ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΕΣ «ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ

Οι διδάσκαλοι της ‘αρπαγής προ της Θλίψεως’ έχουν συχνά πέσει στο σφάλμα να ορίσουν χρονολογίες για τον ερχομό του Κυρίου. Και γίνεται αυτό ακριβώς, λόγω της λανθασμένης πίστης τους, ότι η επιστροφή του Χριστού θα προηγηθεί της Μεγάλης Θλίψης και του Αντίχριστου. Θα ασχοληθούμε με την πρόσφατη ιστορική καταγραφή τέτοιων αποτυχημένων προρρήσεων στον ελληνικό χώρο.

Η Δεκαετία 1984-1994
Στην εφημερίδα της Ελευθέρας Αποστολικής Εκκλησίας Πεντηκοστής (ΕΑΕΠ) «Χριστιανισμός» δημοσιεύτηκε η «προφητεία» πως η ‘αρπαγή της Εκκλησίας’ θα γίνονταν μεταξύ των  ετών 1984-1994. Στο φύλλο αρ.3 , Μάρτιος 1986 στο κύριο άρθρο «ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΤΥΠΑΕΙ ΚΑΙ ΕΙΔΟΠΟΙΕΙ» γράφτηκαν τα εξής, μεταξύ άλλων: «Ο μικρός δείκτης δείχνει 12…Ο μεγάλος δείκτης δείχνει παρά δύο λεπτά. ‘Αληθώς σας λέγω ότι δεν θέλη παρέλθη η γενεά αύτη, εωσού γίνωσι πάντα ταύτα’ Λουκάς κα:32. Η γενεά έχει αρχή, ‘πάντα ταύτα είναι αρχή ωδίνων’ Ματθαίος κδ:8. Έχει και τέλος ‘και τότε θέλει ελθεί το τέλος’ Ματθαίος κδ:14. Η γενεά κατά τον Δαυίδ είναι 70-80 χρόνια. Ψαλμός 90 εδάφ.10. Αφού άρχισαν με τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο τα σημεία των καιρών μετρείστε τα χρόνια…Ας ετοιμαστούμε να συναντήσουμε τον ερχόμενο Χριστό, για να μη δούμε τον αντίχριστο να αποκαλύπτεται». (Οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας). Στο ίδιο άρθρο αναφέρει τα σημεία των καιρών, με πρώτο: «Παγκόσμιος Πόλεμος: …Ο πρώτος έγινε το 1914..». Συνεπώς αφού κάνουμε τον υπολογισμό που μας προτρέπει: 1914+70 ή 80= 1984 ή 1994. Η πεποίθηση της εφημερίδας, κατά την δική της ‘βιβλική ερμηνεία’ ήταν ότι η επιστροφή του Χριστού θα γίνονταν μέχρι το 1994 το πολύ! Κάτι που σαφώς δεν βγήκε αληθινό. Ήταν μια λανθασμένη ερμηνεία και πρόρρηση, για την οποία καμιά συγνώμη δεν ζητήθηκε από τα μέλη της ΕΑΕΠ ή τους αναγνώστες της εφημερίδας!

Η Δεκαετία 1991- 2000 
Αλλά ακολούθησε κι άλλη πρόρρηση! Αυτή την φορά μετατέθηκε η δεκαετία για το 1991-2000 όπου υποτίθεται θα γίνονταν η αρπαγή της Εκκλησίας και η εμφάνιση του Αντίχριστου! Στην εφημερίδα «Χριστιανισμός» αρ. φύλλου 73, την 1η Ιανουαρίου 1991, (δείτε το ντοκουμέντο στο τέλος του άρθρου) δημοσιεύτηκε το άρθρο «Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ» που υπογράφει ο κ. Κώστας Κονδύλης, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Δύο μεγάλα γεγονότα πρόκειται να γίνουν μέσα σ’ αυτή την δεκαετία. Το πρώτο είναι η αρπαγή της Εκκλησίας, ένα γεγονός υψίστης σημασίας για όλους αυτούς που αγαπούν τον Χριστό και ζουν με το Λόγο του Θεού…Το δεύτερο γεγονός αφορά τους ανθρώπους που δεν θα λάβουν μέρος στην αρπαγή της Εκκλησίας και βέβαια θα είναι ένα γεγονός πολύ οδυνηρό γι’ αυτούς. Ο ερχομός του Αντιχρίστου, θα εκδηλωθή μετά την αρπαγή της Εκκλησίας και του οποίου η κυριαρχία θα διαρκέσει επτά έτη. Μια επταετία φοβερή που θα γίνουν συγκλονιστικά γεγονότα, μεταξύ των οποίων θα είναι και ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος (Αποκ. θ 13)….Δύο λοιπόν γεγονότα συγκλονιστικά και καθοριστικά για το μέλλον της ζωής του ανθρώπου, που θα λάβουν χώρα μέσα σ’ αυτή την δεκαετία που διερχόμεθα. Κάθε χρόνος λοιπόν που περνάει τώρα έχει πολύ μεγάλη σημασία για μας». (Οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας). Η δεκαετία που ξεκίνησε το 1991 έληξε με το έτος 2000. Σήμερα έχουν περάσει περίπου πολλά χρόνια από την λήξη της «δεκαετίας των μεγάλων γεγονότων», αλλά δεν έγινε η «αρπαγή», ούτε η εμφάνιση του Αντίχριστου ! Καμιά εξήγηση δεν δόθηκε σε όσους πίστεψαν την εφημερίδα και κατόπιν απογοητεύτηκαν, ούτε ζητήθηκε συγγνώμη από τα μέλη της ΕΑΕΠ, για την αποτυχία εκπλήρωσης των προβλέψεων αυτών! 
Επίσης θέλουμε να σημειώσουμε, ότι το άρθρο του κ.Κονδύλη δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εκφράζει προσωπικές του απόψεις για τους εξής λόγους:

α) Η εφημερίδα «Χριστιανισμός» είναι επίσημη έκδοση της ΕΑΕΠ, β) Πουθενά δεν δηλώνεται στην εφημερίδα ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν ιδιωτικές απόψεις, και γ) Πουθενά δεν μπήκε σημείωση της εφημερίδας που να διαχωρίζει την θέση της από αυτή του αρθρογράφου, αν τυχόν διαφωνούσε. 

Το Γράμμα Διαμαρτυρίας για την «προφητεία»
Εντωμεταξύ, στην εφημερίδα «Χριστιανισμός» 15-9-1991 δημοσιεύτηκε γράμμα διαμαρτυρίας από κάποιον αναγνώστη για το άρθρο «Η Δεκαετία των Μεγάλων Γεγονότων», στο οποίο μεταξύ άλλων λέγονταν: «Φανταστείτε να περάσει η δεκαετία που έχουμε μπροστά μας και να μην πραγματοποιηθεί η αρπαγή της Εκκλησίας και ο ερχομός του Αντιχρίστου! Φανταστείτε τι θα λένε όχι τόσο για τον αδ.Κονδύλη, αλλά για την εκκλησία της Πεντηκοστής! Φανταστείτε πόσοι αδελφοί θα γυρίσουν την πλάτη στην εκκλησία της Πεντηκοστής!…Φανταστείτε ακόμα που θα σας δείχνουν τη φωτοτυπία του «Χριστιανισμού» φύλλο 73 και θα σας κολλούν στο τοίχο! Γι’ αυτό αν νομίζετε πως το άρθρο ‘Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ’ είναι προσωπική άποψη του αδ. Κονδύλη, να το γράψετε έστω καθυστερημένα. Αν το άρθρο είναι και πεποίθηση της εκκλησίας της Πεντηκοστής, τότε σκεφτείτε μήπως για τη δεκαετία που διανύουμε ‘το όνομα του Θεού δι’ υμάς βλασφημείται εν τοις έθνεσι’». 
Η εφημερίδα κάλυψε με την υποστήριξή της το άρθρο και τον συγγραφέα του! Αρνήθηκε να αποστασιοποιηθεί ή να ισχυριστεί ότι είναι απλά οι προσωπικές του απόψεις! Απάντησε ότι ο κ.Κονδύλης «είναι συνετός αδελφός και επιτυχημένος κήρυκας του Ευαγγελίου και ποιμένας, μ’ ένα μεγάλο ποίμνιο στον Πειραιά». Επίσης ότι «με βάση όλες τις πληροφορίες που μας έδωσε ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, ο αδελφός Κώστας Κονδύλης δεν έκανε προφητεία, γιατί δεν ισχυρίσθηκε ποτέ ότι είναι προφήτης, αλλά έκανε μια εκτίμηση της καταστάσεως». Αν όμως έκανε απλώς ‘εκτίμηση της καταστάσεως’ κι όχι ‘προφητεία’ , γιατί το άρθρο του «Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ εκφράζει απόλυτη βεβαιότητα (π.χ. λέει «πρόκειται να γίνουν», «που θα λάβουν χώρα», κι όχι ίσως , πιθανόν, μπορεί);

Ποιοι είναι Ψευδοπροφήτες
Είναι ενδιαφέρον να δούμε τι η ίδια εφημερίδα της ΕΑΕΠ έχει γράψει για τους Ψευδοπροφήτες: «Ψευδοπροφητεία σημαίνει προφητεία – ψεύτικη, σχετικώς με τα μέλλοντα επί το πλείστον. Η…Εταιρία Σκοπιά…είχε προφητεύσει κάποτε για την καταστροφή του συστήματος πραγμάτων…με σκοπό να φοβήσει τους ανθρώπους και να έρθουν χωρίς κόπο στους κόλπους της Οργανώσεως αδιαφορώντας για το τι θα γίνει αν δεν επαληθευτούν οι προσδοκίες τους» (Χριστιανισμός, αρ.φύλλου 23, Νοέμβριος 1987 σελ.2, άρθρο ΨΕΥΔΟΠΡΟΦΗΤΕΣ). Η ΕΑΕΠ δεν έκανε το ίδιο ατόπημα, όσον αφορά τον ορισμό συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, στο οποίο υποτίθεται θα γίνονταν η Αρπαγή της εκκλησίας και η εμφάνιση του Αντίχριστου; Επίσης δεν έπεσε στην ίδια αναλγησία προς τους οπαδούς της, όταν «αδιαφόρησε για το τι θα γίνει αν δεν επαληθευτούν οι προσδοκίες τους»; Μήπως η ηγεσία της Ελευθέρας Αποστολικής Εκκλησίας Πεντηκοστής χρησιμοποίησε την ‘αρπαγή’ «με σκοπό να φοβίσει τους ανθρώπους» ώστε να προσελκύσει περισσότερα μέλη; Στην εφημερίδα «Χριστιανισμός», Μάρτιος 2003, στις «Ομολογίες Χριστιανών» μια γυναίκα αναποφάσιστη στο να ενταχθεί στην ΕΑΕΠ, γράφει: «Μεγάλη πάλη γινόταν ώσπου μ’ έπιασε ο φόβος της αρπαγής των πιστών. Η ζωή μου, κατά την γνώμη μου, ήταν άγια, αλλά θα έπαιρνα μέρος στην αρπαγή;». 
Ο ορισμός χρόνων και καιρών είναι κάθετα αντίθετος με τα λόγια του Ιησού Χριστού:

  • «Ποια όμως μέρα και ώρα θα έρθει το τέλος, κανένας δεν το ξέρει» Ματθαίος κδ 36, ΝΜΒ
  • «Προσέξτε –απάντησε εκείνος- μην ξεγελαστείτε, γιατί θα έρθουν πολλοί που θα χρησιμοποιούν το όνομά μου, και θα ισχυρίζονται ‘εγώ είμαι ο Μεσσίας’ και ‘ο καιρός έφθασε’. Να μην τους ακολουθήσετε όμως» Λουκάς κα 8, ΝΜΒ
  • «Δεν είναι δική σας υπόθεσις να ξέρετε τους χρόνους ή τους καιρούς, τους οποίους ώρισε ο Πατέρας κατά την δικήν του εξουσίαν» Πράξεις α 7, Βέλλας.

Τελειώνοντας την αναφορά μας στην Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής, λέμε ότι περιοριστήκαμε στα γραπτά κείμενά της , κι όχι σε κηρύγματα ή προφορική διδασκαλία που γίνεται στις αίθουσες λατρείας της. 
Σημειώνουμε ακόμα, πως επικοινωνήσαμε με τον Εκδότη της εφημερίδας «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ» κ.Λεωνίδα Φέγγο με επιστολή μας, και του ζητούσαμε την θέση του για την αποτυχία της πρόρρησης της «Δεκαετίας των Μεγάλων Γεγονότων». Μέχρι τώρα που γράφεται το άρθρο αυτό (12 Σεπτεμβρίου 2003) δεν λάβαμε καμιά απάντηση. Εμείς θέλαμε να είχαμε και την επίσημη θέση της ΕΑΕΠ, όπως απαιτεί ο διάλογος, αλλά δυστυχώς δεν έγινε δυνατό, αφού δεν μας απάντησε. Λάβαμε όμως, μία σχετική με το θέμα επιστολή από έναν πρεσβύτερο της ΕΑΕΠ που δημοσιεύεται στο περιοδικό μας Ο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ -ΤΕΥΧΟΣ 24 στην σελ.25. Κι ο ίδιος παραδέχεται στο τέλος ότι ήταν «απαράδεκτη παρεκτροπή» από την διδασκαλία του Ιησού Χριστού οι προρρήσεις του άρθρου εκείνου.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Η πρώτη σελίδα του επίμαχου άρθρου Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ από την εφημερίδα ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ αρ.φύλλου 73 της 1ης Ιανουαρίου 1991 σελίδα 1:

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ

ΠΗΓΗ: www.jesusportal.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *