλεία του Θεού. ΄Όλο αυτό το χρονικό διάστημα των 2000 ετών, ο Ιησούς συγκεντρώνει την Εκκλησία του, δηλαδή τούς ακολούθους του, τούς οποίους θα χρησιμοποιήσει σαν συμβασιλείς του (Αποκάλυψη 20: 6). Γι’ αυτό ο Θεός καλεί όλους τους ανθρώπους να μετανοήσουν και να πιστέψουν στον Ιησού Χριστό τον Σωτήρα του Κόσμου, ώστε να λάβουν αιώνια ζωή τώρα και στον ερχόμενο αιώνα!

Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Ο Θεός είναι αγάπη” δηλώνει η Αγία Γραφή (Α Ιωάννου 4: 8). Γι’ αυτό ο Θεός δεν εγκατέλειψε το ανθρώπινο γένος στην τύχη του. Αντίθετα, Αυτός προμήθευσε έναν δρόμο, με τον οποίο οι αμαρτίες θα μπορούσαν να συγχωρεθούν. Αυτή η προμήθεια έγινε στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού.: “Ιδού ο Αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτία του κόσμου” (Ιωάννης 1: 29). “Αλλ’ ο Θεός δεικνύει την εαυτού αγάπην εις ημάς, διότι ενώ ημείς ήμεθα έτι αμαρτωλοί, ο Χριστός απέθανεν υπέρ ημών” (Ρωμ.5 : 8). Διαμέσου αυτού του μεγάλου λυτρωτικού έργου στον σταυρό, ο δρόμος έχει ανοίξει για την πλήρη εξαφάνιση όλων των παθημάτων. Εκείνοι που αποδέχονται την θυσία του Χριστού και μετανοούν για τις αμαρτίες τους, έχουν την βεβαιότητα της πλήρους απελευθέρωσης από όλα τα παθήματα όταν ο Μεσσίας επιστρέψει στην Γη για να ολοκληρώσει το έργο του.

Θα αποφασίσεις να γίνεις ακόλουθος του Ιησού Χριστού, ώστε να λάβεις την συγχώρεση των αμαρτιών σου και να απολαύσεις την ερχόμενη βασιλεία του Θεού; (Μάρκος 1: 14-15,Πράξεις 26: 18). Η απόφαση είναι δική σου !

Μανώλης Καλομοίρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *