ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΘΕΟ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

Πολλοί άνθρωποι λένε ότι ο Ιησούς είναι Θεός. Αλλά τι λέει ο ίδιος ο ΙΗΣΟΥΣ;

Οι περισσότεροι Χριστιανοί έχουν διδαχθεί ότι ο Ιησούς είναι ταυτόχρονα “τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος“, ότι είναι ο Παντοδύναμος Θεός που ντύθηκε την ανθρώπινη σάρκα. Επίσης, λένε ότι επιπρόσθετα στον Ιησού, δύο άλλα πρόσωπα είναι επίσης τέλειος Θεός: ο Πατέρας, και ένα άλλο πρόσωπο που καλείται το Άγιο Πνεύμα. Όλα αυτά τα τρία πρόσωπα, ισχυρίζονται, είναι συν-αιώνια, κανένα δεν είναι μεγαλύτερο από το άλλο. Ακόμη, ενώ αυτοί οι τρεις έχουν την θεία φύση, με κάποιο τρόπο δεν είναι τρεις θεότητες. Μάλλον, λένε ότι μυστηριακά μοιράζονται την ίδια και μοναδική θεϊκή ουσία, ένα ανεξήγητο “τρεις σε ένα” ον.
Οι Θεολόγοι αρχαίοι και σύγχρονοι έχουν ισχυριστεί ότι αυτό το μυστηριώδες “Δόγμα της Τριάδας” είναι ο πυρήνας της Χριστιανικής πίστης. Ενώ οι εκκλησίες σήμερα πραγματικά διαφωνούν σε πολλές λεπτομέρειες του δόγματος, και οι περισσότερες ομολογούν ότι είναι τελικά αδύνατον να το κατανοήσεις, συχνά υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαίο για την σωτηρία.

Αλλά τι εάν ο ίδιος ο Ιησούς ποτέ δεν δίδαξε αυτά τα πράγματα; Τι εάν η Βίβλος πραγματικά διδάσκει κάτι πλήρως διαφορετικό;
Θα ήταν δυνατόν το πραγματικό μήνυμα της Καινής Διαθήκης να παρερμηνεύτηκε ριζικά και αυτές οι παρερμηνείες να έχουν περάσει απλώς στην επόμενη γενιά; Τι γίνεται αν οι διακηρύξεις του Ιησού έχουν παρανοηθεί τόσο πολύ και η παράδοση της Εκκλησίας έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από αρχαίους, ειδωλολάτρες φιλόσοφους, ώστε η αρχική πίστη του Ιησού και των μαθητών του να μην αναγνωρίζεται σήμερα από πολλούς πιστούς; Τι γίνεται αν το «Δόγμα της Τριάδας» δεν είναι στην πραγματικότητα Βιβλικό;

Θα θέλατε να μάθετε;

Πλήθος Χριστιανοί λόγιοι έχουν από καιρό αναγνωρίσει ότι το δόγμα της Τριάδας δεν υπάρχει στην Βίβλο. Παραδόξως, οι περισσότεροι από αυτούς τους μελετητές είναι στην πραγματικότητα Τριαδικοί. Ενώ μια χούφτα αποσπάσματα έχουν χρησιμοποιηθεί για να «αποδείξουν» την Τριάδα από τις Γραφές, έχει αναγνωριστεί από τους θεολόγους ότι κανένα από αυτά τα παραδείγματα δεν διδάσκει σαφώς το δόγμα, αλλά είναι μόνο προτάσεις, ενδείξεις ή συμπεράσματα που έχουν συγκεντρωθεί για να υποστηρίξουν μια θέση. Φυσικά, πιστεύουμε ότι είναι αρκετά προφανές ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν τη Βίβλο να λέει οτιδήποτε, αν προσπαθήσουν αρκετά. Πιστεύουμε όμως ότι η Βίβλος είναι στην πραγματικότητα πολύ σαφής σε ορισμένα σημαντικά σημεία, συγκεκριμένα, για το ποιος είναι ο αληθινός Θεός. Σε τελική ανάλυση, δεν νομίζετε ότι μια τέτοια βασική αλήθεια θα πρέπει να κοινοποιείται σαφώς στη Βίβλο; Πώς θα μπορούσε κάτι τέτοιο να προταθεί ή να υπονοηθεί όπως λέει η παράδοση;

Αντίθετα με την παράδοση, εμείς πιστεύουμε ότι η Βίβλος διδάσκει ότι ο Θεός είναι μόνο ένας, ο Πατέρας. Αυτό το μοναδικό πρόσωπο είναι ο Θεός και Πατέρας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Ο Ιησούς, επομένως, δεν είναι ο ίδιος ο αληθινός Θεός, αλλά είναι ο μονογενής ανθρώπινος γιος Του.

Σήμερα αυτή η άποψη συχνά καλείται Ουνιταριανισμός ή η πίστη ότι ο Θεός είναι Ένα Πρόσωπο, ή ένας “συγκεκριμένος εαυτός”. Αυτή η βιβλική θέση έχει κρατηθεί από διάφορες Χριστιανικές κοινότητες σε όλη τη διάρκεια της Εκκλησιαστικής ιστορίας. Η πεποίθηση ότι μόνο ο Πατέρας είναι Θεός επίσης αντιπροσωπεύει τον κλασσικό μονοθεϊσμό τον οποίο οι Εβραίοι έχουν εφαρμόσει για χιλιάδες χρόνια. Ο Μωυσής, ο Δαβίδ, ο Ηλίας -όλοι πίστευαν ότι ο Θεός ήταν απλά Ένας. Η Βίβλος μας δείχνει ότι αυτή ήταν επίσης η θρησκεία του Ιουδαίου του 1ου αιώνα, του Ιησού από τη Ναζαρέτ.

“Πάτερ…να γνωρίζωσι σε τον μόνον αληθινόν Θεόν” (Ιωάννης 17:1,3).

Στη προσευχή, ο Ιησούς καλεί τον Πατέρα “τον μόνον αληθινόν Θεόν” (Ιωάννης 17:3). Στη πραγματικότητα, ο Ιησούς λέει ο ίδιος ότι έχει Θεό, πολλές φορές (Μάρκος 15:34, Αποκάλυψη 3:2, 12). Ακόμη και μετά που αναστήθηκε από τους νεκρούς, αυτός λέει στην Μαρία ότι ο Θεός είναι “Πατέρας μου και Πατέρας σας και Θεός μου και Θεός σας” (Ιωάννης 20:17). Αυτός διδάσκει την γυναίκα στην πηγή ότι “οι αληθινοί προσκυνηταί θέλουσι προσκυνήσει τον Πατέρα“, και ότι εκείνοι που το κάνουν αυτό είναι “οι προσκυνούντες αυτόν [τον Θεόν] εν πνεύματι και αληθεία” (Ιωάννης 4:23-24). Απίστευτα, ο Ιησούς συμφωνεί επίσης με έναν Εβραίο σε δημόσια συζήτηση ότι «ο Θεός μας» είναι μόνο «ένας» (Μάρκος 12:28). Για τον Ιησού, αυτός είναι μόνο ο Πατέρας. «Ο Πατήρ μου», εξηγεί στους Εβραίους, “τον οποίον σεις λέγετε ότι είναι Θεός σας” (Ιωάννης 8:54).

Τι θα κάνουμε λοιπόν με όλα αυτά; Γιατί η Εκκλησιαστική παράδοση λέει ότι ο Θεός είναι “τρία διαφορετικά πρόσωπα σε μία ουσία” όταν ο Ιησούς ποτέ δεν το έκανε αυτό; Βλέπουμε ότι ακόμη και οι αρχικοί μαθητές του Ιησού συμφωνούσαν με τον Κύριό τους στο ποιος είναι ο Θεός: “Αλλ’ εις ημάς είναι εις Θεός ο Πατήρ” ( Α Κορινθίους 8:6). Ακόμα και αφού ο Ιησούς ανέβηκε στον ουρανό, οι Απόστολοι συνέχισαν να δίνουν δόξα στον “Θεόν και Πατέρα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού” (Ρωμ. 15:6, Εφεσ. 1:3, Κολ. 1:3, Α Πέτ. 1:3). Γιατί οι περισσότεροι Χριστιανοί σήμερα δεν μιλούν έτσι; Γιατί τόσες πολλές εκκλησίες λένε ότι ο Πατέρας, ο Ιησούς και ένα άλλο μυστηριώδες πρόσωπο, το Άγιο Πνεύμα είναι όλοι ο αληθινός Θεός, όταν ο Ιησούς είπε ότι ο “μόνος αληθινός Θεός” είναι ο Πατέρας (Ιωάννης 17:3);

Σε αντίθεση με ορισμένους, εκατομμύρια Χριστιανοί σε όλη την ιστορία έχουν απορρίψει το Δόγμα της Τριάδας ως αντιβιβλικό. Σήμερα, όλο και περισσότεροι αφοσιωμένοι πιστοί αντιμετωπίζουν θαρραλέα τα πολλά προβλήματα που προκύπτουν όταν συγκρίνει κανείς το δόγμα με τη Βίβλο και με την ιστορία της Εκκλησίας. Οποιαδήποτε εγκυκλοπαίδεια θα σας ενημερώσει ότι, ιστορικά, το επίσημο δόγμα του «Ένας Θεός σε τρία πρόσωπα», δεν έφτασε στη σκηνή μέχρι τον τέταρτο αιώνα μ.Χ. Αυτό είναι τριακόσια χρόνια μετά τον Ιησού.

Ενώ μερικοί ισχυρίζονται ότι η Τριάδα ήταν η πίστη του Ιησού και των αποστόλων Του, η ιστορία αποδεικνύει ότι το δόγμα ήταν πραγματικά το αποτέλεσμα αιώνων αργής μεταβιβλικής ανάπτυξης. Ενώ στη Βίβλο, οι Απόστολοι μιλάνε για τον Θεό, τον Ιησού και το Άγιο Πνεύμα, δεν μιλάνε σχετικά με αυτά με τον τρόπο που μεταγενέστεροι Καθολικοί θεολόγοι έκαναν. Βεβαίως δεν λένε ότι αυτοί είναι μία Τριάδα, ένας τριπρόσωπος Θεός, πολύ λιγότερο δεν είπαν ότι πρέπει να πιστεύεις σε αυτή την θεωρία για να σωθείς. Στη πραγματικότητα, χιλιάδες σώθηκαν με το να πιστεύουν “τον Ιησούν τον Ναζωραίον, άνδρα αποδεδειγμένον προς εσάς από του Θεού διά θαυμάτων και τεραστίων και σημείων, τα οποία ο Θεός έκαμε δι’ αυτού εν μέσω υμών” (Πράξεις 2:22).

Παραδόξως, δεν βρίσκουμε κανέναν στην Πρώτη Εκκλησία να συζητά για τις αντιφατικές αρχές του δόγματος, αν και διαφωνούσαν για τόσα άλλα λιγότερο σημαντικά ζητήματα. Αργότερα, όμως, οι Τριαδικοί, διαφωνούσαν συνεχώς με τους Εβραίους και τους μη-Τριαδικούς Χριστιανούς για το δόγμα. Δεν είναι περίεργο για τους αρχικούς Εβραίους Χριστιανούς της Καινής Διαθήκης να μην συζητήσουν αυτό που υποτίθεται ότι ήταν ο πυρήνας της πίστης τους; Μήπως απλώς επειδή δεν είχαν ακούσει ποτέ για το Δόγμα της Τριάδας;

[Είμαι} άνθρωπος όστις σας ελάλησα την αλήθειαν, την οποίαν ήκουσα παρά του Θεού” -Ιωάννης 8:40.

Εάν προσέξουμε τη Βίβλο και εάν διδαχτούμε για τις πλάνες που έγιναν από θεολόγους με καλές προθέσεις, θα αρχίσουμε να βλέπουμε την αλήθεια: Ότι ενώ ο Ιησούς συχνά υποστήριξε ότι είναι “ο Χριστός ο Υιός του Θεού του ζώντος” (Ματθ. 16:16-17) ποτέ δεν διακήρυξε ότι αυτός είναι με κάποιο τρόπο ο ένας Θεός ο ίδιος. Ενώ οι εχθροί του συχνά τον παρανοούσαν αυτόν ή προσπαθούσαν να βάλουν λόγια στο στόμα του για να τον κατηγορήσουν, ποτέ αυτός δεν είπε καθαρά ότι αυτός είναι ο Θεός. Όταν οι αντίπαλοί του τον κατηγόρησαν γι’ αυτό, αυτός τους διόρθωσε αυτούς: “είπον, Υιός του Θεού είμαι” (Ιωάννης 10:36). Αντί να ισχυριστεί ότι είναι Θεός, διαπιστώνουμε ότι ο Ιησούς είναι ένας καλός τηρητής του Νόμου Εβραίος που ακολουθεί την εντολή να λατρεύει τον Θεό με όλη του την καρδιά, τον Πατέρα, τον Θεό των προγόνων του.

Ο Ιησούς περιγράφει με συνέπεια τον εαυτό του ως Υιό του Θεού, τον διορισμένο υπηρέτη του, και αυτόν στον οποίο ο Θεός έχει δώσει όλες τις εξουσίες να εργάζεται και να μιλά στο όνομά του. Αυτός ακόμη περιγράφει τον εαυτό του ως “άνθρωπο” ο οποίος μόνο κηρύττει “την αλήθειαν, την οποίαν ήκουσα παρά του Θεού” -Ιωάννης 8:40. Με την βοήθεια του Θεού, ο άνθρωπος Ιησούς έζησε μια αναμάρτητη ζωή και έγινε η τέλεια θυσία για τις αμαρτίες μας, ο μόνος δρόμος να πάμε στον Πατέρα. Λόγω της υπακοής του, ο Θεός ανάστησε τον Ιησού από τους νεκρούς και έκαμε αυτόν Κύριο των πάντων, ακόμη υψηλότερα από τους αγγέλους. Ο μόνος που τώρα είναι υψηλότερα από τον Χριστό, είναι ο ίδιος ο Θεός (Α Κορ. 15:27-28). Αυτές οι απλές αλήθειες, ενώ είναι στην Αγία Γραφή, έχουν παραμεληθεί εδώ και πολύ καιρό από τις πιο δημοφιλείς ιδέες του παραδοσιακού Χριστιανισμού.

Η ιστορία, όπως και η Βίβλος, είναι επίσης αρκετά ξεκάθαρη σε πολλά πράγματα. Ότι ο πρώιμος Χριστιανισμός άρχισε να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις διδασκαλίες των ειδωλολατρών φιλοσόφων όπως ο Πλάτωνας, είναι αναμφισβήτητο. Τα κείμενα αποδεικνύουν ότι πολλοί από τους αρχαίους Καθολικούς θεολόγους που ανέπτυξαν την Τριάδα άντλησαν από Ελληνικές φιλοσοφικές πηγές στις διατυπώσεις τους, προκαλώντας στους Χριστιανούς να θολώνουν τις γραμμές μεταξύ του ενός Θεού, του Πατέρα και του ενός Κυρίου Μεσσία, του Ιησού. Τελικά αυτές οι ιδέες είχαν ως αποτέλεσμα τον επίσημο ορισμό του Θεού ως “τρία πρόσωπα -ένας Θεός”. Υποστηρίζουμε ότι αυτό ήταν η ίδια ανάμειξη της φιλοσοφίας και του Χριστιανισμού για το οποίο, ο απόστολος Παύλος μας προειδοποίησε τόσο έντονα πριν πεθάνει ( Πράξεις 20:29-31, Κολ. 2:8, Α Τιμ. 4:1, Β Τιμ. 4:3-4).

Παρ ‘όλα αυτά, οι Χριστιανοί σήμερα βρίσκονται σε μια μοναδική θέση. Έχουμε πρόσβαση σε καλύτερα χειρόγραφα, εργαλεία μελέτης της Βίβλου και ένα πλούτο λόγιων μελετών που μπορούν να βοηθήσουν τον σύγχρονο μαθητή του Χριστού να αναγνωρίσει τα λάθη της παράδοσης και τελικά να ανακτήσει την πίστη της Καινής Διαθήκης. Με τη βοήθεια του Θεού, μπορείτε να ενωθείτε με τους χιλιάδες Χριστιανούς των οποίων η ζωή αλλάζει τώρα μέσω αυτής της ανακάλυψης της πίστης του Ιησού Χριστού.

Είναι καιρός να ενεργήσουμε με τόλμη. Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι τίποτα λιγότερο από την αλήθεια για τον Θεό. Τι έχετε να χάσετε διερευνώντας πλήρως το θέμα; Η Βίβλος μπορεί να αντέξει στον έλεγχο. Όπως και η διδασκαλία που πιστεύουμε, επίσης. Σε αντίθεση με την παράδοση, η Βίβλος δεν μας λέει ότι πρέπει να πιστέψουμε στο δόγμα της Τριάδας για να σωθούμε. Στην πραγματικότητα, δεν εξηγεί ούτε αναφέρει καθόλου το δόγμα. Αλλά αυτό που μας λέει είναι ότι ο Κύριος Ιησούς αναμένει από τον καθένα μας να «λατρεύει τον Θεό με πνεύμα και με αλήθεια», δηλαδή να λατρεύει τον Θεό για το ποιος είναι πραγματικά. Ένας Λουθηρανός θεολόγος είπε κάποτε:

Ο Θεός είναι ο Θεός της αλήθειας! Η αγάπη της αλήθειας, η υποταγή στη δύναμη της αλήθειας, η εγκατάλειψη των παραδοσιακών απόψεων που δεν θα αντέξουν στη δοκιμή της αλήθειας, είναι ένα ιερό καθήκον, ένα στοιχείο του φόβου του Θεού.”

– FRANZ JULIUS DELITZCH (1813-1890)

Προσευχόμαστε ο Πατέρας, ο Θεός του Ιησού, να σας ευλογήσει καθώς τον αναζητάτε με όλη την καρδιά, το νου, την ψυχή και τη δύναμή σας.

Kegan Chandler

Μετάφραση του άρθρου REDISCOVERING THE GOD OF JESUS κατόπιν αδείας από τον Kegan Chandler.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *