ΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΕΘΑΝΕΙ, ΘΑ ΖΗΣΕΙ ΞΑΝΑ;

Τα αρχαία αυτά λόγια του Ιώβ αντανακλούν ένα πανάρχαιο ερώτημα: Τί μας συμβαίνει όταν πεθαίνουμε; Υπάρχει ελπίδα για ζωή μετά το θάνατο; Η Βίβλος δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις — που για πολλούς αποτελούν έκπληξη.

Ο Στήβεν Μάντελ υπήρξε ένας εύθραυστος άνθρωπος στη σύντομη ζωή του. Τελειώνοντας το λύκειο, μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης για να σπουδάσει αεροναυπηγός. Πήρε το δίπλωμά του σε ηλικία 23 χρονών. Αγαπούσε την ποίηση, τη φωτογραφία, και το να παίζει κιθάρα.

Η ζωή του προχωρούσε πολύ καλά εκτός από την υγεία του. Μια εντερική μόλυνση διαρκώς του δημιουργούσε προβλήματα και ο οργανισμός του δεν ανταποκρινόταν σε κανένα είδος θεραπευτικής αγωγής.

Με την πάροδο του χρόνου η φυσική του κατάσταση χειροτέρευε, και άρχισε να τον προβληματίζει το ενδεχόμενο του θανάτου. Άρχισε να διερωτάται πόσος χρόνος τού είχε μείνει.

Ψάχνοντας για μια απάντηση

Ο Στήβεν διάβαζε αχόρταγα βιβλία επιστημονικής φαντασίας για πολλά χρόνια. Είχε διαβάσει ιστορίες με μελλοντολογικά επιτεύγματα επιστημόνων που επανέφεραν τους νεκρούς στη ζωή. Μετά διάβασε για έναν οργανισμό, την Κρυογονική Εταιρία, που υποστηρίζει την ψύξη ανθρώπινων σωμάτων αμέσως μετά το θάνατο, και τη διατήρησή τους σε περίπτωση που στο μέλλον θα ανακαλυφθούν τεχνικές ζωογόνησης των νεκρών και θεραπείας των ασθενειών από τις οποίες πέθαναν. Μετά από μια μικρή έρευνα γράφτηκε ως μέλος σ’ αυτόν, αφού πίστευε ότι δεν θα είχε ακόμα πολύ χρόνο ζωής.

Επτά μήνες αργότερα η μόλυνση ρούφηξε και την τελευταία ικμάδα του σώματός του, και ο Στήβεν πέθανε. Πέντε μέλη της Κρυογονικής Εταιρίας και ένας εργολάβος κηδειών έκαναν γρήγορα τις απαραίτητες ενέργειες. Στράγγισαν το σώμα του από το αίμα και όλα τα υγρά, και το έβαλαν σε ξηρό πάγο. Μέσα σε λίγες μέρες είχε μπει σε “κρυογονική αναστολή”: τοποθετήθηκε μέσα σε μία κάψουλα μεγέθους όσο το σώμα του, ψυχόμενη από υγρό άζωτο σε -1000 (F).

Μαζί με μερικούς άλλους, το σώμα του Στήβεν περιμένει εκεί, παγωμένο για να διατηρούνται ακέραιοι οι ιστοί και ο εγκέφαλος όπως ήταν όταν έβγαλε την τελευταία του αναπνοή. Ο Στήβεν πέθανε ελπίζοντας ότι η επιστήμη κάποτε θα βρει θεραπεία για την ασθένειά του και θα τον καταστήσει ικανό να απολαύσει μία φυσιολογική, υγιή ζωή.

Σε περίπτωση εγκεφαλικής καταστροφής, μία ηχογράφηση, που έγινε όσο ο Στήβεν ήταν ακόμα ζωντανός, διατηρεί τις κατάλληλες πληροφορίες για το άτομό του. Η μητέρα του είπε ότι συνειδητοποιεί πως η πιθανότητα αναζωογόνησης του Στήβεν είναι πολύ μακρινή. Όταν ρωτήθηκε αν θα σκεφτόταν να ζητήσει και η ίδια τις υπηρεσίες της Κρυογονικής Εταιρίας, είπε ότι δεν ήθελε “μία άλλη ευκαιρία σ’ αυτή τη ζωή”.

Η λύση στο πρόβλημα του θανάτου

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτή η ζωή είναι το μόνο που υπάρχει. Προσπαθούν να απομυζήσουν και την τελευταία σταγόνα απόλαυσης και ευχάριστων στιγμών από τα λίγα χρόνια της επίγειας ζωής τους. Αυτός όμως είναι ο προορισμός του ανθρώπου; Να ζει μόνο ένα μικρό διάστημα χρόνου ανάμεσα στην αιωνιότητα, να υποφέρει, και να έχει συναίσθηση του πόνου του, και μετά να εξαφανίζεται για πάντα; Τότε, ο σκοπός της δημιουργίας του είναι μάταιος; Όχι βέβαια!

Εκτός από λίγες εξαιρέσεις, οι άνθρωποι αγωνίζονται — συνειδητά ή ασυνείδητα — να ζήσουν και να προσκολληθούν απεγνωσμένα στη ζωή. Κάποτε μου ζητήθηκε να πάω σε ένα αγόρι που βρισκόταν σε κώμα και του οποίου οι γονείς είχαν ζητήσει από το νοσοκομείο να του αφαιρεθεί το σύστημα μηχανικής υποστήριξης ζωής. Παρατηρούσαμε το “μπλιπ” που έκανε στην οθόνη σβύνοντας ο παλμός της καρδιάς, χωρίς να μπορούμε να βοηθήσουμε, κι ενώ η καρδιά του μάταια πάλευε να συνεχίσει να χτυπάει.

Αργά ή γρήγορα όλοι μας πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον προσωπικό μας θάνατο. Δεν υπάρχει τρόπος να ξεγελάσουμε τον θάνατο και να ξεφύγουμε απ’ την κοινή μοίρα όλων των ανθρώπων.

Η ασθένεια πήρε τη ζωή του Στήβεν, και του νεαρού αγοριού στου οποίου την τελευταία εκπνοή υπήρξα μάρτυρας. Αλλά θα έρθει η ώρα που θα ξαναζήσουν. Η επαναφορά τους στη ζωή δεν θα γίνει με τον τρόπο που φαντάζονταν. Δεν θα είναι το αποτέλεσμα τεχνολογικών επιτευγμάτων επιστημόνων ή γιατρών που ερευνούν πως θα ζωογονήσουν κατεψυγμένα πτώματα.

Η επαναφορά τους στη ζωή θα γίνει επειδή ο μεγάλος Δημιουργός μας, Αυτός που δίνει τη ζωή, θα τους καλέσει από το χώμα της γης και θα τους αποκαταστήσει στη ζωή : το θαύμα της ανάστασης!

Δεν είμαστε προϊόντα κάποιου εξελικτικού ατυχήματος, ούτε και αναζητούμε στα τυφλά τις απαντήσεις για τα αγωνιώδη ερωτήματα της ζωής. Είμαστε το αποτέλεσμα του σχεδιασμού της σοφίας του Παντοδύναμου Θεού, του Υψίστου Όντος που δημιούργησε αυτό το εκπληκτικό σύμπαν και κάθε τι μέσα σ’ αυτό.

Πώς ο Θεός αποκαλύπτει το μέλλον της ανθρωπότητας

Η Αγία Γραφή, ο Λόγος του Δημιουργού μας, μας πληροφορεί ότι Αυτός επιθυμεί να μοιραστεί τη αιώνια ζωή Του με εμάς, θέλει να γίνουμε πραγματικά παιδιά Του, μέρος της οικογένειάς Του, συμμετέχοντας στην αθάνατη φύση Του, έχοντας αιώνια ζωή. Σ’ αυτό το Βιβλίο των Βιβλίων, που κοσμεί ράφια βιβλιοθηκών αλλά λίγο διαβάζεται, ο Θεός περιγράφει τον απίστευτο άθλο της ανάστασης.

Η Βίβλος αναφέρει επτά ετήσιες εορτές που ο Θεός έδωσε στο λαό Ισραήλ. Είναι λυπηρό ότι λίγοι, ακόμα και από εκείνους που ομολογούν Χριστιανοί, γνωρίζουν και κατανοούν την πνευματική τους σπουδαιότητα και συμβολισμό.

Μία από αυτές τις δοσμένες από τον Θεό εορτές, η Εορτή των Σαλπίγγων, προτυπώνει την ημέρα που ο αναστημένος Ιησούς Χριστός θα επιστρέψει στον φορτωμένο από εγκλήματα και αίμα πλανήτη μας και θα συμβεί το μεγαλύτερο γεγονός στην ιστορία : η ανάσταση των νεκρών. “Γιατί ο ίδιος ο Κύριος θα κατεβεί από τον ουρανό με πρόσταγμα, με φωνή αρχαγγέλου και με σάλπιγγα Θεού, και οι νεκροί στον Χριστό θα αναστηθούν πρώτα” (Α΄ Θεσσαλονικείς 4:16).

Οι “νεκροί στον Χριστό” είναι εκείνοι που αληθινά έχουν στραφεί στον Ιησού Χριστό για σωτηρία και ταπεινά υπόταξαν τους εαυτούς τους σ’ Αυτόν με γνήσια μετάνοια.

Ο απόστολος Παύλος έγραψε σχετικά με εκείνη την ημέρα στην επιστολή του προς τους Χριστιανούς της Κορίνθου: “Ιδού, μυστήριο σας λέω: όλοι δεν θα κοιμηθούμε, όλοι όμως θα αλλάξουμε, σε μια στιγμή, σε ριπή οφθαλμού, κατά την τελευταία σάλπιγγα. Γιατί θα σαλπίσει και οι νεκροί θα εγερθούν άφθαρτοι, και εμείς (που είμαστε ζωντανοί) θα αλλάξουμε” (Α΄ Κορινθίους 15:51-52).

Ανάσταση στην τελευταία σάλπιγγα

Το τελευταίο βιβλίο της Βίβλου μιλάει για τα γεγονότα που θα συγκλονίσουν τη γη την εποχή του τέλους: “Και ο έβδομος άγγελος σάλπισε: και έγιναν φωνές μεγάλες στον ουρανό που λένε: «Η βασιλεία του κόσμου έγινε του Κυρίου μας και του Χριστού Του, και θα βασιλέψει στους αιώνες των αιώνων»” (Αποκάλυψη 11:15).

Προσέξτε ότι οι αναστημένοι ακόλουθοι του Χριστού αρπάζονται στον αέρα για να προϋπαντήσουν τον Χριστό που έρχεται για να βασιλέψει στη γη: “Έπειτα εμείς οι ζωντανοί, που θα απομένουμε, συγχρόνως μαζί με αυτούς (τους νεκρούς) θα αρπαχτούμε μέσα σε νεφέλες για να συναντήσουμε τον Κύριο στον αέρα. Και έτσι πάντοτε θα είμαστε μαζί με τον Κύριο” (Α’ Θεσσαλονικείς 4:17).

Οι ακόλουθοι του Χριστού τους οποίους ο Θεός θα αναστήσει κατά την επιστροφή του στη γη, θα έρθουν σε πλήρη και αθάνατη ζωή, σε μία συναρπαστική και δημιουργική νέα ζωή. Θα ζήσουν ξανά για να εργαστούν μαζί με τον Χριστό για να φέρουν τάξη και αποκατάσταση πάνω στη γη, κάνοντάς την έναν θαυμαστό τόπο ζωής. Όταν ολοκληρωθεί αυτό το έργο της βασιλείας του Χριστού, η γη θα έχει γίνει ξανά σαν τον Παράδεισο της Εδέμ. Ο Θεός έχει φυλάξει εκπληκτικές ανταμοιβές και συναρπαστικές εργασίες για τους πιστούς που θα έχουν μέρος στην πρώτη αυτή ανάσταση: “Ιδού έρχομαι γρήγορα, και ο μισθός μου είναι μαζί μου, για να αποδώσω σε καθένα σύμφωνα με το έργο του” (Αποκ. 22:12).

Ο Ιησούς μας λέει στην Αποκάλυψη (3:20-21): “Ιδού, έχω σταθεί μπροστά στη θύρα και κρούω. Αν κάποιος ακούσει τη φωνή μου και ανοίξει τη θύρα, τότε θα εισέλθω προς αυτόν και θα δειπνήσω μαζί του και αυτός μαζί μου. Σ’ αυτόν που νικάει θα του δώσω να καθίσει μαζί μου στο θρόνο μου, όπως κι εγώ νίκησα και κάθισα μαζί με τον Πατέρα μου στο θρόνο του”. Σ’ εκείνους που θεληματικά υποτάσσονται στην εξουσία Του στην τωρινή ζωή τους, ο Ιησούς προσφέρεται να μοιραστεί μαζί τους τη Βασιλεία του (θρόνο) πάνω σ’ όλη τη γη. Εκείνοι που θα αναστηθούν στην πρώτη ανάσταση, κατά την επιστροφή του Χριστού, θα γίνουν “βασιλείς και ιερείς για τον Θεό μας, και θα βασιλέψουν πάνω στη γη” (Αποκάλυψη 5:10). Θα τους δώσει την ευκαιρία να είναι ηγέτες και εκπαιδευτές των λαών στη διάρκεια εκείνης της εκπληκτικής νέας εποχής.

Υπάρχουν ακόμα πιο πολλά!

Αυτό όμως είναι μόνο μέρος της ιστορίας. Οι εορτές που ο Θεός έδωσε να τηρεί ο Ισραήλ απεικονίζουν όλο το σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία της ανθρωπότητας, το οποίο περιλαμβάνει την υπόσχεση μίας ακόμα ανάστασης, για κάθε άνθρωπο που έχει ζήσει πάνω στη γη, μαζί και των νηπίων και όλων όσων δεν άκουσαν το θαυμαστό μήνυμα της Βίβλου (Ιεζεκιήλ 37).
Ο Παύλος έδωσε επιγραμματικά το θαυμαστό πρόγραμμα της ανάστασης : “Τώρα όμως ο Χριστός έχει εγερθεί από τους νεκρούς, απαρχή αυτών που έχουν κοιμηθεί. Γιατί, επειδή μέσω ανθρώπου ήρθε ο θάνατος, και μέσω ανθρώπου ήρθε η ανάσταση των νεκρών. Γιατί όπως ακριβώς στον Αδάμ όλοι πεθαίνουν, έτσι και στο Χριστό όλοι θα ζωοποιηθούν. Καθένας όμως στη δική του τάξη: απαρχή είναι ο Χριστός, έπειτα αυτοί που είναι του Χριστού κατά την παρουσία του, ύστερα θα είναι το τέλος, όταν παραδώσει τη βασιλεία στον Θεό …” (Α΄ Κορινθ. 15:20-24). Η εορτή της “απαρχής του θερισμού”, στις αρχές της άνοιξης, όπου προσφερόταν το πρώτο στάχυ που θερίστηκε, απεικονίζει τον πρώτο νεκρό που αναστήθηκε, τον Ιησού, η εορτή των πρωτογεννημάτων (Πεντηκοστή), προσφοράς των πρώτων καρπών της γης στην αρχή του καλοκαιριού, απεικονίζει την πρώτη τάξη νεκρών που ανασταίνονται, αυτούς που ανήκουν στον Χριστό, η εορτή της Σκηνοπηγίας ήταν ευχαριστία για την τελική συγκομιδή των καρπών που είχαν γίνει σ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, και απεικονίζει την ολοκλήρωση της ανάστασης όλων των υπόλοιπων νεκρών με το τέλος της χιλιετούς βασιλείας του Χριστού.

Την ολοκλήρωση της ανάστασης, όλων των νεκρών, πιστοποίησε ο ίδιος ο Ιησούς : “Μη θαυμάζετε γι’ αυτό, επειδή έρχεται ώρα κατά την οποία όλοι όσοι είναι στα μνήματα θα ακούσουν τη φωνή Του, και θα βγουν αυτοί που έπραξαν τα αγαθά σε ανάσταση ζωής, αυτοί δε που έπραξαν τα κακά σε ανάσταση κρίσης” (Ιωαννης 5:28-29).

Οι άνθρωποι που ποτέ δεν άκουσαν για τον Χριστό

Ο όφις στον Κήπο της Εδέμ ύπουλα εισηγήθηκε στον Αδάμ και στην Εύα την ιδέα ότι οι εντολές του Θεού δεν είναι απαραίτητα ο καλύτερος δρόμος. Οι δύο πρόγονοι όλου του ανθρώπινου γένους ασπάστηκαν αυτή την εισήγηση του Σατανά, και από τότε η εξαπάτηση του Διαβόλου έχει περικαλύψει τη γη με πνευματική τυφλότητα (Αποκ. 12:9).

Έτσι, στη διάρκεια των αιώνων, πολλά εκατομμύρια ανθρώπων πέθαναν, μη έχοντας ποτέ ακούσει για τον ένα αληθινό Θεό και για τον Σωτήρα μας Ιησού Χριστό. Δισεκατομμύρια έχουν γεννηθεί σε χώρες που η Αγία Γραφή ήταν τελείως άγνωστη. Κανένας από αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορούσε να καθορίσει τη χώρα στην οποία θα γεννιόταν ή το αν θα μπορούσε να ακούσει την αλήθεια του ευαγγελίου του Ιησού, του “μόνου ονόματος κάτω από τον ουρανό που έχει δοθεί στους ανθρώπους, με το οποίο πρέπει να σωθούμε” (Πράξεις 4:12). Και ακόμα υπάρχουν τα εκατομμύρια βρεφών και νηπίων που πέθαναν πρόωρα, και δεν πρόλαβαν να δεχτούν την αλήθεια.

Σε τέτοιες συνθήκες, οι άνθρωποι ποτέ δεν είχαν την ευκαιρία για σωτηρία. Αλλά, επειδή ο Θεός είναι απόλυτα δίκαιος και δεν παραβλέπει κανέναν, θα έχουν αυτήν την ευκαιρία να ακούσουν το ευαγγέλιο, και να γνωρίσουν τον Σωτήρα, ο Πατέρας της αγάπης θα τους αναστήσει όλους αυτούς, και μάλιστα σε έναν κόσμο στον οποίο η γνώση του Θεού θα καλύπτει τη γη όπως τα νερά των θαλασσών: “Γιατί η γη θα είναι πλήρης από τη γνώση της δόξας του ΚΥΡΙΟΥ, όπως τα νερά καλύπτουν τη θάλασσα” (Αββακούμ 2:14). Τότε, την εποχή της βασιλείας του Χριστού, θα αφαιρεθεί το κάλυμμα της πνευματικής τύφλωσης που χωρίζει την ανθρωπότητα από τη σωτήρια γνώση του Δημιουργού της, και οι αναστημένοι άνθρωποι θα απολαύσουν την πρώτη τους ευκαιρία να Τον γνωρίσουν: “Και στο όρος αυτό θα αφανίσει το πρόσωπο του καλύμματος που καλύπτει όλους τους λαούς και το κάλλυμα που που καλύπτει όλα τα έθνη. Θα καταπιεί το θάνατο με νίκη, και ο ΚΥΡΙΟΣ ο Θεός θα σκουπίσει τα δάκρυα από όλα τα πρόσωπα, και θα εξαλείψει την ντροπή του λαού Του από όλη τη γη, επειδή ο ΚΥΡΙΟΣ μίλησε” (Ησαΐας 25:7-8). Αυτό δεν σημαίνει κατ΄ανάγκη ότι όλοι θα σωθούν, αλλά ότι όλοι θα έχουν την ευκαιρία την οποία δεν είχαν στην παρούσα ζωή. Το αν τελικά θα σωθούν, αν θα αποκτήσουν αιώνια ζωή, θα είναι δική τους επιλογή, με το να δεχτούν και υπακούσουν στον Βασιλιά Μεσσία, τον Ιησού, ή όχι.

Ανάσταση: ένα γεγονός

Η ανάσταση δεν είναι κάποια αναπόδεικτη θεωρία. Έχει ήδη συμβεί μία φορά: ο Ιησούς Χριστός πέθανε, έμεινε θαμμένος στον τάφο επί τρεις ημέρες, και αναστήθηκε από νεκρός, ερχόμενος και πάλι στη ζωή με τη δύναμη του Πατέρα Θεού. Οι πρώτοι μαθητές του Χριστού ήταν αυτόπτες μάρτυρες του γεγονότος ότι ο Ιησούς ήταν και πάλι ζωντανός: μίλησαν σ’ Αυτόν πρόσωπο με πρόσωπο, περπάτησαν μαζί του, έφαγαν μαζί του, επί σαράντα ολόκληρες ημέρες. Ήταν τόσο βέβαιοι ότι ο Κύριός τους, τη σταύρωση του οποίου παρακολούθησαν από κοντά, είχε βγει από τον τάφο, και μάλιστα πολύ πιο ένδοξος απ’ ότι πριν, ώστε άρχισαν να δίνουν μαρτυρία για την ανάστασή του, αψηφώντας κάθε διωγμό, και θυσιάζοντας ακόμα και τη ζωή τους.

Η πραγματικότητα της ανάστασης έχει εκδηλωθεί, ο Ιησούς Χριστός είναι ο πρώτος που “γεννήθηκε” από τους νεκρούς: “Εγώ είμαι ο πρώτος και ο έσχατος, και αυτός που ζει, και έγινα νεκρός, αλλά ιδού, είμαι ζωντανός στους αιώνες των αιώνων, και έχω τα κλειδιά του θανάτου και του Άδη” (Αποκ. 1:18). Ο Ιησούς είναι το αρχέτυπο της ανάστασης και η πηγή της: “Εγώ είμαι η ανάσταση και η ζωή. Όποιος πιστεύει σ’ εμένα κι αν πεθάνει θα ζήσει, και καθένας που ζει και πιστεύει σ’ εμένα δε θα πεθάνει στον αιώνα” (Ιωάν. 11:25-26). Και μετά ο Ιησούς ρωτάει, “Το πιστεύεις αυτό;” Πιστεύουμε τον Ιησού όταν υπόσχεται ότι οι ακόλουθοί Του θα ζήσουν ξανά και μάλιστα αιώνια; Η ανάσταση του Ιησού Χριστού, ως ιστορικό γεγονός, είναι εγγύηση για το ότι και εμείς θα αναστηθούμε.

Μάθετε για το εκπληκτικό μέλλον σας

Η Αγία Γραφή μας αποκαλύπτει ένα πολύ μεγαλειώδες μέλλον για το ανθρώπινο γένος, και όλες οι απολαύσεις και οι χαρές με τις οποίες μπορούμε να γεμίσουμε τη ζωή μας στην τωρινή μας ύπαρξη, δεν είναι τίποτα μπροστά στην αληθινή ευτυχία που ο Θεός έχει σχεδιάσει για μας.

Αν πιστέψετε στην αλήθεια της ανάστασης σε αιώνια ζωή, μπορείτε να θέσετε σωστές αξίες και προτεραιότητες στη ζωή σας, χωρίς να αγωνιάτε για ασήμαντα πράγματα ή να καταβάλλεστε από τις δυσκολίες της ζωής. Μπορείτε να ζείτε με θάρρος, έχοντας την ελπίδα της βέβαιης υπόσχεσης του Θεού, ότι ο Λυτρωτής σας ζει και ότι θα Τον δείτε την τελευταία ημέρα.

Bruce Gore

Μετάφραση κατόπιν αδείας του άρθρου If a Man Die, Will He Live Again? από το περιοδικό The Good News – Sept/Oct 1996)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *